U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
- iz dna duše
#1 U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Ujutro dok preletim "vijesti" na internetu, svaki puta budem užasnuta koliko se u komentarima prospe negativne energije, mržnje, fašizma, zaluđenosti, fanatizma...
Ljudi bi odmah da linčuju, čim pročitaju neku informaciju, koja je veoma često netačana i neprovjerena... Puno je vulgranosti...
I meni, kao ni drugima, ne cvjetaju ruže... i mene iritira politička i ekonomska situacija, primitivizam kojim smo okruženi...nekultura je prisutna u svakom segmentu našeg života...
Pa ipak...
Ja pokušavam da uočim, pronađem i uživam i u nekim ljepšim stranama naše zemlje... Istražujem njena prirodna i kulturno-historijska dobra, posjećujem veliki broj mjesta sa malo para... (Naravno, i tu znam biti često razočarana, kada vidim kako se priroda uništava, zbog ličnih interesa pojedinaca ili kako nam kulturno istorijska dobra propadaju ili ih ljudska ruka dokrajčuje, neka čak nisu još nikada nigdje ni registrirana, potpuno nepoznata našoj javnosti...a svaki taj spomenik ima svoju priču...) Provesti dan, dva, kraći odmor na našoj planini, planinskoj rijeci, jezeru je za mene odmor i za dušu i tijelo. Ne mislim pri tome na mjesta na planinama, na kojima su nakrcani hoteli i veleljepne vikendice, gdje se okuplja naša "elita",,, Mislim na ona mjesta gdje u najboljem slučaju imaš planinsku kuću, hostel. (pravo) seosko domaćinstvo i netaknutu prirodu u okolini... Tamo susrećem i posebne ljude, opuštenije, neopterećene nacijom i statusom u društvu... Imamo bezbroj kulturno.-historijskih spomenika najčešće skrivenih, napuštenih, ali vrijednih, koji puno govore o našoj prošlosti... Prije polaska se informišem i na internetu, da vidim kakva su iskustva drugih bila na tim mjestima, šta preporučuju itd... Sa žaljenjem mogu konstatovati da ta mjesta više posjećuju stranci, koji daju detaljne opise i iskustva na svojim blogovima...
Je li ovo moje traženje lijepog u BiH bježanje od stvarnosti? Možda, ali meni pomaže...
Ljudi bi odmah da linčuju, čim pročitaju neku informaciju, koja je veoma često netačana i neprovjerena... Puno je vulgranosti...
I meni, kao ni drugima, ne cvjetaju ruže... i mene iritira politička i ekonomska situacija, primitivizam kojim smo okruženi...nekultura je prisutna u svakom segmentu našeg života...
Pa ipak...
Ja pokušavam da uočim, pronađem i uživam i u nekim ljepšim stranama naše zemlje... Istražujem njena prirodna i kulturno-historijska dobra, posjećujem veliki broj mjesta sa malo para... (Naravno, i tu znam biti često razočarana, kada vidim kako se priroda uništava, zbog ličnih interesa pojedinaca ili kako nam kulturno istorijska dobra propadaju ili ih ljudska ruka dokrajčuje, neka čak nisu još nikada nigdje ni registrirana, potpuno nepoznata našoj javnosti...a svaki taj spomenik ima svoju priču...) Provesti dan, dva, kraći odmor na našoj planini, planinskoj rijeci, jezeru je za mene odmor i za dušu i tijelo. Ne mislim pri tome na mjesta na planinama, na kojima su nakrcani hoteli i veleljepne vikendice, gdje se okuplja naša "elita",,, Mislim na ona mjesta gdje u najboljem slučaju imaš planinsku kuću, hostel. (pravo) seosko domaćinstvo i netaknutu prirodu u okolini... Tamo susrećem i posebne ljude, opuštenije, neopterećene nacijom i statusom u društvu... Imamo bezbroj kulturno.-historijskih spomenika najčešće skrivenih, napuštenih, ali vrijednih, koji puno govore o našoj prošlosti... Prije polaska se informišem i na internetu, da vidim kakva su iskustva drugih bila na tim mjestima, šta preporučuju itd... Sa žaljenjem mogu konstatovati da ta mjesta više posjećuju stranci, koji daju detaljne opise i iskustva na svojim blogovima...
Je li ovo moje traženje lijepog u BiH bježanje od stvarnosti? Možda, ali meni pomaže...
- djonko brajs
#2 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
iz dna duše wrote:Ujutro dok preletim "vijesti" na internetu, svaki puta budem užasnuta koliko se u komentarima prospe negativne energije, mržnje, fašizma, zaluđenosti, fanatizma...
Pa ipak...
zaista? ili kontas da bi tako trebala da se osjecas?
- Tahta
#3 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Naravno ali da bi našli nešto pozitivno treba se okaniti vijesti, dnevnika,portala ,mahalskih foruma .....
- Russki
#4 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
To je nemoguće! Ako prestanu citati kojekakve portale, vijesti i tako dalje onda nece znati sta da misle...Vecini njih jebeni holivud, mediji i politika kroje život. Oduzmi im to i komotno ih moš pokopat.Tahta wrote:Naravno ali da bi našli nešto pozitivno treba se okaniti vijesti, dnevnika,portala ,mahalskih foruma .....
@duša:
- iz dna duše
#5 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Da, zaboravih, i izbjegavam negativne i uvijek sarkastične osobe kao ti, hvala na podsjećanjudjonko brajs wrote:iz dna duše wrote:Ujutro dok preletim "vijesti" na internetu, svaki puta budem užasnuta koliko se u komentarima prospe negativne energije, mržnje, fašizma, zaluđenosti, fanatizma...
Pa ipak...
zaista? ili kontas da bi tako trebala da se osjecas?
- djonko brajs
#6 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
pa tebi je samo ispran mozak. ti sto ti ne daju posao i koji su generalno krivi za losu ekonomsku situaciju i za tvoj los zivot su izmislili "pozitivno razmisljanje" jer hoce da te navuku da kontas da to sto nemas posao ili imas probleme je samo do tebe. sebi si suhu navukla zato sto nisi dovoljno pozitivno razmisljala.
boze, boze kako je ljudima lako manipulisati u danasnjem kapitalizmu...
p.s. don't foregt to smile

p.s. don't foregt to smile
- iz dna duše
#7 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Ko je rekao da nemam posao?djonko brajs wrote:pa tebi je samo ispran mozak. ti sto ti ne daju posao i koji su generalno krivi za losu ekonomsku situaciju i za tvoj los zivot su izmislili "pozitivno razmisljanje" jer hoce da te navuku da kontas da to sto nemas posao ili imas probleme je samo do tebe. sebi si suhu navukla zato sto nisi dovoljno pozitivno razmisljala.![]()
![]()
p.s. don't foregt to smile![]()
Imam posao, redovnu platu i sve što ide uz to...
al', neka si ti skontao na prvu o čemu se ovdje radi... dobro je da BiH ima takve promućurne..i da, smajli da ne zaboravim
- šatirana_ljubičica
#8 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
iz dna duše, mogu ti samo čestitati na svemu što si navela!
- Russki
#9 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
U pravu si za ovo da navuku ljude da misle da su oni krivi za sve svoje probleme, al' opet ne vidim razloga zasto ne biti pozitivnog stajališta...Život je tad puno ljepši, lijepe stvari se događaju, privlačiš sebi pozitivne ljude, sve super bude. Ako ti misliš da je to bezveze, onda misli tako, nastavi kukat i vidjet ces kako ce ti biti..Samo naprijed.djonko brajs wrote:pa tebi je samo ispran mozak. ti sto ti ne daju posao i koji su generalno krivi za losu ekonomsku situaciju i za tvoj los zivot su izmislili "pozitivno razmisljanje" jer hoce da te navuku da kontas da to sto nemas posao ili imas probleme je samo do tebe. sebi si suhu navukla zato sto nisi dovoljno pozitivno razmisljala.![]()
![]()
Dušo, samo ti svoje vozi, smiješak na lice, pozitivan stav i zivot je odmah puno ljepši!
- Danguba
#10 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Tahta wrote:Naravno ali da bi našli nešto pozitivno treba se okaniti vijesti, dnevnika,portala ,mahalskih foruma .....
Apsolutno ispravno.
Na zapadu se tv vrlo malo gleda ili nikako. Sto god ih pitate o jucerasnjim desavanjima ili malo ili nikako znaju. Smjenjuju se Vlade, ministri, otvaraju ceste, fabrike...ali to nikoga mnogo ne dotice. Jednostavno, sistem funkcionise bio Kurta ili Murta a narod se bavi svakodnevnim obavezama i ceka vikend ili godisnji odmor da uziva.
Kod nas, ono sto je ''normalno'' i dobro kao da i ne postoji nego je cool neki tamo crnjak o kome se moze pricati...zato svaki dan odem na temu ''Dobre vijesti iz BiH'' da popravim raspolozenje.
-
Bodkin
#11 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Russki wrote:U pravu si za ovo da navuku ljude da misle da su oni krivi za sve svoje probleme, al' opet ne vidim razloga zasto ne biti pozitivnog stajališta...Život je tad puno ljepši, lijepe stvari se događaju, privlačiš sebi pozitivne ljude, sve super bude. Ako ti misliš da je to bezveze, onda misli tako, nastavi kukat i vidjet ces kako ce ti biti..Samo naprijed.djonko brajs wrote:pa tebi je samo ispran mozak. ti sto ti ne daju posao i koji su generalno krivi za losu ekonomsku situaciju i za tvoj los zivot su izmislili "pozitivno razmisljanje" jer hoce da te navuku da kontas da to sto nemas posao ili imas probleme je samo do tebe. sebi si suhu navukla zato sto nisi dovoljno pozitivno razmisljala.![]()
![]()
Dušo, samo ti svoje vozi, smiješak na lice, pozitivan stav i zivot je odmah puno ljepši!
gdje ce ljudi biti krivi za svoje probleme. Kakva glupost. Sigurno je neko drugi kriv
Sent from my Lumia
- Russki
#12 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Ova moja rečenica vezana za probleme ima potpuno drugo značenje.
Zivio!
Zivio!
-
DZONPI
#13 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
Svaka tebi cast pa nije sav in sjedit u centru Sarajeva pit fuka i kontat divi me i ja sam dio ove guzve.ja idem cesto u umoljane selo na Bjelasnici ja gotive cistoce drmnen ujutru ustipke sa domacim kajmakom ma jebo ti sve baste grada.
- _Gea_
#14 Re: U BIH POKUŠAVAM I PRONALAZIM I LIJEPO I POZITIVNO
iz dna duše wrote:Provesti dan, dva, kraći odmor na našoj planini, planinskoj rijeci, jezeru je za mene odmor i za dušu i tijelo. Ne mislim pri tome na mjesta na planinama, na kojima su nakrcani hoteli i veleljepne vikendice, gdje se okuplja naša "elita",,, Mislim na ona mjesta gdje u najboljem slučaju imaš planinsku kuću, hostel. (pravo) seosko domaćinstvo i netaknutu prirodu u okolini... Tamo susrećem i posebne ljude, opuštenije, neopterećene nacijom i statusom u društvu...
prirode nam ne fali
kao sto se da zakljuciti po mom nickname-u, veliki sam obozavatelj majke prirode
to jeste bijeg od stvarnosti i ne vidim tu nista lose