Sta je prava vjera: islam, hriscanstvo ili neka od drugih?

Rasprave o vjerskim temama.
ARI ANA

#1 Sta je prava vjera: islam, hriscanstvo ili neka od drugih?

Post by ARI ANA »

EVO POSTO SAM BILA NA FORUMU O JEVREJIMA BAS MI PADE NA UM
STA JE TO PRAVA VJERA?
TOLIKO JE MRZNJE NA SVIJETU,TOLIKO RATOVA A SVE ZBOG VJERA
ZASTO?
STA JE TO ILI KOJA JE TO DEFINITIVNO PRAVA VJERA KOJA NEPOZNAJE MRZNJU,ZAVIST,IZDAJU?
VJERUJEM U BOGA NA SVOJ NACIN,ZNAM DA POSTOJI.
ALI NIKAD MI NISU BILA JASNA PISANJA IZ BIBLIJE ILI KURANA,KOJA SE
S DANASNJIM RAZMISLJANJEM MODERNOG COVJEKA VEOMA SUKOBLJAVAJU.
PRIMJER
PRVI COVJEK JE BIO ADAM I EVA(ADEM I HAVA)
I TAKO JE NASTAO LJUDSKI ROD??????????
ZNACI LI TO DA SU SE BRACA I SESTRE PARILI I STVARALI POTOMSTVO????
OVO JE SAMO PRVA OD MNOGO STVARI KOJE MI NISU JASNE I NIKAD NECE BITI.
IMA LI KO SLICNIH PROBLEMA.
JA STVARNO NEZNAM U KOJE PISANJE DA VJERUJEM????
Panasonic

Post by Panasonic »

To ti trebas znati za koju vjeru da se opredijelis. Preporucujem islam a ti kako hoces :D
Last edited by Panasonic on 16/03/2005 18:14, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

zoom66 wrote:ARI ANA, iskljuchi drugi put caps lock...;)
Jok ti...ako mozes kako stavi font 72 i boldiraj kakvom drececom bojom :D:D
hary

Post by hary »

ZELENOM npr.
ARI ANA

Post by ARI ANA »

Panasonic wrote:To ti trebas znati za koju vjeru da se opredijelis. Preporucujem islam a ti kako hoces :D
HVALA NA PREPORUCI ALI MI ISLAM NE DAJE ODGOVORE KOJI SU SUGLASNI S MOJOM SVIJEŠCU I RAZMISLJANJEM MODERNE,SAMOSVIJESNE I EMANCIPOVANE ZENE.
UPRAVO NEKA PISANJA RELIGIJA KOJE SU NAMA BLISKE NA BALKANU SU KONTRADIKTORNA
dobar dio toga se kosi s normalnoscu i danasnjicom osim
10 pravila zivota(kako bih ih nazvala) po kojima bi trbalo da zivimo
ali nazalost mi to nepraktikujemo.
Nemoj biti subjektivan i priznaj da postoji velik broj kontradiktornosti u
svijetim knjigama.
STVARNO NEZNAM STO DA MISLIM
pitt

Post by pitt »

hary wrote:ZELENOM npr.
Pa naravno....nece valjda onom rozom :D:D
wedo

Post by wedo »

Ja necu nista previse da pametujem.
Ja vjerujem u Allaha i po Kur'anu fino pise VJERUJ SVOJE POSTUJ TUDJE.
Panasonic

Post by Panasonic »

ARI ANA wrote:
Panasonic wrote:To ti trebas znati za koju vjeru da se opredijelis. Preporucujem islam a ti kako hoces :D
HVALA NA PREPORUCI ALI MI ISLAM NE DAJE ODGOVORE KOJI SU SUGLASNI S MOJOM SVIJEŠCU I RAZMISLJANJEM MODERNE,SAMOSVIJESNE I EMANCIPOVANE ZENE.
UPRAVO NEKA PISANJA RELIGIJA KOJE SU NAMA BLISKE NA BALKANU SU KONTRADIKTORNA
dobar dio toga se kosi s normalnoscu i danasnjicom osim
10 pravila zivota(kako bih ih nazvala) po kojima bi trbalo da zivimo
ali nazalost mi to nepraktikujemo.
Nemoj biti subjektivan i priznaj da postoji velik broj kontradiktornosti u
svijetim knjigama.
STVARNO NEZNAM STO DA MISLIM
Objektivan sam, a to sto kazes za zene nije tacno. Zena po islamu ima ista prava kao i muskarac i obratno.
wedo

Post by wedo »

Covjek je u pravu, zena i muskarac su jednaki po islamu
ARI ANA

Post by ARI ANA »

Objektivan sam, a to sto kazes za zene nije tacno. Zena po islamu ima ista prava kao i muskarac i obratno.[/quote]

Nisam mislila da sad tumacim zenu u islamu nego dali ti vjerujes da je cijelo covjecanstvo nastalo od Adema i Have????
Ako da.
Neznaci li to da je u samom pocetku stvaranja covjecanstva prekrseno pravilo.
Znaci da su braca i sestre pravili djecu izmedju sebe????
Dali danasnja covjekova svijest moze to da dopusti????
Sta je bilo u pocetku?????
Ne zanima me da mi neko kaze to je pravo zanimaju me i odgovori na
kontradiktornosti same religije,jedno pise a stvarnost je drugo.
Nezelim da u ovoj temi neko bude pristrasan,zelim da se izdignemo iznad svih religija i sagledamo stvarnost,nebi li skontali gdje jesmo.
Ja vjerujem u Boga i uvijek cu.
Ali mi pisanja nisu jasna.
pravoslavlje i krscanstvo su bili jedno,neko tamo odlucio da nece da bude s nekim pa skonto drugu vjeru.
Neki tamo kralj skonto da trba da se ponovo ozeni i vjenca,vjera mu to nije dozvolila,a on reko ja cu sebi sam izumiti vjeru .I tako eto nove vjere
To me interesuje sta je prava vjera.ne neko pravili sto je covjek postavio.
Nejedimo svinjetinu jer je svinja pogana-
indijcima je cinimi se krava sveta zivotinja a mi je zderemo ko ludi
Sta je vise istina????
Molim bez subjektivnosti.
Soul_Sista

#11 Re: STA JE PRAVA VJERA ISLAM,HRISCANSTVO ILI NEKA OD DRUGIH

Post by Soul_Sista »

ARI ANA wrote:EVO POSTO SAM BILA NA FORUMU O JEVREJIMA BAS MI PADE NA UM
STA JE TO PRAVA VJERA?
ZASTO?
STA JE TO ILI KOJA JE TO DEFINITIVNO PRAVA VJERA KOJA NEPOZNAJE MRZNJU,ZAVIST,IZDAJU?
PRIMJER
JOK, NO PROBLEMOS! :D :D :D
Makk

Post by Makk »

Poštovana ARI ANA:

Odgovore na većinu pitanja,morat ćeš potražiti sama. Neki će se odgovori pojaviti sami od sebe, neki kao rezultat tvog promišljanja, treće ćeš dobiti uz pomoć drugih,na četvrte ćeš čekati i možda odgovor nikada nećeš naći. Nemoj da te brinu sumnje, jer one su dio vjerovanja. Malo je onih,koji nisu nikada posumnjali u neki od stavova vjere ili životnog pravca koji slijede! Malo je onih kojima je sve kristalno jasno. Bezbroj puta sam razmišljao o onome što ti imenuješ kao kontradiktornost! Neke od njih sam otklonio sam, neke uz pomoć upućenijih .Neke stvari još uvijek pokušavam da dokučim.
U Objavama koje si čitala, slažem se,mogu se naći stvari koji nakon jednog ili dva čitanja nisu jasne. Također,neke od njih možeš pročitati 1000 puta,ali da nejasnoće i dalje ostaju. Zbog toga je važno,u popratnoj literaturi,pročitati konekst određenog dijela Objave, povijesne okolnosti u kojima je dio Objave došao, razumjeti i znati šta su,kad je islam u pitanju, derogirani i derogirajući ajeti....itd,itd....
Želim ti puno sreće u tvom traganju za istinom....
Važno je da odbaciš sve predrasude, ako ih imaš, važno je da znaš da odgovori rijetko,veoma rijetko,dolaze odmah,važno je stpljenje!
Neću ti preporučivati niti jedan od poznatih puteva do Boga. To će biti tvoj izbor!
Ipak,zadržavam pravo da molim Boga dž.š. da te obraduje onim što je najbolje za tebe!

Pozdrav!
ucenik

#13 Re: STA JE PRAVA VJERA ISLAM,HRISCANSTVO ILI NEKA OD DRUGIH

Post by ucenik »

[quote="ARI ANA"]
PRIMJER

Da, ali je kako se kazhe u hadisu hazreti Hava je radjala blizance ili trojke ili vishe djece, nebitno kolko ali recimo brat blizanac nije mogao ozhenit sestru blizankinju vetj onu koja mu nije blizankinja, i obrnuto!Eh vidish zato je Habil (mislim da je biblijski Kain) ubio Kabila(mislim da je biblijski Avel), jer je htio da se ozheni sestrom blizankinjom, a to im nije bilo dozvoljeno!

Shta josh ima??
quote]
BlingBling

Post by BlingBling »

nema nista,sta ima kod tebe? :-D
ucenik

Post by ucenik »

ARI ANA wrote: Neznaci li to da je u samom pocetku stvaranja covjecanstva prekrseno pravilo.
Znaci da su braca i sestre pravili djecu izmedju sebe????
Dali danasnja covjekova svijest moze to da dopusti????
DA ALI SAMO DA BI SE PROSHIRILA LJUDSKA VRSTA, TOGA RECIMO NIJE BILO KASNIJE NJIHOVA DJECA NISU UZIMLA ZA SUPRUZHNIKE BRACTJU I SESTRE! ok?
DANASHNJE CHOOVJECHANSTVO TO NE MOZHE DA DOPUSTI!INCEST SA SESTROM U ISLAMU JE NEPOZNANICA!

[/quote]Nejedimo svinjetinu jer je svinja pogana-[/quote]

jeste svinja je pogana, kada ogladni ako nema nishta drugo pojede i svoje vlastito mladunche, zabrana svinjetine postoji i u judaizmu, mnogim krshtjanskim sektama (adventisti, jehovini svjedoci) kao i u Mandeanizmu (predkrshtjanskoj sekti koja josh uvijek postoji)
indijcima je cinimi se krava sveta zivotinja a mi je zderemo ko ludi
ucenik

Post by ucenik »

BlingBling wrote:nema nista,sta ima kod tebe? :-D

ma shuti ne pitaj, kod mene ti sranje u svim mogutjim bojama, ima shkole, gradiva za uchenje na pretek, ne znam kud da udaram.... :-? :-? :-? :shock: :shock:
Dell

#17 Re: STA JE PRAVA VJERA ISLAM,HRISCANSTVO ILI NEKA OD DRUGIH

Post by Dell »

ARI ANA wrote:EVO POSTO SAM BILA NA FORUMU O JEVREJIMA BAS MI PADE NA UM
STA JE TO PRAVA VJERA?
ZASTO?
PRIMJER

Oslobodi se vjere pa neces imati tih problema. Iskreno receno zaboli boga koje je ko vjere nego kakav je ko covjek a to ti je vaznije u zivotu. :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kad ideš u prodavnicu da kupuješ hranu, je li te više zanima ambalaža ili ono što je unutra upakovano? Kad hoćeš da kupiš mlijeko je li ti bitnije da je ona kutija lijepo dizajnirana ili da je mlijeko ukusno, svježe i ispravno? Ili čokolada? Biraš li je po ambalaži? Sok?

Vjera je samo ambalaža u koju ljudska bića pakuju svoje duše.

Ako ti duša nije čista, ambalaža je neće očistiti.

A ako ti je duša čista, onda je ambalaža nebitna...
Sinapsa

#19 Re: STA JE PRAVA VJERA ISLAM,HRISCANSTVO ILI NEKA OD DRUGIH

Post by Sinapsa »

ARI ANA wrote:VJERUJEM U BOGA NA SVOJ NACIN,ZNAM DA POSTOJI.
Sta te cini tako sigurnom pa mozes reci da ZNAS da Bog postoji!!!
Reci da znas da Bog postoji je definitivno pogresno..momentalno mozes samo da vjerujes da postoji = tj. neznas da li postoji ili ne i u kojem obliku. Mozda za par hiljada godina budemo znali sta je Bog i jesmo li se zajebali u nasem vjerovanju ili ne. Npr. u istoriji medicine i farmacije stoji da su ljudi prije par hiljada (u svim tadasnjim narodima postojala je veoma slicna prestava o bolestima) godina vjerovali u to da bolesti izazivaju zli duhovi....to je bilo vjerovanje i ljudi su se specijalizovali na lijecenje tih bolesti raznoraznim ritualima, carobolijama, vracanjem...dok nije dosla Grcka na red, otprilike 2500 godina prije naseg rodjenja i dok Hipokrat nije neke stvari skonto pa poceo odjednom tada gluposti govoriti kako bolesti nemaju nista sa bilo kakvim duhovima itd.
Slicno je i sa religijom bilo...Ona se razvijala u razlicitim krajevima svijeta na slican nacin..politeizam, pa onda monoteizam, pa onda ova, pa ona religija...homo sapiens je trazio objasnjenje za sve sto nije konto i dosao je do slicnih ali ipak u nijansama razlicitih zakljucaka...Dok mozda jednog dana ne dodje neki novi Hipokrat ili vise njih i kaze - ma znate sta, ovo je pogresno u sta vjerujemo i evo vam dokaz da je to pogresno...mozda bude tako i Bog izgubi svoju transcendetalnost a mozda i nebude tako ... tko zna...?
U Bibliju i raznorazne crkve, Kur´an i dzamiju i ostale religiozne komponente na planeti zemlji vjeruju oni kojima je to potrebno, sto je s jedne strane razumljivo a sa druge strane ne potvrdjuje egzistenciju biblijskoga ili kuranskoga ili nekog drugog Boga. Kur´an i Biblija pruzaju vise pitanja nego odgovora...ali ako si strastveni vjernik onda i ovako i onako pitanja nisu bitna ... dovoljni su odgovori pa barem i netacni i neistiniti!!!
Jedino sto ja za sebe mogu zakljuciti, razmisljajuci o svemiru, nasoj planeti, prirodnim naukama, homo sapiensu i njegovim osobinama, njegovoj istoriji, njegovim ratovima i mirovima, nagonima, naklonostima, njegovim religijama i posljedicama tih religija, je da Bog ne moze biti ono sto mi mislimo da jeste. Nemoguce je, jer bi takav Bog bio isuvise primitivan, isuvise ljudskog karaktera posjeduje, ljudskih slabosti, jer nas je stvorio i ocigledno trazi nesto od nas, jer nas treba kao i mi njega... i ako u gore navedenim knjigama stoji Njegova prestava naseg odnosa (izmedju nas ljudi i Njega) onda je isuvise neperfektan...cak sta vise seronja!!! koji nije bolji od svakoga prosjecnog svestenika, homo sapiensa - njegovog predstavnika!
Nijedna religija nije perfektna jer je napravljena za ljude od ljudi iz ljudskih potreba. Bitno je u kojoj se religiji najbolje osjecas, koja tebi licno najvise pruza - ta je prava i tacna za tebe. Ne boj se bozije kazne ako se odlucis za "pogresnu" religiju, Njemu je to svejedno.... :)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Kako neozbiljno zvuči ova tema, to je nevjerovatno. :-)

Još neozbiljnije djeluju oni koji se upuštaju u "procjenu" ispravnosti bilo koje vjere :-)

Nadam se da se radi "samo" o običnom pokušaju provokacije svađe na datu temu, nego o stvarnoj dilemi i razmišljanju određene osobe. To bi već ukazivalo na mentalne "poteškoćice" takve osobe, te bih u tom slučaju preporučila savjetovanje sa specijalistom. :)
Sinapsa

Post by Sinapsa »

vodolija_33 wrote:Kako neozbiljno zvuči ova tema, to je nevjerovatno. :-)

Još neozbiljnije djeluju oni koji se upuštaju u "procjenu" ispravnosti bilo koje vjere :-)

Nadam se da se radi "samo" o običnom pokušaju provokacije svađe na datu temu, nego o stvarnoj dilemi i razmišljanju određene osobe. To bi već ukazivalo na mentalne "poteškoćice" takve osobe, te bih u tom slučaju preporučila savjetovanje sa specijalistom. :)
veoma interesantno misljenje....drago mi je sto si mi sasvim jasno dala do znanja da sam dzaba tracio vrijeme na ovu temu... hvala. Nego, de mi molim te reci na kakve to ti ozbiljne teme ovoga foruma ili nekog drugog dajes dnevno u prosjeku dva komentara??? Nemam danas bas mnogo vremena da ti analiziram profil, ali ono malo sto sam vidio mi ne izgleda bas tako korisno za bilo koga osim za tebe samu... Razmisli o tome zasto si na forumu i zasto dajes komentare na odredjenu temu pa ces znati da svakog ponekad i radi necega "zasvrbi".. :)
Ne bih da te vrijedjam, ali nemam bas mnogo razumijevanja za ovako nepromisljene komentare koje si ocigledno bez potrebne samorefleksije napisala...potrudi se drugi put...i izlazi na izbore jer nekad je bolje birati izmedju neurodermitisa i raka pluca...jer inace mozes dobiti obadvoje...manje boli, kontas :P
r_faruk

Post by r_faruk »

pa kur'an je napisan "za sva vremena" pa se tumaci u vremenu u kojem jesmo...........................
MBA

Post by MBA »

Samo budi posten "covjek/zena" i nemaj brige. Bog oprasta onima "koji nisu znali."
Fair Life

Post by Fair Life »

Zar postoji pravo i nepravo vjerovanje u "jednog jedinog boga" ?

Trebalo bi da je bogu svejedno...

Ne razumijem zasto nije ljudima... ako su ga oni vec izmislili da bi se pred njim tresli u strahu i pokornosti ?
nikita

Post by nikita »

Bojte se ljudi ciji je Bog na nebu :D
Post Reply