Imam mali problem...
Dakle - imam jedan word dokument u kojem imam listu adresa koja ide ovako:
ime - prezime; adresa; grad; p. broj
Ima ih oko 300.
Sad je moje pitanje: kako isprintati te adrese na koverte???
Jel postoji neki program u koji to moram ubaciti?
Ili ih mogu bilo kako formatirati u wordu ili excelu da bi bili podobni za printanje?
Isto, printer je neki Panasonic KX MB 1900, koji prima po jednu kovertu :/
Moram ih jednu za drugom manuelno ubacivati.
Postoji li neka manja sprava do 150€ koja bi printala samo koverte ?
Thx
Kako isprintati adrese na koverte?
Moderator: Benq
- swarley_s
- Praetorious
#2 Re: Kako isprintati adrese na koverte?
Za Office - Word 2010 ispis na koverte je pod opcijama: Mailings - Envelopes. Tu se upisuju podaci za odlaznu i povratnu adresu, mjesto ispisa, tip/veličina koverte i sl. Obzirom da je u pitanju moćni Word, možeš se igrati fontom, veličinom, boldom i sl. postavkama. Pod "Options" imaš 1001 opciju za podesiti, pa ti nikakav drugi software za ispis na koverte ne treba.
Na mome printeru koristim gornju ladicu i tu ubacim kovertu, na donjoj - defaultnoj za papir - malo izvučem bunt papira da ne bi povukao šta ne treba. Time rješavam stvari, ali mi nikad nije bilo potrebno više od 4-5 koverata odjednom. Ako imaš potrebu za većim brojem koverata, probaj ih ubaciti u ladicu za obični papir i vidi hoće li ih mašina povlačiti jednu po jednu. Trebalo bi da to uspije, a ako ne ... onda ti treba neki drugačiji printer ...
Na mome printeru koristim gornju ladicu i tu ubacim kovertu, na donjoj - defaultnoj za papir - malo izvučem bunt papira da ne bi povukao šta ne treba. Time rješavam stvari, ali mi nikad nije bilo potrebno više od 4-5 koverata odjednom. Ako imaš potrebu za većim brojem koverata, probaj ih ubaciti u ladicu za obični papir i vidi hoće li ih mašina povlačiti jednu po jednu. Trebalo bi da to uspije, a ako ne ... onda ti treba neki drugačiji printer ...
Last edited by Praetorious on 18/06/2014 18:39, edited 1 time in total.
- Mommy's_little_ Monster
#3 Re: Kako isprintati adrese na koverte?
Printanje vise koverti radis sa mail merge opcijom
1. Prebaciti tu listu adresa u excel i spasi kao poseban fajl
2. U wordu ides na tab Mailings - Start mail merge - Envelopes - i tu izaberi demenziju koverte koja ti odgovara
3. Na istom tabu ides na Select Recipients - Use Existing list - pa izaberi taj excel fajl koji si prethodno spasio
4. Onda ides na Insert Merge Field i ubacujes kolonu iz excel fajla koja ti treba, npr ovako izgleda

5. Na kraju kliknes na Finish Merge - Edit individual documents gdje ces dobiti sve te koverte koje mozes viditi prije printanja
A to za printer, jesi siguran da mora jedna po jedna? Ja sam na par razlicitih printao i moglo je vise koverti odjednom.
2. U wordu ides na tab Mailings - Start mail merge - Envelopes - i tu izaberi demenziju koverte koja ti odgovara
3. Na istom tabu ides na Select Recipients - Use Existing list - pa izaberi taj excel fajl koji si prethodno spasio
4. Onda ides na Insert Merge Field i ubacujes kolonu iz excel fajla koja ti treba, npr ovako izgleda

5. Na kraju kliknes na Finish Merge - Edit individual documents gdje ces dobiti sve te koverte koje mozes viditi prije printanja
A to za printer, jesi siguran da mora jedna po jedna? Ja sam na par razlicitih printao i moglo je vise koverti odjednom.
- swarley_s
#4 Re: Kako isprintati adrese na koverte?
Fala drug!Mommy's_little_ Monster wrote:Printanje vise koverti radis sa mail merge opcijom
U medjuvremenu mi je zena skontala ( ! - moram naglasiti da nisam sam dosao na tu ideju