internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Moderator: Benq
- dog_killer
#1 internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Od ponedjeljka, 24. marta, u svim autobusima Centrotrans Eurolinesa putnici će moći koristiti besplatnu konekciju na internet
Zna li neko na kojem principu ovo radi?
- saraf_osmica
#2 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Ugovor sa BH Telecomom.dog_killer wrote:Od ponedjeljka, 24. marta, u svim autobusima Centrotrans Eurolinesa putnici će moći koristiti besplatnu konekciju na internet
U autobusima će biti router koji će 3G/2G mrežu konvertovati u 802.11b/g/n.
Nešto slično ovome:
http://www.dlink.co.in/products/?pid=464
- Drvosjeca iz Dejcica
#3 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Vjerovatno UMTS / HSPA+ preko GSM ćelija.dog_killer wrote:Od ponedjeljka, 24. marta, u svim autobusima Centrotrans Eurolinesa putnici će moći koristiti besplatnu konekciju na internet
Ko je provider?
- dog_killer
#4 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Koja ce biti brzina?
- saraf_osmica
#5 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Negdje 21Mbit/s (HDSPA+), negdje 7 Mbit/s (HDSPA), negdje oko 200Kbit/s (EDGE) a negdje 64 Kbit/s(GPRS) a sve u zavisnosti gdje se nalazi autobus. Ugovor je potpisan sa BH Telecomom i koristiće njihovu infrastrukturu.dog_killer wrote:Koja ce biti brzina?
- dog_killer
#6 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
sto to ne uvedu u tramvaje?saraf_osmica wrote:Negdje 21Mbit/s (HDSPA+), negdje 7 Mbit/s (HDSPA), negdje oko 200Kbit/s (EDGE) a negdje 64 Kbit/s(GPRS) a sve u zavisnosti gdje se nalazi autobus. Ugovor je potpisan sa BH Telecomom i koristiće njihovu infrastrukturu.dog_killer wrote:Koja ce biti brzina?
-
lajkujMe
#7 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
dog_killer wrote:sto to ne uvedu u tramvaje?saraf_osmica wrote:Negdje 21Mbit/s (HDSPA+), negdje 7 Mbit/s (HDSPA), negdje oko 200Kbit/s (EDGE) a negdje 64 Kbit/s(GPRS) a sve u zavisnosti gdje se nalazi autobus. Ugovor je potpisan sa BH Telecomom i koristiće njihovu infrastrukturu.dog_killer wrote:Koja ce biti brzina?
Super stvar centrotransa ako bude radilo kako treba mislim da je ovo super stvar za putnike.
- AdoCka
#8 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
moze li u centrin bus na liniji Sutjeska-Vogosca ? 
- dog_killer
#9 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
jos kad bi imali neke prikljucke za struju bilo bi ok:
- saraf_osmica
#10 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Dok sam bio u Turskoj, putovao sam autobusom od Istambula do Adiyamana (cca 1500km) i autobus je bio Boeing za ove naše. Svako sjedište je ispred imalo monitor na kojem je bila kablovska (IPTV preko UMTS-a), mini USB utor ua punjenje telefona ili tableta i naravno WiFI.
Što se centre tiće, mislim da je u pitanju samo Centrotrans Eurolines (međunarodne linije) dok u Centrotrans Bus (međugradske) i Centrotrans PGS (prigradsko-gradski saobraćaj) ostaje sve isto.
Inaće za one koji ne znaju, Centrotrans Eurolines, Centrotrans Bus, Centrotrans PGS, Centrotrans Istočno Sarajevo, Centrotrans Tranzit, CentroTOURS,... su različite firme. Neke čak nemaju ni istog vlasnika kao ostali.
Što se centre tiće, mislim da je u pitanju samo Centrotrans Eurolines (međunarodne linije) dok u Centrotrans Bus (međugradske) i Centrotrans PGS (prigradsko-gradski saobraćaj) ostaje sve isto.
Inaće za one koji ne znaju, Centrotrans Eurolines, Centrotrans Bus, Centrotrans PGS, Centrotrans Istočno Sarajevo, Centrotrans Tranzit, CentroTOURS,... su različite firme. Neke čak nemaju ni istog vlasnika kao ostali.
- Qurajber
#11 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
lajkujMe wrote:
ma bjezi ba budi sretan sto tramvaji imaju tockove a kamoli internet.
-
Eborg
#12 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Dobar potez!
Pa je li onda samo na međunarodnim ili i na međugradskim linijama?
I kakva je propusnost tog čuda, s obzirom da svi idu preko jednog routera koji se kači na 3G mrežu? Kao da se 10 ljudi nakačilo na jedan telefon?
Šteta što nema utičnica. Do tada koristim Anker Astro 15000 mAh za punjenje telefona na putu, strašna stvarčica.
Pa je li onda samo na međunarodnim ili i na međugradskim linijama?
I kakva je propusnost tog čuda, s obzirom da svi idu preko jednog routera koji se kači na 3G mrežu? Kao da se 10 ljudi nakačilo na jedan telefon?
Šteta što nema utičnica. Do tada koristim Anker Astro 15000 mAh za punjenje telefona na putu, strašna stvarčica.
- BadCopy
#13 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Jel ovo znaci da lupam sad na Relaciji Minhen Sarajevo ima vajrles?
Od zla oca od gore matere
- Altsa
#14 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
jes, BH telekom ima signal u njemackoj

- holowey
#15 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
ako ce koristiti bht infrastrukturu, nesto sumnjam da ce to biti dostupno i u roamingu...prije da je to za ove medjugradske linije...saraf_osmica wrote:Negdje 21Mbit/s (HDSPA+), negdje 7 Mbit/s (HDSPA), negdje oko 200Kbit/s (EDGE) a negdje 64 Kbit/s(GPRS) a sve u zavisnosti gdje se nalazi autobus. Ugovor je potpisan sa BH Telecomom i koristiće njihovu infrastrukturu.dog_killer wrote:Koja ce biti brzina?
- BadCopy
#16 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Zato i pitam jer mi nije as najjasnije Altasu.a posto vidimo da ti bas znas onda nam objasni svima gdje i kako ce se moci koristiti
-
Eborg
#17 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Istina da bi tada bio u roamingu no ja sam recimo vidio autobus Zagreb-Beč koji ima internet i to mnogo prije nego je Hrvatska ušla u EU.
- holowey
#18 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
iz clanka sa naslovne klixa:
Nova usluga je i uvođenje besplatnog interneta na gradskim linijama, prvenstveno na linijama Vijećnica – Dobrinja i Sutjeska – Vogošća, nakon čega će se ova usluga proširiti i na ostale linije u prigradsko-gradskom saobraćaju.
-
Eborg
#19 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Pa koliko shvatam onda su samo gradske i prigradske linije.
Ništa od međugradskih i međunarodnih.
- saraf_osmica
#20 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Glupo je i pričati o internetu na međugradskim i međunarodnim linijama. Prvo međugradske nisu dovoljno pokrivene. Uđe autobus u kanjon-nema neta, uđe u tunel-nema neta i sl. Za međunarodne je smiješno i pričati. Ustvari moguće je al u teoriji. Za međunarodne linije internet bi imali samo do granice.Eborg wrote:Pa koliko shvatam onda su samo gradske i prigradske linije.
-
lajkujMe
#21 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Medjunarodne linije, ne moguca misija uvesti internet, jednostavno bilo bi pre pre pre pre pre skupo. Jedino ako satelitski internet uvedu 
-
Max Bunker
#22 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Pa kontradiktoran si sam sebi. Maloprije o Eurolines a sada o gradskim.saraf_osmica wrote:Glupo je i pričati o internetu na međugradskim i međunarodnim linijama. Prvo međugradske nisu dovoljno pokrivene. Uđe autobus u kanjon-nema neta, uđe u tunel-nema neta i sl. Za međunarodne je smiješno i pričati. Ustvari moguće je al u teoriji. Za međunarodne linije internet bi imali samo do granice.Eborg wrote:Pa koliko shvatam onda su samo gradske i prigradske linije.
Centrontrans (Eurolines) je firma koja ima gradski prevoz u Sarajevu i medjuentitetski i medjudrzavni prevozsaraf_osmica wrote:Dok sam bio u Turskoj, putovao sam autobusom od Istambula do Adiyamana (cca 1500km) i autobus je bio Boeing za ove naše. Svako sjedište je ispred imalo monitor na kojem je bila kablovska (IPTV preko UMTS-a), mini USB utor ua punjenje telefona ili tableta i naravno WiFI.
- saraf_osmica
#23 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Mislio sam da uvodi Eurolines i da će do granice biti net. Ipak ništa od Eurolinesa već je samo PGS u pitanju. Kako god, PGS je i bio realnija opcija.
Sent from my Nokia Lumia 620 using Tapatalk
Sent from my Nokia Lumia 620 using Tapatalk
-
Eborg
#24 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Pa mogli su vala pokriti ove koje idu našom novom cesticom mada mislim da je opet više prostora pokriveno nego ne. Nema ni SAD 100% pokrivenost 3G a kamo li 4G mrežom a kamo li mi.saraf_osmica wrote:Glupo je i pričati o internetu na međugradskim i međunarodnim linijama. Prvo međugradske nisu dovoljno pokrivene. Uđe autobus u kanjon-nema neta, uđe u tunel-nema neta i sl. Za međunarodne je smiješno i pričati. Ustvari moguće je al u teoriji. Za međunarodne linije internet bi imali samo do granice.Eborg wrote:Pa koliko shvatam onda su samo gradske i prigradske linije.
Za međunarodne sam ti dao primjer linije Zagreb-Beč, očito je izvodivo. BH Telecom nema isti "trošak" prijenosa podataka kao krajnji korisnik.
Ne znam. Potez je OK ali pitanje je kolika je iskoristivog toga. Šta će ti internet na vožnji od 20 minuta kad ćeš vjerovatno stajati u nekoj čudnoj pozi i gledati da ti neko ne opuše novčanik. A danas cijena 3G interneta je takva da je gotovo svako sebi može priuštiti za tako "kratku upotrebu".
Meni je logičnije imati internet na liniji Sarajevo - Zenica, Sarajevo - Mostar, Tuzla - Banja Luka i slično.
-
Mlad i Nevin
#25 Re: internet u autobusima Centrotrans Eurolinesa
Klasični marketinški trik...
Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Sent from my Grand X Pro using Tapatalk