Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dog_killer

#1 Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

Šta bi se desilo osobi koja bi u svojoj kući zatekla lopova koji je naoružan i upucala ga ilegalnim oruzjem ili nekim slicnim efektivnim oruzjem.
Last edited by dog_killer on 18/04/2014 00:06, edited 1 time in total.
S4mpion

#2 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by S4mpion »

Ne sluti na dobro.
loool

#3 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by loool »

Kod nas bi za to dobio vecu kaznu ti nego lopov,zato sto je lopovska drzava pa brane svoje.
dog_killer

#4 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

loool wrote:Kod nas bi za to dobio vecu kaznu ti nego lopov,zato sto je lopovska drzava pa brane svoje.

ozbiljno pitam, teska je opklada u pitanju.
dinooh

#5 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dinooh »

je li u samoodbrani pucao ili samo zato sto ga vidio. Ja mislim da ovo utice na presudu. A za ilegalan pistolj ce svakako biti kaznjen
loool

#6 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by loool »

Ja ti ozbiljno kazem ne znam po cemu zakljucujes da sam neozbiljan.Dobio bi vise murije ti nego on.
dog_killer

#7 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

dinooh wrote:je li u samoodbrani pucao ili samo zato sto ga vidio. Ja mislim da ovo utice na presudu. A za ilegalan pistolj ce svakako biti kaznjen
nista samoodbrana. covjek branio svoju imovinu i sa namjerom uradio sta je trebalo
novi_korisnik

#8 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by novi_korisnik »

Nebi ga smio roknuti ni legalnim ni ilegalnim. Kako god okrenes, lošije bi prosao nego lopov :D
dog_killer

#9 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

loool wrote:Ja ti ozbiljno kazem ne znam po cemu zakljucujes da sam neozbiljan.Dobio bi vise murije ti nego on.
Ko to kaže?
nije istina.
u americi bi dobio orden za zasluge i povlastenu penziju.
zato ne lupetaj.
xxfmanxx

#10 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by xxfmanxx »

jednom sam negdje citao nesto vezano za takve situacije, al ne znam koliko je i to bilo tacno, u glavnom pisalo je nesto u smislu da ga prvo moras upozorit da imas oruzije, pa ako to nema efekta moras pucat u zrak kao znak upozorenja i ako on i dalje ide na tebe onda ga mozes upucat, al eto opet kazem nisam siguran da je ovo 100% ovako.
loool

#11 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by loool »

dog_killer wrote:
loool wrote:Ja ti ozbiljno kazem ne znam po cemu zakljucujes da sam neozbiljan.Dobio bi vise murije ti nego on.
Ko to kaže?
nije istina.
u americi bi dobio orden za zasluge i povlastenu penziju.
zato ne lupetaj.
jarane nisi u americi.
puno gledas filmove zato ces popusit opkladu :lol:
dinooh

#12 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dinooh »

ne govorimo o Americi, a nije ni tamo svugdje isti zakon. Npr u Texasu mozes pucati kad je neko u kuci ili na tovm posjedu dok u drugim ne moze
dog_killer

#13 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

ja trazim misljenje nekog strucnjaka a ne vas koji pojma nemate.
loool

#14 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by loool »

dog_killer wrote:ja trazim misljenje nekog strucnjaka a ne vas koji pojma nemate.
pa sto se kladis kad nemas pojma :lol: :lol:
dinooh

#15 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dinooh »

onda tremin kod advokata. Ti i kolega ti, pa nek plati gubitnik usluge :D
dog_killer

#16 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

loool wrote:
dog_killer wrote:ja trazim misljenje nekog strucnjaka a ne vas koji pojma nemate.
zato sto sam pametniji od suprotne strane.
loool

#17 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by loool »

dog_killer wrote:
loool wrote:
zato sto sam pametniji od suprotne strane.
pripremi lovu pametnjakovicu :lol: :lol: :lol:
snaga_znanja

#18 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by snaga_znanja »

dog_killer wrote:Šta bi se desilo osobi koja bi u svojoj kući zatekla lopova koji je naoružan i upucala ga ,a pri tome koristila ilegalan pištolj ili neko slično efektivno oružje.
Krivični zakon FBiH
Član 26.
Nužna odbrana
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog
odbije istovremeni ili direktno predstojeći protivpravni napad, a koja je srazmjerna
napadu.
(3) Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je
prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i
osloboditi kazne.

Član 27.
Krajnja nužda
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno da učinitelj od sebe ili od drugog otkloni
istovremenu ili direktno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije
mogla otkloniti, a pritom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo.
(3) Učinitelj koji sam izazove opasnost, ali iz nehata, ili prekorači granice krajnje nužde,
može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod naročito olakšavajućim
okolnostima, može se i osloboditi kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je učinitelj bio dužan izložiti se opasnosti.

Ako bi zatekao naoružanog lopova u svojoj kući i ubio ga ne bi krivično odgovarao. Za odbijanje napada na život sebe i svojih ukućana možeš koristiti sva legalna i ilegalna sredstva koja su ti pri ruci.
dog_killer

#19 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

snaga_znanja wrote:
dog_killer wrote:Šta bi se desilo osobi koja bi u svojoj kući zatekla lopova koji je naoružan i upucala ga ,a pri tome koristila ilegalan pištolj ili neko slično efektivno oružje.
Krivični zakon FBiH
Član 26.
Nužna odbrana
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog
odbije istovremeni ili direktno predstojeći protivpravni napad, a koja je srazmjerna
napadu.
(3) Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je
prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i
osloboditi kazne.

Član 27.
Krajnja nužda
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.
(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno da učinitelj od sebe ili od drugog otkloni
istovremenu ili direktno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije
mogla otkloniti, a pritom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo.
(3) Učinitelj koji sam izazove opasnost, ali iz nehata, ili prekorači granice krajnje nužde,
može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod naročito olakšavajućim
okolnostima, može se i osloboditi kazne.
(4) Nema krajnje nužde ako je učinitelj bio dužan izložiti se opasnosti.

Ako bi zatekao naoružanog lopova u svojoj kući i ubio ga ne bi krivično odgovarao. Za odbijanje napada na život sebe i svojih ukućana možeš koristiti sva legalna i ilegalna sredstva koja su ti pri ruci.
Uh, jarane.svaka ti čast za ove stavke...
Ako ikad dodjes u Zenicu.. javi pa te vodim kod Beslica na cevape-
Last edited by dog_killer on 18/04/2014 00:24, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#20 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by It_is_a_Leclerc »

dog_killer wrote:
loool wrote:Kod nas bi za to dobio vecu kaznu ti nego lopov,zato sto je lopovska drzava pa brane svoje.

Zavisi od okolnosti.

Evo, recimo da te sudija voli može te po članu 27. KZFBiH osloboditi zbog činjenja krivično djela u krajnjoj nuždi, mada ja mislim da bi to bio presedan.
Ako te ne voli primjenit će član 167. KZFBiH i odrediti ti kaznu od 1-10 godina, zbog KD ubistvo na mah.
snaga_znanja

#21 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by snaga_znanja »

Sa tim da na prethodno treba dodati da ukoliko bi upucao nesrazmjerno naoružanog napadača (ti sa vatrenim, a on sa hladnim oružijem) vjerovatno bi se vodio protiv tebe postupak ali ne bi dobio zatvorsku kaznu.

Opet ako bi zatekao lopova i ubio ga u bijegu dakle van svog vlasništva vjerovatno bi išao u zatvor za ubistvo iz nehata... Itd. itd.

Međutim ako se nađeš oči u oči sa naoružanim provalnikom u svojoj kući i pucaš u njega da ga onesposobiš za napad na tebe i tvoju porodicu nećeš krivično odgovarati.
dog_killer

#22 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

It_is_a_Leclerc wrote:
dog_killer wrote:

Zavisi od okolnosti.

Evo, recimo da te sudija voli može te po članu 27. KZFBiH osloboditi zbog činjenja krivično djela u krajnjoj nuždi, mada ja mislim da bi to bio presedan.
Ako te ne voli primjenit će član 167. KZFBiH i odrediti ti kaznu od 1-10 godina, zbog KD ubistvo na mah.
ja sam uvjeran da bi se mogao izvuci i sa uvjetnom kaznom ili cak biti oslobođen što je i naveo ovaj gospodin prije.
It_is_a_Leclerc

#23 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by It_is_a_Leclerc »

Mogao bi. Zavisi od okolnosti.
Recimo, trebalo bi utvrditi da li si npr. provalnika upozorio da posjeduješ oružje ili si odmah pucao, da li je oružje legalno posjedovano, da li si prethodno kažnjavan...

Uglavnom, u idealnim uslovima, da provalnik neće da se povuče, i da ga ubiješ iz legalnog oružja, uz sve olakotne okolnosti i dobrog advokata - slobodan si čovjek.
snaga_znanja

#24 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by snaga_znanja »

S tim da napomenem ako imaš provalnika u svojoj kući trenutno i držiš ga zatočenim i planiraš kako ćeš ga likvidirati, a da se izvučeš 20 godina ti je minimalno... :lol:
dog_killer

#25 Re: Koja je kazna za ovo kazneno djelo?

Post by dog_killer »

It_is_a_Leclerc wrote:Mogao bi. Zavisi od okolnosti.
Recimo, trebalo bi utvrditi da li si npr. provalnika upozorio da posjeduješ oružje ili si odmah pucao, da li je oružje legalno posjedovano, da li si prethodno kažnjavan...

Uglavnom, u idealnim uslovima, da provalnik neće da se povuče, i da ga ubiješ iz legalnog oružja, uz sve olakotne okolnosti i dobrog advokata - slobodan si čovjek.
ja spominjem ilegalno oružje, ne legalno.
Post Reply