ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, FFS?!?!?!
-
embass
#1 ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, FFS?!?!?!
Ajdeee, ljudi pomagajte. Ima li smisla upisati za prof. engleskog u ovoj državi i ima li kakvih 'smjerova' poslije, npr. za prevodioca i slično ?

-
eyduh
#2 Re: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, FFS?!?!?!
imas na drugom ciklusu engleskog da odredis sebi smjer, sad ne znam tacno koji, ali ima sto posto za prevodioca.
realno govoreci, od cega u ovoj drzavi ima para? ja sto sam skontala pri zavrsetku srednje da sto god kazes ljudima da ce upisat, kazu "sta ce ti to, nema od toga hljeba." svako se snadje kako najbolje moze. osobi kojoj nikako ne ide matematika i slicni predmeti, kao recimo meni, nije imalo smisla da upisujem elektrotehniku ili masinstvo, ili te fakultete od kojih kao "ima posla".
realno govoreci, od cega u ovoj drzavi ima para? ja sto sam skontala pri zavrsetku srednje da sto god kazes ljudima da ce upisat, kazu "sta ce ti to, nema od toga hljeba." svako se snadje kako najbolje moze. osobi kojoj nikako ne ide matematika i slicni predmeti, kao recimo meni, nije imalo smisla da upisujem elektrotehniku ili masinstvo, ili te fakultete od kojih kao "ima posla".
-
1Dante1
#3 Re: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, FFS?!?!?!
Sigurno ima vise smisla nego da upises nesto sto te ne zanima ili sto ti ne ide.embass wrote:Ajdeee, ljudi pomagajte. Ima li smisla upisati za prof. engleskog u ovoj državi i ima li kakvih 'smjerova' poslije, npr. za prevodioca i slično ?![]()
![]()
-
bull21
#4 Re: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, FFS?!?!?!
Prve tri godine ti se vrte oko književnosti ali i jezika. Od Morfologije, Fonetike, Morfosintakse i sličnoga do Književnosti (od osnova pa do Beowulfa, pa dalje kroz vrijeme) te historije (koja nažalost i danas slovi kao jedan od najtežih i ubjedljivo najbesmislenijih i najlošijih predmeta na cijelom studiju). Sve u svemu - ako ti se upisuje - upiši i studiraj. Godina ti se možda čini dugom, no uvjeren sam da ćeš na kraju biti spreman/a uvidjeti da li je to uistinu ono što te zanima i čime želiš da se baviš.
-
zelmedin
#5 Re: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, FFS?!?!?!
Sve ti zavisi koliko marljivo želiš da učiš. Nakon završenog prvog ciklusa, možeš se dalje profilirati na masteru, gdje imaju četiri smjera:embass wrote:Ajdeee, ljudi pomagajte. Ima li smisla upisati za prof. engleskog u ovoj državi i ima li kakvih 'smjerova' poslije, npr. za prevodioca i slično ?![]()
![]()
-književni
-nastavnički
-prevodilački i
-lingvistički.
Najviše se odlučuju za nastavnički, tako je barem bilo prošle godine. Ja sam trenutno na nastavničkom, vanredno studiram i radim u struci. Završio sam po starom, četverogosišnjem sistemu u Mostaru. Sve se može kad se hoće. Sretno
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6 Re: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, FFS?!?!?!
Apsolutno se ne isplati završiti fakultet u BiH.