Inspekcija rada - nadleznosti

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
rapidgreat

#1 Inspekcija rada - nadleznosti

Post by rapidgreat »

Pozdrav pravnoj ekipi!

Trazim literaturu koja se tice rada inspekcijskih organa u FBiH (svih), s posebnim naglaskom na inspekciju rada. Konkretno, poslodavac je donio odluku da mi umanji platu ispod zakonskog minimuma, ne zeli mi dati odluku napismeno kako bih dobio uvid u njen sadrzaj. Kada sam pozvao inspekciju rada, oni tvrde da su nemocni u ovom slucaju, tj. da ne mogu prinuditi poslodavca da ispravno obracunava platu, niti da mi oni po svojim ovlastenjima istu pribave.

U medjuvremenu, o svemu sam pribavio misljenje Ministarstva rada FBiH. Ministarstvo tvrdi da njihovo misljenje nije obavezujuce za druge upravne organe. Moze li mi neko pojasniti zasto njihovo misljenje nije obavezujuce, dok recimo u poslu misljenja Ministarstva finansija jesu? Postoji li neka zakonska odredba koja ovo regulise?

Hvala puno!
Wolf Angel

#2 Re: Inspekcija rada - nadleznosti

Post by Wolf Angel »

Nisam ni vidio ovaj post do sada, a stvarno zaslužuje odgovor.
Pa nije ni čudo da nam je ovakav robovlasnički sistem kad su inspektori obične pussy.
Šta kažu zdepi inspekcijske, nemoćne a :evil: ?

Po zakonu o inspekcijama imaju oni itekakva ovlaštenja, ali zbog već opisane karakterne osobine ništa ne poduzimaju.
Tvrde, kako tvrde? Jesu li napravili zapisnik o izvršenom nadzoru i dostavili ti ga?
Jesu li donijeli rješenje po izvršenom inspekcijskom nadzoru i isto dostavili i tebi i poslodavcu? Kao da gledam nisu niti jedno niti drugo.
Kako samo lažu i farbaju narod.

Tvoj poslodavac je prema članu 140. tačka 38. počinio prekršaj člana 69. Zakona o radu za koji slijeduje novčana kazna od jedne do sedam milja maraka!
Inspektor rada je bio dužan da donese rješenje u kome će narediti poslodavcu da izvrši korekciju a ako ne onda inspektor izdaje prekršajni nalog.
Tako to ide.
I Fed. ministartsvo rada tupi o mišljenju. Pa naravno da mišljenje nije obavezujuće zato i prodaju istu diplu. Mogli su ti već onda i pojasniti kojim putem da privedeš proceduru.
Ako ti nisi zadovoljan mjerama predloženim u rješenju kantonalnog inspektora onda imaš pravo žalbe Federalnoj upravi za inspekcijske poslove koja je dužna donijeti svoje rješenje o žalbi jer se radi o federalnom propisu i to je onda obavezujuće. To je član 224. stav 4. Zakona o upravnom postupku.

Dalje, da ne bi sada čekao spomenute da se tobom pozabave, ti imaš pravo a i obzirom da se sporovi iz radnih odnosa smatraju hitnim protiv svog poslodavca u skladu sa članom 103. ZOR- a podnijeti tužbu u kojoj ćeš tražiti da sud obaveže poslodavca da ti isplaćuje plaću u skladu kolektivnim odn. ugovorom o radu i da ti nadoknadi neisplaćene dijelove plaće i to sa zateznim kamatama na iste jer on tom odlukom napravio dug prema tebi.
To bi bilo svakako brže i efikasnije nego čekati ove "državne faktore." Svakako u tužbi ako se odlučiš na istu, pribavi materijalne dokaze, pisani trag ako ne onda izjave svjedoka da si se već obraćao inspekciji i da nisu ništa učinili po tom pitanju.
Drži se roka od godine dana za podnošenje tužbe, ako ga propustiš ništa od toga.
Kad si već mušterija za literaturu evo ti par linkova, sretno!

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... hrv-OK.htm
http://www.advokat-prnjavorac.com/zakon ... u_FBiH.pdf
ankebut

#3 Re: Inspekcija rada - nadleznosti

Post by ankebut »

rapidgreat wrote:Pozdrav pravnoj ekipi!

Trazim literaturu koja se tice rada inspekcijskih organa u FBiH (svih), s posebnim naglaskom na inspekciju rada. Konkretno, poslodavac je donio odluku da mi umanji platu ispod zakonskog minimuma, ne zeli mi dati odluku napismeno kako bih dobio uvid u njen sadrzaj. Kada sam pozvao inspekciju rada, oni tvrde da su nemocni u ovom slucaju, tj. da ne mogu prinuditi poslodavca da ispravno obracunava platu, niti da mi oni po svojim ovlastenjima istu pribave.

U medjuvremenu, o svemu sam pribavio misljenje Ministarstva rada FBiH. Ministarstvo tvrdi da njihovo misljenje nije obavezujuce za druge upravne organe. Moze li mi neko pojasniti zasto njihovo misljenje nije obavezujuce, dok recimo u poslu misljenja Ministarstva finansija jesu? Postoji li neka zakonska odredba koja ovo regulise?

Hvala puno!
Problem koji se tiče isplate plate, pogotovo iznosa, je radni spor za čije rješavanje je članom 103. Zakona o radu propisana nadležnost općinskog suda.
Post Reply