neizdavanje fiskalnog racuna

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
racuni

#1 neizdavanje fiskalnog racuna

Post by racuni »

Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
JThomas

#2 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by JThomas »

račun jeste, a za fiskalni ne znam. zanatlije koje paušalno plaćaju poreze nisu obveznici fiskalizacije, al' ne znam jesu li krojači u tom košu.
madner

#3 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by madner »

Zavisi od godisnjeg prometa.

No racun mora. :D
njonjica

#4 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by njonjica »

racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
Krojaci/snajderi su u domenu obrta koji placaju pausalni porez. Oni ne moraju voditi knjige, ne moraju voditi ulaz/izlaz artikala itd. Takodjer su oslobodjeni obaveze fiskalne kase i nema obavezu izdavanja racuna osima ako ti to izricito zatrazis. U tom slucaju ti treba izdati racun iz Knjige racuna sa pecatom.
Dakle, nema obavezu izdavanja fiskalnog racuna.

Zasto da je prijavis? Sta ti je to tako strasno uradila?
S4mpion

#5 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by S4mpion »

racuni wrote:Jucer sam bila kod krojacice, odbila mije izdati racun. Da li su krojaci u BiH duzni izdati racun? Kome to mogu prijaviti?
Prijavit i nekom na pravdi Boga uzet hljeb iz ruku, hajd se pokrij jorganom i malo više vodi računa o svom životu, a ne tuđem. :D
racuni

#6 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by racuni »

S4mpion wrote:
Prijavit i nekom na pravdi Boga uzet hljeb iz ruku, hajd se pokrij jorganom i malo više vodi računa o svom životu, a ne tuđem. :D
Kako na pravdi Boga? Dok neko radi i uredno placa porez neko na crno mlati lovu jos ucjenjuje visinom racuna i sl. Pored visokog racuna a rekla je da ce kostati puno manje kad sam donijela jos me ucjenjivala i vrijedjala a pored svega je posao jako lose obavila. Mislim da svi za bilo kakav biznis, obrt i sl bi trebali dati racuni platiti porez kao i svi!!!!
njonjica

#7 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by njonjica »

racuni wrote:
S4mpion wrote:
Kako na pravdi Boga? Dok neko radi i uredno placa porez neko na crno mlati lovu jos ucjenjuje visinom racuna i sl. Pored visokog racuna a rekla je da ce kostati puno manje kad sam donijela jos me ucjenjivala i vrijedjala a pored svega je posao jako lose obavila. Mislim da svi za bilo kakav biznis, obrt i sl bi trebali dati racuni platiti porez kao i svi!!!!
Sto se nerviras, placa ona porez i bez tvojih para....drzava joj je "odsjekla" da mora platiti toliko i to je tapija.
Ako ti je zao platiti krojacicu nauci sama da sijes, simple is that :wink:

Poslovno saradjujem sa snajderima i znam da je njihov posao tezak, rudarski...dame kojima pruzaju svoje snajderske usluge zele "kostim tacno ovakav kao na slici", nema veze sto manekenka iz Burde ima 20 kg manje i bar 15 cm vise....
axxo

#8 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by axxo »

Gdje i kako prijaviti trgovinu koja ne izdaje fis racun?
Drinski

#9 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by Drinski »

njonjica wrote: Sto se nerviras, placa ona porez i bez tvojih para....drzava joj je "odsjekla" da mora platiti toliko i to je tapija.

Poslovno saradjujem sa snajderima i znam da je njihov posao tezak, rudarski...dame kojima pruzaju svoje snajderske usluge zele "kostim tacno ovakav kao na slici", nema veze sto manekenka iz Burde ima 20 kg manje i bar 15 cm vise....
Ma ja ba, sta ce joj racun, dzaba se nervira.

Nego da ti nisi također u tom poslu? Uostalom, ako ti je zao da ona plati prez, plati ga ti umjesto nje, simple is that :wink:
Država

#10 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by Država »

Kad će ljudi u ovoj zemlji shvatiti da kad ti neko ne izda fiskalni račun zapravo nije pokrao državu nego tebe lično...

:sax:
almir90

#11 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by almir90 »

.
Last edited by almir90 on 14/07/2014 08:31, edited 1 time in total.
Drinski

#12 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by Drinski »

Ajd zdravo i tebi, i nemoj se vise javljati.
OldMayor

#13 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by OldMayor »

almir90 wrote:Snajderi su veliki problem, ne izdaju racune. Ali nam zato nisu problem oni sa X6 i Q7 koji imaju 100 radnika na crno sa platom 300-400 KM, al' necemo se zaliti na njih, a kamoli dirati. Aj' zdra'o!
Pa i jedni i durgi su problem, o cemu pricas? I taj snajder da moze zakidao bi drzavu i na veliko, isto ko sto sad radi na malo. Ali ne moze.

Poenta je u tome u kakvoj drzavi zivimo pa se to sve moze raditi i onaj mali i veliki, a ne bi smio niko.

I jedini koji na kraju ispastaju su obicni ljudi, radnici ili penzioneri koji su citav zivot izdvajali bacali pare i sad kubure iz dana u dan.

Treba se prema svima postaviti jednako, jesi li snajder ili si direktor kompanije od 1000 ljudi.
salik79

#14 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by salik79 »

njonjica wrote:
Krojaci/snajderi su u domenu obrta koji placaju pausalni porez. Oni ne moraju voditi knjige, ne moraju voditi ulaz/izlaz artikala itd. Takodjer su oslobodjeni obaveze fiskalne kase i nema obavezu izdavanja racuna osima ako ti to izricito zatrazis. U tom slucaju ti treba izdati racun iz Knjige racuna sa pecatom.
To je to. Tema moze pod kljuc. :)
cenecimoveocino

#15 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by cenecimoveocino »

S4mpion wrote:
:-) :-) :-) :-) :-)
njonjica

#16 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by njonjica »

salik79 wrote:
njonjica wrote:
To je to. Tema moze pod kljuc. :)
Jasta. Kljuc.
njonjica

#17 Re: neizdavanje fiskalnog racuna

Post by njonjica »

Drinski wrote:
njonjica wrote: Sto se nerviras, placa ona porez i bez tvojih para....drzava joj je "odsjekla" da mora platiti toliko i to je tapija.

Ma ja ba, sta ce joj racun, dzaba se nervira.

Nego da ti nisi također u tom poslu? Uostalom, ako ti je zao da ona plati prez, plati ga ti umjesto nje, simple is that :wink:
Nisam, ali imam poslovnu saradnju sa nekoliko njih. Kako vec napisah, snajder/krojac NEMA obavezu izdavanja fiskalnog racuna PO ZAKONU.
I ti se bezze nerviras :oops:
Post Reply