Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Moderator: anex
-
Adnanos
#1 Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Pozdrav raja,
probat cu kratko: zivim u inostranstvu vec 20-ak godina, drzava nije bitna za temu. Uglavnom dosao sam ovde kao mal i evo ima vec 2 godine kako radim. Zavrsio sam ovde faks i posao mi je vrlo solidan i stvarno sam zadovoljan. Ali dvije od stvari koje sam uvijek zeljeo su da jednog dana imam svoju firmu (znaci da radim za sebe) i da se vratim u BIH.
Vecina ljudi bi rekla da sam lud da cak i razmisljam o tome jer raja masovno hoce da ide iz BIH. Ali jbg to mi je zelja jer dole se osjecam "na svom". U ove dvije godine sam vec uspio nesto usparat da pokrenem svoj plan (od prilike malo vise od 30 000 KM).
Volio bi da cujem vase ideje i druge neke vizije. Kakav bi biznis otvorili da imate npr 50 000 - 100 000km (valjda cu imat te pare za par godina aBd)? Ili mozda i ne treba toliko? Kakav bi to biznis bio, jednostavno da se moze zivit vrlo solidno (znaci po nekom standardu kakav je na zapadu). Koliko ti ustedjevine treba? ...
Razmisljao sam u smjeru poljuprivrede pa onda otvaranje nekog lokala. Ali za prvo jednostavno nemam dovoljno znanja a za drugo mislim da se ne isplati u mjestu odakle dolazim.
probat cu kratko: zivim u inostranstvu vec 20-ak godina, drzava nije bitna za temu. Uglavnom dosao sam ovde kao mal i evo ima vec 2 godine kako radim. Zavrsio sam ovde faks i posao mi je vrlo solidan i stvarno sam zadovoljan. Ali dvije od stvari koje sam uvijek zeljeo su da jednog dana imam svoju firmu (znaci da radim za sebe) i da se vratim u BIH.
Vecina ljudi bi rekla da sam lud da cak i razmisljam o tome jer raja masovno hoce da ide iz BIH. Ali jbg to mi je zelja jer dole se osjecam "na svom". U ove dvije godine sam vec uspio nesto usparat da pokrenem svoj plan (od prilike malo vise od 30 000 KM).
Volio bi da cujem vase ideje i druge neke vizije. Kakav bi biznis otvorili da imate npr 50 000 - 100 000km (valjda cu imat te pare za par godina aBd)? Ili mozda i ne treba toliko? Kakav bi to biznis bio, jednostavno da se moze zivit vrlo solidno (znaci po nekom standardu kakav je na zapadu). Koliko ti ustedjevine treba? ...
Razmisljao sam u smjeru poljuprivrede pa onda otvaranje nekog lokala. Ali za prvo jednostavno nemam dovoljno znanja a za drugo mislim da se ne isplati u mjestu odakle dolazim.
-
Drinski
#2 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Zaboravio si napisati, a toga ce biti javise, da oni koji te kritikuju, nemaju sta traziti na temi.
- damskot
#3 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Kafane su im uvjek pune .Adnanos wrote:Pozdrav raja,
MCDonalds prepun (jesi to kad vidio gore)
Doneri hamburgeri picerije rade punom parom .
ili
Prvo ides (prije registracije firme) u BiH i nadjes rodjaka druga u Drzavnom preduzecu dogovoris ugovor nadzes dvije firme prijateljske da ti budu na tenderu kokurencija da ne povalis rodjaka i tako dobijes prvi ugovor na nekih 20.000 ili 30.000 km onda imas godinu da navuces jos klijenata . Njih ces naci tako sto ces se eksponirati za vrijeme rucka u restoranima .
JAKO VAZNO kad registrujes firmu baci 500km Notaru i Advokatu . Oni ce ti napumpat djelatnosti u istom vremenu pomoci da te ko ne zajebe za zakup prostora itd .(plus za dvije hefte ce ti reg sa suda doci) Poslje ces tog advokata zvati cesto a on nece za te telefonske usluge traziti pare .Kad te neko pocne levatit nista rasprava samo telefon i das mu advokata dole advokat ko nakav Azrail dodje
Takodje zaposli rodicu da ona hoda po opstinama ovjerava itd jer ti kad zamucas ona cistacica na recepci te nece ni pogledati .
Ostalo zavisi sta znas i sta si konto .. Export tesko jer je kod nas sve haman skuplje i sve uvozimo .
Kazu mi malo vako pametni ljudi da je najbolje imati prestavnistvo nake firme odgozgo pa....
BTW AKO NEMAS DJECE BIH JE TOP za posla sto nemozes posteno mozes kupit ..jebiga .. al je tako .
-
rekla-kazala
#4 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Nisi rekao koji faks, koja struka.
Idealan povratak bi bio da tu pronađeš partnera koji će plasirati proizvodnju ili uslugu koju ćeš organizovati u BIH.
Metaloprerada ili prerada drveta su još uvijek djelatnosti koje su vani konkurente.
Jako je nezahvalno doći u BiH i sa relativno malim kapitalom ( a 100.000 KM to jeste) pokrenuti proizvodnju i tražiti kupca na ovakvom korumpiranom, uzurpiranom, mafijaškom tržištu.
Treba da znaš da su sve javne nabavke, svi poslovi da državnim firmama,.. dogovoreni i već rasprodati.
Nama koji nismo u stranačkim i mafijaškim talovima ostaje jadni neprofitabilni dio uslužne djelatnosti, sitna trgovina
(butici) i riskantna poljoprivreda.
Idealan povratak bi bio da tu pronađeš partnera koji će plasirati proizvodnju ili uslugu koju ćeš organizovati u BIH.
Metaloprerada ili prerada drveta su još uvijek djelatnosti koje su vani konkurente.
Jako je nezahvalno doći u BiH i sa relativno malim kapitalom ( a 100.000 KM to jeste) pokrenuti proizvodnju i tražiti kupca na ovakvom korumpiranom, uzurpiranom, mafijaškom tržištu.
Treba da znaš da su sve javne nabavke, svi poslovi da državnim firmama,.. dogovoreni i već rasprodati.
Nama koji nismo u stranačkim i mafijaškim talovima ostaje jadni neprofitabilni dio uslužne djelatnosti, sitna trgovina
- rastaba
#5 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Ako ti bude trebao radnik ili hamal
, tu sam (Y)
- damskot
#6 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
A tu vas sad PDV zakla i 95% ce zatvoriti brzo kako je krenulo . Mislim na sitne trgovine .rekla-kazala wrote: Nama koji nismo u stranačkim i mafijaškim talovima ostaje jadni neprofitabilni dio uslužne djelatnosti, sitna trgovina
- OldMayor
#7 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Najbolje ti ja vidis kakvu uslugu koja ima u zemlji gdje sada zivis i to samo iskopiras ovdje. Znam nekoliko ljudi koji su u tome poprilicno uspjeli. Neki su donijeli nesto novo, a neki su uspjeli prevazici konkurenciju upravo zahvaljuci profesionalnoscu koju su 'iskopirali' od stranaca.
A proizvodnja, poljoprivreda sa tim kapitalom, bez poznanstava i talova - nema te nigdje. Da ne govorimo o tome da i kad proizvedes nesto moras se boriti sa uvoznim lobijem te sa trznim centrima koji su 95% vlasnistvu Srbije ili Hrvatske, a naravno njima je uvijek stalo da prodaju nas BH proizvod.
A proizvodnja, poljoprivreda sa tim kapitalom, bez poznanstava i talova - nema te nigdje. Da ne govorimo o tome da i kad proizvedes nesto moras se boriti sa uvoznim lobijem te sa trznim centrima koji su 95% vlasnistvu Srbije ili Hrvatske, a naravno njima je uvijek stalo da prodaju nas BH proizvod.
-
mali_balon
#8 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Otpad, reciklaza (velke cifre se od EU dobiju), zbrinjavanje otpadnih voda svaki parking mora imati koletor otpadnih voda samim tim mora neko platiti da taj kolektor ispumpa i odvuce vodu, otkup otpadnog stakla i drveta jer zeljezo i plastiku haman pa svi vec rade.
- Danguba
#9 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
NISTA jarane. Moram te razocarati.
- graue_maus
#10 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
- insomnia78
#11 Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Evo covjek objasniorekla-kazala wrote:Nisi rekao koji faks, koja struka.
Otvoris tu kancelariju sa "komercijalistom" i "arhitektom" komercijalista uvezuje poslove, ovaj projektuje a u BiH otvoris proizvodnju, nakon sto musterija aminuje posaljes plan ovamo u fabriku, ljudi naprave, na kamion i udri
Il ko sto ti on rece, partnera za tamo
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
detroit-mercy
#12 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Mozes si kupiti posao u Telekomu a ostalo potrosi na zene i alkoholAdnanos wrote:Pozdrav raja,
- insomnia78
#13 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
A ni ovo ti nije losa opcija 
Mlad si, odrasto si tamo, nemas pojma o biznisu, nisi "namazan" jer da jesi ne bi se ti po forumu raspitivo sta i kako, kad te ovi nasi borci ufate sisati
Mlad si, odrasto si tamo, nemas pojma o biznisu, nisi "namazan" jer da jesi ne bi se ti po forumu raspitivo sta i kako, kad te ovi nasi borci ufate sisati
-
prha
#14 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
vece "face" su pokusali ulagat u bosni-brcko pa su ih lokalni hostapleri sikterisali u sekundi.
drz se ti zapada!
drz se ti zapada!
-
modem33
#15 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
detroit-mercy wrote:Mozes si kupiti posao u Telekomu a ostalo potrosi na zene i alkoholAdnanos wrote:Pozdrav raja,
Razmisljao sam u smjeru poljuprivrede pa onda otvaranje nekog lokala. Ali za prvo jednostavno nemam dovoljno znanja a za drugo mislim da se ne isplati u mjestu odakle dolazim..
Posao u Telecomu se ne kupuje .... nego samo rodjak nazove telefon .... "dodji sutra , ponesi svoje papire i pocinjes raditi".
- MJAU - da
#16 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Poznajem dosta raje koja dijeli tvoje mišljenje, osim onih koji su se dobro prilagodili zapadu, u smislu da se baš tamo osjećaju kao "svoj na svome". Što se mene tiče, poljoprivreda je bolje rješenje, što se ne zna, da se naučiti ako si baš zainteresvan. Savjet prijateljski je da se ne vraćaš, ako nećeš imati mogućnost da se vratiš na zapad u slučaju da ti bude pun k... svega, jer ovdje bez "rođaka", korupcije i sličnih sranja teško da može pošten čovjek uspjeti.Adnanos wrote:Pozdrav raja,
- JohnnyS
#17 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Najbolje ti je otvoriti pogrebničko poduzeće, nikad nećeš bez posla ostati. Moj ujak je to predlagao davnih dana, ostatak familije nije imao sluha i on je odustao. Njegov prijatelj je pokupio ideju od njega i sad skoro pa pliva u novcu...
-
Tkanton
#18 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Ovo ti je najpametnij odgovor, pokusaj tamo nekog nafatat da otvoris prestavnistvo u BiH, raspitaj se malo o alatima, potrosnim materijalima, neke nove palete proizvoda sto znas da tamo imaju a kod nas nema i samo sklopis ugovor ovamo otvoris firmu nadji dobrog komercijalistu da ti to dobro razglasi.....rekla-kazala wrote:Nisi rekao koji faks, koja struka.
Proizvodnju ces tesko pokrenut samo za dobijanje raznoraznih dozvola za zastitu okolisa potrosit ces tih 30 000 KM
- MOSALJOZE
#19 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Da sam u tvojoj poziciji,ne bih ulazio u pokretanje firme,jer "znaš ti nas,jebo ti nas".Ovde će ti trebati papira i papira.Odeš npr na Ilidzu po jedan papir,kaže ti nemaš taj papir,hajde nazad u Centar,vratiš se ponovno kaže ti jesi uplatio ovo,a prije toga čekaš po pola sata na šalteru.
Da imam te pare,i da sam u takvoj poziciji,ja bih kupio poslovni prostor što bliže centru grada,iznajmljivao ga,i bio hadzija.Nit se brineš za plate,poreze,inspekciju,ma ništa.Tebi svaki mjesec pare stižu,a ležiš.
Da imam te pare,i da sam u takvoj poziciji,ja bih kupio poslovni prostor što bliže centru grada,iznajmljivao ga,i bio hadzija.Nit se brineš za plate,poreze,inspekciju,ma ništa.Tebi svaki mjesec pare stižu,a ležiš.
-
hillbill
#20 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
ne ulazi .........vratit ces se nazad/neces ostati dze od 2 godine/Adnanos wrote:Pozdrav raja,
- Maharadza
#21 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Aferim, isto sam htio predložiti: kupiš stan/kuću/poslovi (svejedno, šta ti ispadne povoljnije) i iznajmiš. Ništa bolje nego kad 'kapa' redovno iz mjeseca u mjesec.MOSALJOZE wrote:Da sam u tvojoj poziciji,ne bih ulazio u pokretanje firme,jer "znaš ti nas,jebo ti nas".Ovde će ti trebati papira i papira.Odeš npr na Ilidzu po jedan papir,kaže ti nemaš taj papir,hajde nazad u Centar,vratiš se ponovno kaže ti jesi uplatio ovo,a prije toga čekaš po pola sata na šalteru.
Ovo gore je naravno preporuka za slučaj 'ako već želiš' ovdje nešto uložiti, ali osjećam potrebu da ti ipak toplo preporučim NEMOJ!!! Ostavi tamo na štednoj, kupi sebi (bolje) auto, potroši na BILO ŠTA samo ne ovamo. Pokajat ćeš se samo kasnije, believe me.
Sent from my LG-D802
-
susc_ovjek
#22 Re: Povratak u BIH - ustedjevina i pokret biznisa
Autora teme bi pohvalio na pozitivnom i ispravno usmjerenom razmišljanju.
Mislim da autor nije tip čovjeka koji hoće da ništa ne radi a da pare kapaju. Poduzetan čovjek teško da teži tome, uglavnom je tako da kad ostvariš neki profit i napraviš neki biznis, onda hoces da budes bolji. Težiš da napreduješ i da se razvijaš... kod nas rijetko ko tako razmišlja. Kod nas se ohrabruju oni koji teže da se uključe u državnu sisu, da otvore ćevadžinicu, butik, štand na pijaci... a ludim proglašavaju oni koji hoće bilo kakvu proizvodnju.
Elem, takvi smo kakvi smo, zato nam civare prave slovenci, hrvati prodaju lopate, a srbi stiropor. A mi hoćemo butik jer smo mi hadžije, a oni nek se bave proizvodnjom lopata, kad su levati. Albancima smo svakako prepustili pekare i slastičane, oni su svakako debili koji hoće puno da rade.
Za autora, po mom mišljenju, bi najbolje bilo... opet zavisi od struke....da proba napravit neku vezu sa trenutnom zemljom, tj. da nađe nekog poslovnog partnera sa kojom bi buduća firma u BiH poslovala. Dakle, neku minimalističnu proizvodnju ili uslužnu djelatnost u BiH za partnera u inostranstvu. Opet kažem, bitna je profesija i oblast u kojoj bi se sve to pokrenulo. Tipa, ako je firma u BiH i hoće da izvozi divljač u Njemačku koja trenutno puno potražuje divljač, odmah moraš znat da to ne može. Jer iz BiH se ne može izvozit divljač. Makar je ti uzgojio u svojoj privatnoj šumi. Dok recimo, ako hoćeš da napraviš firmicu koja će pravit mobilne aplikacije za neku partner firmu u Njemačkoj, onda ti je stvar puno lakša i ne moraš se puno zahebavat raznim izvoz/uvoz pizdamataerina stvarima.
Želim mu puno sreće, i da se naoruža živcima jer birokratija kod nas je najgora moguća, ali jedini način da se borimo je upravo ovaj, da vratimo našu pamet i otvaramo radna mjesta.
Mislim da autor nije tip čovjeka koji hoće da ništa ne radi a da pare kapaju. Poduzetan čovjek teško da teži tome, uglavnom je tako da kad ostvariš neki profit i napraviš neki biznis, onda hoces da budes bolji. Težiš da napreduješ i da se razvijaš... kod nas rijetko ko tako razmišlja. Kod nas se ohrabruju oni koji teže da se uključe u državnu sisu, da otvore ćevadžinicu, butik, štand na pijaci... a ludim proglašavaju oni koji hoće bilo kakvu proizvodnju.
Elem, takvi smo kakvi smo, zato nam civare prave slovenci, hrvati prodaju lopate, a srbi stiropor. A mi hoćemo butik jer smo mi hadžije, a oni nek se bave proizvodnjom lopata, kad su levati. Albancima smo svakako prepustili pekare i slastičane, oni su svakako debili koji hoće puno da rade.
Za autora, po mom mišljenju, bi najbolje bilo... opet zavisi od struke....da proba napravit neku vezu sa trenutnom zemljom, tj. da nađe nekog poslovnog partnera sa kojom bi buduća firma u BiH poslovala. Dakle, neku minimalističnu proizvodnju ili uslužnu djelatnost u BiH za partnera u inostranstvu. Opet kažem, bitna je profesija i oblast u kojoj bi se sve to pokrenulo. Tipa, ako je firma u BiH i hoće da izvozi divljač u Njemačku koja trenutno puno potražuje divljač, odmah moraš znat da to ne može. Jer iz BiH se ne može izvozit divljač. Makar je ti uzgojio u svojoj privatnoj šumi. Dok recimo, ako hoćeš da napraviš firmicu koja će pravit mobilne aplikacije za neku partner firmu u Njemačkoj, onda ti je stvar puno lakša i ne moraš se puno zahebavat raznim izvoz/uvoz pizdamataerina stvarima.
Želim mu puno sreće, i da se naoruža živcima jer birokratija kod nas je najgora moguća, ali jedini način da se borimo je upravo ovaj, da vratimo našu pamet i otvaramo radna mjesta.