hercegovačke svadbe
-
mo-info
#1 hercegovačke svadbe
pozdrav... zanima me bez čega ne možete zamisliti hercegovačke svadbe.. 
- Edin H.
#2 Re: hercegovačke svadbe
Bez mlade, jer koliko mi je poznato gay brakovi kod nas jos nisu legalizirani 
- Capajebo
#3 Re: hercegovačke svadbe
Bez sebe da povedem jednu nasu tradicionalnu pjesmu 
- homega
#5 Re: hercegovačke svadbe
Bez kumovamo-info wrote:pozdrav... zanima me bez čega ne možete zamisliti hercegovačke svadbe..
-
mo-info
#6 Re: hercegovačke svadbe
hahahahahahhahaahah momci.. mislio sam bez kakvi običaja nemožete zamislit to slavlje
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#7 Re: hercegovačke svadbe
bez utoke i mercedesa
-
Nomo
#9 Re: hercegovačke svadbe
bez bosanske zastave
Last edited by Nomo on 07/07/2014 09:59, edited 1 time in total.
-
Nomo
#10 Re: hercegovačke svadbe
i bez sevdalinke i himne jedna i jedina
Last edited by Nomo on 07/07/2014 10:00, edited 1 time in total.
- Krizzia
#11 Re: hercegovačke svadbe
Jos jedan koji prepricava sadrzaj iz slikovnica.
Dokle vise?
Dokle vise?
- JThomas
#13 Re: hercegovačke svadbe
prepisa čovjek opušteno cijelu hercegovinu hrvatima. pa ima u hercegovini i bošnjaka/muslimana.
a ono bez čega se stvarno ne može zamisliti hercegovačka svadba bez obzira na vjeru jeste "jabuka"...
a ono bez čega se stvarno ne može zamisliti hercegovačka svadba bez obzira na vjeru jeste "jabuka"...
- Havatar
#14 Re: hercegovačke svadbe
Bez kamena 
-
Bodkin
#15 Re: hercegovačke svadbe
bez kljuceva od mercedesa na tacni 
- Krizzia
#16 Re: hercegovačke svadbe
Danas se klasicna jabuka sve vise zamjenjuje "darivanjem mladenaca". Razlika je u tome da se ne ide od osobe do osobe, vec kutija stoji kod mladenaca i gosti koji smatraju da trebaju, koverte ubacuju unutra.JThomas wrote:prepisa čovjek opušteno cijelu hercegovinu hrvatima. pa ima u hercegovini i bošnjaka/muslimana.
-
ludacha
#17 Re: hercegovačke svadbe
Majke mi nomo, ti nikad ne da nisi bio u herc.svatovima, neg ko da nikad nisi bio ovdje..
-
ludacha
#18 Re: hercegovačke svadbe
Ne volim svatove, al bez harmonike tesko da moze
Jabuka se jos uvijek baca (pokusava se preko kuce, al obicno ne ide tako visoko ). U jabuku se zabije novcici i mlada fikne. Ne znam sto
Al ono bez cega svatovi ne mogu nikako haah je bez buljubaše i njegove cuturice
))
Doduse tu i stari svat ima vaznu ulogu
))
Jabuka se jos uvijek baca (pokusava se preko kuce, al obicno ne ide tako visoko ). U jabuku se zabije novcici i mlada fikne. Ne znam sto
Al ono bez cega svatovi ne mogu nikako haah je bez buljubaše i njegove cuturice
Doduse tu i stari svat ima vaznu ulogu
-
Nomo
#19 Re: hercegovačke svadbe
bio sam jednom u ( na ) hercegovackoj svadbi . na svojoj vlastitojludacha wrote:Majke mi nomo, ti nikad ne da nisi bio u herc.svatovima, neg ko da nikad nisi bio ovdje..
- sheilak
#20 Re: hercegovačke svadbe
Bodkin wrote:bez kljuceva od mercedesa na tacni
ne razumijem ovo.ludacha wrote: Jabuka se jos uvijek baca (pokusava se preko kuce, al obicno ne ide tako visoko ). U jabuku se zabije novcici i mlada fikne. Ne znam sto![]()
- madner
#21 Re: hercegovačke svadbe
Razocarao sam se, imaju manje MTSa. 
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#22 Re: hercegovačke svadbe
Krizzia wrote:Danas se klasicna jabuka sve vise zamjenjuje "darivanjem mladenaca". Razlika je u tome da se ne ide od osobe do osobe, vec kutija stoji kod mladenaca i gosti koji smatraju da trebaju, koverte ubacuju unutra.JThomas wrote:prepisa čovjek opušteno cijelu hercegovinu hrvatima. pa ima u hercegovini i bošnjaka/muslimana.
brkas jabuku i tacnu.
u jabuku ide metalni novac i onda se jabuka baca preko kuce , da bi bilo berićetno u zivotu kako kazu.
a tacnu su zamijenili kutijom i kovertom . cuj svako ko misli da treba ubaci , svaki gost na svadbi prema obicaju mora darivat pa taman da je u koverti 10 maraka.
- Krizzia
#23 Re: hercegovačke svadbe
Naravno da ne mora ubaciti.crysis wrote:Krizzia wrote:Danas se klasicna jabuka sve vise zamjenjuje "darivanjem mladenaca". Razlika je u tome da se ne ide od osobe do osobe, vec kutija stoji kod mladenaca i gosti koji smatraju da trebaju, koverte ubacuju unutra.JThomas wrote:prepisa čovjek opušteno cijelu hercegovinu hrvatima. pa ima u hercegovini i bošnjaka/muslimana.
brkas jabuku i tacnu.
u jabuku ide metalni novac i onda se jabuka baca preko kuce , da bi bilo berićetno u zivotu kako kazu.
a tacnu su zamijenili kutijom i kovertom . cuj svako ko misli da treba ubaci , svaki gost na svadbi prema obicaju mora darivat pa taman da je u koverti 10 maraka.
I ne brkam ja nista. Mislim da se ovdje govorilo o klasicnoj "jabuci" (hodanje od stola do stola).
A to prebacivanje jabuke s kovanicama preko kuce skoro da vise nitko i ne radi. Isto kao ni probavanje svekrvine corbe.
- fortaleza
#24 Re: hercegovačke svadbe
Jabuka je u biti tacna, hodanje od stola do stola i skupljanje "jabuke", a ne prebacivanje voćke preko kuće..ovo drugo nisam odavno vidio.
-
ludacha
#25 Re: hercegovačke svadbe
Fortaleza postoji jos uvijek, (preko kuce) al ne znam simboliku.
DakleM poostoje dvije jabuke
Vocka i ono sto vi velite tacna (darivanje)
tek se u novije vrijeme stavlja kutija da se ubacuju koverte..al naravno ne u svima.. U onim malo manje ultra modernima obicno za vrijeme darivanja mladenci stoje valjda u vnak zahvale i postovanja, dok obicno neko dvoje mladih ljudi obilaze goste i kupe darove..
@nomo gdje nestadose originalni postovi? Zanimljivo
Za sevdalinku takodjer nije tacno. Nedavno sam bila u stvatovima gdje se svirala, pjevala suljagina fata. Nije prvi put da cujem u svatovima.
P.s. moram nadodati da vecina svijeta "živne" na suljaginu fatu.ponese ih al baš
DakleM poostoje dvije jabuke
Vocka i ono sto vi velite tacna (darivanje)
tek se u novije vrijeme stavlja kutija da se ubacuju koverte..al naravno ne u svima.. U onim malo manje ultra modernima obicno za vrijeme darivanja mladenci stoje valjda u vnak zahvale i postovanja, dok obicno neko dvoje mladih ljudi obilaze goste i kupe darove..
@nomo gdje nestadose originalni postovi? Zanimljivo
Za sevdalinku takodjer nije tacno. Nedavno sam bila u stvatovima gdje se svirala, pjevala suljagina fata. Nije prvi put da cujem u svatovima.
P.s. moram nadodati da vecina svijeta "živne" na suljaginu fatu.ponese ih al baš