Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pate
- braca
#1 Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pate
Evo nas nekoliko prijatelja vodismo razgovor na temu moralne dileme oko nastavka i nacina zivota onih koji nisu osjetili pošast aktualne kataklizme sa poplavama, odnosno, da li mi treba da nastavimo sa normalnim zivotom, ili treba da nesto miijenjamo (posebno napominjem, ovdje nije tema humanitarna pomoc, da li je neko nesto dao ili uradio da pomogne nesretnim ljudima, to je sasvim druga tema), znaci:
- primjera radi, ako je neka obitelj jos prije dva mjeseca planirala da ide na godisnji odmor sa djecom, rezervirala smjestaj...da li je moralno da se sada ide na more, brcka u moru ili bazenu, dok veliki dio zemlje pati...ili je to nemoralno?
- gledam danas i pitam vas, da li je moralno sto se npr. dva momka vozaju po gradu u automobilu BMW cabrio sa spustenim krovom i onako kako vidim fino im je, ili bi bili mnogo moralniji da nisu spustili krov, odnosno da su ga podigli, da bas ne uzivaju u toj voznji (ne salim se, ozbiljno vas pitam, jer cujem svakavih komentara)
- ako je djeciji rodjendan naredni vikend i odavno je planirano da se ide sa prijateljima na planinu da se napravi zabava i rostilj povodom tog djecijeg rodjendana, da li je to nemoralno...rostiljati dok se desava uzas poplave u drugom dijelu zemlje?
Da vam iskreno kazem, nisam siguran da se nije rostiljalo u gradovima koji nisu bili pod opsadom 92-95 dok je u Sarajevu na dnevnoj bazi ubijano na desetine, nekada na stotine civila. Ne poredim, samo se pitam da li je sada nemoralno nastaviti sa normalnim zivotom dok se ne stabilizira situacija u poplavljenim podrucjima (ponovno naglasavam, nije tema "uljkuciti se negdje i pomagati", to vec radimo kroz nas sportski klub i na druge nacine, pitanje je vezano za moralnu dilemu oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pate)?
- primjera radi, ako je neka obitelj jos prije dva mjeseca planirala da ide na godisnji odmor sa djecom, rezervirala smjestaj...da li je moralno da se sada ide na more, brcka u moru ili bazenu, dok veliki dio zemlje pati...ili je to nemoralno?
- gledam danas i pitam vas, da li je moralno sto se npr. dva momka vozaju po gradu u automobilu BMW cabrio sa spustenim krovom i onako kako vidim fino im je, ili bi bili mnogo moralniji da nisu spustili krov, odnosno da su ga podigli, da bas ne uzivaju u toj voznji (ne salim se, ozbiljno vas pitam, jer cujem svakavih komentara)
- ako je djeciji rodjendan naredni vikend i odavno je planirano da se ide sa prijateljima na planinu da se napravi zabava i rostilj povodom tog djecijeg rodjendana, da li je to nemoralno...rostiljati dok se desava uzas poplave u drugom dijelu zemlje?
Da vam iskreno kazem, nisam siguran da se nije rostiljalo u gradovima koji nisu bili pod opsadom 92-95 dok je u Sarajevu na dnevnoj bazi ubijano na desetine, nekada na stotine civila. Ne poredim, samo se pitam da li je sada nemoralno nastaviti sa normalnim zivotom dok se ne stabilizira situacija u poplavljenim podrucjima (ponovno naglasavam, nije tema "uljkuciti se negdje i pomagati", to vec radimo kroz nas sportski klub i na druge nacine, pitanje je vezano za moralnu dilemu oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pate)?
- Big Ang
#2 Re: Moralna dilema
Pratim. I ja sam o istom razmišljala. Dan-dva prije poplava sam tražila na netu smještaj za ljetovanje. Odustala sam, jer se i ja pitam je li moralno...tražiti smještaj, ići na more?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#3 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
I ja se pitam slicne stvari zadnjih dana.
Znam da zivot ne moze stati i ide dalje, ali bas me more ova pitanja...
Znam da zivot ne moze stati i ide dalje, ali bas me more ova pitanja...
- sema911s
#4 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
malo me stid samog sebe ako odem na odmor i ono potrosim se a znam da neko tu tako blizu,. nema nista, al bas nista,. ostao bez krova nad glavom, hrane ima sto mu neko da, a i to je upitno
tako da najvjerovatnije odmor ove godine nek neko se drugi usreci valjda mu sta to pomogne,., jbga nadam se da bi neko ovako razmisljo za mene nadam se
tako da najvjerovatnije odmor ove godine nek neko se drugi usreci valjda mu sta to pomogne,., jbga nadam se da bi neko ovako razmisljo za mene nadam se
-
Pol_Pot
#5 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
Ako ćeš tako gledat, nećeš nigdje nikad otići. Uvijek ima ljudi u nevolji. I bez poplava, puno ljudi je rovilo po kontejnerima da bi jelo, pa se išlo i na odmore i na kafe itd... Ono super je namjera, ali što neko reće, život mora ići dalje. Pomoći koliko god je moguće, ali moraš pomoći i sebi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
u svakom trenutku na planeti neko pati
treba živjeti svoj život i ne štetiti drugima...to je jedino što možeš
treba živjeti svoj život i ne štetiti drugima...to je jedino što možeš
- Big Ang
#7 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
ali nije isto kad pati neko na drugom kraju svijeta i neko ko je "tvoj, iz tvoje je zemlje
jednostavno nije
jednostavno nije
-
Seyfo
#8 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
I ja sam u toj dilemi, budući da sam već odavno rezervisao i uplatio mini-ljetovanje a otkazati ne mogu...Kako god loše zvučalo, slijedio sam svoju savjest, u više navrata sam odnio odjeću, namirnice, higijenske potrepštine u vrijednosti koja prevazilazi iznose koje bi neko očekivao od mene.
- Garden of illusion
#9 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
Kolektivno suosjećanje sa žrtvama podržavam, svačiji vlastiti doprinos u vidu bilo koje vrste pomoći žrtvama također...kolektivnu depresiju, odstupanje od vlastitih životnih planova ne, konstantno podsjećanje na nesreću doprinosi mi produženju agonije žrtvama a i ljudima koji su bili samo promatrači, smatram da takvo društvo ne može krenuti naprijed i nema mi produktivnu snagu za prevazilaženje katastrofe
- Appelsiiniankka
#10 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
Nikakvu moralnu obavezu nemam, danas su poplave, sutra ce biti zemljotres oko Neretve to vam garantujem jer ploca tuda ide, prekosutra ce biti treca stvar sve se to desava nego je problem sto ljudi nisu svjesni koliko im je dobro pa kada se ovako nesta desi kuku meni pomozi
Mene su svi zezali kada sam jedini rekao vidi sto su ljudi u Tihovicima pametni, a meni svi kazu koja si ti budala na kraju svjeta na ovakvoj strmini ljudi selo napravili, pojma reko vi nemate ljudi su sigurni ovdje. I tako stvarno bi
Ljudi na BiH prostorima su trpili poplave 500 godina dok austrougarska nije dosla i koliko toliko uvela reda pogotovo u Sarajevu, zasto bi imao obavezu bilo kakvu a ne moralnu prema narodu koji je realno gledajuci "glup" ?
Licno sam uzeo dvije sedmice odmora sa posla jer sam od marta prosle godine radio bez jednog dana slobodnog i ne osjecam nista jer sam to iskreno zasluzio, a sto se tice unesrecenih neka im je sa srecom i neka se paze bolesti jer mi je samo djece zao koja su bespomocna.
Ne kazu raja bezveze sto bosnjo moze da trpi to ne moze niko, a vjerujte mi van mahale se ne prica bezveze
Mene su svi zezali kada sam jedini rekao vidi sto su ljudi u Tihovicima pametni, a meni svi kazu koja si ti budala na kraju svjeta na ovakvoj strmini ljudi selo napravili, pojma reko vi nemate ljudi su sigurni ovdje. I tako stvarno bi
Ljudi na BiH prostorima su trpili poplave 500 godina dok austrougarska nije dosla i koliko toliko uvela reda pogotovo u Sarajevu, zasto bi imao obavezu bilo kakvu a ne moralnu prema narodu koji je realno gledajuci "glup" ?
Licno sam uzeo dvije sedmice odmora sa posla jer sam od marta prosle godine radio bez jednog dana slobodnog i ne osjecam nista jer sam to iskreno zasluzio, a sto se tice unesrecenih neka im je sa srecom i neka se paze bolesti jer mi je samo djece zao koja su bespomocna.
Ne kazu raja bezveze sto bosnjo moze da trpi to ne moze niko, a vjerujte mi van mahale se ne prica bezveze
- diason
#11 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
Nisi nikom dužan ništa,odmor prekinuti, čak ni pomoći, ali ne treba ni "čorlučiti".
Zamislite sad raspalit roštlj pored nekog kolektivnog smještaja ili da se vozikaš u autu s pojačanom muzikom pored ljudi koji čiste domove i slično, ne ide.
Meni uvijek naumpadne situacija iz rata, nas 4-5 i dolazi jedan i jede čokoladu pred nama a mi željni svega.
Zamislite sad raspalit roštlj pored nekog kolektivnog smještaja ili da se vozikaš u autu s pojačanom muzikom pored ljudi koji čiste domove i slično, ne ide.
Meni uvijek naumpadne situacija iz rata, nas 4-5 i dolazi jedan i jede čokoladu pred nama a mi željni svega.
-
Fact
#12 Re: Moralna dilema oko nacina zivota u uvjetima dok drugi pa
Imao sam i ja tu dilemu,ali sam shvatio da je to licemjerno od mene.Tako da sam poslao onu jednu humanitarnu poruku Eronetu i nastavio sa svojim životom.