Sony Xperia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Moderator: Benq
- Oligarh
#1 Sony Xperia Z2 i lažna IP58 certifikacija
26.05. sam u BH Telecomu uz pretplatnički broj uzeo i Sony flagship mobitel, njihovu najnoviju Xperiu Z2. Telefon je zaista predivan kada se ima u ruci, odlične performanse uz kameru koja je uz Samsungovu na Galaxyu S5 vjerovatno najbolja na tržištu.
ALI!
Uvijek to ali... Telefon ima IP 58 certifikaciju što bi u praksi trebalo značiti da je vodootporan i otporan na prašinu. Po toj certifikaciji ni Z2 se mogla potopiti na dubinu od 1,5 metara i tamo ostati na pola sata bez ikakvih problema. Koristio sam S5 nakratko prije Z2 i testirao je potapanjem u posudi vode i zaista je sve prošlo bez ikakvih problema. Međutim, sinoć to isto uradio sa Z2, prethodno provjerivši sve poklopce da li su zatvoreni. I šta se desilo? Telefon je bio oko 10 sekundi u posudi i nakon toga su nastali problemi. Nakon 2 minute se ekran počeo gubiti i prekidati sliku da bi nakon 10 minuta u potpunosti nestao. Odmah sam primjetio kondens sa unutrašnjih strana obje kamere. Znači, sve je bio zatvoreno, svi su poklopci provjereno bili zatvoreni.
Na sonymobile stranci je jasno navedeno ovo:
IPX8. Protected against submersion
Mobitel je jutros odnešen na oficijelni servis ovdje u Sarajevu, Agram Servis. Ljubazna gospođa u servisu mi je objasnila da garancija ne pokriva oštećenje od vode, iako telefon ima tu famoznu IP58 certifikaciju. Ma predivno!
Ovo pišem samo da objasnim situaciju da nas proizvođaći, u ovom slučaju SONY se zarad reklame svojim lažnim specifikacijama, dovode u zablude oko karakteristika uređaja koje kupujemo.
Ako ko ima kakav suvisli savjet oko ove situacije, bilo bi mi drago da ga podijeli sa nama na ovom forumu.
Također, cilj ove teme mi je da upozorim sve eventualne korisnike ovog uređaja šta im se može desiti ukoliko zaista povjeruju svim tim marketinškim trikovima kojima se u ovom slučaju SONY koristi.
ALI!
Uvijek to ali... Telefon ima IP 58 certifikaciju što bi u praksi trebalo značiti da je vodootporan i otporan na prašinu. Po toj certifikaciji ni Z2 se mogla potopiti na dubinu od 1,5 metara i tamo ostati na pola sata bez ikakvih problema. Koristio sam S5 nakratko prije Z2 i testirao je potapanjem u posudi vode i zaista je sve prošlo bez ikakvih problema. Međutim, sinoć to isto uradio sa Z2, prethodno provjerivši sve poklopce da li su zatvoreni. I šta se desilo? Telefon je bio oko 10 sekundi u posudi i nakon toga su nastali problemi. Nakon 2 minute se ekran počeo gubiti i prekidati sliku da bi nakon 10 minuta u potpunosti nestao. Odmah sam primjetio kondens sa unutrašnjih strana obje kamere. Znači, sve je bio zatvoreno, svi su poklopci provjereno bili zatvoreni.
Na sonymobile stranci je jasno navedeno ovo:
Mobitel je jutros odnešen na oficijelni servis ovdje u Sarajevu, Agram Servis. Ljubazna gospođa u servisu mi je objasnila da garancija ne pokriva oštećenje od vode, iako telefon ima tu famoznu IP58 certifikaciju. Ma predivno!
Ovo pišem samo da objasnim situaciju da nas proizvođaći, u ovom slučaju SONY se zarad reklame svojim lažnim specifikacijama, dovode u zablude oko karakteristika uređaja koje kupujemo.
Ako ko ima kakav suvisli savjet oko ove situacije, bilo bi mi drago da ga podijeli sa nama na ovom forumu.
Također, cilj ove teme mi je da upozorim sve eventualne korisnike ovog uređaja šta im se može desiti ukoliko zaista povjeruju svim tim marketinškim trikovima kojima se u ovom slučaju SONY koristi.
Last edited by Oligarh on 06/06/2014 15:36, edited 1 time in total.
-
febo_acm
#2 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Ja ne znam koliko si ti tačno upoznat sa tom certifikacijom, ali to nije onako kako se predstavlja u javnosti. Mrsko mi je sada detaljno pisato o tome. Prvenstveni cilj toga da se mobitel spriječi od kvara prilikom polijevanja vodom ili sličnim problemom.
Ti se možeš obratiti direktno Sony-u i tražiti objašnjenje. Ja sam imao davno problem sa Samsung TV-om i nisu htjeli da mi priznaju garanciju iako nije bilo do mene. Ja sam tada direktno kontaktirao Samsung UK i objansio cijelu situaciju. Ljudi si mi rekli da će me kontaktirati u roku od 48h. Poslao sam serijski broj uređaja i račun. Sutradan sam dobio mail i rečeno mi je da odnesem TV u KimTec zajedno sa isprintanim mailom i stvarno ovi su mi dali novi TV jer se kvar desio nakon manje od 7 dana.
Ti se možeš obratiti direktno Sony-u i tražiti objašnjenje. Ja sam imao davno problem sa Samsung TV-om i nisu htjeli da mi priznaju garanciju iako nije bilo do mene. Ja sam tada direktno kontaktirao Samsung UK i objansio cijelu situaciju. Ljudi si mi rekli da će me kontaktirati u roku od 48h. Poslao sam serijski broj uređaja i račun. Sutradan sam dobio mail i rečeno mi je da odnesem TV u KimTec zajedno sa isprintanim mailom i stvarno ovi su mi dali novi TV jer se kvar desio nakon manje od 7 dana.
- Oligarh
#3 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Hvala mnogo na savjetu. I ja sam prije čitanja ovog tvog posta uradio identičnu stvar kao ti i poslao na Sony Mobile jedan mail u kojem sam sve objasnio.febo_acm wrote:Ja ne znam koliko si ti tačno upoznat sa tom certifikacijom, ali to nije onako kako se predstavlja u javnosti. Mrsko mi je sada detaljno pisato o tome. Prvenstveni cilj toga da se mobitel spriječi od kvara prilikom polijevanja vodom ili sličnim problemom.
Upoznat sam poprilično dobro sa certifikacijama i na Sony Mobile stranici stoji upravo ovo što sam napisao gore tj kopirao sa njihove stranice:
Submersion znači potapanje, uranjanje. Naravno, znam ja da su sve to gimmick stvari, ali dovoditi u zabludu korisnike i kupce i to tako agresivnim marketingom i isticanjem svojstava uređaja koji nisu pokriveni garancijama i nije baš ok.
- insomnia78
#4 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Pa potapanje, uranjanje se misli u slucaju da ti ispadne u vodu i ti ga odmah izvadis
Sigurno ne misle na kiseljenje telefona deset minuta u lavoru
Koji si ti lik jbt. Jel tako i ekran testiras na udarce, cekicem
soni ce ti poslati mail kako im je jako zao...
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- Oligarh
#5 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Da li pročitao da sam napisao 10 sekundi, ne 10 minuta?!insomnia78 wrote:Pa potapanje, uranjanje se misli u slucaju da ti ispadne u vodu i ti ga odmah izvadis
I isto bi se desilo i da mi je upao u vodu sasvim slučajno. Ne udaram predmetima po telefonu. Nek pošalju šta žele, do njih je. Samo sam i ovim putem htio da skrenem pažnju šta se dešava, da prodaju uređaje sa navodnim karakteristikama, da možda upozorim ljude da ne rade stvari koje im kompanije prezentiraju kao jedne od glavnih aduta njihovih uređaja.
Valjda zato služe i forumi, da se podijele iskustva, a ne da se nateže sa likovima poput tebe!
-
Nermin_BH
-
febo_acm
#7 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Ne treba lika sada napadati... Sony kaže može 1 metar pod vodu do 30 minuta... To je marketing fol i pogledaj samo koliko se raja žale na Z1 sa tim glupostima, ali ako ste rekli da možda, onda treba da može. On može reći u servisu upao u šolju i ja ga odmah izvadio... U principu ne treba da bude ništa mobitelu ako bude u vodi 10 sekundi ili 50 sekundi. Ako su već rekli da može, onda neka snose poslijedice.
Ja opet sumnjam da možda mobitel nije dobro zatvoren bio...
-
EUROBIH
#8 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
pocrvenio servisni sticker-i gubiš garanciju--
evo jednostavnog primjera:
zapitaj se kada bi telefon bio tako "dihtovan-"kako onda prolaze tonovi u mic ili slušalici?
pušite jeftine marketiške trikove.......bilo ih je podosta u servisu sa takvim experimentima--popravke neisplative i rizične(voda odradi svoje na hw)
zapitaj se kada bi telefon bio tako "dihtovan-"kako onda prolaze tonovi u mic ili slušalici?
pušite jeftine marketiške trikove.......bilo ih je podosta u servisu sa takvim experimentima--popravke neisplative i rizične(voda odradi svoje na hw)
- Oligarh
#9 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Namjenski sam ga potpopio u posudu sa vodom i prije toga sve detaljno provjerio par puta. Ali sada sumnjam na kuciste jer su na Z2 problemi oko kucista vec poznati tj taj famozni gap kod slusalice:febo_acm wrote:Ne treba lika sada napadati... Sony kaže može 1 metar pod vodu do 30 minuta... To je marketing fol i pogledaj samo koliko se raja žale na Z1 sa tim glupostima, ali ako ste rekli da možda, onda treba da može. On može reći u servisu upao u šolju i ja ga odmah izvadio... U principu ne treba da bude ništa mobitelu ako bude u vodi 10 sekundi ili 50 sekundi. Ako su već rekli da može, onda neka snose poslijedice.
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2757544
Halo, platiš uređaj tako skupo i onda ti se ovo dešava!
- Oligarh
#10 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Da, upravo tako: pocrveni sticker.EUROBIH wrote:pocrvenio servisni sticker-i gubiš garanciju--
I dobijem info u servisu da se to dešavalo na dosta tih SONY Z uređaja. Ali da su neki i izganjali od Sonya nove uređaje.
Moje se samo bilo da napišem, i uvijek ću to raditi, da ako nešto reklamiraju, očekujem i da bude to "nešto" kada platim taj uređaj.
- dadoka84
#11 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Molim te nemoj samo kupovati pancirne prsluke i šljemove 
- insomnia78
#12 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
- Oligarh
#13 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Ja sam svoj prsluk i šljem skinuo novembra 1995. tamo nekad kada si ti završavao oš i nakon toga ih baš i nemam namjeru kupovati.dadoka84 wrote:Molim te nemoj samo kupovati pancirne prsluke i šljemove
Ako imaš ozbiljno nešto napisati na temu ok, a svoj humor ostavi za kasnije i za druge prilike.
- dadoka84
#14 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Nisam znao da je humor zabranjen na forumu. Oš sam završio 98. A evo da nešto ozbiljno napišem.Oligarh wrote:Ja sam svoj prsluk i šljem skinuo novembra 1995. tamo nekad kada si ti završavao oš i nakon toga ih baš i nemam namjeru kupovati.dadoka84 wrote:Molim te nemoj samo kupovati pancirne prsluke i šljemove
Ako imaš ozbiljno nešto napisati na temu ok, a svoj humor ostavi za kasnije i za druge prilike.
Elektroniku i vodu ne miješam ni pod tačku razno. Isto kao što ne vjerujem proizvodjacima jer je vecina toga sto navedu marketinsko s*anje.
- Oligarh
#15 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
NHFdadoka84 wrote:Nisam znao da je humor zabranjen na forumu. Oš sam završio 98. A evo da nešto ozbiljno napišem.Oligarh wrote:Ja sam svoj prsluk i šljem skinuo novembra 1995. tamo nekad kada si ti završavao oš i nakon toga ih baš i nemam namjeru kupovati.dadoka84 wrote:Molim te nemoj samo kupovati pancirne prsluke i šljemove
Elektroniku i vodu ne miješam ni pod tačku razno. Isto kao što ne vjerujem proizvodjacima jer je vecina toga sto navedu marketinsko s*anje.
Vidi nešto, slažem sa sa ovom zadnjom konstatacijom. Ali da li je zaista potrebno kompanijama kao što je SONY da dovode u zabludu svoje potencijalne kupce. Probao sam prije tri sedmice istu stvar i sa Galaxy S5 i sasvim normalno se ponašao u sličnoj situaciji, bez ikakvih problema. Da li to All around uređaj kakvim ga proizvodjace zeli prikazati? Ocigledno da nije.
Ovo je moj prvi Sony uredjaj nakon godina provedenih na HTCu, pa potom na Samsungu. I ocigledano je neslavno zavrsila ova moja mala SONY odiseja. Moja namjera je bila samo da skrenem paznju, koliko to mogu na ovom forumu, potencijalnim kupcima ovog ne tako jeftinog uredjaja sta mogu da ocekuju ako se usude da provjere ono sto im Sony plasira.
- Oligarh
- dadoka84
#17 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Svaka čast na inicijativi, to je za svaku pohvalu. Slazem se da trebaju ljudi znati sta kupuju.
Ja sam se recimo razocarao u samsung galaxy mini verziju. Nikad nisam losiji mobitel imao. Od gašenja koje je/nije popravljeno u servisu do nekvalitetne plastike i zavrsne obrade, problema sa slusalicom, mobitel upaljen i registrovan na mrezu a svima izbacuje kad pozovu, zamrzavanja svako malo...
Ja sam se recimo razocarao u samsung galaxy mini verziju. Nikad nisam losiji mobitel imao. Od gašenja koje je/nije popravljeno u servisu do nekvalitetne plastike i zavrsne obrade, problema sa slusalicom, mobitel upaljen i registrovan na mrezu a svima izbacuje kad pozovu, zamrzavanja svako malo...
- sprej
#18 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
Moj ti je savjet budi uporan i idi do kraja.
Znam da su ljudima u Hrv. priznavali garanciju i davali im novi mob.(istina peglali su se sa Sony-em i servisom)
i svi su se pozivali na tu certifikaciju, a ljudi se snimali na moru i bazenima.
Istina nekima je odmah voda skurila tel. dok neki nemaju nikakvih problema rone i prave slike i u slanoj vodi, pa youtube je pun snimaka pod vodom.
Pazi ni Sony-u ne odgovara loš marketing, sami se hvale s tom certifikacijom,
a tebi je krepo' u lavoru za 10 sek. opleti sa mail-ovima i negativnom reklamom.
p.s. jedan od razloga može bit' da ti je poklopac od punjača ili slušalica ''olabavio'' zbog punjenja
i voda je samo ušla.
Znam da su ljudima u Hrv. priznavali garanciju i davali im novi mob.(istina peglali su se sa Sony-em i servisom)
i svi su se pozivali na tu certifikaciju, a ljudi se snimali na moru i bazenima.
Istina nekima je odmah voda skurila tel. dok neki nemaju nikakvih problema rone i prave slike i u slanoj vodi, pa youtube je pun snimaka pod vodom.
a tebi je krepo' u lavoru za 10 sek. opleti sa mail-ovima i negativnom reklamom.
p.s. jedan od razloga može bit' da ti je poklopac od punjača ili slušalica ''olabavio'' zbog punjenja
i voda je samo ušla.
- Oligarh
#19 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
sprej wrote:Moj ti je savjet budi uporan i idi do kraja.
Istina nekima je odmah voda skurila tel. dok neki nemaju nikakvih problema rone i prave slike i u slanoj vodi, pa youtube je pun snimaka pod vodom.![]()
i voda je samo ušla.
Dobio sam odgovor od Sony da će kontaktirati servis i da će u slučaju da je indikator promijenio boju (a jeste) otkazati garanciju. Ali sam im odgovorio da je već primijecen znacajan broj defekta na njihovim uređajima i da postoji vjerovatnoca da je voda usla i kroz samo tijelo telefona ili neadekvatne portove (koji ne dihtuju najbolje).
Mnogo je nacina da se covjek izbori za ono sta ga sljeduje. A mene sljeduje uredjaj sa svim karakteristikama koje sam platio i na tome da mene ili bilo koga drugog ne pravi budalom pa cak ni jedan Sony.
- sprej
#20 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
To svima kažu za indikator, nemoj odustajat, jer pazi ako neko dobije novi mob. i uvaže mu garanciju, znači da ne važe ista pravila za sve kupce. U prednosti su izgleda oni ''najglasniji'' za tipkovnicom.Oligarh wrote:sprej wrote:Moj ti je savjet budi uporan i idi do kraja.
Istina nekima je odmah voda skurila tel. dok neki nemaju nikakvih problema rone i prave slike i u slanoj vodi, pa youtube je pun snimaka pod vodom.![]()
i voda je samo ušla.
Dobio sam odgovor od Sony da će kontaktirati servis i da će u slučaju da je indikator promijenio boju (a jeste) otkazati garanciju. Ali sam im odgovorio da je već primijecen znacajan broj defekta na njihovim uređajima i da postoji vjerovatnoca da je voda usla i kroz samo tijelo telefona ili neadekvatne portove (koji ne dihtuju najbolje).
Mnogo je nacina da se covjek izbori za ono sta ga sljeduje. A mene sljeduje uredjaj sa svim karakteristikama koje sam platio i na tome da mene ili bilo koga drugog ne pravi budalom pa cak ni jedan Sony.
Znam za lika u da je pisao postove po fb Sony-a (službeni uvoznik) i isprva su ga ignorirali i uvjeravali
da je on krivac, lajkovi i negativni komentari pomogli čovjeku i na kraju je dobio novi mob.
Ovi problemi postoje još od modela Z, dobro su 'bome napredovali...
Sretno i javi rezultate...
- Oligarh
#21 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
sprej wrote: To svima kažu za indikator, nemoj odustajat, jer pazi ako neko dobije novi mob. i uvaže mu garanciju, znači da ne važe ista pravila za sve kupce. U prednosti su izgleda oni ''najglasniji'' za tipkovnicom.
Znam za lika u da je pisao postove po fb Sony-a (službeni uvoznik) i isprva su ga ignorirali i uvjeravali
da je on krivac, lajkovi i negativni komentari pomogli čovjeku i na kraju je dobio novi mob.
Ovi problemi postoje još od modela Z, dobro su 'bome napredovali...![]()
Sretno i javi rezultate...
Javim svakako epilog svega. Žena u Agramservisu se i čudi otkud uopšte Z2 u BHT, a kamoli da jedan dođe odmah na servis.
- Boateng
#22 Re: Sony Xperia Z2 i lažna IP58 certifikacija
.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 07:35, edited 1 time in total.
- rovac13
#23 Re: Sony Experia Z2 i lažna IP58 certifikacija
dadoka84 wrote:Molim te nemoj samo kupovati pancirne prsluke i šljemove
- touch brain
#24 Re: Sony Xperia Z2 i lažna IP58 certifikacija
ja sam imao prije sony Xperia S i sada Z2 i nikad nisam imao problema..meni je bas nedavno z2(kupljena preko amazona) upala u vodu i nista joj se nije desilo...jos sam je pustio da se malo brcka u vodi,kad je vec upala, i sve ok..
mozda u tvom slucaju nije bilo dobro zatvoreno kuciste ili je telekom(ako sam dobro procitao) prodao mobitel sa fabrickom greskom
mozda u tvom slucaju nije bilo dobro zatvoreno kuciste ili je telekom(ako sam dobro procitao) prodao mobitel sa fabrickom greskom
-
febo_acm
#25 Re: Sony Xperia Z2 i lažna IP58 certifikacija
U specifikacijama pise da se moze potopiti i onda je jedini grijeh onoga ko je prodao havarisan telefon...
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Sent from my LG-D802 using Tapatalk