Kusturicin interview u danasnjem Guardianu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Edin H.

#1 Kusturicin interview u danasnjem Guardianu

Post by Edin H. »

http://film.guardian.co.uk/interview/in ... 69,00.html

Uzivajte ako znate engleski!

Izmedju ostalog kaze "nas "redatelj:

O svome selu:

"Ovo je moja Utopija"
Izgubio sam moj grad Sarajevo, ovo je sada moj dom. Ja sam zavrsio sa gradovima. Proveo sam cetiri godine u New York-u, deset u Parizu i bio neko vrijeme u Beogradu. Za mene to su samo aerodromi. Gradovi su ponizavajuca mjesta da zivis, osobito u ovom dijelu svijeta. Sve sto zaradim ulazem u ovo."

Pa onda:

Ali ono od cega se najvise trese vilica je da se Kusturica otudjio od nekoliko generacija Bosanskih Muslimana, centralno mjesto u selu ima pravoslavna crkva posvecena ucenjaku iz 13-og vijeka Svetom Savi, zastitniku Srba. Sta bi njegov pokojni otac Murat rekao rekao o ovome?
"Moj otac je bio ateista i uvijek se deklarisao Srbinom. U redu mi smo bili Muslimani 250 godina, ali smo bili pravoslavci prije toga i duboko u sebi uvijek smo bili Srbi, religija to ne moze promijeniti. Mi smo postali Muslimani samo da bi prezivjeli Turke."

Ako nista ovaj dobitnik dvije Zlatne palme i nedobitnik Oskara kao sto rekose u Danima nas svaki put pomalo iznenadi sa novim mudrolijama. :x
baja honolulu

Post by baja honolulu »

ne cudi da kusta ovako razmislja. zna se da su u bileci kusturice bili nekad vujovici koji su promjenili vjeru. to nije tajna. cak su se neke familije kusturica i vujovica "bratimile" i kumovale do ovog zadnjeg rata. znaju da imaju istu krv.
to mi je ispricao jedan vujovic iz bilece dok sam zivio u svici.
Tornjak

Post by Tornjak »

Ma pusti konja nije vrijedan pricanja! :oops:
zili

Post by zili »

ovaj novi film mu je ODRON odrona, gori od arizone

kao da je neki francuz pokušao imitirati kusturicu... grooozno
Edin H.

Post by Edin H. »

A gdje si vidio film?

Meni je ovaj komentar novinara interesantan:

Ovaj rat i njegovi ocajnicki pokusaji da se drzi rusevina stare Jugoslavije bacaju sjenu na njegovo djelo. On insistira da nije izabrao stranu, i njegovo odbijanje da to ucini napravilo ga je parijahom u Sarajevu, gradu koji ocigledno voli, ali u koji se vjerovatno nikada nece moci vratiti. Mokra Gora je blizu Sarajevu koliko to moze biti u Srbiji, a da ne predjete granicu. Cak i njegova kuca gleda preko planina na Bosnu. Tesko je ne vidjeti ga kao covjeka koji se incima priblizava svojoj kuci. Rat je uglavnom zaobisao ovo mjesto. Pastiri u bijelim gunjevima jos prave svoj sir, cvijetnu (flowery)? rakiju i dimljene kobasice.

Muslimanska sela preko brda u dolini Drine nisu bila te srece. Mnogi koji su odbili da napuste svoje kuce su masakrirani. Mnogo Srba je takodje nastradalo.
Tornjak

Post by Tornjak »

Edin H. wrote:A gdje si vidio film?

Meni je ovaj komentar novinara interesantan:

Ovaj rat i njegovi ocajnicki pokusaji da se drzi rusevina stare Jugoslavije bacaju sjenu na njegovo djelo. On insistira da nije izabrao stranu, i njegovo odbijanje da to ucini napravilo ga je parijahom u Sarajevu, gradu koji ocigledno voli, ali u koji se vjerovatno nikada nece moci vratiti. Mokra Gora je blizu Sarajevu koliko to moze biti u Srbiji, a da ne predjete granicu. Cak i njegova kuca gleda preko planina na Bosnu. Tesko je ne vidjeti ga kao covjeka koji se incima priblizava svojoj kuci. Rat je uglavnom zaobisao ovo mjesto. Pastiri u bijelim gunjevima jos prave svoj sir, cvijetnu (flowery)? rakiju i dimljene kobasice.

Muslimanska sela preko brda u dolini Drine nisu bila te srece. Mnogi koji su odbili da napuste svoje kuce su masakrirani. Mnogo Srba je takodje nastradalo.
Pa da sada zali za Sarajevom :D neka neka

A na koju stranu je ono otisao kada je vidjeo sta se radi njegovom narodu!

Ma isti Brena :oops:
Zox

Post by Zox »

Koliko god me nervira on, uvijek s istom pricom (ovo nije cak ni neko iznenadjenje, vise, kao sto neko rece), toliko me nerviraju i ovi "pa ja, volio bi on, ali mu neeeema!", i tako ukrug.
Ignorisite ga vise, jednom za svagda, i mirna Bosna.
Jaranuopancima

Post by Jaranuopancima »

Ja sam pravoslavni hriscanin,
da sutra na islam predjem da li me zbog toga treba osudit?

Tako i kusta ima pravo da bude ono sto zeli, ima pravo da prmjeni naciju vjeru, pa cak i grad u kojem je rodjen, na kraju to je njegova licna odluka na koju kao covjek ima pravo!

Znaci vi bosnjaci imate pravo da budete bogumili (ako ste to bili)?

pa da na islam predjete a kusti branite da se vrati pravoslavlju?

da nije malo licemjerno dragi moji forumasi?
lin

Post by lin »

Edin H. wrote:A gdje si vidio film?
Mozes ga naci u videotekama...onim sto jos drže pirate. Nisam gledala ali sam čula da i ne vrijedi.
Tisina

Post by Tisina »

zili wrote:ovaj novi film mu je ODRON odrona, gori od arizone

kao da je neki francuz pokušao imitirati kusturicu... grooozno
upravo gledala sam neki dan i pravo je bezze
Tornjak

Post by Tornjak »

Jaranuopancima wrote:Ja sam pravoslavni hriscanin,

Tako i kusta ima pravo da bude ono sto zeli, ima pravo da prmjeni naciju vjeru, pa cak i grad u kojem je rodjen, na kraju to je njegova licna odluka na koju kao covjek ima pravo!

Nije problem to sto je on presao na pravoslavjle. Problem je sto je on za vrijeme rata imao uticaj u politici i saradivao sa ratnim zlocincima dok je gledao kako se njegov grad Sarajevo rusi i kako narod gine. I jos prospa svoje price o kako smo mi Srbi ali smo kasnije presli na Islam pa se on eto sada vratio pravoslavlju, cista laz. I sto on to ima pricati na racun svih nas neka za sebe prica sta god hoce to me ne briga, da je on kao normalan covjek presao na pravoslavjle cisto iz njegove zelje ili sta ja znam boze moj svako ima svoj zivot i bira sta ce biti a sta nece ali on je pokazao svoju vrlo losu stranu.
rajvosa

Post by rajvosa »

Pustite covjeka vec jednom...Masa Bosanaca se odrekla pasosa u korist njemackog, francuskog,americkog,svedskog itd itd...Covjek ima pravo da misli kako misli , druga je stvar sto se to nekome ne svidja...

Gledao sam njegovo selo, ruku na srce ona crkva mu i nije trebala...Nemam nista protiv sakralnih objekata, obisao sam sve bitne crkve ovog svijeta...Savjetovao bih mu da uz crkvu sagradi objekat i da ga nazove samarhana...pa nek svi tzv vjernici nakon svog obreda svrate u samarhanu pa se dobro posamaraju...
I nama na ovom forumu bi trebao podforum zvani samarhana..Zar ne

Gledao sam film...Sve u svemu moze se reci da je uspjesan.Prva polovina filma je veoma destruktivna i kaoticna...pretjerao je ..Druga polovina filma je stari Kusturica, veoma kvalitetna , super..Turisticki savez BiH mu treba biti na tome zahvalan..Fotografija , posebno u drugoj pol. filma je takodjer odlicna..Film je predugacak,prenatrpan,preopterecen...licnim komfliktom koji je kusta iznio iz nesretnog rata

Zanr je ljubavno ratni..Ipak kusta se nekako na jedvite jade snasao u ratnom zanru...Pokusao je da bude siv tj da napravi kompromis...Mislim da je to fino od njega al je ipak rat u BiH bio beskompromisan...

Film nece osvojiti znacajne nagrade..dakle ovaj film ostaje bez Zlatne palme...sto se nagrade Oskar tice tu sam veliki skeptik..
Edin H.

Post by Edin H. »

Imas jos jedan interesantan detalj u interview-u nevezan direktno za Emira.
Usput, Emir bi trebao promijeniriti ime u Obrad ili nesto slicno.
Imate li kakvih prijedloga?

Naime engleski cenzori nece da puste film da se prikazuje u njihovim kinima ukoliko Emir ne izbaci scenu u kojoj macka pojede goluba.

Nakon svog americkog nasilja? :?
nebi

Post by nebi »

Obilic,opanak,harize..itd.
ovdje se ne radi o vjeri i naciji,vec,kako to Marko Vesovic rece,o izboru izmedju dzelata i zrtve.
zili

Post by zili »

kustu ne treba ignorisati, kustu treba iskoristiti. može se on na trepavice posaditi, ali on je bosanski režiser. znači bosna ima jedinog režisera osim coppole koji je dobio dvije zlatne palme. to što je on gnjida od čovjeka, to na stranu - mislite da je coppola "raja"?

bila sam u beogradu prije par mjeseci. bila je tad neka manifestacija "najveći srpski pisci" i lijepo na billboardu 2 metra visok portret meše selimovića :shock:

kad bismo mi pravili tako neku smotru u SA, da li bi u "najveće bosanke režisere" uvrstili i kustu? i zašto ne?

ili još gora varijanta, kad bi pravili izbor "najvećih bosanskih pisaca" da li bi tu bilo mjesta za jednog nobelovca - ivu andrića?
Samba44ba

Post by Samba44ba »

zili wrote:ili još gora varijanta, kad bi pravili izbor "najvećih bosanskih pisaca" da li bi tu bilo mjesta za jednog nobelovca - ivu andrića?
vec je isto radeno i svaki put je andric imao zapazeno mjesto ;)

kusturica je ipak druga prica
covjek ima kompleks licnosti i jasno se definise kao sve samo ne bosanac sto je apsurd ali cinjenica u njegovom ponasanju

stoga ga ne vidim kao bliskog bosni
zili

Post by zili »

Samba-rumba-cha-cha-cha

na odsjeku za bhs književnosti (bivše jugoslovenske, koje su sad nacio-podijeljene) andrić se ne ubraja u bosansku književnost, već djelomičnu u hrvatsku, djelomično u srpsku. uzgred budi rečeno, isak samokovlija se nigdje ne ubraja, jer jbg, za njega nema kategorije, pa smo ga jednostavno izbacili iz nastavnog plana i programa.

samo hoću da kažem, da smo mi ti koji ispadamo budele ako smo spremni da se odreknemo DVIJE zlatne palme samo zato što je kusta kreten.
twynsty

Post by twynsty »

Tornjak wrote:

Nije problem to sto je on presao na pravoslavjle. Problem je sto je on za vrijeme rata imao uticaj u politici i saradivao sa ratnim zlocincima dok je gledao kako se njegov grad Sarajevo rusi i kako narod gine. I jos prospa svoje price o kako smo mi Srbi ali smo kasnije presli na Islam pa se on eto sada vratio pravoslavlju, cista laz. I sto on to ima pricati na racun svih nas neka za sebe prica sta god hoce to me ne briga, da je on kao normalan covjek presao na pravoslavjle cisto iz njegove zelje ili sta ja znam boze moj svako ima svoj zivot i bira sta ce biti a sta nece ali on je pokazao svoju vrlo losu stranu.
Jaranuopancima niko ne osudjuje rodjaka Mehmeda Spahe koji se borio u ratu i u miru sa Srpskim Radikalima za Seseljevu ideju a svi osudjuju Kustu kojem jeste svaki grad 'aerodrom' i koji nije ni rijecima ni djelima bio borac za srpstvo kao Spaho i mngi drugi?Kako nam ne smetaju prijateljski , intimni odnosi politicara iz sve tri konfesije?Nije li amoralno suditi samo jednoj osobi?
Samba44ba

Post by Samba44ba »

zili wrote:Samba-rumba-cha-cha-cha

na odsjeku za bhs književnosti (bivše jugoslovenske, koje su sad nacio-podijeljene) andrić se ne ubraja u bosansku književnost, već djelomičnu u hrvatsku, djelomično u srpsku. uzgred budi rečeno, isak samokovlija se nigdje ne ubraja, jer jbg, za njega nema kategorije, pa smo ga jednostavno izbacili iz nastavnog plana i programa.

samo hoću da kažem, da smo mi ti koji ispadamo budele ako smo spremni da se odreknemo DVIJE zlatne palme samo zato što je kusta kreten.
U srednjem skolstvu obojica su zastupljeni u literaturi BH naroda.
zili

Post by zili »

gdje to, molim te, u ona tri i po kantona gdje se primjenjuje bh plan i program?
mr_orange

Post by mr_orange »

Nedavno sam bio na jednom predavanju filmskog kriticara Duska Dimitrovskog u Kinoteci i mislim da je ono sto je on izjavio najpametnije. Rekao je otprilike slijedece, da je Kusturica Bosanac i Sarajlija sta god on izjavljivao i da uopste ne treba slusati sta prica uokolo vec da treba gledati njegove filmove, ne treba gledati umjetnika po onome sto prica za novine, vec po djelima.
Samba44ba

Post by Samba44ba »

zili wrote:gdje to, molim te, u ona tri i po kantona gdje se primjenjuje bh plan i program?
U svim kantonima gdje je u ratu Armija BIH, a u miru Bosnjaci vodili rijec.
Jaranuopancima

Post by Jaranuopancima »

nebi wrote:

ovdje se ne radi o vjeri i naciji,vec,kako to Marko Vesovic rece,o izboru izmedju dzelata i zrtve.
ma ja davno sam ja vec rekao da je problem sto je kusta postao sla van
i to sto je otisao u neprijateljski Beograd da je kojim slucajem otisao u Zagreb sve bi bilo drugacije...
nije do kuste...
ipak je do vas dragi moji forumasi... :-)
twynsty

Post by twynsty »

Kada se radi o djelatu i zrtvi , ne krivimo Seseljevog prvog covjeka Mehmeda Spahu-koji se borio tokom rata uz Seselja?Ne smeta nam ni on ni ulica u centru Sa. po njegovome djedu?
Mi smo ti koji sve vrijedne ljude uvredama tjeramo iz svoga ok(r)uzenja.
rajvosa

Post by rajvosa »

Jaranuopancima wrote:
nebi wrote:

ma ja davno sam ja vec rekao da je problem sto je kusta postao sla van
i to sto je otisao u neprijateljski Beograd da je kojim slucajem otisao u Zagreb sve bi bilo drugacije...
nije do kuste...
ipak je do vas dragi moji forumasi... :-)

Dobar ti nick, cuj "jaran u opancima" :lol: :lol: :lol: :lol: ..Stalno ih mjenjas nije mi jasnoi zasto, pa ovo ti je cetvrti nick
Post Reply