Amazon i knjige

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
feferon

#1 Amazon i knjige

Post by feferon »

znam da ima već neka tema o amazonu, ali postavio sam pitanje a tema je potonula na 5-6 stranu :( a ja hitno moram kupiti nešto pa da pitam

planiram kupiti neku knjigu (ili više kniga) preko amazona pa kako to sad ide, ide li na to carina, porez, transport, neke slične gluposti
knjiga je jedva 4 $ pa ne bih da platim ove ostale stvari skuplje nego knjigu

nisam se još registrirao na amazonu pa ne znam na što moram obratiti pažnju, ako može koji savjet :)

isto me zanima da li se išta plaća za neke druge predmete ako koštaju ispod 50 $

hvala :D
lajkujMe

#2 Re: Amazon i knjige

Post by lajkujMe »

Sto se tice carine, pdv'a i dadzbina za carinu ne moras nista placati ako je vrijednost do 50 KM, to vrijedi ne samo za Amazon nego i za Ebay i druge sajtove slicne naravi.

Ako je vrijednost posiljke iznad 50 km vjerovatno moras platiti carinu i pdv u zavisnosti odakle se salje ako je iz EU vecina robe je oslobodjena carine samo bi morao platiti pdv i dadzbine za pregled na carini.

Sto se samog amazona tice ne znam nista, ne kupujem preko njega jer je ponuda limitirana za nasu zemlju to jeste samo knjige i dvd'ove meni se cini, ali je vrlo slican ebayu, samo se registrujes, treba ti paypal racun s karticom naravno i kupujes koliko hoces. :D
feferon

#3 Re: Amazon i knjige

Post by feferon »

aha ok, hvala na odgovoru
samo me još zanima kada to stigne u carinu, da li ja po to moram doći ili mi to oni šalju lijepo poštom ili nekom službom jer nisam iz sarajeva??
koliko se to plaća i da li to ja plaćam ili je i to oslobođeno plaćanja ako je vrijednost ispod 50 KM?
feferon

#4 Re: Amazon i knjige

Post by feferon »

i da pitam pošto vidim da amazon ne prihvaća paypal kao opciju
kada hoću platiti debitnom (raiffeisen banka i visa electron) da li mi banka još naplati još kakvu proviziju (konverzija valute, transakcija...) ili platim onoliko koliko piše, npr knjiga 3 USD i shipping 3.5 USD - platim 6.5 USD
ShyRoonie

#5 Re: Amazon i knjige

Post by ShyRoonie »

feferon wrote:i da pitam pošto vidim da amazon ne prihvaća paypal kao opciju
kada hoću platiti debitnom (raiffeisen banka i visa electron) da li mi banka još naplati još kakvu proviziju (konverzija valute, transakcija...) ili platim onoliko koliko piše, npr knjiga 3 USD i shipping 3.5 USD - platim 6.5 USD
Ne znam za Reiffeiesen, ja kada kupujem, ja placam preko UniCredit, debitne kartice, sta god da platim, ne odbije mi provizije nista, samo konvertuje USD u BAM i odbije, nista vise.
newlevel

#6 Re: AW: Amazon i knjige

Post by newlevel »

Nema nikakve provizije kad placas karticom, samo nesto sitno konverzija valute.

Sent from my Nokia 3310
lajkujMe

#7 Re: Amazon i knjige

Post by lajkujMe »

feferon wrote:aha ok, hvala na odgovoru
samo me još zanima kada to stigne u carinu, da li ja po to moram doći ili mi to oni šalju lijepo poštom ili nekom službom jer nisam iz sarajeva??
koliko se to plaća i da li to ja plaćam ili je i to oslobođeno plaćanja ako je vrijednost ispod 50 KM?
Ako je to Knjiga, stize ti na adresu (ja mislim, ako ne onda u tvoju lokalnu postu), s tim da ce ti postar uredno dostaviti racun od carine ako podljeze carini naravno i njemu moras platiti sve dodatne troskove (pdv, carinu i carinske dadzbine).

Ako je posiljka ispod 50 km, nece je ni pregledavati, postar ce ti donijeti paketic uredno i ti samo preuzmes ne moras nista dodatno placati.

Sto se kartice tice, samo ti uzmu nesto za konverziju valuta.

Sto se tice lika koji pita za Amazon prodavace koji salju u bosni, u svom prvom postu sam objasnio, Amazon ne salje u BIH skoro ista. Samo knjige i DVD'ove Cd'ove, sve ostalo ne salju.
Zasto? Nemam pojma, svi ostali salju ovamo bez problema samo oni se kofrce.
newlevel

#8 Re: AW: Amazon i knjige

Post by newlevel »

Kolega mi nedavno kupio kindle sa Amazona, tek neki dan se sjetio da mu je zgodno kupit i cover za njega, sve uredno isporuceno za maksimalno 4 dana. To je prije bilo tako koliko sam ja upucen da samo knjige salju i cd/dvd-ove, a sto ne bi slali, lova je bitna.

Sent from my Nokia 3310
Stoner

#9 Re: Amazon i knjige

Post by Stoner »

lajkujMe wrote:
Ako je to Knjiga, stize ti na adresu (ja mislim, ako ne onda u tvoju lokalnu postu), s tim da ce ti postar uredno dostaviti racun od carine ako podljeze carini naravno i njemu moras platiti sve dodatne troskove (pdv, carinu i carinske dadzbine).

Ako je posiljka ispod 50 km, nece je ni pregledavati, postar ce ti donijeti paketic uredno i ti samo preuzmes ne moras nista dodatno placati.

Sto se kartice tice, samo ti uzmu nesto za konverziju valuta.

Sto se tice lika koji pita za Amazon prodavace koji salju u bosni, u svom prvom postu sam objasnio, Amazon ne salje u BIH skoro ista. Samo knjige i DVD'ove Cd'ove, sve ostalo ne salju.
Zasto? Nemam pojma, svi ostali salju ovamo bez problema samo oni se kofrce.
Ej, a jel onda pametnije da naručiš dvije pošiljke do 50KM nego jednu od 100KM? :D
dek

#10 Re: Amazon i knjige

Post by dek »

Forget someone? Enter a new shipping address
Important Message
There was a problem with some of the items in your order (see below for more information):

Sorry, this item can't be sent to your selected address. Learn more. You may either change the delivery address or delete the item from your order. You can also see if this item is available for delivery to your address from another seller.

Zašto mi se ovo svaki put javlja? provjerio sam konkretno za prodavača od kojeg kupujem i piše da dostavlja i u BiH :-?
Post Reply