Šta je istina u BiH?

betametazon

#1 Šta je istina u BiH?

Post by betametazon »

Švedski profesori daju analizu i "svoje" viđenje rata u BiH:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/svedski- ... /140130026

"Svoje" sam stavio pod navodnike jer sam način interpretacije datog viđenja sa ove strane entitetske granice zvuči mnogo poznato, barem meni zvuči.
Svi znamo da svaka etnička skupina ima tu sklonost da usvaja informacije u ovisnosti o tome da li su one u pozitivnom ili negativnom kontekstu u odnosu na tu etničku skupinu. Ako na vijestima čujem da je nad mojim narodom počinjen zločin bez sumnje vejrujem u to iako to nisam vidio svojim očima. Ako čujem da je moj narod počinio zločin onda sumnjam i ne prihvatam to kao istinu nego kao laž i propagandu "druge strane".

U BiH imamo mnogo dokaza o zločinima ali činjenice govore da ljudi još uvijek žive zatvoreno i relativiziraju sve što se može relativizirati. Snimci, iskopavanja masovnih grobnica, svjedočenja, suđenja...ništa, ko je imao kakvu sliku u glavi 92 i 95 ima je i sad.

Šta je istina u BiH? Jesu li svi isti? Jesu li svi jednako krivi ili jednako pravi? Može li se dokazati išta i prihvatiti kao istina bilo šta o ratu u BiH ili će uvijek egzistirati shvaćanje "ničije zemlje", na svom području svako je u pravu a generalno niko nije u pravu? Šta je rješenje u BiH, da li su narodni sposobni ikada prihvatiti neke stvari koje njima ne idu u prilog i reći "da, u moje ime je počinjen zločin i ja to osuđujem"?

Čini mi se da ovdje nema rješenja, svijest naroda je oblikovana na toliko kompleksan način da nema povratka nazad, suočavanje svakog sa samim sobom je nešto što se ovdje teško može ostvariti...
drunken tiger

#2 Re: Šta je istina u BiH?

Post by drunken tiger »

U BiH nije bio rat nego ne ja BIH izvršena agresija od strane Srbije i Crne Gore! To je istina.
It_is_a_Leclerc

#3 Re: Šta je istina u BiH?

Post by It_is_a_Leclerc »

Istina je ono što je utvrdio sud, a ne minorni, krajnje nebitni i marginalni švedski profesor.
denad74

#4 Re: Šta je istina u BiH?

Post by denad74 »

drunken tiger wrote:U BiH nije bio rat nego ne ja BIH izvršena agresija od strane Srbije i Crne Gore! To je istina.
A bome i Hravtske...
:izet: :izet:
drunken tiger

#5 Re: Šta je istina u BiH?

Post by drunken tiger »

denad74 wrote:
drunken tiger wrote:U BiH nije bio rat nego ne ja BIH izvršena agresija od strane Srbije i Crne Gore! To je istina.
A bome i Hravtske...
:izet: :izet:
:thumbup:
betametazon

#6 Re: Šta je istina u BiH?

Post by betametazon »

It_is_a_Leclerc wrote:Istina je ono što je utvrdio sud, a ne minorni, krajnje nebitni i marginalni švedski profesor.
ali ko to uzima za relevantno? Na kraju krajeva svjedoci smo mnogih kontradiktornih odluka suda. Kad se osudi neko "naš" onda je to politčka igra i politički sud a za one druge pravda. Kad se oslobodi neko "naš" onda je obrnuto. Ja postavljam pitanje da li postoji nešto, neki način, neki dokaz u odnosu na koji niko neće relativizirati događaje nego će svi reći "da, tako je bilo!"?

@drunken - i agresija je rat, u svakom slučaju. ja nisam govorio ni o građanskom ni o međudržavnom ratu, nego oćenito o ratu kako bih pokušao sa što neutralnije tačke da posmatram problem. ono oko čega se svi slažemo jeste da je bio rat...
It_is_a_Leclerc

#7 Re: Šta je istina u BiH?

betametazon wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Istina je ono što je utvrdio sud, a ne minorni, krajnje nebitni i marginalni švedski profesor.
ali ko to uzima za relevantno? Na kraju krajeva svjedoci smo mnogih kontradiktornih odluka suda. Kad se osudi neko "naš" onda je to politčka igra i politički sud a za one druge pravda. Kad se oslobodi neko "naš" onda je obrnuto. Ja postavljam pitanje da li postoji nešto, neki način, neki dokaz u odnosu na koji niko neće relativizirati događaje nego će svi reći "da, tako je bilo!"?

@drunken - i agresija je rat, u svakom slučaju. ja nisam govorio ni o građanskom ni o međudržavnom ratu, nego oćenito o ratu kako bih pokušao sa što neutralnije tačke da posmatram problem. ono oko čega se svi slažemo jeste da je bio rat...
Netačno.
Sudske se odluke u civilizovanom svijetu poštuju bezpogovorno. Mi se s njima možemo slagati ili ne, možemo o haškom tribunalu misliti ovo ili ono, međutim, nepobitna je činjenica da je jedino sudska istina nepobitna historijska materija donešena na osnovu konkretnih dokaza, svjedočenja, po principu pravičnosti i pravde, od strane nezavisnih i slobodoumnih kvalifikovanih sudija.

Sve ostalo su tlapnje besposlenih švedskih nadri-historičara koji nemaju pametnija posla nego se baviti stvarima i pojavama o kojima ne znaju ništa.
Perec

#8 Re: Šta je istina u BiH?

Post by Perec »

Istina je ta da nije bilo genocida ni u Hrvatskoj ni u BiH u prošlom ratu. Nekoliko tisuća ubijenih vojnika i ratnih zarobljenika nazivati genocidom je obezvrijeđivanje Holokausta, Ruande, genocida nad Armencima..
exliberal-ex

#9 Re: Šta je istina u BiH?

Post by exliberal-ex »

Sta je istina?....ko ce ga znati, u Bosni imas par istina i nijedna nije "istinita"
Nas su ucili jednu istinu o drugom svjetskom ratu a sad je skroz drugacija i jos uvijek dobijamo neke nove podatke koji bacaju skroz drugacije svjetlo ( i ovo nepricam o ratu na nasim prostorima nego o cijelom WWII)....sta tek reci o ovom zadnjem :?
Paranoid

#10 Re: Šta je istina u BiH?

Post by Paranoid »

Prvo neko iz Švedske, za koga nebi nikad čuli, izjavi glupost težu i od "umetnika" Rajka Vasića i onda šta:

a) Otvara se tema,
b) Osude i izjednače svi redom,
c) Zakuha se..
d) Mirotvorci uskoče i probaju atomsku unijet u UN,
e) Odnekud doleti i vrabac sa DDoS prijetnjom,
f) Admin zaključa temu...

Enjoy Life - Enjoy Bosnia and Herzegovina...
touch brain

#11 Re: Šta je istina u BiH?

Post by touch brain »

istina je sredina izmedju potpune lazi i potpune istine :run:
Last edited by touch brain on 30/01/2014 15:40, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#12 Re: Šta je istina u BiH?

Perec wrote:Istina je ta da nije bilo genocida ni u Hrvatskoj ni u BiH u prošlom ratu. Nekoliko tisuća ubijenih vojnika i ratnih zarobljenika nazivati genocidom je obezvrijeđivanje Holokausta, Ruande, genocida nad Armencima..
Što si nepismen toliko ?
exliberal-ex

#13 Re: Šta je istina u BiH?

Post by exliberal-ex »

It_is_a_Leclerc wrote:Netačno.
Sudske se odluke u civilizovanom svijetu poštuju bezpogovorno. Mi se s njima možemo slagati ili ne, možemo o haškom tribunalu misliti ovo ili ono, međutim, nepobitna je činjenica da je jedino sudska istina nepobitna historijska materija donešena na osnovu konkretnih dokaza, svjedočenja, po principu pravičnosti i pravde, od strane nezavisnih i slobodoumnih kvalifikovanih sudija.

Sve ostalo su tlapnje besposlenih švedskih nadri-historičara koji nemaju pametnija posla nego se baviti stvarima i pojavama o kojima ne znaju ništa.
Leclerc

zasto onda taj sud nepriznaju mnoge civilizovane drzave?
zasto taj sud nevazi za njih?
It_is_a_Leclerc

#14 Re: Šta je istina u BiH?

exliberal-ex wrote:

Leclerc

Nije istina.

Haški sud je osnovala generalna skupština UN-a, i kao takvog ga imaju priznati sve punopravne članice iste.
Perec

#15 Re: Šta je istina u BiH?

Post by Perec »

It_is_a_Leclerc wrote:
Perec wrote:Istina je ta da nije bilo genocida ni u Hrvatskoj ni u BiH u prošlom ratu. Nekoliko tisuća ubijenih vojnika i ratnih zarobljenika nazivati genocidom je obezvrijeđivanje Holokausta, Ruande, genocida nad Armencima..
Što si nepismen toliko ?
Nemaš argumenata za raspravu?
seln

#16 Re: Šta je istina u BiH?

Post by seln »

exliberal-ex wrote:

Leclerc

srbija nije civilizovana drzava.
I pise se "ne priznaju" i "ne vazi".
kingofsnake

#17 Re: Šta je istina u BiH?

Post by kingofsnake »

Znaš li ti šta je genocid? Jel misliš da postoji broj ubistava koji treba "zadovoljiti" da bi se nešto zvalo genocidom? Ti pričaš o obezvrjeđivanju, a upravo si obezvrjedio desetine hiljada civilnih žrtava. Sram te bilo, kako ti samo može u obraz stat. Još kao namazan, pa napisao tisuća, da ne skontamo iz kojeg puka dolaziš. Istina je da ne zaslužuješ da dišeš.

Pa da ponovimo:

Statut međunarodnog krivičnog suda, član 6.

Izraz "genocid" znači bilo koje od niže opisanih djela, počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je: (a) ubijanje pripadnika skupine; (b) nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; (c) namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; (d) nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; (e) prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu.
maintain91

#18 Re: Šta je istina u BiH?

Post by maintain91 »

A majka sta ti radi?
betametazon

#19 Re: Šta je istina u BiH?

Post by betametazon »

Temu sam otvorio potaknut tekstom kojeg sam naveo na početku a onda otvorih još par vijesti i pročitah komentare i naravno ista priča - dvije strane suprotstavljene tako da onaj ko čita sa strane nema pojma ko je tu zapravo u pravu.

Dakle, moje je pitanje da li je moguće u 21 vijeku kad imamo sve moguće izvore na raspolaganju opet relativizirati stvari?

ps, moja namjera nije da izjednačim sve nego da pokušam otkloniti predrasude i pretpostavke i potaknuti barem nekoga da pogleda situaciju iz ugla onog drugog. Mislim, nemoguća je misija, teško će iko išta prihvatiti negativno o sebi a pogotovu ako se ima uhvatiti i za šta kao argument u svoju korist pa makar to bio i neki suprotni zločin od prije 60 godina ili bogte pit'o kad. Recimo, jedan komentator tamo kaže (parafraziram): "ne smarajte sa genocidom, eno i Hrvatska je protjerala Srbe pa opet postoji, nikom ništa". Mislim, nigdje veze... o genocidu i zločinima se treba pričati baš da se ne bi ponovili nigdje i nikome ali čini mi se da se svaki zločin (i ne samo kod nas nego i u svijetu) koristi samo da bi se opravdao neki svoj budući i tako u krug :-)
Perec

#20 Re: Šta je istina u BiH?

Post by Perec »

Može li mi netko objasnit koja je sličnost između Holokausta ( nekoliko milijuna ubijenih muškaraca, žena i djece u plinskim komorama) i zločina u Srebrenici? Oba zločina su genocid. Po čemu?
seln

#21 Re: Šta je istina u BiH?

Post by seln »

Perec wrote:Može li mi netko objasnit koja je sličnost između Holokausta ( nekoliko milijuna ubijenih muškaraca, žena i djece u plinskim komorama) i zločina u Srebrenici? Oba zločina su genocid. Po čemu?
I jedan i drugi su izveli fasiti, nicim izazvani, osim mrznjom prema odredjenoj skupini.
Cilj: unistenje te skupine na odredjenoj teritoriji.
kingofsnake

#22 Re: Šta je istina u BiH?

Post by kingofsnake »

exliberal-ex wrote:

Leclerc

Priznavali ili ne, idu u zatvor prema odlukama tog suda. A kasnije, iz zatvora, mogu do bogojavljanja pričati da ga ne priznaju. Evo Srbi, svaki dan pričaju da ga ne priznaju, a još malo dobiće status manjine u Hagu ;)
Perec

#23 Re: Šta je istina u BiH?

Post by Perec »

seln wrote:
Perec wrote:Može li mi netko objasnit koja je sličnost između Holokausta ( nekoliko milijuna ubijenih muškaraca, žena i djece u plinskim komorama) i zločina u Srebrenici? Oba zločina su genocid. Po čemu?
I jedan i drugi su izveli fasiti, nicim izazvani, osim mrznjom prema odredjenoj skupini.
Jesu li u Srebrenici pobijene žene i djeca?
Paranoid

#24 Re: Šta je istina u BiH?

Post by Paranoid »

Perec wrote:
seln wrote:
Jesu li u Srebrenici pobijene žene i djeca?
Među ubijenim je bilo dosta žena i djece, a srpski zločinci oko Srebrenice su prakticirali da pale trudne bošnjačke žene i živu djecu, što potvrđuju i slike žrtava iz masovnih grobnica.
hizo ramidovic

#25 Re: Šta je istina u BiH?

Post by hizo ramidovic »

a je li 'oluja' oslobodilacka akcija ili udruzeni zlocinacki poduhvat?
jesu li gotovina i markac heroji ili ratni zlocinci?
deder se izjasni!
Locked