Druga vjera / problem?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

motorna_pila

#1 Druga vjera / problem?

Post by motorna_pila »

Pitanje za forumase i forumasice:

Prije par mjeseci sam bio u nekom drustvu, multinacionalno drustvo, :D i sad ovaj jedan drug mi prica da se dugo vremena zabavljao sa nekom curom, Hrvaticom, i da kad je mislio da je fakat ona ta s kojom se vidi u braku, ona je prekinula s njim,
jer vidi vraga, on je Musliman, i njeni se protive tome. :?

Kad kazem njeni, ovdje mislim na njene roditelje. Ona je bila u dilemi jer joj je stari bukvalno reko, ili on ili mi. :shock:

Malo je rec da sam ostao sokiran ovim priznanjem. :shock: :-)

Prica on dalje da je ta njihova veza trajala preko 2 godine, i citavo to vrijeme je trajala trzavica izmedju njenih roditelja i njega, ali se to nekako tolerisalo i trpilo, ali kad je doslo do price o eventualnom braku, onda su tu izasle sve roditeljske rabote na vidjelo. :cry: :oops:

E moje pitanje za vas je:

Sta da se vi nadjete u slicnoj situaciji:

Roditelji vas ucjenjuju time da morate prekinuti sa momkom/curom jer je on drugaciji od vas, ali samo po tom pitanju. Ni po cemu drugom.

Kome se prikloniti? Njima ili njemu/njoj?

DA se dovedete u situaciju da morate razmisliti o tome, da vas ucjenjuju time MI ili ON/ONA, kako biste se postavili u toj situaciji?

Jos mi je jednom cura, ovdje u Sarajevu rekla, joj gdje ces drugu vjeru, fuj.

Poznajete li vi jos slucajeva da je doslo do prekida veza samo jer roditelji ne odobravaju vezu zbog navedene razlike?

Ja se frapir'o. Jestel Boga VAM ljudi toliko ograniceni da ne vide dalje od svog nosa?

Nisam gledo jel bila slicna tema, ali nemojte je zatvarat, mozda forumasi napisu i sta pametno na ovoj temi.

Peace to you. 8-)
kritichar

#2 Re: Druga vjera / problem?

Post by kritichar »

ne bi se ni upuštao sa nekim ko je puno drugačiji
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: Druga vjera / problem?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

kritichar wrote:ne bi se ni upuštao sa nekim ko je puno drugačiji
Da, možeš misliti i on/ona ima iste organe kao i ti, ima i krv koja teče venama :shock: , identične funkcije tijela :D . Naravno, nisi lud sa nekim takvim da imaš bilo šta. :lol:
kritichar

#4 Re: Druga vjera / problem?

Post by kritichar »

i krava sve to ima

da je to sve i da je to jedino bitno u životu, ne bi bio problem
missko

#5 Re: Druga vjera / problem?

Post by missko »

Glupo se petljat sa drugom vjerom. Nevjernici uredu ali vjernici a sto se pokazuje po njenim roditeljima da jesu uvijek ce biti problema, jer ne mozes zaobici cinjenicu koja visi iznad glave. Sta kad dodju djeca?
Drvosjeca iz Dejcica

#6 Re: Druga vjera / problem?

kritichar wrote:i krava sve to ima

da je to sve i da je to jedino bitno u životu, ne bi bio problem
:lol: :lol: :lol: Jes vala, identično, pogodio si k'o prstom u *ovno.
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Druga vjera / problem?

missko wrote:Glupo se petljat sa drugom vjerom. Nevjernici uredu ali vjernici a sto se pokazuje po njenim roditeljima da jesu uvijek ce biti problema, jer ne mozes zaobici cinjenicu koja visi iznad glave. Sta kad dodju djeca?
Ni za živu glavu da se petlja sa drugom vjerom! Djeca iz takvog braka nisu djeca, već polutani, pola ljudi a pola konji k'o iz mitskih priča, imaju nadnaravne moći. :oops: Sve to treba pročerat. :evil:
dog_killer

#8 Re: Druga vjera / problem?

Post by dog_killer »

u vecini slucajeva muslimanke se udaju za drugu vjeru, tesko da je obrnuto.
Di Canio

#9 Re: Druga vjera / problem?

Post by Di Canio »

Po meni najveca glupost, ta djeca na kraju ne znaju ni ko su ni sta su.
dulekrele

#10 Re: Druga vjera / problem?

Post by dulekrele »

obicno su mi cure sve bile druge vjere. meni to nije nikada bio nikakav problem a roditelje sam imao dovoljno pametne i normalne da mi nisu nikada pravili probleme niti su se mijesali u moj odabir. prema tome nikakav problem. medutim danas je to sve zadrto vjerom i nacionalizmom pa je situacija sasvim drugacija. ali opet to ne bi trebalo da predstavlja problem normalnim ljudima. s ovim drugim nisam nikada ni imao posla
berenice

#11 Re: Druga vjera / problem?

Post by berenice »

Ljudima kojima je to problem nije dobro. Vidik ti mora poprilično biti uzak, a da bi ti to pretstavljalo problem. Nema tu veze više ni odgoj, ni išta. To je pitanje shvatanja. Naravno da svako ima pravo misliti šta hoće, ali ja lično nikada ne bih mogla petljati sa takvim ljudima.

Udata sam za muškarca "druge" vjere i imamo malog sina, koji nikada jadan neće saznati ko je i šta je. :lol:
Arata

#12 Re: Druga vjera / problem?

Post by Arata »

Odrekao bih se roditelja. Ne trpim nikako retardirana razmišljanja, pa tako ne bih ni od roditelja. Sreća pa nisu opterećeni religijom i nacionalizmom pa nemam takvih problema.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#13 Re: Druga vjera / problem?

Post by crysis »

Di Canio wrote:Po meni najveca glupost, ta djeca na kraju ne znaju ni ko su ni sta su.
ljudi jbg ti. prvenstveno su ljudi. toj djeci kasnije nije problem zblizavat se drugom djecom drugih vjera i nacija jer su odgojena bez sovinizma i nacionalizma.
kritichar

#14 Re: Druga vjera / problem?

Post by kritichar »

kome je bitna vjera, bitno mu je i to, ali kod nas ima više ljudi koji govore da pripadaju nekoj vjeri, a ne praktikuju vjeru i onda oni izađu pred masu i navode svoj primjer da bi dokazali nešto
Di Canio

#15 Re: Druga vjera / problem?

Post by Di Canio »

crysis wrote:
Di Canio wrote:Po meni najveca glupost, ta djeca na kraju ne znaju ni ko su ni sta su.
ljudi jbg ti. prvenstveno su ljudi. toj djeci kasnije nije problem zblizavat se drugom djecom drugih vjera i nacija jer su odgojena bez sovinizma i nacionalizma.
Ta su djeca po pravilu zadojena najvise nacionaliznom, upravo zbog toga sto u sustini ne znaju gdje pripadaju...ima bezbroj primjera.
dulekrele

#16 Re: Druga vjera / problem?

Post by dulekrele »

Di Canio wrote:
crysis wrote:
Ta su djeca po pravilu zadojena najvise nacionaliznom, upravo zbog toga sto u sustini ne znaju gdje pripadaju...ima bezbroj primjera.
pricas gluposti
jutarnja zvijezda

#17 Re: Druga vjera / problem?

Post by jutarnja zvijezda »

Di Canio wrote:
crysis wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: kad vec nemaju pojma ,ni ko su ni sta su :shock: kako mogu biti zadojeni nacionalizmom------kojim???? :shock:
shmizlica

#18 Re: Druga vjera / problem?

Post by shmizlica »

Di Canio wrote:
crysis wrote:
jel ti ovo iz iskustva vlastitog il se šicaš onako ofrlje? lupaš brate ko maksim po diviziji :-)
Di Canio

#19 Re: Druga vjera / problem?

Post by Di Canio »

Iz okruzenja.
shmizlica

#20 Re: Druga vjera / problem?

Post by shmizlica »

čuj iz okruženja :-) baš nas ima toliko da možeš suditi po okruženju....nemoj da ti neki izuzetak od pravila daje pogrešnu sliku....ja iz vlastitog iskustva, bajdvej :mrgreen:
berenice

#21 Re: Druga vjera / problem?

Post by berenice »

kritichar wrote:kome je bitna vjera, bitno mu je i to, ali kod nas ima više ljudi koji govore da pripadaju nekoj vjeri, a ne praktikuju vjeru i onda oni izađu pred masu i navode svoj primjer da bi dokazali nešto
Kome je bitna vjera, nije mu bitno koje je vjere neko drugi neko. Razumiješ li? Osim toga, pitanje se ne odnosi isključivo na pripadnike vjere koji istu praktikuju. Po ovome što si napisao, samo bi takvi imali pravo da nešto (do)kazuju.

Ja sam još kao curica praktikovala svoju vjeru po rođenju, do rata. Od poslije rata se serem na sve institucionalizovane religije. Ja svog Boga imam u sebi.
Di Canio

#22 Re: Druga vjera / problem?

Post by Di Canio »

shmizlica wrote:čuj iz okruženja :-) baš nas ima toliko da možeš suditi po okruženju....nemoj da ti neki izuzetak od pravila daje pogrešnu sliku....ja iz vlastitog iskustva, bajdvej :mrgreen:
;-)
LaLuna

#23 Re: Druga vjera / problem?

Post by LaLuna »

Neko ko vjeru praktikuje i osjeca nece ni doci u takvu situaciju. S druge strane, oni koji pripadaju nekoj vjeri samo zato jer su se slucajno rodili u porodici te vjere, ne bi trebali popustati pred ucjenama roditelja u takvim situacijama. Ionako, iz ovih primjera sto znam, roditelji nakon nekog vremena 'omeksaju' i prihvate to, posebno kad dodju unuci :D
kritichar

#24 Re: Druga vjera / problem?

Post by kritichar »

berenice wrote:
kritichar wrote:kome je bitna vjera, bitno mu je i to, ali kod nas ima više ljudi koji govore da pripadaju nekoj vjeri, a ne praktikuju vjeru i onda oni izađu pred masu i navode svoj primjer da bi dokazali nešto
Kome je bitna vjera, nije mu bitno koje je vjere neko drugi neko. Razumiješ li? Osim toga, pitanje se ne odnosi isključivo na pripadnike vjere koji istu praktikuju. Po ovome što si napisao, samo bi takvi imali pravo da nešto (do)kazuju.

Ja sam još kao curica praktikovala svoju vjeru po rođenju, do rata. Od poslije rata se serem na sve institucionalizovane religije. Ja svog Boga imam u sebi.
onaj ko ne praktikuje vjeru i ne živi po njenim propisima, nije relevantan predstavnik te vjere
nije dovoljno reći ja sam musliman, kršćanin, jevrej....
treba se i ponašati tako
berenice

#25 Re: Druga vjera / problem?

Post by berenice »

Kritičaru, nije to tema.
Locked