operativni sistem
Moderator: Benq
- shiljak
#1 operativni sistem
Kada kupis PC (recimo da imam i win.xp CD) i sada prodze godinu dana ja vec cetiri puta oborio sistemi ponovo instaliravao OS.
A pitanje glasi da li ce PC raditi kao i kad sam ga prvi put instalirao ili ce raditi jos gore.
I da jos pitam kako oboriti operativni sistem.
A pitanje glasi da li ce PC raditi kao i kad sam ga prvi put instalirao ili ce raditi jos gore.
-
neko iz mase
#2 Re: operativni sistem
slusaj momak, da se mi ne zapricavamo, prodaj taj pc i uhvati se ti lijepo lopateshiljak wrote:Kada kupis PC (recimo da imam i win.xp CD) i sada prodze godinu dana ja vec cetiri puta oborio sistemi ponovo instaliravao OS.
-
FortunaBela
Dobro ti kaže, lopate, a bogam ja da dodam ii krampe, ali pročitaj prvo kako se upotrebljavaju....

-
SF-Mujo
#4 Re: operativni sistem
Koliko ja vidim ti si vec ekspert u obaranju OS-a neznam sto uopste pitas kako se to radi.shiljak wrote:Kada kupis PC (recimo da imam i win.xp CD) i sada prodze godinu dana ja vec cetiri puta oborio sistemi ponovo instaliravao OS.
-
FortunaBela
Nemoj ga ba buniti, kakvi kinezi sad, japanciiiiiiii.....zoom66 wrote:rid d fakin' menjuel......sto bi rek'o kinez...
:D:D
-
BigusDickus
Nabavi neku od onih Live CD distribucija linux-a i uzivaj...
Ako se srusi, samo ga is'tekas iz "zida" i ponovo pokrenes.
Cak ti ne treba ni hard disk...prodaj ga...ili zamijeni za USB memory stick...

Ako se srusi, samo ga is'tekas iz "zida" i ponovo pokrenes.
-
The_Fluid
#9 Re: operativni sistem
shta je sushtina ovog pitanja, shiljak?shiljak wrote:Kada kupis PC (recimo da imam i win.xp CD) i sada prodze godinu dana ja vec cetiri puta oborio sistemi ponovo instaliravao OS.
ako ti se PC chesto rushi, vjerovatno ti neki dio hardware-a nije kompatibilan sa ostatkom PC-a, ili si "sluchajno" obrisao neke fajlove koji su bitni za rad kompjutera, uglavnom pitanje je nejasno, zashto bi obarao OS?
- shiljak
#10 Re: operativni sistem
The_Fluid wrote:shta je sushtina ovog pitanja, shiljak?shiljak wrote:Kada kupis PC (recimo da imam i win.xp CD) i sada prodze godinu dana ja vec cetiri puta oborio sistemi ponovo instaliravao OS.
ako ti se PC chesto rushi, vjerovatno ti neki dio hardware-a nije kompatibilan sa ostatkom PC-a, ili si "sluchajno" obrisao neke fajlove koji su bitni za rad kompjutera, uglavnom pitanje je nejasno, zashto bi obarao OS?
Pa zasto bih obarao OS,eh,zasto bih obarao OS???
Pa,ja sam skuzio da (kad ti je tek frisko instaliran OS) da ce fino raditi,i kad odes na "task manager" i odes na "performance" i pogledas PF Usage (kod win. XP-a) i pise ti (primjer) 150 MB,i nakon 5-6 mjeseci odes pogledas PF Usage i pise (primjer
E eto zasto pitam kako da oborim sistem (da bi mi PC radio malo brze).
I ima li kakva bolja ideja osim obaranja sistema????
...i kako oboriti sistem
- Saian
#11 Re: operativni sistem
uzmesh CPU dignes iznad glave i pustish da padneshiljak wrote: ...i kako oboriti sistem![]()
![]()
![]()
-
sanjanin
#12 Re: operativni sistem
Saian wrote:uzmesh CPU dignes iznad glave i pustish da padneshiljak wrote: ...i kako oboriti sistem![]()
![]()
![]()
![]()
- shiljak
pa brate bar nemoras ponavljati dva putaBlizanac wrote:Mislim da nema potrebe obarati sistem da bi radio brže!
Ne bi bilo loše da pregledaš SETUP,jer se tamo može ubrzati i do 10%!
Također,često radi defragmentaciju diska i pregledaj imaš li virusa!
...a sta je sa regedit (start>run>regedit),zar tu shareware (ne znam jeli se ovako pise
mora da i to ima neke veze...
-
FortunaBela
#16 Re: operativni sistem
E, kad bi on to skonto....The_Fluid wrote:shta je sushtina ovog pitanja, shiljak?shiljak wrote:Kada kupis PC (recimo da imam i win.xp CD) i sada prodze godinu dana ja vec cetiri puta oborio sistemi ponovo instaliravao OS.
-
neko iz mase
ako ti se blio sta pojavi pod regedit, sve brisi
ama bas SVEEEEEEEEEEEEE
poslije toga pokusaj pc okupati, da spadne prasina sa njega
tu naravno moras postupiti ovako:
1. Nabavi produzni i prikljuci pc na njega
2. Upali pc
3. Loguj se
4. Napuni kadu punu vode (mlaka voda)
5. stavi pc sebi na prsa
6. zakoraci u kadu puno vode
7. spustaj se dok licem ne dodirnes vodu
poslije toga ce ti pc puno brze raditi
ama bas SVEEEEEEEEEEEEE
poslije toga pokusaj pc okupati, da spadne prasina sa njega
tu naravno moras postupiti ovako:
1. Nabavi produzni i prikljuci pc na njega
2. Upali pc
3. Loguj se
4. Napuni kadu punu vode (mlaka voda)
5. stavi pc sebi na prsa
6. zakoraci u kadu puno vode
7. spustaj se dok licem ne dodirnes vodu
poslije toga ce ti pc puno brze raditi
-
FortunaBela
Hihihihihi, ne navraćaj ga bolan, nikad se ne zna.... 
-
The_Fluid
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy pa meni se PC ne rusi cesto,nego operativni sistem (OS) Very Happy Very Happy Very Happy
Pa,ja sam skuzio da (kad ti je tek frisko instaliran OS) da ce fino raditi,i kad odes na "task manager" i odes na "performance" i pogledas PF Usage (kod win. XP-a) i pise ti (primjer) 150 MB,i nakon 5-6 mjeseci odes pogledas PF Usage i pise (primjer Very Happy ) 290MB.(za ta 5-6 mjeseca bilo je instalirano mnogo (shareware) igrica i programa i izbrisao ih).
I ima li kakva bolja ideja osim obaranja sistema???? Confused
...i kako oboriti sistem Very Happy Very Happy Very Happy Roll
--
'rushi' u zhargonu znachi ne fizichki pad nego pad OS-a
no vratimo se tvojoj temi, sve shto si napisao je normalno i tachno.
Idemo redom, instalirash puno igrica, kako ih deinstalirash? Znash li da najvetji dio tih igrica ostavlja raznorazne tragove po tvom disku?
Koliko chesto radish defragmentaciju? Dalje, koliko je star tvoj HDD (prosjechno vrijeme (dobrog) rada HDD-a je oko 5 godina).
Dakle, preporuchujem chishtjenje diska i registry-a, tebi bi bilo najbolje da si particiju sa operativnim sistemom i osnovnim aplikacijama (adobe reader, snimio u image (putem ghosta, nadji stariju verziju ne nortonovu verziju) i image fino prebaci na drugu particiju, zatim snimi na cd.
Pa,ja sam skuzio da (kad ti je tek frisko instaliran OS) da ce fino raditi,i kad odes na "task manager" i odes na "performance" i pogledas PF Usage (kod win. XP-a) i pise ti (primjer) 150 MB,i nakon 5-6 mjeseci odes pogledas PF Usage i pise (primjer Very Happy ) 290MB.(za ta 5-6 mjeseca bilo je instalirano mnogo (shareware) igrica i programa i izbrisao ih).
I ima li kakva bolja ideja osim obaranja sistema???? Confused
...i kako oboriti sistem Very Happy Very Happy Very Happy Roll
--
'rushi' u zhargonu znachi ne fizichki pad nego pad OS-a
no vratimo se tvojoj temi, sve shto si napisao je normalno i tachno.
Idemo redom, instalirash puno igrica, kako ih deinstalirash? Znash li da najvetji dio tih igrica ostavlja raznorazne tragove po tvom disku?
Koliko chesto radish defragmentaciju? Dalje, koliko je star tvoj HDD (prosjechno vrijeme (dobrog) rada HDD-a je oko 5 godina).
Dakle, preporuchujem chishtjenje diska i registry-a, tebi bi bilo najbolje da si particiju sa operativnim sistemom i osnovnim aplikacijama (adobe reader, snimio u image (putem ghosta, nadji stariju verziju ne nortonovu verziju) i image fino prebaci na drugu particiju, zatim snimi na cd.
- shiljak
-Znash li da najvetji dio tih igrica ostavlja raznorazne tragove po tvom
disku?
ZNAM
-Koliko chesto radish defragmentaciju?
MJESECNO
-koliko je star tvoj HDD (prosjechno vrijeme (dobrog) rada HDD-a je oko 5
godina).
NE ZNAM???PENTIUM III 524 MHZ (pa eto kad je izasao P3,valjda je tu priblizno nedze)
-Dakle, preporuchujem chishtjenje diska i registry-a
KAKO TO DA URADIM???
- tebi bi bilo najbolje da si particiju sa operativnim sistemom i osnovnim aplikacijama (adobe reader, snimio u image (putem ghosta, nadji stariju verziju ne nortonovu verziju) i image fino prebaci na drugu particiju, zatim snimi na cd.
NE KONTAM???
- Qler
ciscenje diska se vrsi na dva nacina, software-ski i hardware-ski
1. je tako sto snimis neki programcic, ili koristis beskorisni microsoftov disk cleanup i on ti fino izbrise sve sto ti ne treba, *.tmp, *.bak, i tako dalje
2. je hardware-ski i on se vrsi tako sto izvadis HDD i uzmes ga u lijevu ruku (desnu ako si ljevak) a u desnu/lijevu uzems prasko prasic i lagani kruznim pokretima ga ocistis od svega nepotrebnog
:D:D:D:D:D
ghost ili slika drivea ti je jedna vrlo dobra stvarka pogotovo ako cesto "obaras" sistem. Jednostavno, imas program koj inapravi ghost/sliku particije, i snimis je negde na particiju ili DVD mozda, i kad drugi put formatiras HDD samo vratis ghost-a. Znaci ti prvi put snimis fino windows, snimis sve drivers-e, osnevne programe, winamp, adobe acrobat, antivirus, firewall i sta jos i tada napravis ghosta, kad sve radi optimalno! to je nekako nejjednostavnije receno
:D
nadam se da je bar malo pomoglo!

1. je tako sto snimis neki programcic, ili koristis beskorisni microsoftov disk cleanup i on ti fino izbrise sve sto ti ne treba, *.tmp, *.bak, i tako dalje
2. je hardware-ski i on se vrsi tako sto izvadis HDD i uzmes ga u lijevu ruku (desnu ako si ljevak) a u desnu/lijevu uzems prasko prasic i lagani kruznim pokretima ga ocistis od svega nepotrebnog
ghost ili slika drivea ti je jedna vrlo dobra stvarka pogotovo ako cesto "obaras" sistem. Jednostavno, imas program koj inapravi ghost/sliku particije, i snimis je negde na particiju ili DVD mozda, i kad drugi put formatiras HDD samo vratis ghost-a. Znaci ti prvi put snimis fino windows, snimis sve drivers-e, osnevne programe, winamp, adobe acrobat, antivirus, firewall i sta jos i tada napravis ghosta, kad sve radi optimalno! to je nekako nejjednostavnije receno
nadam se da je bar malo pomoglo!
-
neko iz mase
najbolja solucija pri ciscenju drajva je da ga izvadis iz kucista, rasklopis dok nebudes vidio diskove u njemu.
zatim nabavis mekanu cetkicu za zube, i sa njom polako cistis disk po disk. pokret ti mora biti iz sredine prema vani, da nebi zbunio magnetizaciju cestica
zatim sve sklopis nazad kako je i prije bilo i podjes raditi sa ubrzanim PC-om
zatim nabavis mekanu cetkicu za zube, i sa njom polako cistis disk po disk. pokret ti mora biti iz sredine prema vani, da nebi zbunio magnetizaciju cestica
- shiljak
izgleda da funkcionise,evo ga ko novneko iz mase wrote:najbolja solucija pri ciscenju drajva je da ga izvadis iz kucista, rasklopis dok nebudes vidio diskove u njemu.
- irfan2
e sad je pitanje jel fakat il se zehebavas...
ne bi me zacudila nijedna varijanta
elem bolji program od ghosta je acronis true image...
a sto se tice ciscenja registrija i uzmi bug cd (ako ti ima nekog od raje, posudi, ako ne onda kupi), tamo u skoro svakom broju imaju dva ili tri takva programa
probaj skinut tune up utilities, to je skup programa koji se bavi slicnim zajebancijama...meni je mnogo pomogao...
a sto se tice ciscenja registrija i uzmi bug cd (ako ti ima nekog od raje, posudi, ako ne onda kupi), tamo u skoro svakom broju imaju dva ili tri takva programa
probaj skinut tune up utilities, to je skup programa koji se bavi slicnim zajebancijama...meni je mnogo pomogao...
- shiljak
...ta prva varijantairfan2 wrote:e sad je pitanje jel fakat il se zehebavas...
A gdje kupiti taj CD, ja ne zanam ni jednu radnju koja prodaje orginal
CD-ove (i koliko to kosta???)