Pozdrav, pošto sam donekle upućen u ovu tematiku mislim da mogu razjasniti dosta stvari:
daxon wrote:Zna li možda neko vlasničku strukturu BIHAMK-a, tj. da li je to firma u privatnom vlasništvu ili je pak javno preduzeće u vlasništvu države?
Naime, BIHAMK-u svi plaćamo 8 KM prilikom registracije vozila, tu obavezu nam nameću kao, pazite sad, obavezno članstvo

Ne plaća se BIHAMK-u nego Federaciji BiH (Ceste FBiH), koje onda svake godine raspišu tender na koji se BIHAMK prijavi i pobjedi. Po tenderu BIHAMK dobija novac samo za obavljene intervencije dok razliku Ceste FBiH zadržavaju za sebe.
daxon wrote:
dakle, ovdje se nameće niz pitanja:
- kakvo je to članstvo koje je obavezno? (pa valjda sami treba da odlučimo čega ćemo biti članovi)
To što se plati 8 KM nije "obavezno članstvo" nego zakonski propisana naknada za sigurnost na cestama, jer država se mora osigurati da npr. ako se neko skrši nasred puta da ima mehanizam da se to vozilo skloni sa ceste i da ne ometa saobraćaj.
daxon wrote:
- ukoliko je privatna firma, na kom su to tenderu dobili monopol na "obavezno članstvo", zašto ne bismo mogli sami birati sa kojom ćemo autoasistencijskom kućom (kojih je mnogo) zaključiti ugovor o obaveznom članstvu?
Naravno da nije privatna firma, nego je autoklub kakav postoji u svakoj normalnoj zemlji (
http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=100 ), ovo oko tendera sam gore odgovorio a zamolio bih te da navedeš koja to još "autoasistencijska kuća" postoji?
daxon wrote:
- ukoliko su državna firma, kako onda mogu prodavati i komercijalna učlanjenja dok sa druge strane uzimaju 8 KM od svakog registrovanog vozila za "obavezno članstvo? Za komparaciju o nelegalnosti ovoga uzimam javni RTV servis, koji naplaćuje RTV taksu, ali sa druge strane, imaju pravo na samo 6 min. komercijalnih reklama.
Sada kad smo utvrdili da "obavezno članstvo" ne postoji nego da je to plaćanje dadžbina državi a da je BIHAMK čisto pobjednik tendera za pružanje usluga, onda možemo i shvatiti da je članarina u BIHAMK-u normalna stvar potpuno odvojena od ove priče.
Usput, članarina donosi mnooooogo više nego što je uključeno u obaveznu naknadu prilikom registracije.
daxon wrote:
- kakvu to oni uslugu nude za tih 8 KM? (ovo sam ih čak jednom davno i pitao, ali ni sam nisam pohvatao šta su mi smuljali, kao nešto imaš, ali nemaš bla bla bla, dakle, ostao sam bez konkretnog i jasnog odgovora)
Od 8 maraka koje se plate prilikom registracije finansira se: servis informacija o stanju na putevima, pomoć na cesti (imaš pravo na 3 intervencije tokom godine od kojih jedna može biti prevoz do najbližeg servisa) i dosta drugih akcija i projekata. Napominjem da svaku intervenciju BIHAMK fakturiše na Ceste FBiH a ne da dobija od svake registracije 8 KM, čak štaviše po onome što ja znam i ovo što fakturišu neredovno se plaća ali su zato plate u Cestama FBiH gospodske što jest jest
Ono što je ovdje bitno napomenuti da radi (ne)uređenja države ova usluga vrijedi samo u pojedinim kantonima (politička podjela).
Inače, pošto je jasno da imam dosta informacija o BIHAMK-u, zanimljivo je reći da svi koji prvi put počnu da se zanimaju za temu krenu sa bombama "nema tendera" "neko krade pare" i slično (, a niko ne govori da je BIHAMK jedna od rijetkih stvari povezanih sa državom koja zaista RADI, mislim da imaju skoro 50000 obavljenih intervencija po godini dana što znači 50000 ljudi je dobilo pomoć što neko gore reče kad si sam usred nedođije i mraka...