Pitanje u vezi TV-a

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
NoriDeNoir

#1 Pitanje u vezi TV-a

Post by NoriDeNoir »

Lagano se kucim, pa sada tragam za TV-om. Vidim ima svega i po cijeni i kvaliteti ali nikako da dokucim da li meni treba 3D televizor. U ovom trenutku ne, jer niti sam neki filmofil niti me nesto posebno interesuje bas ta 3D tehnologija. Ali posto kupujem TV i racuna da bar narednih 7-8 a vrlo vjerovatno i duze necu mijenjati taj uredjaj, da li bi mogao u tom periodu zazaliti sto nisam uzo i tu opciju sada? Ili ta tehnologija nikada nece zavladati toliko da bi sada trebao izdvojiti dodatni novac i za tu opciju?

Banalan primjer je kada smo prije 10-tak godina (tj. kada su moji ukucani) kupovali neki LG TV on nije imao HDMI prikljucak, posto smo tada svi bili opcinjeni "plazmom" nismo ni gledali ali niti znali o tim nekim dodatnim stvarima. Onda sam nakon nekog perioda kupio PlayStation i htio ga spojiti putem HDMI prikljucka ali sipak... Naravno ovo je banalan primjer ali pokazuje ono sto zelim da izbjegnem sada sa 3D TV-om. (jer vidim da je cijena poprilicno niza za opcije bez 3D-a)

Vjerovatno planiram uzeti neki TV iz ponude Sonya. Da li mislite da je izbor proizvodjaca OK? Od dodatnih opcija koje vec znam a mi trebaju je, WiFi, DLNA ili neki drugi standard koji ce mi omoguciti komunikaciju TV-a sa home serverom tj. prikaz filmova, slika, muzike itd sa istog.

Ja gore baratam pojmovima a u stvari pola toga ne razumijem tako da slobodno me posavjetujte ili usmjerite u pravom smjeru.

P.S:
Sta je sa ambijentalnim osvjetljenjem? Treba li mi to ili je to isto neki nebitan dodatak?
vaučer

#2 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by vaučer »

3D, pozadinsko osvjetljenje i dobar dio Smart TV funkcija su 'en vogue' dodatci.
Ukratko nisu toliko bitni ali se reklamiraju kao da su presudni. Doduše danas ih imaš i na televizorima niske-srednje klase pa ćeš vjerojatno nešto od tog imati i na svom budućem tv-u. Sony je dobar, ali postaje vrlo dobar tek na skupljim serijama modela (W8,W9).

Složi šta ti je bitnije na TV-u pa se tako orjentiraj pri kupovini.
Kod mene jer gledam najviše filmove bi to bilo Kvalitet slike>Veličina ekrana>dizajn pa tek negdje dole Smart funkcije dok me 3D uopće ne zanima niti bi ga koristio. Meni bi dakle idealan izbor bila neka veća Panasonic plazma. S druge strane ako igraš igre bitan ti je odziv panela a tu su LED televizori bolji pa bi tvoj izbor mogao biti Latencija>Kvalitet slike>Smart Tv funkicje>Broj priključaka>veličina panela. Dobra stvar je da za sve imaš izbor - što god ti je prioritet i ako je budžet barem 1400+ KM - naći ćeš dobar TV.
NoriDeNoir

#3 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by NoriDeNoir »

vaučer hvala, sada mi je vec malo jasnije.
Sto se samog proizvojaca tice, koja bi bila tvoja preporuka i zbog cega.
Budjet od 1400KM bi bio prihvatljiv tj. i racunao sam na takav nekakav iznos ali to bi vjerovatno bila neka gornja granica. Naravno uz neki opravdan i pravi razlog moglo bi se to malo i prosiriti ali ipak ne bih sada pretjerivao.
stup metropola

#4 Re: Odg: Pitanje u vezi TV-a

Post by stup metropola »

Imas ih na crnom trzistu puno jeftinije

Sent from my A800 using Tapatalk
vaučer

#5 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by vaučer »

Protegni se i kupi ovaj TV gdje god ga nađeš.
Panasonic Plasma 3D Smart 42" TX-P42ST60E

Dovoljno velik, izuzetna slika (posebno i na lošijim SD kanalima kakvi su svi u BIH), imaš i smart funkcije kakve takve a imaš i 3D da te mine želja za pola sata. jedino mu latencija nije neka, dakle ako visiš stalno na pucačinama online preko konzola nije za tebe - ako ne visiš najbolji omjer kvalitete i cijene.
NoriDeNoir

#6 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by NoriDeNoir »

Bio sam u FISu i malo bacio pogled na ponudu i bas su mi se svidjeli Panasonic televizori i dizajnom i funkcijama. Pa me interesuje misljenje vase:
panasonic TX-L42E6EW cijena 1260KM
Panasonic TX-L42E6E cijena 1159KM

-------------------------

Nevezano za ova dva modela Plazma vs LED, sta je bolje? Sto se tice igranja, ma nisam ja neki ni igrac, ponekad se baci koja partija PES-a ili GTA ili neka pucacina ali nista posebno i ucestalo. U stvari ja sam jedan prosjecan gledalac TV-a. Radim sve sto vole mladi :-D na TV-u ali nisam sada neka picajzla da cu primjetiti posebne nijanse crne, 2 mrtva piksela ili nesto slicno. Ali recimo bitno mi je da nasi smecasti SD kanali izgledaju bolje.

Ali opet sa druge strane nisam ni zainteresiran za kupovinu necega sto nije bas kvalitetno jer nikad se ne zna kakve cu navike steci u preiodu koristenja tog TV-a.
moke_31

#7 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by moke_31 »

uskrsno_respo wrote:meni prvi tv za tebe pada na pamet je sony kdl 42w805
samo sto je on 1800 i kusur

ps 1819 da budem precizniji
Odličan izbor Tv-a. Kao i ove plazme 60 serije ovaj Tv je isto vrh u smislu uloženo i dobijeno. Bukvalno ima sve što bi ne samo prosječnom nego i iznad prosječnom korisniku Tv-a moglo zatrebati (dobar Motionflow XR 400 Hz, 3D, igranje igrica, podrška za T2 i S2, CI+ itd.). Jedino što je slika ovih naših analognih kanala puno bolja na plazmama ali valjda ni mi nećemo vječno ostati na analogiji :-D :-D

Na ovoj stranici (kupi ba) je i jeftiniji 1699 KM pa bi se ovaj kupac mogao i malo više protegnuti za njega :D

http://www.ekupi.ba/SONY-LED-TV-KDL-42W805-215669.aspx
NoriDeNoir

#8 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by NoriDeNoir »

Vidim da je sada ovaj Samsung 48H6400 na nekim akcijama i cijena je prihvatljiva, oko 1500KM, ali da li je to dovoljno dobar TV ili je ovo neki mamac za neiskusne.

Vidim da on ima tzv. smart hub ali da li ovaj TV podrzava DLNA funkcije? Malo googlam ali ne mogu da nadjem konkretan odgovor. :skoljka:

Radi se o ovom TV-u: http://www.samsung.com/us/video/tvs/UN48H6400AFXZA
BaDa

#9 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by BaDa »

i ovaj nije los http://www.pik.ba/artikal/12647351/sams ... 500-extra/ cinea je odlicna samo se nadam da nije prodat jer sam i ja u dilemi koji tv uzeti! bio sam zapeo za 40f6400 ali sam skontao da je mal nasprem moje sobe!
NoriDeNoir

#10 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by NoriDeNoir »

BaDa wrote:i ovaj nije los www.pik ba/artikal/12647351/samsung-tv-46-model-ue46f6500-extra/ cinea je odlicna samo se nadam da nije prodat jer sam i ja u dilemi koji tv uzeti! bio sam zapeo za 40f6400 ali sam skontao da je mal nasprem moje sobe!
Kad smo vec kod toga, da li je 48'' dovoljno za udaljenost gledanja od oko 3 m?
Curve

#11 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by Curve »

NoriDeNoir wrote:Bio sam u FISu i malo bacio pogled na ponudu i bas su mi se svidjeli Panasonic televizori i dizajnom i funkcijama. Pa me interesuje misljenje vase:
Panasonic TX-L42E6E cijena 1159KM
u imtec-u 1079 KM

http://shop.imtec.ba/led-smart-televizo ... 42e6e.html
BaDa

#12 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by BaDa »

NoriDeNoir wrote:
BaDa wrote:i ovaj nije los http://www.pik ba/artikal/12647351/samsung-tv-46-model-ue46f6500-extra/ cinea je odlicna samo se nadam da nije prodat jer sam i ja u dilemi koji tv uzeti! bio sam zapeo za 40f6400 ali sam skontao da je mal nasprem moje sobe!
Kad smo vec kod toga, da li je 48'' dovoljno za udaljenost gledanja od oko 3 m?
ja sam sada momkao zvao za ovaj samsung i veceras cu ga i uzeti vjerovatno godinu dana koristen i godinu ima garancije :) citam ove recenzije samo rijeci hvale
NoriDeNoir

#13 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by NoriDeNoir »

a sta je sa ovim za koji sam ja pitao Samsung 48H6400
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#14 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by UnscarD »

NoriDeNoir wrote:Lagano se kucim, pa sada tragam za TV-om. Vidim ima svega i po cijeni i kvaliteti ali nikako da dokucim da li meni treba 3D televizor. U ovom trenutku ne, jer niti sam neki filmofil niti me nesto posebno interesuje bas ta 3D tehnologija. Ali posto kupujem TV i racuna da bar narednih 7-8 a vrlo vjerovatno i duze necu mijenjati taj uredjaj, da li bi mogao u tom periodu zazaliti sto nisam uzo i tu opciju sada? Ili ta tehnologija nikada nece zavladati toliko da bi sada trebao izdvojiti dodatni novac i za tu opciju?

Banalan primjer je kada smo prije 10-tak godina (tj. kada su moji ukucani) kupovali neki LG TV on nije imao HDMI prikljucak, posto smo tada svi bili opcinjeni "plazmom" nismo ni gledali ali niti znali o tim nekim dodatnim stvarima. Onda sam nakon nekog perioda kupio PlayStation i htio ga spojiti putem HDMI prikljucka ali sipak... Naravno ovo je banalan primjer ali pokazuje ono sto zelim da izbjegnem sada sa 3D TV-om. (jer vidim da je cijena poprilicno niza za opcije bez 3D-a)

Vjerovatno planiram uzeti neki TV iz ponude Sonya. Da li mislite da je izbor proizvodjaca OK? Od dodatnih opcija koje vec znam a mi trebaju je, WiFi, DLNA ili neki drugi standard koji ce mi omoguciti komunikaciju TV-a sa home serverom tj. prikaz filmova, slika, muzike itd sa istog.

Ja gore baratam pojmovima a u stvari pola toga ne razumijem tako da slobodno me posavjetujte ili usmjerite u pravom smjeru.

P.S:
Sta je sa ambijentalnim osvjetljenjem? Treba li mi to ili je to isto neki nebitan dodatak?
Vidi drug, 3d defintivno nije nesto za cim ces zaliti ...uopste to nemoj da gledas ...ne znam nikoga ko to aktivno koristi, to je fora film, dva, malo da komsije vide i to je to.
Drugo sto grijesi je sto gledas brand. Pitas da li je Sony dobar. Nemoj tako da gledas nego gledaj konkretan model. Moze biti Sony po hiljadu puta ako je model lose ocjenjen.
Ovaj model sto ti savjetuju je extra 42W805 ali je to proslogodisnji model. Imas modele iz 2014 koji su jeftiniji...pro trebas da skontas dijagonalu. Ako gledas sa 2-3 metra i uglavnom TV stanice, onda je 42" dovoljno ...ako gledas Full HD rezoluciju (HD kanale ili skidas filmove sa neta) mozes ici i na 50" slobodno.
Ovo ti je odlican nezavistan site i jednostavno kada nadjes model ovde ga potrazi :
http://www.hdtvtest.co.uk/
Kada vidi Highly recomended, ne mozes da fulis , mada opet zavisi od tvojih afiniteta.
Ja licno uopste ne gledam TV stanice, meni je sve sa neta, mislim da je koncept TV-a mrtav ...
BaDa

#15 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by BaDa »

evo ja sam kupio ovaj 46f6500 i iznenadio sam kako je dobra slika :) za sad sam zadovoljan!
Gile Sampinjon

#16 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by Gile Sampinjon »

gdje je na akciji za te pare?
NoriDeNoir wrote:Vidim da je sada ovaj Samsung 48H6400 na nekim akcijama i cijena je prihvatljiva, oko 1500KM, ali da li je to dovoljno dobar TV ili je ovo neki mamac za neiskusne.

Vidim da on ima tzv. smart hub ali da li ovaj TV podrzava DLNA funkcije? Malo googlam ali ne mogu da nadjem konkretan odgovor. :skoljka:

ImLove

#17 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by ImLove »

Postoji jedna marka led LCD TV ,škart je u pitanju,nije skup,jako jeftin,a,bolji od led samsunga,ma,Samsung mu nije ravan,po pitanju Slim!e,kontrasta,a vala i kvaliteta! ;). Cijena: 500km! Koja ime marka!? Ipak ce ostati tajna,posto vidim da vas je većina zaljubljenici u Samsung (imam ga i ja),dok mi je drugi,u mojkoj sobi,ovaj o kojem pišem,i odlučio sam,Samsung nikada više!

Sent from my GT-P3110 using Tapatalk HD
Amazonka27

#18 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by Amazonka27 »

Za te pare mozes kupiti i led, smart, 3d i jos 15 skracenica 42". Pred bajram je kolega kupio jedna takav slican jos "ambilight" koji ima samo Philips za 1300. Gratis 6 3d cvika, bla, bla... Zaboravila sam koji je model (jebale ih skracenice...ko pasword za sefa drzave)..
ali...ono sto ti zelim reci je: to je, kako si sam rekao, stvar koju ces narednih 8 god trositi. Smartphone kostaju toliko a za 2 godine su njaaaaaaaah...izasao...novi model...za 3 god cete svi zajebavati da imas kantu. ( :D ). Laptop isto tako... TV je ipak nesto sto traje i zasto bi ti sebi uskratio neku od ovih skracenica? Da bi ustedio na 100-200 KM? (koje potrosis mjesecno usput...par izlazaka...).
Ambilight nije presudan u odabiru, ali meni je cool :D

NoriDeNoir

#19 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by NoriDeNoir »

Gile Sampinjon wrote:gdje je na akciji za te pare?
NoriDeNoir wrote:Vidim da je sada ovaj Samsung 48H6400 na nekim akcijama i cijena je prihvatljiva, oko 1500KM, ali da li je to dovoljno dobar TV ili je ovo neki mamac za neiskusne.

Malo sam pogrijesio, cijena je 1590KM za gotovinu u onoj radnji u podrumu u SCC (domodo ili nesto tako). Ja sam uzeo vec TV i za sada sam zadovoljan, mada bi ja bio zadovoljan i sa drugim jer sam totalni laik :bih:
ImLove

#20 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by ImLove »

To je ta radnja,domodo,i ja sam tu kupio,extra ponuda,cijene ok,garancija ok,ponuda super!

Sent from my GT-P3110 using Tapatalk HD
optimus168

#21 Re: Pitanje u vezi TV-a

Post by optimus168 »

* DOMOD

:D
Post Reply