Naša sramota, naša himna na SP!
- sledge
#1 Naša sramota, naša himna na SP!
Svjetsko prvenstvo je u punom jeku, neizostavan i jedan od meni lično najljepših dijelova utakmice je intoniranje himni!
Gledam utakmice od početka svjetskog prvenstva i gledam fudbalere pune emocija i sa suzama u očima kako ponosno pjevaju himnu svoje države, evo baš maloprije gledam Brazil i Meksiko i sav sam se bio naježio. A gdje i neće kada su im himne prelijepe, milina za slušati, pune emocija i patriotskog naboja.
I onda dođemo mi na red, Bosna i Hercegovina, mala napaćena državica koja se plasirala po prvi put na ovo veliko takmičenje.
Mnogi će prvi put čuti za našu državu na ovom SP-u i mnogi će prvi put čuti "našu" himnu.
Bit ću iskren i reći da me svaki put sramota kada puste "našu" himnu. Niko je ne shvata ozbiljno, nema nikakve veze sa našom državom a nema nikakvog teksta koji bi motivirao naše fudbalere i nas navijače učinio ponosnim! Jednostavno je ne mogu slušati koliko god se trudio, i žao mi je zbog toga.
Ljubomoran sam na sve nacije koje imaju svoju himnu i tu čast da je čuju na jednom svjetskom prvenstu i stvarno im zavidim.
Gledam utakmice od početka svjetskog prvenstva i gledam fudbalere pune emocija i sa suzama u očima kako ponosno pjevaju himnu svoje države, evo baš maloprije gledam Brazil i Meksiko i sav sam se bio naježio. A gdje i neće kada su im himne prelijepe, milina za slušati, pune emocija i patriotskog naboja.
I onda dođemo mi na red, Bosna i Hercegovina, mala napaćena državica koja se plasirala po prvi put na ovo veliko takmičenje.
Mnogi će prvi put čuti za našu državu na ovom SP-u i mnogi će prvi put čuti "našu" himnu.
Bit ću iskren i reći da me svaki put sramota kada puste "našu" himnu. Niko je ne shvata ozbiljno, nema nikakve veze sa našom državom a nema nikakvog teksta koji bi motivirao naše fudbalere i nas navijače učinio ponosnim! Jednostavno je ne mogu slušati koliko god se trudio, i žao mi je zbog toga.
Ljubomoran sam na sve nacije koje imaju svoju himnu i tu čast da je čuju na jednom svjetskom prvenstu i stvarno im zavidim.
-
Fljamurtari
#2 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Ma nije ti ta himna toliko bitna... Svi je zaborave cim zavrse sa izvodjenjem a neutralnim gledateljima na stadionu ionako smeta jer moraju ustati...
- graue_maus
#3 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Fljamurtari wrote:Ma nije ti ta himna toliko bitna... Svi je zaborave cim zavrse sa izvodjenjem a neutralnim gledateljima na stadionu ionako smeta jer moraju ustati...
- Mišo_Kovač
#4 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Š'o himna mora imat tekst... Španjolska Marcha Real nema teksta, pa ipak Španjolcima ne nedostaje motivacije... Argentinska himna se na sportskim događajima svira bez teksta, tj. svira se samo instrumentalni uvod, i argentincima ništa ne fali izgleda zbog toga...

- CSKA
#5 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Meni je najsmjesnija stvar oko himne,sto je treba tek napisati,da ne kazem izmisliti.
Vecina himni su pjesme iz 19-tog vijeka,ili ranije.Sad mi nikako ne pada na pamet koja bi to pjesma iz tog perioda mogla da bude za BiH.
Vecina himni su pjesme iz 19-tog vijeka,ili ranije.Sad mi nikako ne pada na pamet koja bi to pjesma iz tog perioda mogla da bude za BiH.
- BHCluster
#6 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Mi na stadionima, dvoranama... pjevamo:
Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une
Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina
Bog nek' te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova
Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina
A "Vi" pjevajte ku**u.
Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une
Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina
Bog nek' te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova
Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina
A "Vi" pjevajte ku**u.
-
Fljamurtari
#7 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Mišo_Kovač wrote:Š'o himna mora imat tekst... Španjolska Marcha Real nema teksta, pa ipak Španjolcima ne nedostaje motivacije... Argentinska himna se na sportskim događajima svira bez teksta, tj. svira se samo instrumentalni uvod, i argentincima ništa ne fali izgleda zbog toga...![]()
Idealna himna nema tekst a ni melodiju....
- Stoner
#8 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
I ja sam o ovome razmisljao ... ima li neko kakav prijedlog?CSKA wrote:Meni je najsmjesnija stvar oko himne,sto je treba tek napisati,da ne kazem izmisliti.
- muha_sa
#9 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DBcr2W-vv7Q [/youtube]Stoner wrote:I ja sam o ovome razmisljao ... ima li neko kakav prijedlog?CSKA wrote:Meni je najsmjesnija stvar oko himne,sto je treba tek napisati,da ne kazem izmisliti.
-
valtazar
#10 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Jedina pjesma koja je nesto starija, a koja nas sve ujedinjuje i predstavlja dio svih nas je Hej Sloveni. Po mom mišljenju, to je najbolje rješenje. Svi smo Sloveni(jedna rijetkih stavri koja nas ujedinjuje, velika većina ostalih nas razdvaja), većina pripadnika sva tri naroda je voljela Juglosvaju, čija je ovo bila himna, sve nas manje-više, vežu lijepe uspomene za taj period. Kad pogledamo BIH, vidimo Jugolsaviju u malom, ona je posljednji relikt izmješanosti koja je bila karakteristična za bivšu nam zemlju. A na kraju krajeva u okviru te zemlje i NOB-a i BIH je konstitusiana kao moderna država (ZAVNOBIH). Kome pak smeta povezivanje ove pjesme sa Jugoslavijom, neka je poveže sa panslovenstvom (muzika je inače komponovana za Sveslovenski kongres u Pragu 1848.)Stoner wrote:I ja sam o ovome razmisljao ... ima li neko kakav prijedlog?CSKA wrote:Meni je najsmjesnija stvar oko himne,sto je treba tek napisati,da ne kazem izmisliti.
-
hAZNADAR
#11 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Sramota je sto smo jedini narod na Zemlji koji zbog obzira prema drugima prihvata neke kompromisne himne, zastave, dane drzavnosti,.... ne kontajuci da im se upravo ti drugi smiju na tome.
- sluga_okupatora
#12 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
"Sest ljiljana zlatne boje, simbol Bosne moje" 
- Maharadza
#13 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Baš tako; jebo ga VARTA baterija ko je izmisli i ko nam je kao zastavu nametnu!hAZNADAR wrote:Sramota je sto smo jedini narod na Zemlji koji zbog obzira prema drugima prihvata neke kompromisne himne, zastave, dane drzavnosti,.... ne kontajuci da im se upravo ti drugi smiju na tome.
kraj priče!
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#14 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Sloveni?valtazar wrote:Jedina pjesma koja je nesto starija, a koja nas sve ujedinjuje i predstavlja dio svih nas je Hej Sloveni. Po mom mišljenju, to je najbolje rješenje. Svi smo Sloveni(jedna rijetkih stavri koja nas ujedinjuje, velika većina ostalih nas razdvaja), većina pripadnika sva tri naroda je voljela Juglosvaju, čija je ovo bila himna, sve nas manje-više, vežu lijepe uspomene za taj period. Kad pogledamo BIH, vidimo Jugolsaviju u malom, ona je posljednji relikt izmješanosti koja je bila karakteristična za bivšu nam zemlju. A na kraju krajeva u okviru te zemlje i NOB-a i BIH je konstitusiana kao moderna država (ZAVNOBIH). Kome pak smeta povezivanje ove pjesme sa Jugoslavijom, neka je poveže sa panslovenstvom (muzika je inače komponovana za Sveslovenski kongres u Pragu 1848.)Stoner wrote:I ja sam o ovome razmisljao ... ima li neko kakav prijedlog?CSKA wrote:Meni je najsmjesnija stvar oko himne,sto je treba tek napisati,da ne kazem izmisliti.
- insomnia78
#15 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Presmjesno
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
valtazar
#16 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Da, Sloveni. U čemu je problem?Velkoski wrote: Sloveni?
- Queen_of_hearts
#17 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
O cemu vi pricate ?
Nasa himna je "Jedna si jedina ",samo je pjevamo na drugu muziku
Nasa himna je "Jedna si jedina ",samo je pjevamo na drugu muziku
- Ali Kemal
#18 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Ocigledno je da ne razumijes sustinu problema. Bosna nije drzava samo Bosnjaka nego i druga dva konstitutivna naroda koji imaju ista prava povodom pitanja himne i svih drugih simbola, sto je u sustini i manje bitno, nego imaju potpuno ista prava povodom bilo cega u Bosni, tako da bi Bosnjaci mogli da samostalno biraju svoju himnu i ostale simbole morali bi da imaju drzavu koju ne bi dijelili sa drugim narodima, sto je moguce iskljucivo ako bi se Bosna podijelila, sto vecina sada ne zeli, tako da izmedju podjele i kompromisne himne ocigledno je da je trenutno prednost data kompromisnoj himni.hAZNADAR wrote:Sramota je sto smo jedini narod na Zemlji koji zbog obzira prema drugima prihvata neke kompromisne himne, zastave, dane drzavnosti,.... ne kontajuci da im se upravo ti drugi smiju na tome.
Znaci himna je sporedna stvar.
- It_is_a_Leclerc
#19 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Kad se već dotičemo ljiljana i "Jedna si jedina", dajte da demistificiramo te stvari.
"Jedna si jedina" je napisao Dino Merlin na muziku narodne pjesme "S one strane Plive gajtan trava raste, po njoj pasu ovce, čuvalo ih momče". Dakle, sama priča o tome kako je "Jedna si jedna" drastično starija pjesma sa pedigreom, za razliku od Intermezza je malo neutemeljeno. Zastavu sa ljiljanima je, listajući nekakav stari udžbenik, "smislio" Jerko Doko, ministar u Vladi R BiH. Dakle, nije baš da smo za ljiljane znali za austrougarskog i jugoslovenskog perioda. Dapače, da ste ljiljane pokazali prosječnom stanovniku Sarajeva u decembru 1991. zbunjeno bi vas gledao.
E sad.. I "Jedna si jedina" i zastava sa ljiljanima su simboli otpora BiH u ratu, i logično je da će se ljudi daleko više vezati s nečim za što su ginuli nego s nečim što je za njih osmislila međunarodna zajednica i nametnula bez konkursa. Ne treba umišljati neku veliku historiju ni pjesmi, ni zastavi. Jednako brzo su sklepani i ljiljani i plavo-žuta, i "Jedna si jedina" i "ćutanje". Razlika je samo u kontekstu u kome se vijorila jedna, a u kome se vijorila druga.
Tako ja to gledam.
Poštujem obe himne, mada mi je "Jedna si jedina" bliža srcu. Poštujem, imam i rado ističem obje zastave, s ponosom i ljubavlju. Ne želim da izgovaram stvari tipa "Varta" itd. jer su to kovanice u četničko-ustaškim glavama, i svako ko ih upotrebljava, treba da to zna.
"Jedna si jedina" je napisao Dino Merlin na muziku narodne pjesme "S one strane Plive gajtan trava raste, po njoj pasu ovce, čuvalo ih momče". Dakle, sama priča o tome kako je "Jedna si jedna" drastično starija pjesma sa pedigreom, za razliku od Intermezza je malo neutemeljeno. Zastavu sa ljiljanima je, listajući nekakav stari udžbenik, "smislio" Jerko Doko, ministar u Vladi R BiH. Dakle, nije baš da smo za ljiljane znali za austrougarskog i jugoslovenskog perioda. Dapače, da ste ljiljane pokazali prosječnom stanovniku Sarajeva u decembru 1991. zbunjeno bi vas gledao.
E sad.. I "Jedna si jedina" i zastava sa ljiljanima su simboli otpora BiH u ratu, i logično je da će se ljudi daleko više vezati s nečim za što su ginuli nego s nečim što je za njih osmislila međunarodna zajednica i nametnula bez konkursa. Ne treba umišljati neku veliku historiju ni pjesmi, ni zastavi. Jednako brzo su sklepani i ljiljani i plavo-žuta, i "Jedna si jedina" i "ćutanje". Razlika je samo u kontekstu u kome se vijorila jedna, a u kome se vijorila druga.
Tako ja to gledam.
Poštujem obe himne, mada mi je "Jedna si jedina" bliža srcu. Poštujem, imam i rado ističem obje zastave, s ponosom i ljubavlju. Ne želim da izgovaram stvari tipa "Varta" itd. jer su to kovanice u četničko-ustaškim glavama, i svako ko ih upotrebljava, treba da to zna.
- CSKA
#20 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Ah,forum je pun istoricara,ne mogu da vjerujem da niko nema nijedan prijedlog.Stoner wrote:
I ja sam o ovome razmisljao ... ima li neko kakav prijedlog?
Salu na stranu,ako nesto postoji preko 1000 godina,treba i neka pjesma da postoji valjda.Ne da pises tekst himne u 2000 i nekoj godini,pa bukvalno kao da je drzava nastala u Dejtonu pa treba pisati.
Ako bar nista od Santica ukrasti neku pjesmu.
valtazar wrote:
Jedina pjesma koja je nesto starija, a koja nas sve ujedinjuje i predstavlja dio svih nas je Hej Sloveni. Po mom mišljenju, to je najbolje rješenje. Svi smo Sloveni(jedna rijetkih stavri koja nas ujedinjuje, velika većina ostalih nas razdvaja), većina pripadnika sva tri naroda je voljela Juglosvaju, čija je ovo bila himna, sve nas manje-više, vežu lijepe uspomene za taj period. Kad pogledamo BIH, vidimo Jugolsaviju u malom, ona je posljednji relikt izmješanosti koja je bila karakteristična za bivšu nam zemlju. A na kraju krajeva u okviru te zemlje i NOB-a i BIH je konstitusiana kao moderna država (ZAVNOBIH). Kome pak smeta povezivanje ove pjesme sa Jugoslavijom, neka je poveže sa panslovenstvom (muzika je inače komponovana za Sveslovenski kongres u Pragu 1848.)
Nece to piti vodu,em sto se svima nakostresi kosa na rijec Jugoslavija,em sto sam evo na forumu saznao da bosnjaci vode korijene od kelta.
Ne radi se to zbog nikakvih obzira prema drugima,nego jednostavno nema se snage da se pobijede ovi drugi.Da se ima snage onda bi kao npr.u Hrvatskoj stavili i sahovnicu i Lijepu nasu...Ovako tako ti je kako ti je.hAZNADAR wrote:Sramota je sto smo jedini narod na Zemlji koji zbog obzira prema drugima prihvata neke kompromisne himne, zastave, dane drzavnosti,.... ne kontajuci da im se upravo ti drugi smiju na tome.
- Ali Kemal
#21 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Ko koga da pobijedi?CSKA wrote:Ne radi se to zbog nikakvih obzira prema drugima,nego jednostavno nema se snage da se pobijede ovi drugi.Da se ima snage onda bi kao npr.u Hrvatskoj stavili i sahovnicu i Lijepu nasu...Ovako tako ti je kako ti je.
- MuaDib
#22 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Pjevanjem Jedna si jedina uz Intermezzo jedino je logično ako se prati nova melodija, sve ostalo je skrnavljenje i jedne i druge himne. Svakako je Jedna si jedina ukinuta zbog melodije, koja je uzeta iz sevdalinke, kao autentične bošnjačke kulture. Drugi je par rukava što bošnjački političari to kriju ko zmija noge.
A po meni ovo je najbolji tekst za himnu, od do sada ponuđenih:
"Zemljo Kulinova"
Moja zemljo mila
Od jave i snova!
Majko stara
Trojice sinova!
Kuća ti si moja!
Kamen ja sam tvoj!
O ti zemljo Kulinova (refren)
Živjela!
Od svjetla i tmine ti si
Moja zemljice!
Veliko je srce
Moje djedovine!
Pod nebom visokim
Grana maslinova!
Živjela! (2x)
A po meni ovo je najbolji tekst za himnu, od do sada ponuđenih:
"Zemljo Kulinova"
Moja zemljo mila
Od jave i snova!
Majko stara
Trojice sinova!
Kuća ti si moja!
Kamen ja sam tvoj!
Živjela!
Od svjetla i tmine ti si
Moja zemljice!
Veliko je srce
Moje djedovine!
Pod nebom visokim
Grana maslinova!
Živjela! (2x)
Last edited by MuaDib on 18/06/2014 21:45, edited 1 time in total.
- CSKA
#23 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Pa bilo koja strana od ovih zavadjenih,srbi bosnjake,bosnjaci srbe,hrvati marsovce...nijedna strana nije dovoljno jaka i tako je kako je.Ali Kemal wrote:Ko koga da pobijedi?CSKA wrote:Ne radi se to zbog nikakvih obzira prema drugima,nego jednostavno nema se snage da se pobijede ovi drugi.Da se ima snage onda bi kao npr.u Hrvatskoj stavili i sahovnicu i Lijepu nasu...Ovako tako ti je kako ti je.
Hocu da kazem da nije to nikakvo dodvoravanje drugima,nego jednostavno nemoc da se ista promijeni sada.
- BHCluster
#24 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Ne baljezgaj, himna je bila usvojena od strane komisije po ovome pitanju koja je bila sacinjena od svih, a onda je Dodik rekao NE znaci jedan covjek i ti isti srpski kadrovi koji su dali saglasnost za himnu i ucestvovali u njenom doradjivanju morali glasati protiv. A i na kraju krajeva Hrvati i Srbi imaju svoje himne.Ali Kemal wrote:Ocigledno je da ne razumijes sustinu problema. Bosna nije drzava samo Bosnjaka nego i druga dva konstitutivna naroda koji imaju ista prava povodom pitanja himne i svih drugih simbola, sto je u sustini i manje bitno, nego imaju potpuno ista prava povodom bilo cega u Bosni, tako da bi Bosnjaci mogli da samostalno biraju svoju himnu i ostale simbole morali bi da imaju drzavu koju ne bi dijelili sa drugim narodima, sto je moguce iskljucivo ako bi se Bosna podijelila, sto vecina sada ne zeli, tako da izmedju podjele i kompromisne himne ocigledno je da je trenutno prednost data kompromisnoj himni.hAZNADAR wrote:Sramota je sto smo jedini narod na Zemlji koji zbog obzira prema drugima prihvata neke kompromisne himne, zastave, dane drzavnosti,.... ne kontajuci da im se upravo ti drugi smiju na tome.
- Ali Kemal
#25 Re: Naša sramota, naša himna na SP!
Eto vidis da sam u pravu, kako neko moze reci DA, tako i jedna strana moze reci NE. Sasvim normalno u visenacionalnim drzavama.BHCluster wrote:Ne baljezgaj, himna je bila usvojena od strane komisije po ovome pitanju koja je bila sacinjena od svih, a onda je Dodik rekao NE znaci jedan covjek i ti isti srpski kadrovi koji su dali saglasnost za himnu i ucestvovali u njenom doradjivanju morali glasati protiv.Ali Kemal wrote:Ocigledno je da ne razumijes sustinu problema. Bosna nije drzava samo Bosnjaka nego i druga dva konstitutivna naroda koji imaju ista prava povodom pitanja himne i svih drugih simbola, sto je u sustini i manje bitno, nego imaju potpuno ista prava povodom bilo cega u Bosni, tako da bi Bosnjaci mogli da samostalno biraju svoju himnu i ostale simbole morali bi da imaju drzavu koju ne bi dijelili sa drugim narodima, sto je moguce iskljucivo ako bi se Bosna podijelila, sto vecina sada ne zeli, tako da izmedju podjele i kompromisne himne ocigledno je da je trenutno prednost data kompromisnoj himni.hAZNADAR wrote:Sramota je sto smo jedini narod na Zemlji koji zbog obzira prema drugima prihvata neke kompromisne himne, zastave, dane drzavnosti,.... ne kontajuci da im se upravo ti drugi smiju na tome.
Ocigledno je da ti ne razumijes pojam drzava i narod. Mogu i Bosnjaci da izaberu svoju himnu kako god zele, ali drzavna himna je nesto drugo, to ne moze niti jedan narod sam.BHCluster wrote:A i na kraju krajeva Hrvati i Srbi imaju svoje himne.
Ako hoces jedna drzava, jedan narod, jedna himna, onda je jedino rjesenje podjela BiH.