Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
-
LED
#1 Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
Sta za vas znaci konstitutivnost?
I odgovorite mi na par pitanja ali objektivno i bez osvrta na politicku situaciju u BiH:
1. Moze li narod koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu drzavu, biti konstitutivan u istoj?
2. Moze li narod koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, otadzbinu i svoju drzavu, ne priznaje himnu, grb i zastavu BiH kao svoju, biti konstitutivan u istoj?
3. Moze li narod koji ustaje na himnu druge drzave i navija za sportski tim te iste drzave, a sjedi i zvizdi na himnu BiH i pljuje igrace iste biti kostitutivan u Bosni i Hercegovini?
4. Moze li narod koji, osim na izborima u BiH glasa i na izborima druge drzave, biti kostitutivan u Bosni i Hercegovini?
Ako moze (mada sumnjam gledajuci objektivno) objasnite mi zasto. Bas bih volio i to da cujem.
Ako ne moze (jedini objektivni odgovor), da li ste zato da se brisu sa liste konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.
I odgovorite mi na par pitanja ali objektivno i bez osvrta na politicku situaciju u BiH:
1. Moze li narod koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu drzavu, biti konstitutivan u istoj?
2. Moze li narod koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, otadzbinu i svoju drzavu, ne priznaje himnu, grb i zastavu BiH kao svoju, biti konstitutivan u istoj?
3. Moze li narod koji ustaje na himnu druge drzave i navija za sportski tim te iste drzave, a sjedi i zvizdi na himnu BiH i pljuje igrace iste biti kostitutivan u Bosni i Hercegovini?
4. Moze li narod koji, osim na izborima u BiH glasa i na izborima druge drzave, biti kostitutivan u Bosni i Hercegovini?
Ako moze (mada sumnjam gledajuci objektivno) objasnite mi zasto. Bas bih volio i to da cujem.
Ako ne moze (jedini objektivni odgovor), da li ste zato da se brisu sa liste konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.
-
CuraDrugogSistema
#4 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
moze tj. jeste, sve dok se na ispise iz knjige gradana BH.4. Moze li narod koji, osim na izborima u BiH glasa i na izborima druge drzave, biti kostitutivan u Bosni i Hercegovini?
u ostalo necu da zalazim...
-
Prenj
LED,
odgovori na sva tvoja pitanja bi trebali da se nalaze u postojecem Ustavu i zakonima BiH.
Takodje spusti nivo rasprave sa kategorije "narod" na pojedince - gradjane, pripadnike konstitutivnih naroda.
Onda mozemo raspravljati o tome da li mozda ti mislis da bi trebalo da uvedemo tajnu policiju koja snima ko za koga navija na utakmicama i shodno tome brise ljude iz registra drzavljana BiH
odgovori na sva tvoja pitanja bi trebali da se nalaze u postojecem Ustavu i zakonima BiH.
Takodje spusti nivo rasprave sa kategorije "narod" na pojedince - gradjane, pripadnike konstitutivnih naroda.
Onda mozemo raspravljati o tome da li mozda ti mislis da bi trebalo da uvedemo tajnu policiju koja snima ko za koga navija na utakmicama i shodno tome brise ljude iz registra drzavljana BiH
-
Jaranuopancima
#6 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
LED wrote:Sta za vas znaci konstitutivnost?
vjerovatno mislis na srbe...( adjelimicno i na Hrvate zbog glasanja na izborima u hrvatskoj)
Pa vidi, nije narod stvoren zbog drzave niti je covjek stvoren zbog subote,
vec drzava zbog naroda i subota zbog covjeka!
Vjerovatno je narod nezadovoljan svojim statusom u BIH
pa zato ne ustaje na himnu...
drzava i njeni organi moraju da slusaju glas svoga naroda...
ma kako se on zvao!
Ako zeli da opstane!
Sto se tice fudbala da li bi ti navijao za reprezentaciju ciji navijaci
skandiraju " " ubij Bosnjaka"!?!
kao sto ste vi skandirali u Sarajevu " ubij Srbina"!?!
ja jesam htio kunem se majkom pokojnom , zeleo sam svim srcem da se na svejtsko prvenstvo plasiraju srbija i bosna...
ali posle onakvog skandiranja , ne mogu da navijam za reprezentaciju BIH
znam da ce me ovo opet bana kostat...
ali eto neka mi raja oprosti ako moze ako ne....
nema veze rekao sam istinu!
Dragi moji Bosnjaci mjenjate se i vi, pa ce se i drugi promjenit...
Ne mozete vjecno igrati ulogu zrtve a drugima dodjeljivat ulogu dzelata...
vremena se mjenjaju , ne dozvolite da ostanete na marginima svih desavanja...
slovenci su vec u evropi , hrvati kucaju na vrata evrope, a vi?
-
covjekovjecna
Sa vama mi NIGDJE! Vi ste nas htjeli biološki istrjebit ! Šta sad tražiš opančaru poslije kukanjca i pucaj po Velušičima tamo nema srpskog življa? Što biraš Paravca čiji je čača bio četnički vojvoda? Sad Bošnjaci krivi? Jesu zato što su živi jer pored vaše JNA i SANU i drugih divljaka
Hrvati i Bošnjaci bi nestali! Idi u Hag i tamo kukaj zlikovcu Miloševiću za vaš genocid nad nesrpskim življem i ZAŠTO VI Bosanski srbi SAMI ne ufatite luđaka Karađiča i masovnog ubicu đenerala Mladića?
Do tad ZAVEŽI!
Hrvati i Bošnjaci bi nestali! Idi u Hag i tamo kukaj zlikovcu Miloševiću za vaš genocid nad nesrpskim življem i ZAŠTO VI Bosanski srbi SAMI ne ufatite luđaka Karađiča i masovnog ubicu đenerala Mladića?
Do tad ZAVEŽI!
-
Jaranuopancima
znao sam...covjekovjecna wrote:Sa vama mi NIGDJE! Vi ste nas htjeli biološki istrjebit ! Šta sad tražiš opančaru poslije kukanjca i pucaj po Velušičima tamo nema srpskog življa? Što biraš Paravca čiji je čača bio četnički vojvoda? Sad Bošnjaci krivi? Jesu zato što su živi jer pored vaše JNA i SANU i drugih divljaka
Do tad ZAVEŽI!
hebe se meni za paravca i slicne kretene, ja kad sam gladovao njih nigdje nije bilo!
ja sam zbog vas nacionalista pet godina bio gladan!
nacionalista iz sva tri naroda!!!
Zbog vas nacionalista sto ste htjeli drazave po svaku cijenu ja sam od gospodina stigao do kokuza!
Potucam se po evropi ko poslednji...
jebala vas i velika srbija i hrvatska i bosna i hercegovina!
I nisam rekao da su bosanjaci krivi...
vec da se mjenjaju ako zele da opstane BIH
Ako ne zeliste da zivite sa srbima iznesite to u pralamentu!
zasto meni to govoris...
ja zelim da zivim i sa bosnjacima i hrvatima i sa srbima i sa svim drugim narodima!
a ti draga moja gospodjo ne iznosi na meni svoje frustarcije molio bih te...
-
Jaranuopancima
ma .... iznervirao sma se opet...pitt wrote:Pa kralja mu i otadzbinu...cas si seljak a cas dingospo....de se odluci vise:D Ili ti to samo po potrebi
:D
ovdje izgleda kad nemaju na koga da napadnu onda je tu opanak!
grrrr
- DiplomataSaSela
#11 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
A kako da se mijenjamo,reci nam...mozda da se slijedeci put ne branimo...Prosla su ta vremena moj opancar...znam da vam se je zajebano naviknuti ali jebiga...Jaranuopancima wrote:
-
Vozdra_123
#12 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
Odgovor na sva tvoja pitanje je MOZE.LED wrote:Sta za vas znaci konstitutivnost?
MOZE
MOZE
MOZE
MOZE
Zakon odredjuje konstitutivnost naroda. Trenutno zakon kaze da moze i to je to.
Da li bi trebali ti ljudi imati konstitutivnost, NE!
Meni jedna stvar nije jasna u Bih niti u bivsoj Jugi. Zasto je potrebno upisivati narode/nacije/ili kako god hocete u konstitutivnost. U Kanadi, svi gradjani su vezani za jednu konstituciju, i svi imaju prava. Sta je onda u Bih sa manjinama. Da li to znaci da manjine imaju manja prava?
-
Jaranuopancima
#13 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
DiplomataSaSela wrote:A kako da se mijenjamo,reci nam...mozda da se slijedeci put ne branimo...Prosla su ta vremena moj opancar...znam da vam se je zajebano naviknuti ali jebiga...Jaranuopancima wrote:
pa pokazite i vi dobru volju, ucinite sve da ou zemlju zavole svi
i srbi i hrvati, nemojte u svakom srbinu cetnika gledat u svakom hrvatu ustasu...
znam da rane bole...
ali kao sto rekoh vodeci ste narod u bih , budite pozitivan primjer tolerancije ,suzivota...
nemojte u svakom srbinu gledat neprijetelja jer navija za srbiju vec nastojte da taj isti srbin u buducnosti navija za BIH
ucinite sve da bih bude normalna zemlja...
sa ili bez entiteta...
ali slusajte volju druga dva naroda...
budite mudri ,sacuvajte svoje interese a tudje nemojte ugrozavat...
uvijek se moze nac solomonsko rjesenje...
samo treba volje...
-
Vozdra_123
#15 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
uredu posteno receno....Jaranuopancima wrote:DiplomataSaSela wrote:A kako da se mijenjamo,reci nam...mozda da se slijedeci put ne branimo...Prosla su ta vremena moj opancar...znam da vam se je zajebano naviknuti ali jebiga...Jaranuopancima wrote:
pa pokazite i vi dobru volju, ucinite sve da ou zemlju zavole svi
i srbi i hrvati, nemojte u svakom srbinu cetnika gledat u svakom hrvatu ustasu...
znam da rane bole...
ali kao sto rekoh vodeci ste narod u bih , budite pozitivan primjer tolerancije ,suzivota...
nemojte u svakom srbinu gledat neprijetelja jer navija za srbiju vec nastojte da taj isti srbin u buducnosti navija za BIH
ucinite sve da bih bude normalna zemlja...
sa ili bez entiteta...
ali slusajte volju druga dva naroda...
budite mudri ,sacuvajte svoje interese a tudje nemojte ugrozavat...
uvijek se moze nac solomonsko rjesenje...
samo treba volje...
a vi fino isporucite sve zlikovce, osudite ih, objesite ih...
mi smo svoje isporucili, eno ih sjede u hagu.
izvinite se za sve zlocine sto ste pocinili, onda cemo mi za svoje, i onda mozemo pricu voditi...
-
Vozdra_123
uredu....Fair Life wrote:Koliko li je nasih danas u USA koji ziveci u USA sa USA pasosem u dzepu "navija" za, recimo, Irak, Iran...
I sta ? Nista, ostao je gradjaninom USA. Ne serendajte !
ali ti isti amerikanci nisu vodili borbu protiv amerike... ako jesu odmah su strpani po kojekavim zatvorima ili sjede na kubi... a i tu je pitanje koliko ih je stvarno vodilo borbu...
fair tebe postujem, ali molim te nemoj mi pricu o americi jer nisi ovdje... zivim ovdje i vidim svega i svacega...
-
LED
Fair LifeFair Life wrote:Koliko li je nasih danas u USA koji ziveci u USA sa USA pasosem u dzepu "navija" za, recimo, Irak, Iran...
Prvo, ne sjećam se da smo započeli o građanima i onjihovm pravima. Pricamo o konstutivnosti pa prema tome kako si protumačio temu, mislim da si je fulno. I usput ne vrijeđaj. Niko te ne vuče za jezik osim ako se nisi «našao» uvrijedjen pitanjima.
Dalje hvala ti na opaski i primjerima iz USA, po tebi, očito, «najdemokratskije» države u kojoj se na demokratski način desetljećima uskraćuju prava populacije crnih i obojenih. Države u kojoj imaš pravo glasa ali gdje se tvoj i glas svih na još «demokratskijim» izborima ne racuna, što smo vidjeli 2000-te kad je Bush pobijedio bez obzira što je imao manje glasova. I nadasve demokratske zemlja koja demokratiju širi provodeći silu po bijelom svijetu...Hoćeš još... ima još samo nije to tema ali eto kad me vučeš za jezik i uz to još vrijeđaš da ti odgovorim, a ako nemaš ništa pametnije reći, poštedi nas, laprdanja «ispranog mozga, a la FOX News»
-
LED
Nemojte Bošnjake optuživati za situaciju u BiH, u svakom pogledu su pokazali da se s njima može. Zato smatram da ostala dva naroda trebaju ya početak da barem priznaju BiH svojom i jedinom domovinom. Sto se tiče navijanja, pojedinačni slučajevi su poznati ali treba nešto masovnije odnosno konkretnije.
Dakle mislim da Bošnjaci ispaštaju zbog ostala dva naroda u svakom pogledu. Kočenja su vidljiva na sve strane, a da ko je tome uzrok, sigurno ne Bošnjaci.
Dakle Bosanski Srbi i Hrvati trebaju prvi da se pocnu mijenjati.
Pa pobogu, možete li barem reći ljudsko IZVINITE.
E dok god ovako ne bude, smatram da Bosanski Srbi i Hrvati ne zaslužuju biti konstitutivni.
Dakle mislim da Bošnjaci ispaštaju zbog ostala dva naroda u svakom pogledu. Kočenja su vidljiva na sve strane, a da ko je tome uzrok, sigurno ne Bošnjaci.
Dakle Bosanski Srbi i Hrvati trebaju prvi da se pocnu mijenjati.
Pa pobogu, možete li barem reći ljudsko IZVINITE.
E dok god ovako ne bude, smatram da Bosanski Srbi i Hrvati ne zaslužuju biti konstitutivni.
-
arnaut
moze, pogotovo ako katastarski 59% te zemlje pripada tom narodu
- Zakon o konsitutivnost je kao sto mu samo ime kaze je zakon, a ko ne priznaje zakon drzave BiH (pogotovo o konstitutivnosti) ne misli dobro ovoj zemlji i podriva njen ustavno-pravni poredak
- Zakon o konsitutivnost je kao sto mu samo ime kaze je zakon, a ko ne priznaje zakon drzave BiH (pogotovo o konstitutivnosti) ne misli dobro ovoj zemlji i podriva njen ustavno-pravni poredak
- Fair Life
Eeee, ja se nisam nasao uvrijedjen, za razliku od tebe...LED wrote:Fair LifeFair Life wrote:Koliko li je nasih danas u USA koji ziveci u USA sa USA pasosem u dzepu "navija" za, recimo, Irak, Iran...
Prvo, ne sjećam se da smo započeli o građanima i onjihovm pravima. Pricamo o konstutivnosti pa prema tome kako si protumačio temu, mislim da si je fulno. I usput ne vrijeđaj. Niko te ne vuče za jezik osim ako se nisi "našao" uvrijedjen pitanjima.
Dalje hvala ti na opaski i primjerima iz USA, po tebi, očito, "najdemokratskije" države u kojoj se na demokratski način desetljećima uskraćuju prava populacije crnih i obojenih. Države u kojoj imaš pravo glasa ali gdje se tvoj i glas svih na još «demokratskijim» izborima ne racuna, što smo vidjeli 2000-te kad je Bush pobijedio bez obzira što je imao manje glasova. I nadasve demokratske zemlja koja demokratiju širi provodeći silu po bijelom svijetu...Hoćeš još... ima još samo nije to tema ali eto kad me vučeš za jezik i uz to još vrijeđaš da ti odgovorim, a ako nemaš ništa pametnije reći, poštedi nas, laprdanja" ispranog mozga, a la FOX".
Na konstitutivnost naroda ne dajem ni prebijene pare. Sacekacu "gradjansku opciju" BiH. Kad tad...
Svojom primjedbom zelio sam ukazati na prednosti jedne gradjanske, demokratske Amerike.
Boli njih tamo... za konstitutivnost naroda u USA. I mi imamo pametnijeg posla od rasprava "o konstitutivnosti naroda", al' haj' nek him bude.
Mislim da je "konstitutivnost" vec rjesena Ustavom... Ili se varam ?
Last edited by Fair Life on 08/03/2005 21:53, edited 2 times in total.
-
Toozla
#23 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
Da imas barem osnovno znanje o drzavnom uredjenju ne bi postavljao ovako nebulozna pitanja....
Otvori novu temu i zamoli forumase da te upoznaju sa osnovama vazeceg' BIH ustava....
Ako ti i nakon toga situacija ne bude jasna, mozes otvoriti jos jednu temu i zamoliti forumase da te upoznaju sa cinjenicama vezanim za proceduru donosenja ustava, ko je kreirao trenutno vazeci, ko i zasto ga je prihvatio i koja je procedura da se isti mjenja u slucaju ako neko ima primjedbe...
- DiplomataSaSela
A ti kao "navijas"za USA ili Australiju(i oni su tamo)Fair Life wrote:Koliko li je nasih danas u USA koji ziveci u USA sa USA pasosem u dzepu "navija" za, recimo, Irak, Iran...
Bezze ti je ovo Fair
...ili kakve veze imaju nasi koji su otisli u USA prije koju godinu i npr.Hrvati koji u Bosni zive tolike generacije
-
korky
#25 Re: Sta znate o konstitutivnosti naroda u BiH?
1. Moze li BiH nastati ignorisanjem volje jednog naroda (a dobrim dijelom i drugog)?
2. Treba li i jednoj normalnoj drzavi himna, grb i zastava koje su nametnute i koje nemaju nikakve veze sa istorijskim nasljedjem ovih naroda ovdje? I ko moze to "postovati"? I da li je "postovanje" samo zatvaranje ociju pred realnoscu?
3. A sto li se to desava? Da li nesto nije u redu sa narodom? ili nesto nije u redu sa BiH? da mijenjamo narod ili sta
4. I opet sta to nije u redu sa BiH? trebaju li B. i Hercegovini narodi ili narodi trebaju BiH?
Posto ovo sve sto ti navodis MOZE- da mi ipak brisemo BiH