Limitatori brzine na sve automobile ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
condy
#1 Limitatori brzine na sve automobile ?
Ograničenja brzine na putevima zavisno od vrste i namjene puta, su od 50 km/h pa do 130 km/h. Današnja novija vozila, obično mogu bez većih problema dostizati brzine i do 200 km/h.
U prometnim nezgodama na svim evropskim putevima godišnje strada oko 30.000 ljudi, te se u EU razmatraju mogućnosti uvođenja limitatora brzina na sva vozila sa ograničenjem maksimalne brzina na 115 km/h, radi podizanja sigurnosti i smanjenja broja žrtava.
Šta bi se desilo u autoindustriji i vozačevoj percepciji automobila, kada bi se uveli ovi limitatori brzine, koji se ne bi mogli isključiti od strane vozača. Dakle, poenta je da li je potrebno uvesti limitatore brzine a ne očekivati i zahtjevati od vozača da poštuje ograničenja.
Vozne perfomanse današnjih vozila su perfektne. Svi proizvođači imaju glavni cilj da podižu perfomanse vozila i smanjuju njegovu potrošnju. Šta je sa ograničenjima, zbog čega je uopće dopušteno proizvesti vozilo, koje razvija znatno veće brzine od dopuštenih ?
U prometnim nezgodama na svim evropskim putevima godišnje strada oko 30.000 ljudi, te se u EU razmatraju mogućnosti uvođenja limitatora brzina na sva vozila sa ograničenjem maksimalne brzina na 115 km/h, radi podizanja sigurnosti i smanjenja broja žrtava.
Šta bi se desilo u autoindustriji i vozačevoj percepciji automobila, kada bi se uveli ovi limitatori brzine, koji se ne bi mogli isključiti od strane vozača. Dakle, poenta je da li je potrebno uvesti limitatore brzine a ne očekivati i zahtjevati od vozača da poštuje ograničenja.
Vozne perfomanse današnjih vozila su perfektne. Svi proizvođači imaju glavni cilj da podižu perfomanse vozila i smanjuju njegovu potrošnju. Šta je sa ograničenjima, zbog čega je uopće dopušteno proizvesti vozilo, koje razvija znatno veće brzine od dopuštenih ?
- supercali
#2 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
pa i sada imas limitatore brzine samo sto oni nisu podeseni tako malo kao sto pises nego na 250
- sema911s
#3 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
izvini ali kada izadjes na ulicu shvatis da taj limit treba spustit na 30km/h,., jer kako vecina vozi i sta radi,. sinoc na dobrinji u kilometar 3 udesa,. pala kap kise i odmah levati nemogu da obuzdaju silne konje u glavi,.,
- supercali
#4 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
to si upravu samo govorim da i sada imaju ti limitatori
a kod nas nekima bi trebalo zabraniti da voze ikako a kamoli ti limitatorijer smo sto se tice saobracaja saobracajne kulture i vega vezanog za saobracaj smo ispod nule
a kod nas nekima bi trebalo zabraniti da voze ikako a kamoli ti limitatorijer smo sto se tice saobracaja saobracajne kulture i vega vezanog za saobracaj smo ispod nule
-
citroen xm
#5 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Sa zakucavanjem brzinom od 120 neko će sigurno poginuti, a sa brzinom od 70 ubićeš pješaka na mjestu. Dakle nikakav limitator neće spriječiti budalu da se ubije ili da ubije nekoga drugog.
- _mufljuz_
#6 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
ja znam da bi jedini benefit kod nas toga bio taj da bi se smanjile mješine obmotane pravim odorama sa pistoljima
a i MUP bi vjerovatno kupovao JGLa Diesel A2
a i MUP bi vjerovatno kupovao JGLa Diesel A2
-
condy
#7 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Zbog čega automobil može postizati veće brzine od dozvoljenih, ako već postoje ograničenja ?
Mislim da i proizvođački lobi još uvijek određuje pravila igre u autoindustriji. Veliki udio u broju nezgoda na cesti ide na dušu proizvođaču automobila, jer vozačima omogućuje da krše saobraćajne propise, tako što im omogućava da kupe veoma opasnu stvar, čija je glavna odlika brzina, agresivnost.
S tim, da proizvođači u tome nemaju nikakve suodgovornosti odnosno imaju potpunu slobodu, mogu da podižu snagu motora do one mjere koja im je komercijalno isplativa. Zbog čega, onda po toj logici i vozač ne bi imao slobodu da koristi vozilo u maksimalnom kapacitetu?
Mislim da i proizvođački lobi još uvijek određuje pravila igre u autoindustriji. Veliki udio u broju nezgoda na cesti ide na dušu proizvođaču automobila, jer vozačima omogućuje da krše saobraćajne propise, tako što im omogućava da kupe veoma opasnu stvar, čija je glavna odlika brzina, agresivnost.
S tim, da proizvođači u tome nemaju nikakve suodgovornosti odnosno imaju potpunu slobodu, mogu da podižu snagu motora do one mjere koja im je komercijalno isplativa. Zbog čega, onda po toj logici i vozač ne bi imao slobodu da koristi vozilo u maksimalnom kapacitetu?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
makbel nema gume za kišusema911s wrote:izvini ali kada izadjes na ulicu shvatis da taj limit treba spustit na 30km/h,., jer kako vecina vozi i sta radi,. sinoc na dobrinji u kilometar 3 udesa,. pala kap kise i odmah levati nemogu da obuzdaju silne konje u glavi,.,
- sema911s
#9 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
candy proizvodjaci nisu krivi sto ovce voze njihova auta,., po tebi je i fabrika oruzja kriva za smrt nekoga sa druge strane cijevi, a ne onaj ko povuce obarac
jel recimo jedan mercedes kriv sto je kreten iz sarajeva(cevapdzija) udario djevojku sto je prelazila ulicu a on vozio preko 120kmh gdje je ogranicenje 40kmh
svaki proizvod se pravi da bude sto bolji od ostalih
evo prije par dana se meni komsso skrko u vojkovicima prema dobrinji vozio preko 170kmh jel kriva skoda il on
da se smanji broj nesreca samo povecat kaze,., ono kolika su ti primanja pa se mnozi kazna,., i sto vise kazni svaka naredna ti veca,,., juce opel kadet pokupi stablo u kasindolskoj trag kocenja jednog tocka preko 20m
gledam niko nepali zmigavac, pojas misaona imenica, pretice se gdje stigne, auta u otpad stanju,. i sve se pravda losom situacijom u drzavi,.,
mk ultra,. nisu bile lose vozuilice nova fabija naguzi neku ladu, pasata naguzi neka dazia suv, fiat doblo na nekog terenca, i svi udesi pred pjesackim prelazom
jel recimo jedan mercedes kriv sto je kreten iz sarajeva(cevapdzija) udario djevojku sto je prelazila ulicu a on vozio preko 120kmh gdje je ogranicenje 40kmh
svaki proizvod se pravi da bude sto bolji od ostalih
evo prije par dana se meni komsso skrko u vojkovicima prema dobrinji vozio preko 170kmh jel kriva skoda il on
da se smanji broj nesreca samo povecat kaze,., ono kolika su ti primanja pa se mnozi kazna,., i sto vise kazni svaka naredna ti veca,,., juce opel kadet pokupi stablo u kasindolskoj trag kocenja jednog tocka preko 20m
gledam niko nepali zmigavac, pojas misaona imenica, pretice se gdje stigne, auta u otpad stanju,. i sve se pravda losom situacijom u drzavi,.,
mk ultra,. nisu bile lose vozuilice nova fabija naguzi neku ladu, pasata naguzi neka dazia suv, fiat doblo na nekog terenca, i svi udesi pred pjesackim prelazom
- madner
#10 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Opet ovi supci sto se voze vozovima i autobusima napadaju na posten narod.
- drndalo
#11 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Ja ne dam limiteru u svoju vozilicu...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
sta ce ti kad te drugi limitiraju ,ja sam limitiran na 40km/h po gradu.gdje god mrdnem ,prica se na mobitel,razgledaju placevi i stanovi,pilji se u board comp(gleda potrosnja i da se ne predje 1200 r.p.m.) ...drndalo wrote:Ja ne dam limiteru u svoju vozilicu...
- Omerta13
#13 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Sto ne mogu ovih furaca fol oni adrenalin brza voznja po tudjim ledjima, budi mangup prijavi se na reli na formulu skaci paraglajderom kad tako volis taj adrenalin a ne tudje zivote ugrozavati... bas furaci
- sema911s
#14 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
madner wrote:Opet ovi supci sto se voze vozovima i autobusima napadaju na posten narod.
jbga nisam autobus ali cu morat jutros cestitka iz podlugova 183kmh,., neznam gdje navukose ta 3
-
citroen xm
#15 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Još jednom, ti limitatori su beskorisni.
- sema911s
#16 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
samo kazne drakonske i bice reda,., i da smijes snimat policiju pa kad navuces pa da uzimaju na kafu ostali ce da budu posteni,.,
dok nebude deranje po dzepu nema redaa
dok nebude deranje po dzepu nema redaa
-
staradis
#17 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Ozbiljniji pristup vozackom ispitu i veće kazne
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#18 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
samokontrola i obzir prema drugim ucesnicima u saobracaju (vozacima i pjesacima)
-
goran16v
#19 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Udar po dzepu bez milosti - najbolji limitator za sve!
- O'zone
- Globalni moderator
#20 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Povečaš obrtni moment tako da se do tih 115 km/h stiže za 3 sekundevettel wrote:ma ljudi manite se suplje i limitatora, zaboli mene ona stvar kako neko vozi svee dokle god mene, ili druge ucesnike ne ugrozava u saobracaju. onaj kome je vakuum u glavi zguzvat ce se ko oslobodjenje u prvoj banderi, nema pravila. Istina, jeste neprilagodjena brzina krivac br. 1, ali udarit restriktivnije mjere (malo udarit po dzepu vise), i vidjet ces kako se papci smiruju. uostalom, tamo gdje uslovi dozvolavaju brzu voznju, onda nije ona opasna. prilagodi voznju i brzinu uslovima na cesti !! napisa se ja
pa propala bi autoindustrija kad bi limitatore uveli. zapitajte se sta vam znaci 220ks u autu kojui ide samo 115kmh
I onako se naši tačkaju od semafora do semfora max brzina im nije bitna al zato ubrzanje....
-
jefferson
#21 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Ti dosao na auto forum da propagiras limitator brzinecondy wrote:Zbog čega automobil može postizati veće brzine od dozvoljenih, ako već postoje ograničenja ?
Znaci EU ce odredjivati koliko mozes voziti, sljedece je koliko mozes popiti, a vrlo brzo ni pjeske neces moci hodati jel kisa moze past pa se mozes okliznuti.
Jbt, nekad stvarno mislim da oni redneci u SAD imaju pravo kada vicu: necemo vladu.
- _mufljuz_
#22 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
nek redove imamo i mijefferson wrote:Ti dosao na auto forum da propagiras limitator brzinecondy wrote:Zbog čega automobil može postizati veće brzine od dozvoljenih, ako već postoje ograničenja ?
S tim, da proizvođači u tome nemaju nikakve suodgovornosti odnosno imaju potpunu slobodu, mogu da podižu snagu motora do one mjere koja im je komercijalno isplativa. Zbog čega, onda po toj logici i vozač ne bi imao slobodu da koristi vozilo u maksimalnom kapacitetu?![]()
![]()
![]()
Znaci EU ce odredjivati koliko mozes voziti, sljedece je koliko mozes popiti, a vrlo brzo ni pjeske neces moci hodati jel kisa moze past pa se mozes okliznuti.
Jbt, nekad stvarno mislim da oni redneci u SAD imaju pravo kada vicu: necemo vladu.
-
citro
#23 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
redneci - was ist das ?
- _mufljuz_
#24 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
to su ti ovi sa dernek.bacitro wrote:redneci - was ist das ?
-
citro
#25 Re: Limitatori brzine na sve automobile ?
Oh, sorry, izgleda da nisam baš up-to-date. Malo sam u tranziciji pa me to valjda zeza._mufljuz_ wrote:to su ti ovi sa dernek.bacitro wrote:redneci - was ist das ?
Čuj redneci ..... Ha Ha