Najvise od svega volim isti post pisati dva puta, kao sto je slucaj sa ovim (problemi sa konekcijom

), a dodatno cu se razveseliti, ukoliko ista tema vec postoji na podforumu Kultura, jer sam u vise navrata pretrazivala forum ne bih li je pronasla.

Ono sto me je nagnalo na pisanje o ovoj temi (pored sebicnih razloga osobe koja nastoji pratiti vecinu kulturnih desavanja i nije joj zao platiti koliko god je potrebno za nesto sto voli, ali joj je drago ponekad i pocascena biti- tada ostaje vise para za druge predstave i koncerte

) je cesto ponavljani razgovor sa nekim prijateljima i poznanicima, koji, eto, bas veoma vole npr. teatar, ali nikako da se "ukazu" tamo, uglavnom navodeci materijalne razloge kao glavni krivac za "kulturno neuzdizanje"
Osim ocito mogucih nacina da se uvijek dodje do besplatne karte (tata vam je direktor neke zeznute firme, a mozda je i ministar kojeg jos uvijek nisu smjenili, nana vam pjeva u Operi i sl.

), da biste ponekad imali priliku besplatno ili dosta povoljnije uzivati u nekoj predstavi, najvaznije je biti na izvoru informacija, ali ni faktor srece da budete u pravo vrijeme na pravom mjestu nije za odbaciti

Veliki broj izlozbi je svakako besplatan (od "Skica za Guernicu" Pabla Picassa koja je bila postavljena u Umjetnickoj galeriji prije pet godina do "Kraljevstva japanskih lutaka", koja je pod pokroviteljstvom Ambasade Japana bila postavljena u galeriji Bela Vida, u Importanne centru, u oktobru). Nekoliko puta mi se desilo da sam, bukvalno na ulici, dobila karte za SFF (naravno, nece to biti karte za film koji je favorit za nagradu u svojoj kategoriji, ali ne znaci da ostale ne vrijedi pogledati). Tu su i portali za grupnu kupovinu (da ih ne reklamiram) koji u svojoj ponudi cesto imaju karte za pozorisne predstave po povoljnijoj cijeni mnego sto je standardna cijena, nagradne igre nekih radiostanica i internet portala u kojima mozete osvojiti ulaznice (gotovo iskljucivo presudna cista sreca), a posebno su mi interesantne predstave i koncerti koji su u pocetku zamisljeni kao prodajni, ali, u medjuvremenu, budu sponzorisani i na taj nacin besplatni za sve koji se pojave na vrijeme i preuzmu kartu (najsvjeziji takav primjer je koncert u povodu odrzavanja Skupstine EFA, koji je odrzan 27. februra, u sklopu ovogodisnje Srajevske zime i za koji su se karte mogle preuzeti na blagajni Narodnog pozorista tri dana prije koncerta, do popunjavanja kapaciteta).
Voljela bih da ova tema posluzi tome da se medjusobno informisemo o pogodnostima ove vrste, pa s tim u vezi, evo informacije za ljubitelje opere, koji nekim slucajem sutra imaju slobodan dan (ili mogu zbrisati sat vremena na pauzu

) : u 13 h, u Narodnom pozoristu mozete pogledati komicnu operu u jednom cinu "Gianni Schicchi", a umjesto opere za djecu "Aska i vuk". Cijena karte je ista za sva mjesta i iznosi simbolicnih 5 KM, sto nije besplatno, ali je dva do sest puta povoljnije u odnosu na redovni, vecernji termin prikazivanja . Uzivajte!