Pasivni pušači

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

šatirana_ljubičica

#1 Pasivni pušači

Post by šatirana_ljubičica »

Znam da će možda neko reći da sam više dosadna sa ovakvim temama jer sam prošle godine bila otvorila temu koja je govorila o pušenju na radnom mjestu, gdje sam sa vama diskutovala o istom, i zaista hvala svima koji su razumno prišli tom problemu i dali mi podršku u datoj situaciji.
Da opet kukam na toj temi, ne ide, ali iskreno, opet mi je ''došlo'' a od dana kad sam se požalila ovdje, ništa se nije promijenilo posebno, jednostavno kultura pušenja kod našeg naroda je ne samo nerazvijena nego je uopšte nema.
Ovdje ne mislim samo na radno mjesto-moje ili nečije drugo gdje se pušenje slobodno odvija-nego i na javna mjesta gdje je veći broj ljudi, trgovi, autobuska-tramvajska stajališta, parkovi, .... Užas jedan.Nigdje se ne možeš odmoriti od duhanskog dima.
Šta me je prenerazilo i potaklo da opet među intelektualnom masom (jer zaista ovdje takve mase ima) pokrenem datu temu, u smislu da možda nekako smislimo način za provođenje pasivnog zakona, je ta da sam jučer u razgovoru sa jednom poznanicom došla do informacije da je njenoj majci(ženi u ranim 40-tim) dijagnostikovan rak usljed posljedica konzumiranja cigareta.Žena nikad nije pušila, ali jeste bila pasivni pušač.
:(
Kaže poznanica kada je doktor saznao da nije pušila nakon što joj je objasnio usljed čega je došlo do takvog stanja, rekao je, pa i pasivni pušači imaju veliki rizik da obole, kao i aktivni, u nekim slučajevima čak i veći....
Žao mi je svih ljudi koji su izloženi nekim stvarima koji mogu utjecati na njihovo zdravlje ili psihu...
Znam da ima i ODGOVORNIH I SAVJESNIH pušača, poznajem ih, i skidam im kapu! Ne želim se miješati ni u čija prava, svako ima pravo da radi šta hoće, ali zar nije malo previše ove nekulture konzumiranja cigareta?? Jesmo li mi nacija koja je toliko pogubljena da nam ta cigareta znači sve i ako je ne popušimo kad hoćemo, gdje hoćemo, pred kim hoćemo, nešto će nam biti, ubićemo nekog??Toliko smo nervozni??
Ovdje se uvijek sjetim kolegice kad sam joj rekla da nije fer, bla bla, kad mi je rekla: bolje ti nemoj da prestanem, znaš kakva bih onda bila nervozna, ne bi se mogla trpit'. :shock:
Kako je u stranim zemljama?Ja nisam puno hodala po inostranstvu, da bih mogla sad snimiti kulturu do te mjere, ali ima vas koji jeste?Šta kažete?
Hvala za čitanje

edit:svjesna sam da su većina vas pušači,ali po prethodnom razmjenjivanju mišljenja, stekla sam utisak da ste dobrim djelom savjesni i odgovorni pušači, tako da smatram da itekako možete dati dobre odgovore, hvala unaprijed
stakasa

#2 Re: Pasivni pušači

Post by stakasa »

BiH je jedna od rjetkih zemalja gdje se pusi u kafanama. Turci, Arapi u Dubaiju, Talijani, Spanci... sve to izlazi na izvan da zapali.
O pusenju na radnom mjestu je suvisno pricati
šatirana_ljubičica

#3 Re: Pasivni pušači

Pa vidim po familiji koja dodje iz inostranstva...Ljudi nema šanse da zapale ni u kući čak, i kad je kiša i šta god, oni izađu pred vrata.... Takvim pušačima bih čokoladu kupila, svaka im čast!
stakasa

#4 Re: Pasivni pušači

Post by stakasa »

šatirana_ljubičica wrote:Pa vidim po familiji koja dodje iz inostranstva...Ljudi nema šanse da zapale ni u kući čak, i kad je kiša i šta god, oni izađu pred vrata.... Takvim pušačima bih čokoladu kupila, svaka im čast!
Ma sve ali Turci :D . Kafancuga, brkovi, u potkosulji, ali izaso vani :D
Pusenje u Svedskoj se vec odavno ne smatra problemom. Inace bi zabranili pusit i na otvorenom. Max 20 % muskaraca pusi vise od kutije cigara sedmicno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Pasivni pušači

Post by Truba »

samim tim što doktori na onkologiji i abdominalnoj puše
jasan je pokazatelj o štetnosti cigara

jesu štetne ali toliko nisu

i sve ti je kako te zapadne pa i bolesti vezane uz to pušenje
možeš ne puštiti i umrijeti od bolesti koje pušač nema a trebao bi imati
animals

#6 Re: Pasivni pušači

Post by animals »

U Austriji hoce da zabrane pusenje u autu, na bazenima, i apsolutnu zabranu u ugostiteljskim objektima..dosad je djelimicno zabranjeno u lokalima..na radnim mjestima, zavisi od firme do firme..vecinom je zabranjeno..
šatirana_ljubičica

#7 Re: Pasivni pušači

swan, pa naravno da neće svakog zapasti da umre baš zbog tog...ali ne slažem se da je pokazatelj da cigarete nisu štetne to što doktori puše, to je samo pokazatelj koliko su ljudi slabi..
primjer za turčina je haos :lol:
šatirana_ljubičica

#8 Re: Pasivni pušači

animals wrote:U Austriji hoce da zabrane pusenje u autu, na bazenima, i apsolutnu zabranu u ugostiteljskim objektima..dosad je djelimicno zabranjeno u lokalima..na radnim mjestima, zavisi od firme do firme..vecinom je zabranjeno..
Kud Austrija ne osta kod nas makar 100 godina :D
graue_maus

#9 Re: Pasivni pušači

Post by graue_maus »

pusenje na radnom mjestu , u EU nezamislivo.....idi pred vrata pa ceifi ako ti je do toga -........neki dan komentarisem sa poznanicom, radi ko trgovac ....radnici pusili pred ulazom, ima pepeljara i niko ne baca opuske okolo i ne prlja bez veze ........kad sad sef im zabranio :roll: sklonio pepeljaru i koga vidi u uniformi sa soljicom kafe i cigarom opomena .........nakon trece opomene je otkaz ......bas govori da konta da prestane pusiti -........
šatirana_ljubičica

#10 Re: Pasivni pušači

graue, šta da kažem osim...pusti snovi....
a šta misliš kakva je razlika između eto tamo tog naroda, i ovog našeg?u čemu?jesul oni fakat napredniji svijesti ili šta?
što reče stakasa, turčin u potkošulji, brčine, nigdje veze, ali izašao legenda na polje da zapali.
pa gdje smo onda mi :(
vade_mecum

#11 Re: Pasivni pušači

Post by vade_mecum »

ne smeta mi toliko duhnaski dim koliko mi smeta sto smrdim sam sebi poslije izlaska, pogotovo zimi. kultura zivljenja je kod nas generalno na niskom nivou, tako i kada je riječ o ovom segmentu. znam dosta poslovnih okruzenja gdje su pusaci manjina i gdje je pusenje zabranjeno :D

pozitvno je to sto sve vise ljudi prestaje pustiti, mahom zbog finansija.
RahatHurmašica

#12 Re: Pasivni pušači

Post by RahatHurmašica »

šatirana_ljubičica wrote:Pa vidim po familiji koja dodje iz inostranstva...Ljudi nema šanse da zapale ni u kući čak, i kad je kiša i šta god, oni izađu pred vrata.... Takvim pušačima bih čokoladu kupila, svaka im čast!
u njemačkoj je disciplina. zna se gdje se puši, a to su obično mjesta izvab objekata, i oni se toga pridržavaju. čak šta više, i ovi naši smokeri se dotjeraju u red, sve dok se ne vrate u bih...

amerikaci isto tako, i kod njih se zna red....
Last edited by RahatHurmašica on 27/11/2014 10:47, edited 2 times in total.
RahatHurmašica

#13 Re: Pasivni pušači

Post by RahatHurmašica »

Black swan wrote:samim tim što doktori na onkologiji i abdominalnoj puše

evo ovo je tipično razmišljanje smokera u bih.

osim državnog pendreka ja ovdje ne vidim drugog lijeka.
šatirana_ljubičica

#14 Re: Pasivni pušači

Ma i kad se vrate imaju respekt neki prema nepušačima.
Smatram da se opet u većini slučajeva inteligentna masa odlučuje da prestane pušiti zbog finansija, a oni su opet u većini slučajeva pazili gdje konzumiraju cigarete i kada, tako da, opet smo na istom, maltene. :D
šatirana_ljubičica

#15 Re: Pasivni pušači

RahatHurmašica wrote:

nemoj hurmašice opet, prošle godine fasovo si ban :D
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#16 Re: Pasivni pušači

Post by crysis »

bivsi pusaci i alkoholicari samo smaraju sve oko sebe sa pricom o stetnosti istog i nagovaranja na prestanak konzumiranja .
ovo je po meni jako egoistično , ko veli ja sam prestala i sad radi mog zdravlja i zato sto to meni smeta nek prestanu pusit i pit svi oko mene.
šatirana_ljubičica

#17 Re: Pasivni pušači

egoistično je to što ti zastupaš, ali hajde, navikla sam na takve... :)
RahatHurmašica

#18 Re: Pasivni pušači

Post by RahatHurmašica »

šatirana_ljubičica wrote:
RahatHurmašica wrote:

nemoj hurmašice opet, prošle godine fasovo si ban :D
pozivam se na slobodu govora, 4. amandman i tako to......
Last edited by RahatHurmašica on 27/11/2014 10:47, edited 1 time in total.
šatirana_ljubičica

#19 Re: Pasivni pušači

:D
ali batinama se ništa ne rješava.samo stroge finansijske kazne.
i puše li na poslu još uvijek?
RahatHurmašica

#20 Re: Pasivni pušači

Post by RahatHurmašica »

šatirana_ljubičica wrote::D
otvore prozor ali prokletinja (dim) ko namjerno ide na mene.
Last edited by RahatHurmašica on 24/01/2015 17:52, edited 1 time in total.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#21 Re: Pasivni pušači

Post by crysis »

šatirana_ljubičica wrote:egoistično je to što ti zastupaš, ali hajde, navikla sam na takve... :)
neznam sta je egoistično u ovome sta ja zastupam , prestala si pusit i svaka ti čast , zavidim ti na takvoj volji. meni ako nesto ili neko smeta odmaknem se toga a nikad negovorim drugom sta valja a sta nevalja , ni svom djetetu nisam nikad zabranjivao i govorio da nepusi ako joj se to svidja , bujrum
pusti druge da zive svoj zivot i uzivaju u porocima.
šatirana_ljubičica

#22 Re: Pasivni pušači

crysis wrote:
šatirana_ljubičica wrote:egoistično je to što ti zastupaš, ali hajde, navikla sam na takve... :)
neznam sta je egoistično u ovome sta ja zastupam , prestala si pusit i svaka ti čast , zavidim ti na takvoj volji. meni ako nesto ili neko smeta odmaknem se toga a nikad negovorim drugom sta valja a sta nevalja , ni svom djetetu nisam nikad zabranjivao i govorio da nepusi ako joj se to svidja , bujrum
pusti druge da zive svoj zivot i uzivaju u porocima.

ma nisi u toku uopšte...
šatirana_ljubičica

#23 Re: Pasivni pušači

RahatHurmašica wrote:
puše, ne mogu kažu bez cigara. otvore prozor ali prokletinja (dim) ko namjerno ide na mene.

ma opet bi oni pušili, moža neke drakonske novčane kazne.....

nije dim kriv :D

ma novčane kazne od 50 KM bi bile sasvim dovoljne vjeruj
šatirana_ljubičica

#24 Re: Pasivni pušači

RahatHurmašica wrote:
puše, ne mogu kažu bez cigara. otvore prozor ali prokletinja (dim) ko namjerno ide na mene.

ma opet bi oni pušili, moža neke drakonske novčane kazne.....

dupli :D
Last edited by šatirana_ljubičica on 30/05/2014 10:16, edited 1 time in total.
crysis

#25 Re: Pasivni pušači

Post by crysis »

stooo , ostalo se bez argumenata pa ko veliš otpepaj sa teme.
Post Reply