Svedska
-
SSwfin20
#1 Svedska
Ovako zanima me zivot u Svedskoj Malmo imam u planu da se preselim u SW trenutno zivim u Norveskoj sjever i imam pasos i zavrsenu skolu koja takodje vazi u SW za elektricara tako da nebi mi prestavljalo nikakkav problem oko papira i skole znaci samo da sebi pronadjem posao u sw,pa sad zanima me kakve su plate u sw za elektricara kakav je standard i sve to koliko otprilike treba za normalan zivot koje su cijene stanova da li je tesko pronaci stan itd svaka informacija je dobro dosla unamprije hvala...
- Maverick78
#2 Re: Svedska
Najbolje da kontaktiras Arbetsförmedlingen i vidiš sta i kako. Ja koliko znam trebalo bi da se može naći posla za tebe u Malmö-u, a i plata bi trebala biti oko 30.000. Ustvari i to zavisi od firme, satnice i td. znaš i sam. Tako da najbolje da se tako raspitas, jer ti zaista ne mogu precizno reci. Moj posao nije ni slican tvom, zato nisam bas siguran 100%. Zovi Arbetsförmedlingen i raspitaj se malo.
Malmö ti je jeftin za život, garantujem da nema jeftinije u Švedskoj. Imaš dosta arapskih supermarketa, pa se može prolaziti solidno jeftinije nego ako se samo kupuje samo po ICA-ma. Nasih mesnica, prođe se i tu jeftinije. Kebab hebote u Boråsu 60sek, a u Malmö koji je puno veći grad 40sek i to haman pa u centru grada, na Möllan-u.
Dvosoban stan oko 4500 do 5000, Trosoban stan je oko 6000 do 7000, zavisi. To kad nađeš regularno preko MKB ili tako. Međutim problem je što je ogromna potražnja, pa je malo teže naći stan tako. Imaš po Blocketu u drugu ruku pa to gledaj i prati.
Izbjegavaj Rosengård, a ja bih lično izbjegao i Hermodsdal. Augustenborg, Segevång, Värnhem, Bellevuegården, Almvik, to je ovako fino, a da su cijene stanova prihvatljive. Živio sam jedno vrijeme u Malmö-u pa ga poznajem.
Malmö ti je jeftin za život, garantujem da nema jeftinije u Švedskoj. Imaš dosta arapskih supermarketa, pa se može prolaziti solidno jeftinije nego ako se samo kupuje samo po ICA-ma. Nasih mesnica, prođe se i tu jeftinije. Kebab hebote u Boråsu 60sek, a u Malmö koji je puno veći grad 40sek i to haman pa u centru grada, na Möllan-u.
Dvosoban stan oko 4500 do 5000, Trosoban stan je oko 6000 do 7000, zavisi. To kad nađeš regularno preko MKB ili tako. Međutim problem je što je ogromna potražnja, pa je malo teže naći stan tako. Imaš po Blocketu u drugu ruku pa to gledaj i prati.
Izbjegavaj Rosengård, a ja bih lično izbjegao i Hermodsdal. Augustenborg, Segevång, Värnhem, Bellevuegården, Almvik, to je ovako fino, a da su cijene stanova prihvatljive. Živio sam jedno vrijeme u Malmö-u pa ga poznajem.
-
SSwfin20
#3 Re: Svedska
havla puno na informacijama....Maverick78 wrote:Najbolje da kontaktiras Arbetsförmedlingen i vidiš sta i kako. Ja koliko znam trebalo bi da se može naći posla za tebe u Malmö-u, a i plata bi trebala biti oko 30.000. Ustvari i to zavisi od firme, satnice i td. znaš i sam. Tako da najbolje da se tako raspitas, jer ti zaista ne mogu precizno reci. Moj posao nije ni slican tvom, zato nisam bas siguran 100%. Zovi Arbetsförmedlingen i raspitaj se malo.
- apsidejzi
#4 Re: Svedska
Ako imas platu od 30.000 a gledas na kebab jel 60 ili 40 onda nesto nije uredu. Naravno da ima razlike izmedju ICA-e i arapskih trgovaca a to ze zove kvalitet i raznovrsnost robe. U ICA-i ima ciko ili teta ciji je posao da hodaju okolo i gledaju jel istekao rok nekoj robi i kakav je kvalitet voca i povrca a kod arapa je sve insaAllah. Ako ne umres dobro je. To sto ces za 10 godina fasovat kancer jer kupujes smece nikoga nije br7ga. Bitno je ustediti 20 kruna.