Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

seoBIH

#1 Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by seoBIH »

Prosto nevjerovatne cifre koje se izdvajaju za pojedince u zdravstvu. Ja sam naprosto šokiran!

Image

Evo i direktan link http://www.avaz.ba/assets/image_cache/6 ... s/ZDK1.jpg
dobojlija81

#2 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by dobojlija81 »

vidi mog komše prvi na listi,a jbt direktor seoske ambulante u Matuzicima,picka im materina nemaju kolica kako treba ni nosila,za tetanus kažu nemaa ejj
Rizvan

#3 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Rizvan »

Kakav im je ovo puni naziv Univeziteta u Zenici? Koje preseravanje. :-)
JohnnyS

#4 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by JohnnyS »

Rizvan wrote:Kakav im je ovo puni naziv Univeziteta u Zenici? Koje preseravanje. :-)

To je naziv sveučilišta na latinskom. Uobičajeno u akademskom svijetu.
Rizvan

#5 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Rizvan »

JohnnyS wrote:
Rizvan wrote:Kakav im je ovo puni naziv Univeziteta u Zenici? Koje preseravanje. :-)

To je naziv sveučilišta na latinskom.
Ah nisam znao, hvala ti što si me prosvijetlio. :D :-)

Uobičajeno u akademskom svijetu.
Obično preseravanje, postoji danas univerzalni jezik, a to je engleski. Nijemci su čak i u medicini likvidirali latinski, i svaka dijaknoza im je na njemačkom, tako da ovi naši medicinari koji žele gore da rade , moraju da uče dijagnoze na njemačkom, jer gore nemaju neke koristi od znanja latinskog. Samo kod nas se ovaj mrtvi jezik forsira.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Truba »

najbolje je da se sve ukine
Mlad i Nevin

#7 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Mlad i Nevin »

A šta vi hoćete? Dobar doktor ne zaslužuje platu 3-4 hiljade KM? Znam direktora bolnice u Tešnju internistu dr Sejdinovića, on zaslužuje daleko više od navedene cifre, izuzetan je ljekar. Takav kalibar da je u Americi, bio bi svjetski poznat stručnjak

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
dječak sa šibicama

#8 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by dječak sa šibicama »

A vole uzeti mito jer "plate bas i nisu neke".

Kako nisu, jebote.

Koji su to ljekarski lazljivi mufljuzi.
detroit-mercy

#9 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by detroit-mercy »

Mlad i Nevin wrote:A šta vi hoćete? Dobar doktor ne zaslužuje platu 3-4 hiljade KM? Znam direktora bolnice u Tešnju internistu dr Sejdinovića, on zaslužuje daleko više od navedene cifre, izuzetan je ljekar. Takav kalibar da je u Americi, bio bi svjetski poznat stručnjak

Ma jok, treba jedan hirurg da ima platu ko cistacica u Telekomu ili Elektroprivredi ili neki malo bolji majstor zavarivac :-) .
OldMayor

#10 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by OldMayor »

detroit-mercy wrote:
Mlad i Nevin wrote:A šta vi hoćete? Dobar doktor ne zaslužuje platu 3-4 hiljade KM? Znam direktora bolnice u Tešnju internistu dr Sejdinovića, on zaslužuje daleko više od navedene cifre, izuzetan je ljekar. Takav kalibar da je u Americi, bio bi svjetski poznat stručnjak

Ma jok, treba jedan hirurg da ima platu ko cistacica u Telekomu ili Elektroprivredi ili neki malo bolji majstor zavarivac :-) .
Pouzdano znam jer mi je jaran doktor. Doktor opste prakse koji radi u ambulanti ima platu manju nego onaj sto mjeri stanje struje u Elektroprivredi.

Ja ne znam na kojim su pozicijama navedeni u ovoj tabeli, vjerovatno nisu oni koji su u direktnom kontaktu sa ljudima.

Kazem vam to je mizerija. Primi na dan 100+ pacijenata i dobijes platu 1300 KM -1400 KM. A tamo neka sestrica za pultom ima 1000. Smijesno. :roll:

Naravno plate tim obicnim doktorima su manje zbog ovih gore navedenih guzonja, te zaposljavanja hrpe nepotrebnih sestrica, koje nicemu ne sluze nego samo smetaju.
Liberalism

#11 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Liberalism »

Neka se zamjeni sa onom uciteljicom koja je prosle godine zaradila 150.000 KM...
drunken tiger

#12 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by drunken tiger »

A u čemu je fazon ovdje? Šta je cilj postavljanja teme? Ne kontam...
ExNihilo

#13 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by ExNihilo »

Prvo, kao što stoji u tekstu, gore navedene cifre su samo plaće, "ali ne i topli obroci, naknade za prijevoz, dnevnice". Dodao bih - fale tu još i pare koje zgrnu radeći, paralelno, u privatnom sektoru preusmjeravajući pacijente iz bolnice u vlastite ordinacije. Fale, svakako, abnormalne sume koje zgrnu kroz mito kojeg svaki poznatiji doktoru u KBZ, bez izuzetka, uzima. U ovu priču ne ulaze početnici po ambulantama i doktori koji rade u sjeni ovih na listi. Takvi čekaju svoju priliku da se uzdignu na hijerajhijskoj ljestvici, pa da rade isto.

Drugo, KBZ je u historijskom kurcu. Nema gaza, nema flastera, nema intranila, nema hemoterapija, nema antitetanusa. Raspad sistema. Prije dvije godine sam ležao gore i tri puta dnevno primao infuzije. Imao sam opciju: bost ćemo te tri puta dnevno (neke pacijente i više!) ili nabavi sam sebi intranile. Jebo intranilu, ali šta je sa ljudima koji moraju kupiti hemoterapiju? Ono, nije dosta što imaš rak, kupi sam sebi hemoterapiju. U takvim uvjetima neko prima 5.000 KM, jer "on zaslužuje". Hajde da se na trenutak zadržimo nad tom mišlju. Tu peticu on dobiva od onog jadnika što ima rak, što je 40 godina plaćao zdravstveno, a sada mora da liječi sam sebe. U javnom sektoru nema "zaslužio si". Ako si zaslužio, ako si sposoban, povuci se iz javnog sektora u privatni i zaradi milione. Milijarde. Nebo ti je granica. U javnom sektoru se troši u skladu sa mogućnostima. Ne može niko imati 5.000 platu nauštrb bolesnih ljudi. To je nenormalno, nemoralno i degutantno. Tim više što dolazi od ljudi koji bi trebali nositi najplementiju profesiju društva. Samo u BiH javni resursi služe bogaćenju.
Da ne budem pogrešno shvaćen - doktori zaslužuju visoke plate, ali onda kada sistem to finansijski dozvoljava.

Naši doktori su savršen pandan političarima, možda baš zbog toga tako rado ulaze u politiku zadnjih godina. Odogovara im modus operandi - za greške odgovaraju minimalno, plate desetak puta iznad prosjeka, bogate se na javnim resursima, uzimaju mito šakom i kapom, iznad zakona su.

Na ovoj listi su mahom politički angažovani doktori.
Last edited by ExNihilo on 30/07/2014 14:06, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#14 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Alfons Kauders »

Za pocetak, ovdje se radi o Avazu, sto ce reci da po defaultu laze.

Drugo - i kad ne lazu oni jednostavno ne znaju. Primjera radi, da li su ovo bruto ili netto plate? Sta je s toplim obrokom i ostalim zajebancijama?

Jer ako neko ima brutto 50,000 godisnje... Pa to vala i nije neka cifra za doktora ili bilo kojeg VSS-ovca koji je napredovao u karijeri... To je 4 i kusr milje mjesecno minus doprinosi i sve ostale zajebancije, odnosno oko 2,500. Toliko ima masa ekonomista, advokata, izinjera itd.

E sad ako neko hoce da ide na klinuku koju vodi neko ko radi za 1000KM, bujrum, al bez mene.

Da se razumijemo, i dalje smatram da skoro sve plate u javnom sektoru treba kresati, ukljucujuci i ove.
ExNihilo

#15 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:Za pocetak, ovdje se radi o Avazu, sto ce reci da po defaultu laze.

Drugo - i kad ne lazu oni jednostavno ne znaju. Primjera radi, da li su ovo bruto ili netto plate? Sta je s toplim obrokom i ostalim zajebancijama?

Jer ako neko ima brutto 50,000 godisnje... Pa to vala i nije neka cifra za doktora ili bilo kojeg VSS-ovca koji je napredovao u karijeri... To je 4 i kusr milje mjesecno minus doprinosi i sve ostale zajebancije, odnosno oko 2,500. Toliko ima masa ekonomista, advokata, izinjera itd.

E sad ako neko hoce da ide na klinuku koju vodi neko ko radi za 1000KM, bujrum, al bez mene.

Da se razumijemo, i dalje smatram da skoro sve plate u javnom sektoru treba kresati, ukljucujuci i ove.
Pročitaj tekst. Sve piše. Ne može "pisati" ako ne pročitaš.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Truba »

nije problem da doktor ima 50000 godišnje
nego je problem što NEMA... ima oko 25000
Alfons Kauders

#17 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:Za pocetak, ovdje se radi o Avazu, sto ce reci da po defaultu laze.

Kao sto rekoh, ni najmanje me ne zanima sta Avaz pise. Jednostavno im ne vjerujem ni kada su u pitanju banalne stvari.

Sto se mene tice imam cifre na faksimilu i to je to.
Dr. Kuca

#18 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Dr. Kuca »

A dobro doktorima i ne treba vise, uzimaju oni u koveertama i privatno grdne pare. Dobrog doktora suhim zlatom platiti ne mozes.
ExNihilo

#19 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:

Kao sto rekoh, ni najmanje me ne zanima sta Avaz pise. Jednostavno im ne vjerujem ni kada su u pitanju banalne stvari.

Boga mi, debelo te je interesovalo nekad. :wink:

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/polic-u ... u-24025-km

:thumbup:
Alfons Kauders

#20 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:

Tu se radilo o dokumentu koji je preko SBB-a procurio iz parlamenta. I to je izmedju ostalog jedan od razloga zasto me zivo zaboli za njihovim misljenjem (koje predstavljaju kao cinjenice).

Kad smo vec kod tog spiska na njemu su prozivali covjeka iz Union Banke, jer et, Fahro se zamjerio agenciji pa valja napadati sve redom (valjda konta Union Banka je preko puta agencije, pa je sve to isto. BTW solidna i relativno jeftina klopa pored u Sanu, ako se nisu pokvarili :) )

Na kraju se ispostavilo da taj pohlepni bankar iz Avaza zapravo penzioner - covjek odrzavao grijanje u Union Banci i dobio otpremninu, a ovi ga provlacili kroz novine kao da je opljackao pola drzave.

Dakle trebam li obasnjavati zasto me boli kurac za Avazom ili se vidi iz primjera koji si sam naveo? :)
ExNihilo

#21 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:

Tu se radilo o dokumentu koji je preko SBB-a procurio iz parlamenta. I to je izmedju ostalog jedan od razloga zasto me zivo zaboli za njihovim misljenjem (koje predstavljaju kao cinjenice).

Kad smo vec kod tog spiska na njemu su prozivali covjeka iz Union Banke, jer et, Fahro se zamjerio agenciji pa valja napadati sve redom (valjda konta Union Banka je preko puta agencije, pa je sve to isto. BTW solidna i relativno jeftina klopa pored u Sanu, ako se nisu pokvarili :) )

Na kraju se ispostavilo da taj pohlepni bankar iz Avaza zapravo penzioner - covjek odrzavao grijanje u Union Banci i dobio otpremninu, a ovi ga provlacili kroz novine kao da je opljackao pola drzave.

Dakle trebam li obasnjavati zasto me boli kurac za Avazom ili se vidi iz primjera koji si sam naveo? :)
Pa SBB = Avaz. Dakle, potpuno isti izvor.

Koliko se ja sjećam, a sjećam se, ti si pjenio na spisak i prozivao kriminalcima one na njemu. Nemoj da kopamo postove, duše ti...

Počinjem vjerovati da si hodajući paradoks. Ima li teme na kojoj si zastupao jedan stav, da ga nisi porekao na drugoj? :D
Alfons Kauders

#22 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:

Pa SBB = Avaz. Dakle, potpuno isti izvor.

Koliko se ja sjećam, a sjećam se, ti si pjenio na spisak i prozivao kriminalcima one na njemu. Nemoj da kopamo postove, duše ti...

Počinjem vjerovati da si hodajući paradoks. Ima li teme na kojoj si zastupao jedan stav, da ga nisi porekao na drugoj? :D
Kopaj slobodno. Pjenio sam na pojedince iz polupropalih firmi koji imaju astronomske plate. I ovdje bi da znamo o kakvim se ciframa radi, ali ne znamo.

A autor tog dokumenta nije bio ni SBB ni Avaz. Samo je procurio u javnost preko njih.
eluna

#23 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by eluna »

ExNihilo wrote:

Prvo, kao što stoji u tekstu, gore navedene cifre su samo plaće, "ali ne i topli obroci, naknade za prijevoz, dnevnice". Dodao bih - fale tu još i pare koje zgrnu radeći, paralelno, u privatnom sektoru preusmjeravajući pacijente iz bolnice u vlastite ordinacije. Fale, svakako, abnormalne sume koje zgrnu kroz mito kojeg svaki poznatiji doktoru u KBZ, bez izuzetka, uzima. U ovu priču ne ulaze početnici po ambulantama i doktori koji rade u sjeni ovih na listi. Takvi čekaju svoju priliku da se uzdignu na hijerajhijskoj ljestvici, pa da rade isto.

Drugo, KBZ je u historijskom kurcu. Nema gaza, nema flastera, nema intranila, nema hemoterapija, nema antitetanusa. Raspad sistema. Prije dvije godine sam ležao gore i tri puta dnevno primao infuzije. Imao sam opciju: bost ćemo te tri puta dnevno (neke pacijente i više!) ili nabavi sam sebi intranile. Jebo intranilu, ali šta je sa ljudima koji moraju kupiti hemoterapiju? Ono, nije dosta što imaš rak, kupi sam sebi hemoterapiju. U takvim uvjetima neko prima 5.000 KM, jer "on zaslužuje". Hajde da se na trenutak zadržimo nad tom mišlju. Tu peticu on dobiva od onog jadnika što ima rak, što je 40 godina plaćao zdravstveno, a sada mora da liječi sam sebe. U javnom sektoru nema "zaslužio si". Ako si zaslužio, ako si sposoban, povuci se iz javnog sektora u privatni i zaradi milione. Milijarde. Nebo ti je granica. U javnom sektoru se troši u skladu sa mogućnostima. Ne može niko imati 5.000 platu nauštrb bolesnih ljudi. To je nenormalno, nemoralno i degutantno. Tim više što dolazi od ljudi koji bi trebali nositi najplementiju profesiju društva. Samo u BiH javni resursi služe bogaćenju.
Da ne budem pogrešno shvaćen - doktori zaslužuju visoke plate, ali onda kada sistem to finansijski dozvoljava.

Naši doktori su savršen pandan političarima, možda baš zbog toga tako rado ulaze u politiku zadnjih godina. Odogovara im modus operandi - za greške odgovaraju minimalno, plate desetak puta iznad prosjeka, bogate se na javnim resursima, uzimaju mito šakom i kapom, iznad zakona su.

Na ovoj listi su mahom politički angažovani doktori.
NE SAMO ZBOG OVOGA ................ jedan posrani Dr.Mr. - klinac palac ode u parlament na 4 godine - za taj isti period ZAMRZNE svoju funkciju u ustanovi gdje radi (bolnica, dom zdravlja) pa je situacija sljedeća:
1. bolnica ne smije nikoga da zaposli na njegovo mjesto, čak ni privremeno - takav zakon .......... rezultat = pacijenti čekaju na pregled po xy mjeseci jer jedan ljekar pokriva 5 onih koji sjede u parlamentu, vrlo često je to i neodgovarajući ljekar po struci
2. dotičnim parlamentarcima se uplaćuju dupli doprinosi bolnica + parlament ..... rezultat = manje novca u fondu PIO
3. dotični parlamentarci po isteku 4 godine mandata idu na "zaslužene" godišnje odmore za periode kada nisu ni radili u bolnici - tj. za period dok im je status bio zamrznut ......... rezultat = i kada "počne da radi u bolnici" ljekara nema barem po 1 godinu dana jer sakupi toliko godišnjih odmora

treba li napominjati da neki tamo "priučeni" (čitaj: oni koji su kupili diplome) doktor ode u parlament u komisiju za željeznice, ili očuvanje nacionalnih spomenika, dok jedan vrstan inžinjer recimo prodaje paprike na pijaci, a jedan arheolog trpi ponižavanja zato što radi svoj posao volonterski recimo u visokom na piramidama (na stranu da li su ili ne - treba raditi na traženju dokaza, pa ako se pokaže da i nije - ok barem znamo da nije - poenta je da TREBA RADITI SVOJ POSAO)

naravno - malo je onih koji su zaista studirali medicinu i vole taj poziv - ti takvi ostaju u bolnicama iz ljubavi prema svom poslu i ljudskosti nekakve - ali trpe skoro pa isto kao i pacijenti ........ vole svoj poziv, ne mogu da ga obavljeju kvalitetno jer tamo neki babini sinovi odu u parlament, pa ovaj jedan radi za petoricu - što je na granici sa mogućim
ExNihilo

#24 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by ExNihilo »

@Alfons

Pa i za ovaj tvrde to isto. Potpuno ista scena, drugi put.
Rizvan

#25 Re: Enormna primanja u zdravstvu. Eto zašto je loše!¨

Post by Rizvan »

Ovo je cijeli tekst....

Dnevni avaz“ iz svojih izvora došao je u posjed dokumenta Porezne uprave FBiH, Kantonalnog ureda Zenica, koji sadrži listu „top 100“ oporezovanih primanja tokom 12 mjeseci prošle godine u Zeničko - dobojskom kantonu.

Kako nam je pojasnio naš izvor, stavke koje su uvrštene na listu su isključivo oporezovani prihodi, dakle plaće i druga oporezovana primanja, ali ne i topli obroci, naknade za prijevoz, dnevnice, pa su ovi iznosi znatno veći. Ipak, neki se odnose i na više različitih prihoda i djelatnosti iste osobe tokom prošle godine.

- Bitno je istaći da su ovo podaci iz ZDK, a moguće je da ove osobe primaju naknade u privatnim ili ustanovama van ZDK, koji nisu ovdje obuhvaćeni. Najzanimljivije je da je na listi „top 100“ čak 55 osoba iz zdravstvenih ustanova, i to uglavnom lokalnih domova zdravlja, gdje je očigledna anarhija, jer većina direktora domova zdravlja ima plaće veće od ministrice zdravstva, pa i premijera - kaže naš sagovornik.

Listu predvodi izvjesna Elvedina Manso iz olovske škole „Musa Ćazim Ćatić“, sa godišnjim primanjem od 143.488 KM, ali se ona tu našla po posve drugim prihodima, a ne kao profesor ekonomske grupe predmeta u matičnoj školi.

- Radim kao sudski vještak i certificirani računovođa, a uskoro i kao ovlašteni stečajni upravnik. Primanja koja su uredno prijavljena i oporezovana su „daleko od škole“ u kojoj primam ispod 900 KM - kazala nam je Manso.

Prvih deset

Listu direktora zdravstvenih ustanova predvode Emir Čabrić i Halid Muhić, direktori domova zdravlja u Doboj Jugu i Zavidovići, koji mjesečno inkasiraju sedam do osam hiljada KM. Slijedi ih sa oko 5.500 KM mjesečno profesor sa Univerziteta Zenica (UNZE) Šefket Goletić, koji je bio prozivan i ranijih godina, kad je UNZE objelodanio enormne honorare pojedinih svojih profesora.
Mnogi doktori osim rada u javnim ustanovama, imaju privatne ordinacije i rade privatno, tako da je moguće da zbog toga imaju prijavljena ovako visoka primanja. I ova prosvjetna radnica iz Olova ni desetinu svojih godišnjih prihoda ne zaradi u matičnoj školi. Vjerovatno je to slučaj i sa ovim ostalim. Iako, mislim da direktori zdravstvenih ustanova imaju previsoka primanja, ako se porede sa drugim budžetskim korisnicima.
Last edited by Rizvan on 30/07/2014 14:48, edited 1 time in total.
Post Reply