Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Ironman1921

#1 Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Post by Ironman1921 »

Evo već 2 godine imam povišeno djelovanje akni na licu,ružno je zaista,neugodno mi je i mogu zamisliti kako je tek ljudima u mojoj blizini.
Idem dermatologu redovno,ali ništa posebno,da neku kremu,ja je potrošim,ali napretka nema.Sve sam probao,od kozijeg sapuna i limuna do klindamicina i avenea.
Sad koristim differin gel.
Evo slike,htio sam samo da pitam jeli vama ovi izleda preloše

http://youupload.org/ri9ifn7

http://youupload.org/wp6rqxs

http://youupload.org/qjxf9yb

http://youupload.org/6g7jklq
neretvanac

#2 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by neretvanac »

Ovo je tezi oblik akni.
Ocito da topicni tretman ne daje rezultate. U tim slucajevima treba pokusati oralnu terapiju, npr. antibitoici (doksiciklin, minociklin) ili izotretinoin. No, sve i samo po konsultaciji sa tvojim doktorom koji prati stanje.
irac300

#3 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by irac300 »

Mijenjaj dermatologa. Kako vidim na slikama, što reče kolega iznad to je teži slučaj. Taj što te sada ''liječi'' očito nema pojma šta drugo da ti prepiše.
Ironman1921

#4 Re: Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Post by Ironman1921 »

Možete li preporučiti nekoga iz Sarajeva,možda Mostara?
miki27A

#5 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by miki27A »

Dr. Knor (zensko je) mislim da je bila u Vrazovoj nekad, ako ne (bila sam davno) evo sta nadjoh na netu:
Dermatološka ordinacija "Dr. Knor" - dr Tanja Bukvić-Knor
Općina:
Novo Sarajevo
Vlasništvo:
Privatno
Ovlaštena osoba:
dr Tanja Bukvić-Knor
Adresa:
Marka Marulića 2A-I-2
Telefon:
+387(0)61 509-104
Registrovana za dopunski rad:
Ne
Djelatnost:
specijalističko konsultativne usluge iz oblasti dermatovenerologije
http://mz.ks.gov.ba/node/1778

Uglavnom tebi ne gine doza tetraciklina (i ja sam morala da pijem to) da bi se to rijesilo.
Ironman1921

#6 Re: Odg: Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Post by Ironman1921 »

Koristim i ja neke antibiotike,neki cefaleksin od 500mg,hemofarm.
Za šta to služi,jer pomaže?
korisnik.1

#7 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by korisnik.1 »

Cefaleksin ti je antibiotik, ja sam ga npr koristio kod upale zuba i tu mi je pomogao. Čitao sam na uputama da se koristi i kod kožne infekcije i još nekih upala.
Slažem se sa prethodnim odgovorima da promijeniš dermatologa ako te ovaj sadašnji zapusti u ovo stanje. Ja sam išao na tretmane u kozm. centar Farah u Tuzli, i koristio sam jedno vrijeme mnogo jači antibiotik iako sam imao dosta manje problema nego ti. Tako da pokušaj sa drugim dermatologom. Koristio sam također i klindamicin i diferin koje si naveo, ali sam diferin brzo izbacio jer mi je doslovno izgrizao kožu. Sretno i da ozdraviš brzo.
andr0id

#8 Re: Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Post by andr0id »

A je teme bas je fuj!

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747
safran

#9 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by safran »

Pročitaj malo o ovome
http://www.flogocid.com/
ljekari u FBiH ti je ne mogu preporučiti jer je veterinarska mast ali u Srbiji ima dozvolu za upotrebu u medicini. Ima drugačiji pristup liječenju infekcija i mislim da vrijedi pokušati. Može se kupiti u apotekama u RS i košta nešto manje od 10 KM.
Ironman1921

#10 Re: Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Post by Ironman1921 »

Živim u malom mjestu pa je ovaj dermatolog jedini koga imam,nemam puno drugih opcija.
Idem već godinu dana,možda jedno 4-5 puta da sam bio,nekad mi se stanje popravi,nekad se pogorša,ali uvijek je loše,ali eto,otkad koristim ovaj neki differin gel osjećam malo poboljšanje,pa ću vidjeti hoće li mi bar malo pomoći.
gilla

#11 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by gilla »

Koliko imas godina?
Ako si ispod 20 jos su ovo one mladenacke, ako preko treba krenuti sa jacim tretmanima.

Jedini lijek sa 90+ efektivnoscu je rokutan, ozbiljan lijek, ali ako se pod kontrolom koristi i u manjim dozama sve je ok.
Hiljade ljudi na netu se kunu u njega, mada ima i slucajvea gdje su se vratile.

Također meni su pravo pomogli tretmani laserima i tim metodama, radiotalasi bla bla.
IMao sam masniju t zonu i tu akni, vremenom su se prorijedile ali sam tek laserom i sl. stvarima smanjio masnocu mnogo.
Kao smanje se te lojnice u kozi, ociste kanali itd. Naravno treba para ali stas.

Da potrazi na netu o prehrani, gazirana pića OUT, mlijeko OUT, slatkiši na minimum( bananica dnevno npr). Burgeri OUT
Crveno meso što manje, prebaci se na bijelo sto vise mozes
sve na kvadrat

#12 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by sve na kvadrat »

Probaj izbaciti iz ishrane masnu i prženu hranu ,mlijeko,slatkiše,a počni jesti što što više voća,povrća,med itd... U organizam unositi što više tečnosti (voda najbolja) da se organizam očiti od nepotrebnih toksina.I manje masturbiraj. Probaj ovo sve jedno mjesec dana da praktikuješ i javi nam je li se stanje malo popravilo.
Baba_Droga

#13 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by Baba_Droga »

Ja poznajem osobu koja je imala sličnih problema.
Vazdan je išla dermatolozima...te kreme...lijekovi...ovo...ono sve je to ok,
ALI pronađi propolis kapi (obično ih ima u biljnim apotekama ili kada imaju neke sajmovi zdravlja/bilja, ili kod nekog pčelara)
Nakapaj malo kapi na tufer za skidanje šminke ili ti vatu, i dobro trljaj po licu, tj. aknama.
To je će ujesti...u momentu peckati i vjerovatno će te boliti, ali propolis kapi imaju antibakterijsko djelovanje i isušuju/čiste lice.
Kada to radiš , slobodno radi pred spavanje na čisto lice...i ujutru se umij mlakom kamolicom. Fino obriši peškirom da ne ostanu žute fleke od propolisa.

Mojoj prijateljici je to pomoglo, ali je uz to koristila neke kreme, vitamine i izbacila je neku hranu sa jelovnika (po preporuci dermatologa)

Pokušaj sa propolisom, antibakterijski je...biljna baza ...neće škoditi.

I glavu gore....sve će se to zvati juče , nemoj da ti to utiče na samopoštovanje i samopuzdanje.
Queen_of_hearts

#14 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by Queen_of_hearts »

Benzol peroksid,u tvom slucaju ovaj 10 %
Image
aplicira se samo na podrucja bubuljica,da se ne bi isusivalo cijelo lice
Meni je 5% svojevremeno sve probleme rijesio,i sad kad iskoci poneka,preko noci gotova
Kinaski

#15 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by Kinaski »

A to su nejebice, moras naci curu prvo :izet:
gilla

#16 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by gilla »

Kinaski wrote:A to su nejebice, moras naci curu prvo :izet:
Sigurno ce je naci sa tezim oblikom akni.
Narodne gluposti, nemoj covjeku dodatno odmagati :D MOze gore stanje napraviti.
Kinaski

#17 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by Kinaski »

gilla wrote:
Kinaski wrote:A to su nejebice, moras naci curu prvo :izet:
Sigurno ce je naci sa tezim oblikom akni.
Narodne gluposti, nemoj covjeku dodatno odmagati :D MOze gore stanje napraviti.
De bogati, sta ako ima akne najvaznije je da on ima samopouzdanja i da se ne opterecuje sa izgledom. I bubuljicaviji su prolazili
gnjev

#18 Re: Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Post by gnjev »

Prica,prica je najvaznija :D
Kinaski

#19 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by Kinaski »

Jos ako ima kljuc od merca, merc mu ne treba :D
Ironman1921

#20 Re: AW: Bubuljice,akne,čvilje... "ALL ABOUT"

Post by Ironman1921 »

Lako je meni za cure,nemam oko toga problema.Ali meni najviše smeta,ružno je vidjeti,ružno izgleda,ne mogu se nigdje uslikati i staviti na internet,neugodno mi je otići na zabave,slavlja,okupljanja,gdje god ima ljudi i gdje god se ti ljudi fino urede i fino izgledaju.Oni koji me znaju su navikli na to,većina ih ja mislim i ne primjećuje,nitko mi ništa zbog toga nije rekao niti me uvrijedio na taj način.Nekad ja krenem priču da mi to smeta i da radim nešto oko toga,ali nikakvih pretjeranih reakcija nema,sve je u smislu "nema veze".
ćiribiribela

#21 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by ćiribiribela »

Ovo se kod nas i ne koristi bas cesto, ali znam osobu koja je sa ovim rijesila problem sa aknama, pa mozes pokusati.

http://www.naturalstandard.com/index-ab ... emotherapy
nominativ

#22 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by nominativ »

jesi probao sa klindamicinom?

ima i u gelu i tonik. kupis u apoteci.

neko je rekao da pripazis na prehranu. takodjer i na stres, vjerujem da zbog same neugode zbog takvog lica ne mozes da se opustis i te se akne samo pojavljuju.

imas li svoj peskir za lice? to je jako bitno.

ako ti nije mrsko, probaj napraviti svoj tonik za lice, omjer je 1:1 destilovana voda i jabucni ocat (ja operem lice blagim sapunom, poslije toga stavim taj tonik i obrisem lice, posto to isusi kozu, moras staviti nest sto ce je hidratizirati (ja stavim kokosovo ulje, ali ne znam kako bi tvoje lice reagovalo)
ilkbahar

#23 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by ilkbahar »

Queen_of_hearts wrote:Benzol peroksid,u tvom slucaju ovaj 10 %
Image
aplicira se samo na podrucja bubuljica,da se ne bi isusivalo cijelo lice
Meni je 5% svojevremeno sve probleme rijesio,i sad kad iskoci poneka,preko noci gotova
Krema je super, ali nakon cestog i dugotrajnog koristenja, nema bas nekog efekta.

Svakako bi trebao otici pravom dermatologu, ne kozmeticaru i traziti da ti da neku oralnu terapiju za akne. Ovo sto ti imas na licu se ne moze rijesiti nikakvim kremama ni ostalim sredstvima za vanjsku upotebu.
Vjerovatno ces prvo poceti sa antibioticima, pa ako to ne uspije ides na rokutane, jaku terapiju koja ima teske nus pojave, ali rijesava akne uspijesno i trajno. Malo proguglaj i raspitaj se za tu terapiju.

link
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP- ... 02-414.pdf

Ono sto bih ti ja savjetovala, a godinama sam se borila sa aknama, doduse u pitanju je mnogo blazi oblik nego kod tebe, je da pijes cajeve. Prije svega ja sam prezadovoljna efektom caja od korijena sladica (imas u apoteci, oko 3-4 KM je). Regulise razinu muskih horomna u organizmu koji izazivaju akne (isto tako mozes o ovome procitati mnogo na internetu). Tri solje dnevno maksimalno, i brzo ces imati rezultat.
Pored toga, popij dnevno i jos bar dvije solje caja od korijena cicka. On je dobar za ciscenje organizma i za brze i lakse zacjeljivanje rana.
Na slici se vidi da si istiskao bubuljice, imas ogrebotine od noktiju. Znam da je nekada neophodno da se gnoj istisne, ali bar to uradi onda njezno, ili nabavi si one tanke iglice za šečeraše, ne ostavljaju ožiljke. Ne gnjeci kozu i ne čopkaj jednu bubuljicu hiljadu puta. Kad jednom pustis da izadje gnoj, pusti je da zaraste.

Sretno
Kinaski

#24 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by Kinaski »

Uzmi sumamed antibiotike. Al to ide samo na recept, to je najjaci antibiotik sirokog spektra ne samo da ce ti rijesit problem sa bubuljicama, rijesice ti i prehladu ili upalu ako jos neku imas.

Ma samo budi opusten, nemoj razmisljat o tim bubuljicama puno i nemoj se opterecavati sa izgledom i tim sredjivanjem na zabavama. Dobro ne moras sad doci u prljavoj i poderanoj odjeci :D
ilkbahar

#25 Re: Bubuljice,akne,čvilje...

Post by ilkbahar »

Kinaski wrote:Uzmi sumamed antibiotike. Al to ide samo na recept, to je najjaci antibiotik sirokog spektra ne samo da ce ti rijesit problem sa bubuljicama, rijesice ti i prehladu ili upalu ako jos neku imas.

Ma samo budi opusten, nemoj razmisljat o tim bubuljicama puno i nemoj se opterecavati sa izgledom i tim sredjivanjem na zabavama. Dobro ne moras sad doci u prljavoj i poderanoj odjeci :D
pila sam sumamed, meni nije pomogao. treba prvo ispitati sta je uzrok nastanka akni. kod mene su hormoni a tu antibiotik ne pomaze.
Post Reply