Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Locked
VicaGrba

#1 Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by VicaGrba »

Bilo je par clanaka na temu neke knjige koja satiricno opisuje Hitlera, hit u njemackoj, nebitno sad.

Ono sto je interesatno SVI, redom SVI balkanci (Slovenija, BIH, HR, SR, CG) u komentarima zastupaju tezu kako se njemci nikad nisu odrekli Hitlera, kako ga i dan danas potajno glorifikuju. Ono sto im se svidja kod njega, to uzdizu, negativne stvari koje je radio sputavaju.

Ne zelim unaprijed suditi. Sto se mene tice, cinjenica je sljedeca: znam neke njemce, pokusao sam sa njima otvoreno pricati o drugom svjetskom ratu.. ali gle cuda, za njih taj period kao da ne postoji.

Mozes pricati o svemu.. knjige, muzika, filmovi, zene, pivo.. al spomeni svjetske ratove, period 1914-1945, kao da si ga za srce pecnuo. Pravo se brecne, kao da si mu familiju opsovao. U bilo kojem kontekstu da pomenes, za njih je to prazno, automatski se mijenja tema.
It_is_a_Leclerc

#2 Re: Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by It_is_a_Leclerc »

Aha. Balkanci koji svoje zločince kriju, ako treba i pod suknjama svojih žena, pišu im grafite po nadvožnjacima, pjevaju pjesme po stadionima, zamjeraju Nijemcima koji su svoje zločince izvlačili iz mišijih rupa i streljali, da glorifikuju Hitlera...

Interesantno.

Tell me about it.
propalismo

#3 Re: Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by propalismo »

Nikada ga nisu prestali voljeti.Pogotvo stariji Nijemci on je za njih narodni heroj ;-)

Znam to jer sam bio tamo i licno se uvjerio u to :-)
Grover

#4 Re: Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by Grover »

VicaGrba wrote:Bilo je par clanaka na temu neke knjige koja satiricno opisuje Hitlera, hit u njemackoj, nebitno sad.

Ono sto je interesatno SVI, redom SVI balkanci (Slovenija, BIH, HR, SR, CG) u komentarima zastupaju tezu kako se njemci nikad nisu odrekli Hitlera, kako ga i dan danas potajno glorifikuju. Ono sto im se svidja kod njega, to uzdizu, negativne stvari koje je radio sputavaju.

Ne zelim unaprijed suditi. Sto se mene tice, cinjenica je sljedeca: znam neke njemce, pokusao sam sa njima otvoreno pricati o drugom svjetskom ratu.. ali gle cuda, za njih taj period kao da ne postoji.

Mozes pricati o svemu.. knjige, muzika, filmovi, zene, pivo.. al spomeni svjetske ratove, period 1914-1945, kao da si ga za srce pecnuo. Pravo se brecne, kao da si mu familiju opsovao. U bilo kojem kontekstu da pomenes, za njih je to prazno, automatski se mijenja tema.
Upravo to je dokaz da ga nisu prestali voljeti, ili da ga nisu u potpunosti preboljeli.
XOX100

#5 Re: Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by XOX100 »

Nijemci se iskreno stide Hitlera.

To ne umanjuje dojam da su jos uvijek velikim dijelom ksenofobicni. :D
Ommadawn

#6 Re: Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by Ommadawn »

Cega se pametan stidi - budala se tim ponosi. To je najjednostavnije objasnjenje po pitanju Hitlera i ljudi koji ga glorifikuju, bilo da se tu radi o Nijemcima, Austrijancima, Englezima, Amerikancima, Bosancima..... Idiotluk ne poznaje naciju.

Pa ti sad vidi...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7 Re: Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by sabina1 »

Kako glupa tema. :roll:
Sve manje im se sviđao 1943.
1945 su ga potpuno prestali voljeti.

Nakon ninberškog procesa i objavljivanja istine o holokaustu , valjda su shvatili kakvu životinju su voljeli.

Po meni ovo je tema za podforum historija a ne politika.
JThomas

#8 Re: Da li su Njemci ikad prestali voljeti Hitlera?

Post by JThomas »

jedini narod u istoriji čovječanstva koji se kolektivno posuo pepelom, priznao krivicu za masovni zločin i rekao sve ćemo učiniti da se to ne ponovi.

ali ko o čemu, balkanci o toleranciji i merhametluku...
Locked