Pismo jednoj revoluciji
-
Vanzemaljac1981
#1 Pismo jednoj revoluciji
Dragi ljudi,
Direktno sam svjestan da je pretenciozno i lako meni da vama pisem o stvarima o kojima vi mnogo vise znate. Odavno zivim u drugoj drzavi, ali sam sa vama proveo citav rat, i otkako su ovi protesti poceli - sa vama sam u duhu.
Zasto smatram da ja imam nesto interesantno da kazem? Sasvim opravdano pitanje. Bilo bi vam ocigledno kad bi mogao da kazem kako se zovem i sa cime se bavim. Onda bi mi vjerovantno dali barem malo paznje i prostora. Ali posto biram anonimnost, samo se mogu nadati da mi vjerujete kad kazem: ekspert sam u svom podrucju, imam resurse, i imam samo najbolje namjere.
Kao prvo vam moram cestitati i zahvaliti se. Vratili ste mi ponos na moje korijene. Cak vi koji ste lupali i palili (zbog ovakvih izjava biram anonimnost). Cak je lupanje i paljenje bolje od pasivnog prihvatanja jednog bizarnog sistema koji ne dozvoljava promjene na legitiman nacin. Zahvaljujem vam se, i ako se organizujete i konkretizirate, mozete racunati i na moju ekonomsku potporu (koja nece biti nimalo smjesna). Nije me sramota reci da sam se dobro snasao u mojoj novoj zemlji, i da cu rado odvojiti jedan dio moje ustedjevine da vam pomognem. Isto vam tako garantujem da cu poduzeti sve sto mogu da angazujem druge ljude u mojoj novoj domovini, koja je poznata po velikodusnosti i dobrim standardom.
Preporucujem:
1) Fokusirajte na one medju vama koji su obrazovani u politickim naukama, ekonomiji i pravu. Oni treba da budu glasovi vase revolucije. Niko nije vise vrijedan od nekog drugog, ali svako ima svoju ulogu. Sto manje prostora dajte (koliko god ovo grozno i arogantno zvuci) ljudima koji ne znaju o cemu govore. Tim ljudima lako izlete svakakve gluposti koje vasu revoluciju devalviraju. Kad se pojave novinari odmah ih uputite na unaprijed odredjene predstavnike koji smireno i artikulisano mogu izjaviti vase zahtjeve. Inace ce novinari uhvatiti neku poluludu osobu koja ce urlati o ukidanju entiteta- u toj sekundi kad se ona pojavi na teveu gubite desetine hiljada potencijalnih drugova iz drugih nacija.
2) Preporucujem vam da aktivno i odlucno reagujete na ljude koji u vasu revoluciju pokusavaju ubaciti elemente nacionalizma. Oni su u najbolju ruku debilni otpad koji ce vam svojom iskljucivoscu nabiti jos 20 godina neimastva, a u najgoru ruku placenici ljudi koji zele da vas zaustave. Nije vrijeme za zastave i politicku retoriku. Nije vam najveci problem RS, niti je srbima u RS:u najveci problem Federacija. To su providne manipulacije koje ste vi ocigledno vec shvatili. Ali podvlacim da morate aktivno reagovati na ljude koji sire takve atmosfere. Nemojte zaboraviti da je svima na balkanu bilo mnogo bolje kad su se nacionalisti i sovinisti bojali i naroda i drzave. Kad cu cutali.
U prvi plan se mora dovesti ekonomija. Razumijem da mnogi od vas smatraju RS vjestackom tvorevinom i razlogom razlicitih disfunkcija, i ja sam licno bio zrtva njenog stvaranja. Ali vrijeme je da se sva ta pitanja stave na stand-by. Cak vam preporucujem da nadjete u sebi prostor da postujete RS i da iskreno ponavljate kako vam on nije upitan. Jer ako investirate to postovanje, dobicete postovanje nazad, a nakon toga ce slijediti promjene i bolji zivot.
3) Morate razvijati alternativne medije. Ovaj koncept nije dovoljno izgradjen u Bosni i na Balkanu, ali je potreban i moze ubrzati vas put prema boljem zivotu. Govorim o novim novinama, radio-stanicama, blogovima, portalima, profesionalno napravljenim youtube-kanalima, svim mogucim izvorima informacije morate nadvladati tradicionalne medije. Oni su vecinski u rukama ljudi protiv kojih se borite. Mnoge strane organizacije i fondovi bi vam za par sedmica dale kapital ako samo formulisete dobre ideje. Znaci progresivne ideje za progresivne medije, bez traga nacionalizma, religije ili bilo cega slicnog. Ja vam garantujem: alternativni mediji vas mogu masovno zaposliti i u isto vrijeme uticati pozitivno na vase drustvo. Ako se pitate ko bi platio za nesto slicno, posaljite mi privatnu poruku i dobicete informacije.
Znam da ovo nisu neke protjerano originalne ideje, ali dajem si za pravo da ovo pisem jer sam spreman da vam na vise nacina pomognem.
Direktno sam svjestan da je pretenciozno i lako meni da vama pisem o stvarima o kojima vi mnogo vise znate. Odavno zivim u drugoj drzavi, ali sam sa vama proveo citav rat, i otkako su ovi protesti poceli - sa vama sam u duhu.
Zasto smatram da ja imam nesto interesantno da kazem? Sasvim opravdano pitanje. Bilo bi vam ocigledno kad bi mogao da kazem kako se zovem i sa cime se bavim. Onda bi mi vjerovantno dali barem malo paznje i prostora. Ali posto biram anonimnost, samo se mogu nadati da mi vjerujete kad kazem: ekspert sam u svom podrucju, imam resurse, i imam samo najbolje namjere.
Kao prvo vam moram cestitati i zahvaliti se. Vratili ste mi ponos na moje korijene. Cak vi koji ste lupali i palili (zbog ovakvih izjava biram anonimnost). Cak je lupanje i paljenje bolje od pasivnog prihvatanja jednog bizarnog sistema koji ne dozvoljava promjene na legitiman nacin. Zahvaljujem vam se, i ako se organizujete i konkretizirate, mozete racunati i na moju ekonomsku potporu (koja nece biti nimalo smjesna). Nije me sramota reci da sam se dobro snasao u mojoj novoj zemlji, i da cu rado odvojiti jedan dio moje ustedjevine da vam pomognem. Isto vam tako garantujem da cu poduzeti sve sto mogu da angazujem druge ljude u mojoj novoj domovini, koja je poznata po velikodusnosti i dobrim standardom.
Preporucujem:
1) Fokusirajte na one medju vama koji su obrazovani u politickim naukama, ekonomiji i pravu. Oni treba da budu glasovi vase revolucije. Niko nije vise vrijedan od nekog drugog, ali svako ima svoju ulogu. Sto manje prostora dajte (koliko god ovo grozno i arogantno zvuci) ljudima koji ne znaju o cemu govore. Tim ljudima lako izlete svakakve gluposti koje vasu revoluciju devalviraju. Kad se pojave novinari odmah ih uputite na unaprijed odredjene predstavnike koji smireno i artikulisano mogu izjaviti vase zahtjeve. Inace ce novinari uhvatiti neku poluludu osobu koja ce urlati o ukidanju entiteta- u toj sekundi kad se ona pojavi na teveu gubite desetine hiljada potencijalnih drugova iz drugih nacija.
2) Preporucujem vam da aktivno i odlucno reagujete na ljude koji u vasu revoluciju pokusavaju ubaciti elemente nacionalizma. Oni su u najbolju ruku debilni otpad koji ce vam svojom iskljucivoscu nabiti jos 20 godina neimastva, a u najgoru ruku placenici ljudi koji zele da vas zaustave. Nije vrijeme za zastave i politicku retoriku. Nije vam najveci problem RS, niti je srbima u RS:u najveci problem Federacija. To su providne manipulacije koje ste vi ocigledno vec shvatili. Ali podvlacim da morate aktivno reagovati na ljude koji sire takve atmosfere. Nemojte zaboraviti da je svima na balkanu bilo mnogo bolje kad su se nacionalisti i sovinisti bojali i naroda i drzave. Kad cu cutali.
U prvi plan se mora dovesti ekonomija. Razumijem da mnogi od vas smatraju RS vjestackom tvorevinom i razlogom razlicitih disfunkcija, i ja sam licno bio zrtva njenog stvaranja. Ali vrijeme je da se sva ta pitanja stave na stand-by. Cak vam preporucujem da nadjete u sebi prostor da postujete RS i da iskreno ponavljate kako vam on nije upitan. Jer ako investirate to postovanje, dobicete postovanje nazad, a nakon toga ce slijediti promjene i bolji zivot.
3) Morate razvijati alternativne medije. Ovaj koncept nije dovoljno izgradjen u Bosni i na Balkanu, ali je potreban i moze ubrzati vas put prema boljem zivotu. Govorim o novim novinama, radio-stanicama, blogovima, portalima, profesionalno napravljenim youtube-kanalima, svim mogucim izvorima informacije morate nadvladati tradicionalne medije. Oni su vecinski u rukama ljudi protiv kojih se borite. Mnoge strane organizacije i fondovi bi vam za par sedmica dale kapital ako samo formulisete dobre ideje. Znaci progresivne ideje za progresivne medije, bez traga nacionalizma, religije ili bilo cega slicnog. Ja vam garantujem: alternativni mediji vas mogu masovno zaposliti i u isto vrijeme uticati pozitivno na vase drustvo. Ako se pitate ko bi platio za nesto slicno, posaljite mi privatnu poruku i dobicete informacije.
Znam da ovo nisu neke protjerano originalne ideje, ali dajem si za pravo da ovo pisem jer sam spreman da vam na vise nacina pomognem.
Last edited by Vanzemaljac1981 on 14/02/2014 23:25, edited 1 time in total.
-
udar 99
#2 Re: Pismo jednoj revoluciji
Vanzemaljac1981 wrote:Dragi ljudi,
Kao prvo vam moram cestitati i zahvaliti se. Vratili ste mi ponos na moje korijene. Cak vi koji ste lupali i palili (zbog ovakvih izjava biram anonimnost). Cak je lupanje i paljenje bolje od pasivnog prihvatanja jednog bizarnog sistema koji ne dozvoljava promjene na legitiman nacin. Zahvaljujem vam se, i ako se organizujete i konkretizirate, mozete racunati i na moju ekonomsku potporu (koja nece biti nimalo smjesna). Nije me sramota reci da sam se dobro snasao u mojoj novoj zemlji, i da cu rado odvojiti jedan dio moje ustedjevine da pomognem svom narodu. Isto vam tako garantujem da cu poduzeti sve sto mogu da angazujem druge ljude u mojoj novoj domovini, koja je poznata po velikodusnosti i dobrim standardom.
Preporucujem:
3) Morate razvijati alternativne medije. Ovaj koncept nije dovoljno izgradjen u Bosni i na Balkanu, ali je potreban i moze ubrzati vas put prema boljem zivotu. Govorim o novim novinama, radio-stanicama, blogovima, portalima, profesionalno napravljenim youtube-kanalima, svim mogucim izvorima informacije morate nadvladati tradicionalne medije. Oni su vecinski u rukama ljudi protiv kojih se borite. Mnoge strane organizacije i fondovi bi vam za par sedmica dale kapital ako samo formulisete dobre ideje. Znaci progresivne ideje za progresivne medije, bez traga nacionalizma, religije ili bilo cega slicnog. Ja vam garantujem: alternativni mediji vas mogu masovno zaposliti i u isto vrijeme uticati pozitivno na vase drustvo. Ako se pitate ko bi platio za nesto slicno, posaljite mi privatnu poruku i dobicete informacije. Opet ponavljam: mnoge organizacije i mnogi fondovi u zapadnoj evropi i americi bi RADO ulozili pare u projekte za sirenje progresivnih i demokratskih ideja. LAZU vam kada vam kazu da niko vise ne zeli da ulaze u Bosnu. Ja sam kroz svoj rad na zapadu sreo ljude koji su rekli da bi bez problema ulozili novac, da znaju u sta investiraju, i da znaju da pare nece "nestati". Ako se pokazete kompetentni i ozbiljni, ja vam garantujem poslove u ovom sektoru.
Znam da ovo nisu neke protjerano originalne ideje, ali dajem si za pravo da ovo pisem jer sam spreman da vam na vise nacina pomognem. Jedino sto trazim je da stvorite atmosferu za ljude kao ja, koji bi rado pomogli, ali zele da vide strukturu, konkretne zahtjeve i progresivne ideale. Zele da znaju cemu investicija vodi. Ja vam se zahvaljujem na citanju i zelim vam sve najbolje.
- shibonja
#3 Re: Pismo jednoj revoluciji
Ekonomska potpora 
-
Vanzemaljac1981
#4 Re: Pismo jednoj revoluciji
Nevjerovatno sam razocaran do sad. Bio sam pun nade, i samo cekao da se pojavi/pojave neko/neki sa adekvatnim idejama. Izdvojio sam pare, gledao sam da rezervisem avionsku kartu da dodjem u Sarajevo, angazovao sam prijatelja koji je novinar da napise clanak o vasoj situaciji (ovdje u mojoj novoj domovini), na gomilu razlicitih nacina sam se spremio da vam pomognem. I onda sam danima gledao kako se revolucija pretvara u nesto sasvim bljutavo.
Izvinjavam se sto sam direktan. Znam da mi bar jedno/dvoje od vas 'be mater, jer ko sam ja da iz vana nesto laprdam? "Lako je meni" i sve to. Znate sta? NIJE lako ni meni ni nikome. I ovdje na zapadu se mora boriti ko lav da bi se doslo do dobrog zivota. Kad sam dosao u ovu zemlju imao sam samo odjecu na svom tjelu, jednu kasetu Azre i par Alan Fordova. Mnogi od ljudi koji su dosli zajedno sam mnom su jos uvijek na socijali, a li ja sam sa svojim radom i znojem dosao do standarrda. Nece vam niko nista pokloniti, ni u Bosni ni u ovoj "magicnoj" Evropskoj Uniji u kojoj ja zivim, morate to UZETI.
Sta sjedite ovdje pred ekranom i prdite dok vam se svjet smije? Svi na ulice!!! Docu vam i ja, i stotine- hiljade drugih iz dijaspore, doci ce i pare sa nama, i svjetski mediji, i investitori za koju godinu, ali prvo: MARS NA ULICE i nemojte ici kuci dok kriminalci ne budu iza resetki. Dok vlast ne preuzmu STRUCNJACI! Vasi drugari iz ekonomskih fakulteta, pravnici itd. Ljudi koje znate, i koji znaju da im je bolje da rade kako treba...inace cete im j### mater.
Sta cete kuci??? Ovdje vas je milion n ovom forumu, a na ulicama pedeset. SRAMOTA!!!
Dijaspora nece vise ni da vam salje pare, Evropska unija nece vise da vam salje pare, investitori ni ne sanjaju o tome, Tursku boli dupe za vama jer ih je Bakir prejebao milion puta do sad, jeste li svjesni da cete za par mjeseci biti kanibali ako nesto ne poduzmete? Morate poceti proizvoditi nesto, inace ce vam se sestre i mame prodavati po evropi ko one iz Moldavije....juris!
P.S. BEZ nasilja naravno, bez trunke nasilja. Gandijevske metode, blokade, pasivni otpor, sve moguce metode osim nasilja!!!
Izvinjavam se sto sam direktan. Znam da mi bar jedno/dvoje od vas 'be mater, jer ko sam ja da iz vana nesto laprdam? "Lako je meni" i sve to. Znate sta? NIJE lako ni meni ni nikome. I ovdje na zapadu se mora boriti ko lav da bi se doslo do dobrog zivota. Kad sam dosao u ovu zemlju imao sam samo odjecu na svom tjelu, jednu kasetu Azre i par Alan Fordova. Mnogi od ljudi koji su dosli zajedno sam mnom su jos uvijek na socijali, a li ja sam sa svojim radom i znojem dosao do standarrda. Nece vam niko nista pokloniti, ni u Bosni ni u ovoj "magicnoj" Evropskoj Uniji u kojoj ja zivim, morate to UZETI.
Sta sjedite ovdje pred ekranom i prdite dok vam se svjet smije? Svi na ulice!!! Docu vam i ja, i stotine- hiljade drugih iz dijaspore, doci ce i pare sa nama, i svjetski mediji, i investitori za koju godinu, ali prvo: MARS NA ULICE i nemojte ici kuci dok kriminalci ne budu iza resetki. Dok vlast ne preuzmu STRUCNJACI! Vasi drugari iz ekonomskih fakulteta, pravnici itd. Ljudi koje znate, i koji znaju da im je bolje da rade kako treba...inace cete im j### mater.
Sta cete kuci??? Ovdje vas je milion n ovom forumu, a na ulicama pedeset. SRAMOTA!!!
Dijaspora nece vise ni da vam salje pare, Evropska unija nece vise da vam salje pare, investitori ni ne sanjaju o tome, Tursku boli dupe za vama jer ih je Bakir prejebao milion puta do sad, jeste li svjesni da cete za par mjeseci biti kanibali ako nesto ne poduzmete? Morate poceti proizvoditi nesto, inace ce vam se sestre i mame prodavati po evropi ko one iz Moldavije....juris!
P.S. BEZ nasilja naravno, bez trunke nasilja. Gandijevske metode, blokade, pasivni otpor, sve moguce metode osim nasilja!!!
Last edited by Vanzemaljac1981 on 14/02/2014 22:10, edited 1 time in total.
-
udar 99
#5 Re: Pismo jednoj revoluciji
tacno , i uz to nema vise izbjeglica , i EU je u ku..rcu , nema vise socijale , nema vise na baustelu ici , jedva i EU svojim gradjanima obezbjedjuje soocijalu , nema vise bjezanije , nema se kud , zatvorice vas kao Palestince zidom i sto rece vanzemaljac postat cete kao kanibaliSta cete kuci??? Ovdje vas je milion n ovom forumu, a na ulicama pedeset. SRAMOTA!!! Pisete neke ironicne i sarkasticne komentare jedni drugima ovdje ko razmazeni ameri, a zivite u jednoj od najsiromasnijih drzava na svijetu!
Dijaspora nece vise ni da vam salje pare, Evropska unija nece vise da vam salje pare, investitori ni ne sanjaju o tome, Tursku boli dupe za vama jer ih je Bakir prejebao milion puta do sad, jeste li svjesni da cete za par mjeseci biti kanibali ako nesto ne poduzmete? Morate poceti proizvoditi nesto, inace ce vam se sestre i mame prodavati po evropi ko one iz Moldavije....juris, 'ebo vas Bog!
P.S. BEZ nasilja naravno, bez trunke nasilja. Gandijevske metode, blokade, pasivni otpor, sve moguce metode osim nasilja!!!Vanzemaljac1981
u borbu ! jedina vam sansa !
-
Vanzemaljac1981
#6 Re: Pismo jednoj revoluciji
udar 99 wrote:tacno , i uz to nema vise izbjeglica , i EU je u ku..rcu , nema vise socijale , nema vise na baustelu ici , jedva i EU svojim gradjanima obezbjedjuje soocijalu , nema vise bjezanije , nema se kud , zatvorice vas kao Palestince zidom i sto rece vanzemaljac postat cete kao kanibaliSta cete kuci??? Ovdje vas je milion n ovom forumu, a na ulicama pedeset. SRAMOTA!!! Pisete neke ironicne i sarkasticne komentare jedni drugima ovdje ko razmazeni ameri, a zivite u jednoj od najsiromasnijih drzava na svijetu!
Dijaspora nece vise ni da vam salje pare, Evropska unija nece vise da vam salje pare, investitori ni ne sanjaju o tome, Tursku boli dupe za vama jer ih je Bakir prejebao milion puta do sad, jeste li svjesni da cete za par mjeseci biti kanibali ako nesto ne poduzmete? Morate poceti proizvoditi nesto, inace ce vam se sestre i mame prodavati po evropi ko one iz Moldavije....juris, 'ebo vas Bog!
P.S. BEZ nasilja naravno, bez trunke nasilja. Gandijevske metode, blokade, pasivni otpor, sve moguce metode osim nasilja!!!Vanzemaljac1981
To oni prosto ne shvataju. Misle da ne ne moze biti gore. Bice mnogo, mnogo gore uskoro. Ovo je zadnja sansa da se udje u evropu, prije nego sto ona finalno zatvori vrata i stavi strazare na granice. Onda ce zajedno sa nigerijancima pokusati plivati do italije, i dok im ajkule otkidaju ruke pjevace "Bosnom behar probeharao"...jebala vas ta balkanska sentimentalnost i taj suplji patriotizam. Tek kad budete slali cerke u austriju, shvaticete da se od tih pojmova ne moze zivjeti.
Last edited by Vanzemaljac1981 on 15/02/2014 18:00, edited 1 time in total.
- dustaban
#7 Re: Pismo jednoj revoluciji
@vanzemaljac....
zapravo ne znam sta bih ti tacno rekao, ali nesto moram, jer me ovaj tvoj post podobro isprovocirao.
Ne znam sta ti je cilj, da podrzis ovu "revoluciju" ili da nam se pohvalis kako si ti tamo uspio pa bi i nesto para poslao svojim revolucionarima!
Hajde, sad necemo dovoditi u pitanje iskrenost tvojih namjera, ali brate ti si samo jos jedan primjer onih koji sa obale daju instrukcije davljeniku, hajde dobro ti nudis i slauf ali ipak pojma nemas o kakvom se ovdje glibu radi.
Zapitas li se ikad sta bi ti mogao napraviti da si sad ovdje. I zapitas li se da li bi ovim "smotanim revolucionarima" bilo pametnije da odu kao ti. Neki bi, budi siguran, takodje uspjeli nismo mi toliko smotani kad smo u normalnom okruzenju.
Nebrojeno puta sam rekao, zapravo ismijavao ovu floskulu "dovedite eksperte". Sta vi pobogu mislite da bi sad u ovakvim okolnostima mogli nesto napraviti Emerik Blum, Ante Markovic, Osman Pirija...?
Ovdje treba promjeniti okolnosti, a to se nikad nije moglo na ovakav nacin. Odnosno moglo je, ali nikad nije izaslo na dobro.
Ti i ostatak "civiliziranog svijeta" od nas ocekujete da napravimo kulturnu, kontroliranu, dobro koordiniranu... revoluciju. Takva mogucnost ne postoji jer kada bi smo mi mogli bilo sta realizirati na takav nacin ne bi nam sve ovo ni trebalo.
Ovo je klasican primjer KRIVOG SRASTANJA i dzaba je bilo kakva vjezba i bilo kakva fizioterapija kad imas zamjenjene lijevu i desnu nogu. Jedina pomoc je nova operacija ili dozivotni invaliditet. Ocito nam je sudjeno ovo drugo.
Zato je nas jedina nada da nam se posreci i da se desi neki NEOCEKIVANI revolucionar, neka kombinacija Mese Selimovica, Gavrila Principa i Nedzada Fazlije!
Dakle neko pametan i anacionalan, hrabar da zapuca, ali ne da bas ubije!
A nama se desio ... Mevlid, koji nije nista drugo nego ovo:
Nemamo dakle ni srece.
zapravo ne znam sta bih ti tacno rekao, ali nesto moram, jer me ovaj tvoj post podobro isprovocirao.
Ne znam sta ti je cilj, da podrzis ovu "revoluciju" ili da nam se pohvalis kako si ti tamo uspio pa bi i nesto para poslao svojim revolucionarima!
Hajde, sad necemo dovoditi u pitanje iskrenost tvojih namjera, ali brate ti si samo jos jedan primjer onih koji sa obale daju instrukcije davljeniku, hajde dobro ti nudis i slauf ali ipak pojma nemas o kakvom se ovdje glibu radi.
Zapitas li se ikad sta bi ti mogao napraviti da si sad ovdje. I zapitas li se da li bi ovim "smotanim revolucionarima" bilo pametnije da odu kao ti. Neki bi, budi siguran, takodje uspjeli nismo mi toliko smotani kad smo u normalnom okruzenju.
Nebrojeno puta sam rekao, zapravo ismijavao ovu floskulu "dovedite eksperte". Sta vi pobogu mislite da bi sad u ovakvim okolnostima mogli nesto napraviti Emerik Blum, Ante Markovic, Osman Pirija...?
Ovdje treba promjeniti okolnosti, a to se nikad nije moglo na ovakav nacin. Odnosno moglo je, ali nikad nije izaslo na dobro.
Ti i ostatak "civiliziranog svijeta" od nas ocekujete da napravimo kulturnu, kontroliranu, dobro koordiniranu... revoluciju. Takva mogucnost ne postoji jer kada bi smo mi mogli bilo sta realizirati na takav nacin ne bi nam sve ovo ni trebalo.
Ovo je klasican primjer KRIVOG SRASTANJA i dzaba je bilo kakva vjezba i bilo kakva fizioterapija kad imas zamjenjene lijevu i desnu nogu. Jedina pomoc je nova operacija ili dozivotni invaliditet. Ocito nam je sudjeno ovo drugo.
Zato je nas jedina nada da nam se posreci i da se desi neki NEOCEKIVANI revolucionar, neka kombinacija Mese Selimovica, Gavrila Principa i Nedzada Fazlije!
Nemamo dakle ni srece.
-
Vanzemaljac1981
#8 Re: Pismo jednoj revoluciji
Buraz, izvini sto sam uopste spomenuo ekonomsku potporu. Nisam mogao ni u najgorem halucinogenom tripu od Peyote-a sanjati da ces mi to nabiti na nos. Ljudima kao tebi je empatija hvaljenje, konstruktivna kritika je pljuvanje, a ruka koja ti se pruza je krvavi noz. Ti si u tom postu sebe diagnosticirao a ne mene.dustaban wrote:@vanzemaljac....
![]()
Nemamo dakle ni srece.
Caos i nadji drugog partnera za pricu, ad-hominem i cinizam nisu u mojoj prirodi.
-
hAZNADAR
#9 Re: Pismo jednoj revoluciji
U borbu? Protiv koga, na koga?udar 99 wrote:tacno , i uz to nema vise izbjeglica , i EU je u ku..rcu , nema vise socijale , nema vise na baustelu ici , jedva i EU svojim gradjanima obezbjedjuje soocijalu , nema vise bjezanije , nema se kud , zatvorice vas kao Palestince zidom i sto rece vanzemaljac postat cete kao kanibaliSta cete kuci??? Ovdje vas je milion n ovom forumu, a na ulicama pedeset. SRAMOTA!!! Pisete neke ironicne i sarkasticne komentare jedni drugima ovdje ko razmazeni ameri, a zivite u jednoj od najsiromasnijih drzava na svijetu!
Na politicare koje smo sami izabrali mozda? Podsjecam - nemamo ni okupaciju niti diktaturu, sankcije,....
Kako je to samo jednostavno ici u juris na okupacije i diktature, al eto idemo hipoteticki reci da su rjesenje problema nasi politicari..
I sta onda, fino ih sve skinemo,... koga postaviti na njihovo mjesto? Cuveni plenum gradjana mozda gdje su vec sada poceli jedan drugom iz zavisti i sujete podapinjati stupice, ogovarati i blatiti jedan drugoga.
Postoje mozda skrivena blaga u sjedistima stranaka koja ce se naplatiti i time obnoviti privreda? Ili mozda da rasprodamo auta i vikendice politicara,.... pa da svakom od nas zapadne par maraka. Ili mozda budzet kojeg ce ovako malog nako drugi bolje razpodjeliti. A znamo zasto je mali i koliko ga svi revnosno i sa odgovornoscu placamo.
Juris na dejtonski poredak mozda - pa ga srusis jednostrano na 30% drzave a ostali te blijedo gledaju kao i ostatak svijeta.
Itd. Mante se jurisa i revolucionarnih poklica,... tako lako bas nije. Problem je u nama prvenstveno jer se ne znamo brinuti sami o sebi, niti organizovati sistem drustvo,.. kako treba - bolje smo funkcionisali pod vlascu drugih - nije ni cudo sto smo jedini koji prizivaju strance da "reaguju" i poduzmu nesto. A neznamo sami imati drzavu i brinuti se sami o sebi jer svako misli samo na sebe, drzavu dozivljavamo kao tatu koji te mora hraniti a ti da igras igrice, i prokleta zavist prema drugima sto imaju vise ili im je bolje nas pojede i neda da niko napreduje.
Jedina borba koja nam predstoji je dugotrajna i naporna, iscrpljujuca a to je sazrijevanje i sloga ma koliko glupo i naivno zvucala. Svi koji danas pozivaju na ustanak i hitno poduzimanje necega nemaju ni blagu predstavu sta poslije, sta ako juris uspije i kako ekonomisati mrvicama.
-
Vanzemaljac1981
#10 Re: Pismo jednoj revoluciji
hAZNADAR wrote:U borbu? Protiv koga, na koga?udar 99 wrote:tacno , i uz to nema vise izbjeglica , i EU je u ku..rcu , nema vise socijale , nema vise na baustelu ici , jedva i EU svojim gradjanima obezbjedjuje soocijalu , nema vise bjezanije , nema se kud , zatvorice vas kao Palestince zidom i sto rece vanzemaljac postat cete kao kanibaliSta cete kuci??? Ovdje vas je milion n ovom forumu, a na ulicama pedeset. SRAMOTA!!! Pisete neke ironicne i sarkasticne komentare jedni drugima ovdje ko razmazeni ameri, a zivite u jednoj od najsiromasnijih drzava na svijetu!
Na politicare koje smo sami izabrali mozda? Podsjecam - nemamo ni okupaciju niti diktaturu, sankcije,....
Kako je to samo jednostavno ici u juris na okupacije i diktature, al eto idemo hipoteticki reci da su rjesenje problema nasi politicari..
I sta onda, fino ih sve skinemo,... koga postaviti na njihovo mjesto? Cuveni plenum gradjana mozda gdje su vec sada poceli jedan drugom iz zavisti i sujete podapinjati stupice, ogovarati i blatiti jedan drugoga.
Postoje mozda skrivena blaga u sjedistima stranaka koja ce se naplatiti i time obnoviti privreda? Ili mozda da rasprodamo auta i vikendice politicara,.... pa da svakom od nas zapadne par maraka. Ili mozda budzet kojeg ce ovako malog nako drugi bolje razpodjeliti. A znamo zasto je mali i koliko ga svi revnosno i sa odgovornoscu placamo.
Juris na dejtonski poredak mozda - pa ga srusis jednostrano na 30% drzave a ostali te blijedo gledaju kao i ostatak svijeta.
Itd. Mante se jurisa i revolucionarnih poklica,... tako lako bas nije. Problem je u nama prvenstveno jer se ne znamo brinuti sami o sebi, niti organizovati sistem drustvo,.. kako treba - bolje smo funkcionisali pod vlascu drugih - nije ni cudo sto smo jedini koji prizivaju strance da "reaguju" i poduzmu nesto. A neznamo sami imati drzavu i brinuti se sami o sebi jer svako misli samo na sebe, drzavu dozivljavamo kao tatu koji te mora hraniti a ti da igras igrice, i prokleta zavist prema drugima sto imaju vise ili im je bolje nas pojede i neda da niko napreduje.
Jedina borba koja nam predstoji je dugotrajna i naporna, iscrpljujuca a to je sazrijevanje i sloga ma koliko glupo i naivno zvucala. Svi koji danas pozivaju na ustanak i hitno poduzimanje necega nemaju ni blagu predstavu sta poslije, sta ako juris uspije i kako ekonomisati mrvicama.
Nemoj mi reći da je Babilon jedini odgovor
Nezgodno je vreme, ma da, ma da
Nezgodno je vreme, samo da ne ostanem zatvoren
Proći će i njihovo
Izagnavsi me, oni su oko mene
Oči su svoje uprli da me obore na zemlju
Oni su oni, kao lav koji hoce da rastrže
Oni su oni, kao lav što sedi u potaji
Moram da zauzmem stav
Sa svake strane, moram da zauzmem stav
Nema više vremena, moram da zauzmem stav!
Dve hiljade puta, siguran
Dve hiljade godina, siguran
Dve hiljade puta, dve hiljade godina siguran
Dve hiljade godina, dve hiljade godina siguran
Proći će i njihovo
-
hAZNADAR
#11 Re: Pismo jednoj revoluciji
Dobro junacino, zauzeo si stav, cvrst ko stijena, nepokolebljiv i odlucan,....
Al mi je rece na koga i sta cete jurisati i gdje srusiti dejton a gdje ne - i naravno gdje naci pare.
Al mi je rece na koga i sta cete jurisati i gdje srusiti dejton a gdje ne - i naravno gdje naci pare.
-
sabanss
#12 Re: Pismo jednoj revoluciji
Meni u oci upade samo kako covjek forsira ekonomiste, pravnike i one sa FPN-a.. Oni ce nas sigurno odvesti u bolju buducnost 
-
Vanzemaljac1981
#13 Re: Pismo jednoj revoluciji
Opet cinizam. To vam je stvarno zaj-ebana bolest. Pokusaj naci nesto produktivno u sebi, ili barem procitaj moj prvi post gore, gdje pisem da Dayton trenutno ne treba ni dirnuti, i da znam za nacine da se dodje do para, da ih cak JA licno nudim.hAZNADAR wrote:Dobro junacino, zauzeo si stav, cvrst ko stijena, nepokolebljiv i odlucan,....
Ali ko ce citati sta ljudi pisu, najvaznije je biti mangup i omalovazavati ostale ljude, tako se gradi stabilno drustvo.
-
Vanzemaljac1981
#14 Re: Pismo jednoj revoluciji
Sta je tvoj prijedlog?sabanss wrote:Meni u oci upade samo kako covjek forsira ekonomiste, pravnike i one sa FPN-a.. Oni ce nas sigurno odvesti u bolju buducnost
-
sabanss
#15 Re: Pismo jednoj revoluciji
Bilo koja druga struka koja ima dodira sa opipljivim stvarima: agronomi, inzinjeri, sumari... Ovi tvoji znaju samo generisati krizu zakonima i kreditima.Vanzemaljac1981 wrote:Sta je tvoj prijedlog?sabanss wrote:Meni u oci upade samo kako covjek forsira ekonomiste, pravnike i one sa FPN-a.. Oni ce nas sigurno odvesti u bolju buducnost
- Skijaš
#16 Re: Pismo jednoj revoluciji
U BiH je registrovano par stotina političkih stranaka a izbori su za pola godine. Vlast sastavlja onaj ko ima većinu u parlamentu i ako ima dovoljno budala da ponovo glasaju za Dodika, Lagumdžiju, Radončića, Čovića i SDA, onda će nabrojani ponovo u vlast. Tako stvari funkcionišu u demokratiji.
-
sabanss
#17 Re: Pismo jednoj revoluciji
Nismo mi za demokratije... Ovi gore pobrojani ce opet formirati vlast 99.9999%
-
Vanzemaljac1981
#18 Re: Pismo jednoj revoluciji
Razumijem tvoju poentu. Znaci ljudi koji na konkretan nacin doprinose drustvu, koji imaju znanje o proizvodnji, koji znaju izgraditi industrijski sektor i na najefikasniji nacin izkoristiti realne resurse (ljudstvo, energiju itd.).sabanss wrote:Bilo koja druga struka koja ima dodira sa opipljivim stvarima: agronomi, inzinjeri, sumari... Ovi tvoji znaju samo generisati krizu zakonima i kreditima.Vanzemaljac1981 wrote:Sta je tvoj prijedlog?sabanss wrote:Meni u oci upade samo kako covjek forsira ekonomiste, pravnike i one sa FPN-a.. Oni ce nas sigurno odvesti u bolju buducnost
Slazem se. Te struke su mnogo korisnije od onih koje sam ja predlozio.
Zar nije ovo ljepse: da konkretno pricamo i da najbolje ideje pobjede? Tvoja ideja mi se jako svidja, i smatram da trebas da je siris sto vise.
-
Vanzemaljac1981
#19 Re: Pismo jednoj revoluciji
U normalnom drustvu, da. Ali u drustvu gdje je velika vecina neinformisana, zbog:Skijaš wrote:U BiH je registrovano par stotina političkih stranaka a izbori su za pola godine. Vlast sastavlja onaj ko ima većinu u parlamentu i ako ima dovoljno budala da ponovo glasaju za Dodika, Lagumdžiju, Radončića, Čovića i SDA, onda će nabrojani ponovo u vlast. Tako stvari funkcionišu u demokratiji.
- nedostatka nezavisnih medija
- totalne odsutnosti nezavisnih etickih komisija u sve i jednom polju
- post-ratne psihoze kod velike vecine gradjana
- masovne korupcije
itd.
u takvom drustvu je ja mislim pogresno uopste pricati o demokratiji. Treba prvo napraviti uslove za demokratiju, a ne kao 1990: nakon stotine i stotine godina ratovanja, klanja, monarhizma, okupacije, fasizma, jednopartijske diktature i svakakvih gadosti odjednom: voilá! Eto vam pa glasajte.
Ja mislim da se tu tek sad radja demokratija. Jedva joj se vidi glava.
-
hAZNADAR
#20 Re: Pismo jednoj revoluciji
Demokratiju vec imamo, ona je tehnicki vec tu,.. za razliku od dobrog dijela svijeta danas biramo sami svoju vlast sto je mnogima samo san. Problem je navici se na demokratiju i tako razmisljati. I tu se tek vidi glava, pogotovo na tvom primjeru gdje stvarno mislis da mozes mijenjeti sistem mimo izbora. Okvire za urednjenje svog drustva, promjene imamo i poluge za to,... treba samo iskoristiti ako ima ko bolji od ovih sada. Ako ne - to je vec skroz druga prica.Vanzemaljac1981 wrote:U normalnom drustvu, da. Ali u drustvu gdje je velika vecina neinformisana, zbog:Skijaš wrote:U BiH je registrovano par stotina političkih stranaka a izbori su za pola godine. Vlast sastavlja onaj ko ima većinu u parlamentu i ako ima dovoljno budala da ponovo glasaju za Dodika, Lagumdžiju, Radončića, Čovića i SDA, onda će nabrojani ponovo u vlast. Tako stvari funkcionišu u demokratiji.
- masovne korupcije
itd.
u takvom drustvu je ja mislim pogresno uopste pricati o demokratiji. Treba prvo napraviti uslove za demokratiju, a ne kao 1990: nakon stotine i stotine godina ratovanja, klanja, monarhizma, okupacije, fasizma, jednopartijske diktature i svakakvih gadosti odjednom: voilá! Eto vam pa glasajte.
-
Vanzemaljac1981
#21 Re: Pismo jednoj revoluciji
Hvala na komplimentu. Ali ja ne zivim u Bosni, i ponavljam: postoje kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi demkoratija funkcionlisala. Ti kriteriji nisu ispunjeni. Ako mislis da je demokratija samo "narod bira svoje predstavnike", onda se koristis najjednostavnijom definicijom tog pojma, sto nije ozbiljan pristup.hAZNADAR wrote:Demokratiju vec imamo, ona je tehnicki vec tu,.. za razliku od dobrog dijela svijeta danas biramo sami svoju vlast sto je mnogima samo san. Problem je navici se na demokratiju i tako razmisljati. I tu se tek vidi glava, pogotovo na tvom primjeru gdje stvarno mislis da mozes mijenjeti sistem mimo izbora. Okvire za urednjenje svog drustva, promjene imamo i poluge za to,... treba samo iskoristiti ako ima ko bolji od ovih sada. Ako ne - to je vec skroz druga prica.Vanzemaljac1981 wrote:U normalnom drustvu, da. Ali u drustvu gdje je velika vecina neinformisana, zbog:Skijaš wrote:U BiH je registrovano par stotina političkih stranaka a izbori su za pola godine. Vlast sastavlja onaj ko ima većinu u parlamentu i ako ima dovoljno budala da ponovo glasaju za Dodika, Lagumdžiju, Radončića, Čovića i SDA, onda će nabrojani ponovo u vlast. Tako stvari funkcionišu u demokratiji.
- masovne korupcije
itd.
Ja ne govorim da treba nesto uraditi mimo sistema, vec da sistem treba prvo izgraditi, da bi demokratija mogla da funkcionise. Ona ne moze da funkcionize u vakumu, bez konteksta. Jer ako smatras da je kod vas danas STVARNA demokratija, onda smatras da je demokratija bila izgradjena vec 1990, jer se od tada nije mnogo desilo u drustvu. A ako smatras da je demokratija bila vec 1990, onda je rat fakticki bio samo ispoljavanje demokratskog potencijala. Bilo kako bilo, to zvuci kao precica ka razmisljanju.
-
Vanzemaljac1981
#22 Re: Pismo jednoj revoluciji
Ovo je uostalom vec drugi put da ignorises sve sto pisem, izmisljas nesto sto nisam napisao, i onda argumentujes protiv tog izmisljenog protivnika u svojoj glavi. Na engleskom se to zove "straw man-fallacy".hAZNADAR wrote:Demokratiju vec imamo, ona je tehnicki vec tu,.. za razliku od dobrog dijela svijeta danas biramo sami svoju vlast sto je mnogima samo san. Problem je navici se na demokratiju i tako razmisljati. I tu se tek vidi glava, pogotovo na tvom primjeru gdje stvarno mislis da mozes mijenjeti sistem mimo izbora. Okvire za urednjenje svog drustva, promjene imamo i poluge za to,... treba samo iskoristiti ako ima ko bolji od ovih sada. Ako ne - to je vec skroz druga prica.Vanzemaljac1981 wrote:U normalnom drustvu, da. Ali u drustvu gdje je velika vecina neinformisana, zbog:Skijaš wrote:U BiH je registrovano par stotina političkih stranaka a izbori su za pola godine. Vlast sastavlja onaj ko ima većinu u parlamentu i ako ima dovoljno budala da ponovo glasaju za Dodika, Lagumdžiju, Radončića, Čovića i SDA, onda će nabrojani ponovo u vlast. Tako stvari funkcionišu u demokratiji.
- masovne korupcije
itd.
U proslom postu si pitao sta da radimo sa Daytonom, i kako da dodjemo do para, NAKON sto sam ja napisao da Dayton ne treba dirati, i da cak ja nudim pare. Vrlo bizarno.
Ovaj put govoris kako ne moze van sistema, nakon sto sam ja napisao da sistem prvo treba izgraditi
Dobijam osjecaj da je ovo gubljenje vremena, tako da ga u buducnosti necu trositi na tebe.
Sa postovanjem
-
underwater
#23 Re: Pismo jednoj revoluciji
A koliko ti to para imas i zasto ih nudis unaokolo?Vanzemaljac1981 wrote:U proslom postu si pitao sta da radimo sa Daytonom, i kako da dodjemo do para, NAKON sto sam ja napisao da Dayton ne treba dirati, i da cak ja nudim pare. Vrlo bizarno.
Last edited by underwater on 15/02/2014 00:26, edited 1 time in total.
-
udar 99
#24 Re: Pismo jednoj revoluciji
BiH nije demokratija , zaokruzivanje imena na komadu papira nije demokratija
svake cetiri godine
Dejton nije ustav
nemate nikakve regulirane zakone
Visoki predstavnik ne zna bi li piskio ili kakio , i koja to drzava ima visokoga predstavnika kao fakticki zadnju instancu vlasti
korupcija na nivou Afrike
morate mijenjati sistem i pozurite , malo je vremena
preko narodnih plenuma razgovarajte o tim sustinskim stvarima
organizujte komsijske i susjedske zajednice , podrzavajte jedni druge , ceka vas izuzetno tezak put
koliko je divno sto se narod probudio u BiH( bar solidan broj gradjana )
rastuzuje me vas defetizam , jer ako sada propustite sansu ?
BiH ce nestati sa mape
da!
toliko je ozbiljno
svake cetiri godine
Dejton nije ustav
Visoki predstavnik ne zna bi li piskio ili kakio , i koja to drzava ima visokoga predstavnika kao fakticki zadnju instancu vlasti
organizujte komsijske i susjedske zajednice , podrzavajte jedni druge , ceka vas izuzetno tezak put
BiH ce nestati sa mape
da!
toliko je ozbiljno
-
underwater
#25 Re: Pismo jednoj revoluciji
Ovo sve stoji ... pametno receno ... ali situacija ni drugdje nije sjajnaudar 99 wrote:BiH nije demokratija , zaokruzivanje imena na komadu papira nije demokratija
svake cetiri godine
Dejton nije ustav
BiH ce nestati sa mape
da!
toliko je ozbiljno
Bilo je perioda kad su svi bili protiv nas ....a u svoj toj borbi za opstanak Bosna i nije mnogo ostvarila na svojim kvalitetima ... vise na slabostima svojih protivnika.
Da bi nestala sa mape ... netko je mora izbrisati ... a ne ide im bas od ruke.
Protesti nisu nikakva sansa ... osim za revoluciju .... a mi radnicke klase nemamo ....niti su nam glavni problem losi i pokvareni politicari (nista bolji nisu ni u europi, sve je to ista bagra)
Nass problem je katastrofalno sudstvo ... i nedostatak patriotizma.
To su 2 stvari koje se trebaju odmah mijenjati i to NE na ulici.