Koju graficku kupiti ?
Moderator: Benq
- thug
#1 Koju graficku kupiti ?
Danas svaki dan izlaze neke nove grafe 1gb vaka 2gb naka, ddr2, ddr3 itd... itd... Imam trenutno grafu nVidia GeForce 8600GT i od 2007 mi gurala sve igrice do evo 2014 mislim da je dala svoje gdje joj je i ventilator stao pa bih uzeo nesto za igrica naravno ne nesto i preskupo al nekontam koja bi mi odgovarala i koja bi mogla podnijete ove novije igrice tipa: Assassin's Creed IV Black Flag, Call Of Duty - Black Ops 2 itd...
evo moja conf:
http://prntscr.com/4926zu
http://prntscr.com/49279v
http://prntscr.com/49277r
http://prntscr.com/4927c6
http://prntscr.com/4927fd
http://prntscr.com/4927h3
evo moja conf:
http://prntscr.com/4926zu
http://prntscr.com/49279v
http://prntscr.com/49277r
http://prntscr.com/4927c6
http://prntscr.com/4927fd
http://prntscr.com/4927h3
- avaks
#2 Re: Koju graficku kupiti ?
A teško da ćeš sa tim starim hardverom da se naigraš ovih novijih igara.
Star je i procesor, i matična i ram koliko vidim i svaka novija grafika bi bila bottleneck...
Koju napojnu imaš i na kojoj rezoluciji igraš igre?
Možda GT 730 da pogledaš od ovih novijih kartica ili AMD 7750 (ne zahtijevaju dodatno napajanje).
Star je i procesor, i matična i ram koliko vidim i svaka novija grafika bi bila bottleneck...
Koju napojnu imaš i na kojoj rezoluciji igraš igre?
Možda GT 730 da pogledaš od ovih novijih kartica ili AMD 7750 (ne zahtijevaju dodatno napajanje).
-
IcedFlame
#3 Re: Koju graficku kupiti ?
Ako hoces jeftinu Radeon 6870 (nova) ili R9 270 oc, javi se porukom 
Sent from my X7S using Tapatalk
- Decerto
- Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
#4 Re: Koju graficku kupiti ?
haha r9 270 oc na dual core athlon star nekih 10 godinaIcedFlame wrote:Ako hoces jeftinu Radeon 6870 (nova) ili R9 270 oc, javi se porukom
- avaks
#5 Re: Koju graficku kupiti ?
Ja još govorim da je procesor starkelja i da će iole nešto jače da koči ne samo njega nego čitav sistem a ti mu nudiš r9 grafiku i 6870 za koju trebaju 2 dodatna 6pin za napajanje
Pa vjerovatno sama ta 6870 potroši kao čitava njegova konfiguracija trenutno i nije pametno uzimati osim ako nema neko brand name napajanje od 450 ili 500w (što sumnjam s tim da su komponente stare cca 10 godina).
Pa vjerovatno sama ta 6870 potroši kao čitava njegova konfiguracija trenutno i nije pametno uzimati osim ako nema neko brand name napajanje od 450 ili 500w (što sumnjam s tim da su komponente stare cca 10 godina).
-
amko761
#6 Re: Koju graficku kupiti ?
Pa čovjek hoće da proda, ne zanima ga može li, samo ga zanima da proda 
A slažem se, to se ne isplati nadograđivati ja sam takav isti prodao za 100 KM lani. Slabo je to sve, spor procesor od 10 godina, ddr2 RAM... Ma kakvi, samo novi.
I da, sama ta grafička je kao komp jači od cijele njegove konfiguracije
A slažem se, to se ne isplati nadograđivati ja sam takav isti prodao za 100 KM lani. Slabo je to sve, spor procesor od 10 godina, ddr2 RAM... Ma kakvi, samo novi.
I da, sama ta grafička je kao komp jači od cijele njegove konfiguracije
-
IcedFlame
#7 Re: Koju graficku kupiti ?
Ne kontam cemu takav ton? Valjda smijem predloziti nesto sto je covjek trazio?
Ti mu predlazes graficke kartice samo na osnovu potrosnje struje, a performanse u zadnjem planu. Savjetujes 64-bitnu graficku koja je izasla prije mjesec dana, a pricamo o konfiguraciji koja je stara 10 godina?? A cisto sumnjam da bi ista bitno dobio (sem podrske za noviji DirectX) u odnosu na 8600GT. A ako je 'do juce' igrao sve igre, ne vidim u cemu bi mu to odmogla sto jaca graficka.
Idealno bi bilo da kupi novi komp, ali to nije tema. Da sastavi konfiguraciju na koju bi 'legla' ova R9 270, treba mu bar 500 KM + cijena graficke. I vjeruj, ova R9 270 uopste ne trosi puno struje (oko 130W), i osim 2x6-pin konektora (za koje uz vecinu grafickih dodju i adapteri), izvuci ce maksimum iz njegove konfiguracije, dok ne skonta da ipak mora mijenjati puno stvari ako hoce da igra novije igre.
I meni je mozda i3 procesor usko grlo za R9 280X, i sta bi sada trebao? Ubaciti Radeon 7750 i uzivati u maloj potrosnji dok gledam Slide show?
Ako nista, trosi manje od TA peci, a bolje grije
Ti mu predlazes graficke kartice samo na osnovu potrosnje struje, a performanse u zadnjem planu. Savjetujes 64-bitnu graficku koja je izasla prije mjesec dana, a pricamo o konfiguraciji koja je stara 10 godina?? A cisto sumnjam da bi ista bitno dobio (sem podrske za noviji DirectX) u odnosu na 8600GT. A ako je 'do juce' igrao sve igre, ne vidim u cemu bi mu to odmogla sto jaca graficka.
Idealno bi bilo da kupi novi komp, ali to nije tema. Da sastavi konfiguraciju na koju bi 'legla' ova R9 270, treba mu bar 500 KM + cijena graficke. I vjeruj, ova R9 270 uopste ne trosi puno struje (oko 130W), i osim 2x6-pin konektora (za koje uz vecinu grafickih dodju i adapteri), izvuci ce maksimum iz njegove konfiguracije, dok ne skonta da ipak mora mijenjati puno stvari ako hoce da igra novije igre.
I meni je mozda i3 procesor usko grlo za R9 280X, i sta bi sada trebao? Ubaciti Radeon 7750 i uzivati u maloj potrosnji dok gledam Slide show?
Ako nista, trosi manje od TA peci, a bolje grije
- avaks
#8 Re: Koju graficku kupiti ?
Pa potrošnja i jeste najbitnija u njegovom slučaju s tim da je konfiguracija dosta stara i da ima grafiku koju napaja pci slot (znači max nekih 75W). Obje koje nudiš su dobre ali nisu za njega tako da se ne zalijeće bez veze.
Savjetujem mu low grafike koje su novije od njegove i rekao sam i zašto ih preporučujem (to o 64 bitnoj grafici ne znam odakle vadiš
). Što se performansi tiče teško da može nešto uzeti i za tih 500KM + ta r9 270 tako da i to pada u vodu. To da će jedna r9 270 izvući maksimum iz njegove konfiguracije je isto
Kombinovati i3 sa r9 280x ne znam čemu vodi ili to sarkastično poređenje sa 7750 (očigledno nisi shvatio poentu mog i Decertovog posta).
Moj i5 i 7850 možda malo više troše od njegovog Athlona i 8600gt ali je razlika nebo i zemlja tako da uživam u maloj potrošnji a vala nije da gledam slide show.
Sretno ti sa prodajom tih kartica i kupi bolji procesor da pogura tu zvijer a ne da štuca u ovim aa naslovima (o potrošnji se ne sekiraj jer bilo koja brand name od 500w će da gura to što imaš, naravno bez nekog OC)
Savjetujem mu low grafike koje su novije od njegove i rekao sam i zašto ih preporučujem (to o 64 bitnoj grafici ne znam odakle vadiš
Kombinovati i3 sa r9 280x ne znam čemu vodi ili to sarkastično poređenje sa 7750 (očigledno nisi shvatio poentu mog i Decertovog posta).
Moj i5 i 7850 možda malo više troše od njegovog Athlona i 8600gt ali je razlika nebo i zemlja tako da uživam u maloj potrošnji a vala nije da gledam slide show.
Sretno ti sa prodajom tih kartica i kupi bolji procesor da pogura tu zvijer a ne da štuca u ovim aa naslovima (o potrošnji se ne sekiraj jer bilo koja brand name od 500w će da gura to što imaš, naravno bez nekog OC)
- Decerto
- Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
#9 Re: Koju graficku kupiti ?
ma njemu je svaka graficka bottleneck...da uzme 8800 seriju,opet bi mu taj procesor pravio bottleneck...pocni stedit,skupi neke pare i uzmi novu konfu,od toga nemas nista,ne mozes mijenjat dio po dio necemu sto je staro 11,12 godina.avaks wrote:Pa potrošnja i jeste najbitnija u njegovom slučaju s tim da je konfiguracija dosta stara i da ima grafiku koju napaja pci slot (znači max nekih 75W). Obje koje nudiš su dobre ali nisu za njega tako da se ne zalijeće bez veze.
Savjetujem mu low grafike koje su novije od njegove i rekao sam i zašto ih preporučujem (to o 64 bitnoj grafici ne znam odakle vadiš). Što se performansi tiče teško da može nešto uzeti i za tih 500KM + ta r9 270 tako da i to pada u vodu. To da će jedna r9 270 izvući maksimum iz njegove konfiguracije je isto
![]()
-
IcedFlame
#10 Re: Koju graficku kupiti ?
Shvatam ja o cemu govorite, napisao sam da se i djelimicno slazem, ali i sâm sam bio i mlad i bez para, pa neke stvari 'nadodju u voznji' 
Tako nekad davno, vodeci se slicnim rezonima, kupih nVidia 5200 Ultra. Najbolja verzija te serije, ali nije bilo tog procesora i rama koji bi bili dovoljni da se ne patim u svakoj igri.
Poredjenje sa 7750 vjeruj nije bilo sarkasticno, jer sam na ovoj istoj i3 konfiguraciji prvo imao Radeon 6770, i vodeci se vasom logikom, trebao sam ostaviti tu karticu, jer je neki optimum. Medjutim, malo sta novije nije zapinjalo, cak i na niskim rezolucijama i low detaljima. Nakon toga isprobah 7850, sa kojom se stanje bitno popravilo. Medjutim, izasla Assetto Corsa, pa ni to nije bilo dovoljno
Opet na 270 OC - razlika primjetna, a sa 280X sam se preporodio.
Dakle, mogao sam ici drugom logikom - dati recimo oko 400-500 KM za 2500K i 400 KM za 270 ili malo manje za 7850, a ovako sam dobio zeljeni rezultat za manje od 700 KM. Jebga, nije sve tako crno-bijelo.
Kako god decko odluci, neka vidi da ima vise opcija, i da se ne crnjaci ako nema love za novi komp. Bolje nego da kaze da je imao 'grafiku od gigu, pa sad kupio od dvije gige, a nista mu bolje ne rade igre'
Svi znamo koliko je takvih 
Tako nekad davno, vodeci se slicnim rezonima, kupih nVidia 5200 Ultra. Najbolja verzija te serije, ali nije bilo tog procesora i rama koji bi bili dovoljni da se ne patim u svakoj igri.
Poredjenje sa 7750 vjeruj nije bilo sarkasticno, jer sam na ovoj istoj i3 konfiguraciji prvo imao Radeon 6770, i vodeci se vasom logikom, trebao sam ostaviti tu karticu, jer je neki optimum. Medjutim, malo sta novije nije zapinjalo, cak i na niskim rezolucijama i low detaljima. Nakon toga isprobah 7850, sa kojom se stanje bitno popravilo. Medjutim, izasla Assetto Corsa, pa ni to nije bilo dovoljno
Dakle, mogao sam ici drugom logikom - dati recimo oko 400-500 KM za 2500K i 400 KM za 270 ili malo manje za 7850, a ovako sam dobio zeljeni rezultat za manje od 700 KM. Jebga, nije sve tako crno-bijelo.
Kako god decko odluci, neka vidi da ima vise opcija, i da se ne crnjaci ako nema love za novi komp. Bolje nego da kaze da je imao 'grafiku od gigu, pa sad kupio od dvije gige, a nista mu bolje ne rade igre'
- mirsek
#11 Re: Koju graficku kupiti ?
Dobro, de reci koliko su ti te 2 kartice pojedinacno i uzimas li 7770 pod garancijom u zamjenu ? 
- agent_zero
#12 Re: Koju graficku kupiti ?
Ako ćeš radeon, gledaj samo i isključivo ovu novu R seriju (r5, r7 ili r9 ako se možeš proteguti).
A ako ćeš nvidiu (što ti toplo preporučujem), onda ništa ispod gtx 650ti.
A ako ćeš nvidiu (što ti toplo preporučujem), onda ništa ispod gtx 650ti.
- thug
#13 Re: Koju graficku kupiti ?
Ah znaci tako ipak conf mijenjati... Pa dobro nije ni to iskljuceno jer je ova sto kazete poprilicno stara mada je mene i conf i graficka odlicno sluzili sve ove godine ni sam neznam kako sam igrao sve one igre iako su cak neke predlagale mnogo jacu conf nego sto ja imam al et...
Pa hajd kad je takav slucaj daj te mi neke solidne prijedloge za novu config + graficku i da nisu neke astronomske cijene
Pa hajd kad je takav slucaj daj te mi neke solidne prijedloge za novu config + graficku i da nisu neke astronomske cijene
- agent_zero
#14 Re: Koju graficku kupiti ?
http://mickey84.pik.ba/thug wrote:Ah znaci tako ipak conf mijenjati... Pa dobro nije ni to iskljuceno jer je ova sto kazete poprilicno stara mada je mene i conf i graficka odlicno sluzili sve ove godine ni sam neznam kako sam igrao sve one igre iako su cak neke predlagale mnogo jacu conf nego sto ja imam al et...
-
player_
#15 Re: Koju graficku kupiti ?
Treba sacekat ovu novu generaciju nvidije 8xx pa onda uzimat ove sedmice gtx 760 il 770 vjerovatno ce fino spasti cijena...