KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

quiqui

#1 KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by quiqui »

Koliko dugo čekate ili ste čekali na prvi posao?
Da odrdite pripravnički, staž ili kako već se to zvalo u vašoj struci?
Dr.medicine

#2 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Dr.medicine »

pripravnicki cekao mjesec dana :evil: :evil: bili godisnji pa me nisu uzeli u razmatranje i odmah nastavio sljakati
quiqui

#3 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by quiqui »

Bez štele dobio posao?
Dr.medicine

#4 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Dr.medicine »

znam da zvuci neevjerovatno, al jesam. mada je prosjek primarno igrao bitnu ulogu, pa onda moj rad po 10,12h
Last edited by Dr.medicine on 26/01/2014 00:25, edited 1 time in total.
Dr.medicine

#5 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Dr.medicine »

Dr.medicine wrote:znam da zvuci neevjerovatno, al jesam. mada je prosjek primarno igrao bitnu ulogu, pa onda moj rad po 10,12h da se "uvucem u pakas svima redom" :shock:
quiqui

#6 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by quiqui »

Dr.medicine wrote:
Dr.medicine wrote:znam da zvuci neevjerovatno, al jesam. mada je prosjek primarno igrao bitnu ulogu, pa onda moj rad po 10,12h da se "uvucem u pakas svima redom" :shock:
Cestitam. Respect.
shiljak

#7 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by shiljak »

kako misliš čekali posao? :D
Optimist

#8 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Optimist »

Napisah svasta nesto, da bi na kraju sve obrisao radi jedne recenice:

Na posao se ne ceka, posao se trazi. Kad to shvatimo, prestat cemo da kukamo kako nista oko nas ne valja.
Optimist

#9 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Optimist »

Kastanienallee wrote:
Optimist wrote:Napisah svasta nesto, da bi na kraju sve obrisao radi jedne recenice:

Na posao se ne ceka, posao se trazi. Kad to shvatimo, prestat cemo da kukamo kako nista oko nas ne valja.
Vjerujem da se radi tek o nesretnoj formulaciji ili mehanickoj upotrebi izvakane fraze koju stalno cujemo svuda oko nas :)

Moguce da je do greske, ali kao sto si i sama rekla, svuda oko nas raja samo kuka i ogovara neciji uspjeh, govore kako je neko uspio sto ima dobru zaledjinu i sl, a ti isti nece prstom da mrdnu, kamoli da se malo pokrenu.
Alfons Kauders

#10 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Alfons Kauders »

shiljak wrote:kako misliš čekali posao? :D
fakat, i ja odmah to pomislio... valjda "koliko ste trazili posao"... kako rece jedan amer... "ko ne trazi posao 8 sati dnevno, taj ne trazi posao"... :D

zadnji put mjesec i kusur (ali sam vec sljakao kad sam ga trazio, pa sam se samo bezze prijavljivao da vidim ima li sta)... predzadnji put 15 dana, nisam ni trazio, zvali me iz jedne firme s kojom sam saradjivao kad cu culi da sam najuren iz druge :D... prije toga manje od sedmicu, kad je propala firma - zvali me u drugu, da radim isti posao...

prije toga... nisam ni trazio, poznanik me zvao kad je pokrenuo firmu... a jos prije toga se nesto raspitivao kad sam se selio... preselio se, prekustra otisao na intervju, poslije par sedmica me zvali da pocnem...
quiqui

#11 Re: KOLIKO DUGO STE TRAŽILI POSAO??

Post by quiqui »

Loša formulacija, priznajem.
Odnedavno sam na forumu, i nemam baš iskustva.

Sa jednim timom entuzijasta, radimo inicijativu jednog prijedloga zakona, koji bi se odnosio na POKUŠAJ spriječavanja korupcije u državnim tijelima.
Dok čekamo oficijelne podatke, onako na prvu, koristilo bi mi iskereno mišljenje i iskustvo anonimnih ljudi.
Eto stvar je da ne raspravljamo u formulaciji, nego da podržite jednu iskrenu ideju/pokušaj.

P.S. NE PRIPADAM NIJEDNOJ STRANCI!!!!!
Alfons Kauders

#12 Re: KOLIKO DUGO STE TRAŽILI POSAO??

Post by Alfons Kauders »

quiqui wrote:Loša formulacija, priznajem.
Odnedavno sam na forumu, i nemam baš iskustva.

Sa jednim timom entuzijasta, radimo inicijativu jednog prijedloga zakona, koji bi se odnosio na POKUŠAJ spriječavanja korupcije u državnim tijelima.
Dok čekamo oficijelne podatke, onako na prvu, koristilo bi mi iskereno mišljenje i iskustvo anonimnih ljudi.
Eto stvar je da ne raspravljamo u formulaciji, nego da podržite jednu iskrenu ideju/pokušaj.

P.S. NE PRIPADAM NIJEDNOJ STRANCI!!!!!
hm, pa onda tebe ne zanima koliko dugo ljudi traze posao, vec koliko dugo ljudi traze posao na drzavnoj dojci...

tih iskustava nemam, sorry, nikad nisam parazitirao niti sam ikad trazio posao u javnom sektoru... zapravo jesam jednom prije desetak godina, al sam ih na testu stjero u kurac... radio sam iskljucivo u privatnom sektoru...
howdy

#13 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by howdy »

od rodjenja
lajkujMe

#14 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by lajkujMe »

Iskreno? 1 sat sveukupno, usao u hotel pitao trebaju li radnika, trebali zaposlili me. Iduci posao relativno gledajuci nasao za 2 dana poslije 3-4 poziva na oglase nasao posao jes da je trebalo 2-3 sedmice kasnije da saznam da sam primljen al eto.

Inace radi se o Sarajevu i cisto sumjam da ostali imaju takvu srecu.

Srecu pri prvom poslu pri drugom interview koji me izdvojio od mora drugih i srecu naravno. Radi se o privatnom sektoru i u obije firme nikoga nisam znao.

Ali eto ruku na srce nedavno sam pokusao s trecim radnim mjestom (isti kao sadasnje zaposlenje ali bolje placen), nisam uspio :(
Last edited by lajkujMe on 27/01/2014 17:05, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#15 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Alfons Kauders »

lajkujMe wrote:Iskreno? 1 sat sveukupno, usao u hotel pitao trebaju li radnika, trebali zaposlili me. Iduci posao relativno gledajuci nasao za 2 dana poslije 3-4 poziva na oglase nasao posao jes da je trebalo 2-3 sedmice kasnije da saznam da sam primljen al eto.

imao sam i ja :wink: nazalost imam dosta prijatelja koji nisu... jedan je prije par godina ostao bez posla, odgovoran, iskusan, pozitiva lik - tad je pricao da se prijavio na 150 oglasa i dobio samo 2 odgovora (negativna naravno) :roll:

dosta zavisi i od struke, od apetita itd...
Nadya

#16 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by Nadya »

Posao aktivno tražim već 2 godine, bez radnog iskustva sam i tražim firmu gdje bi mogla odraditi pripravnicki, medjutim nista od toga. Pozvana sam bila na mnoge razgovore ali nazalost bezuspjesno. Od državnih institucija na koje konkurisem za volonterski rad,pripravnicki dobijem odbijenicu u pismenoj formi, a od privatnih firmi ne dobijem ni to :).
mali_balon

#17 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by mali_balon »

Posao sam 17 nasao sam, peglao ljude, uletio cistio hale i oko smeca cekao bolju poziciju ispade i tu puuuuno bolja pozicija, radio 19 godina i evo 18 mjeseci na birou. CV podebeo mada mislim da bi trebao puno izbirsati. Jednom je javio na konkurs u institucije zbog drzavnog ispita polozio ali ne vazi jer se sada mora za svaki konkursi izlaziti i na drzavni. Tako da se na drzavne konkurse nisam vise prijavljivao. Za 18 mjeseci javio se na oko 500 konkursa, zvali me na nekih 15ak. Naravno i dalje sam nezaposlen.
quiqui

#18 Re: KOLIKO DUGO STE TRAŽILI POSAO??

Post by quiqui »

Alfons Kauders wrote:
hm, pa onda tebe ne zanima koliko dugo ljudi traze posao, vec koliko dugo ljudi traze posao na drzavnoj dojci...

tih iskustava nemam, sorry, nikad nisam parazitirao niti sam ikad trazio posao u javnom sektoru... zapravo jesam jednom prije desetak godina, al sam ih na testu stjero u kurac... radio sam iskljucivo u privatnom sektoru...
Ne gospodine Filozof, mene ZANIMA koliko dugo ljudi traže/čekaju/mole/pošteno i nepošteno se bore za posao. U bilo kojoj branši, u bilo kojem sektoru (državnom ili ne).
Ali kako nemamo neki adekvatan registar koji bi ljude podijelio po sektorima u kojima su tražili (privatni ili državni, međunarodni i sl), moramo se fokusirati na državni.
Ne bih sad da se natežemo oko toga zašto neko traži isključivo "državnu dojku" :lol: To su neka dublja filozofska pitanja.
Ne košta vas puno da učestvujete svojom prostom izjavom o vlastitom iskustvu, kao jedan mali vid rušenja sveopće letargije.
Alfons Kauders

#19 Re: KOLIKO DUGO STE TRAŽILI POSAO??

Post by Alfons Kauders »

quiqui wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ne gospodine Filozof, mene ZANIMA koliko dugo ljudi traže/čekaju/mole/pošteno i nepošteno se bore za posao. U bilo kojoj branši, u bilo kojem sektoru (državnom ili ne).
Ali kako nemamo neki adekvatan registar koji bi ljude podijelio po sektorima u kojima su tražili (privatni ili državni, međunarodni i sl), moramo se fokusirati na državni.
Ne bih sad da se natežemo oko toga zašto neko traži isključivo "državnu dojku" :lol: To su neka dublja filozofska pitanja.
Ne košta vas puno da učestvujete svojom prostom izjavom o vlastitom iskustvu, kao jedan mali vid rušenja sveopće letargije.
pa rekao si ovo
zato sam i mislio da pricas o javnom sektoru

a sto se tice ucestvovanja "prostom izjavom" o mom iskustvu, pogledaj iznad, vec sam odgovorio
quiqui

#20 Re: KOLIKO DUGO STE TRAŽILI POSAO??

Post by quiqui »

Alfons Kauders wrote:
quiqui wrote:
Alfons Kauders wrote:

pa rekao si ovo
zato sam i mislio da pricas o javnom sektoru

a sto se tice ucestvovanja "prostom izjavom" o mom iskustvu, pogledaj iznad, vec sam odgovorio
Upravu si, to sam rekLa, i stojim iza toga. Ali ti i objašnjavam zašto se moramo fokusirati na državna tijela. Nije da nisu bitni podaci koji se odnose na NEdržavna tijela. Bitni su nama.
Ili ako hoćeš direktnije, hajde priključi nam se ako imaš bolji ideju, koji bi recimo ti mehanizam REALNO primjenio u spriječavanju korupcije u privatnom sektoru? U smislu sprijčavanja nepotizma recimo?
Pesismisti bi rekli da je borba sa vjetrenjačama isti pokušaj i u državnim, ali vjeruj mi, ako se imaš na što pozvati (zakon ili niži podzakonski akt), onda imaš osnova i žaliti se sve do Strasbourga.
quiqui

#21 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by quiqui »

Alfons Kauders wrote:
lajkujMe wrote:Iskreno? 1 sat sveukupno, usao u hotel pitao trebaju li radnika, trebali zaposlili me. Iduci posao relativno gledajuci nasao za 2 dana poslije 3-4 poziva na oglase nasao posao jes da je trebalo 2-3 sedmice kasnije da saznam da sam primljen al eto.

imao sam i ja :wink: nazalost imam dosta prijatelja koji nisu... jedan je prije par godina ostao bez posla, odgovoran, iskusan, pozitiva lik - tad je pricao da se prijavio na 150 oglasa i dobio samo 2 odgovora (negativna naravno) :roll:

dosta zavisi i od struke, od apetita itd...
Rekao si da si imao sreću. A da pojasniš, ukratko?
Sreću samo? Ili kojim slučajem poznanstvo i sl??
quiqui

#22 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by quiqui »

Nadya wrote:Posao aktivno tražim već 2 godine, bez radnog iskustva sam i tražim firmu gdje bi mogla odraditi pripravnicki, medjutim nista od toga. Pozvana sam bila na mnoge razgovore ali nazalost bezuspjesno. Od državnih institucija na koje konkurisem za volonterski rad,pripravnicki dobijem odbijenicu u pismenoj formi, a od privatnih firmi ne dobijem ni to :).
Jesi li se ikada žalila na te odbijenice?
Ako jesi, pls detalje.
quiqui

#23 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by quiqui »

mali_balon wrote:Posao sam 17 nasao sam, peglao ljude, uletio cistio hale i oko smeca cekao bolju poziciju ispade i tu puuuuno bolja pozicija, radio 19 godina i evo 18 mjeseci na birou. CV podebeo mada mislim da bi trebao puno izbirsati. Jednom je javio na konkurs u institucije zbog drzavnog ispita polozio ali ne vazi jer se sada mora za svaki konkursi izlaziti i na drzavni. Tako da se na drzavne konkurse nisam vise prijavljivao. Za 18 mjeseci javio se na oko 500 konkursa, zvali me na nekih 15ak. Naravno i dalje sam nezaposlen.

Respect za ovaj prvi dio priče.
A zašto ti je problem izaći na državni?
I kad dobiješ negativan odgovor (od tih 15ak), dobiješ li i obrazloženje?
quiqui

#24 Re: KOLIKO DUGO ČEKATE POSAO??

Post by quiqui »

howdy wrote:od rodjenja

:lol: :lol: :gooza: :pisnuo: :pisnula:

hajde sad ozbiljno
Alfons Kauders

#25 Re: KOLIKO DUGO STE TRAŽILI POSAO??

Post by Alfons Kauders »

quiqui wrote: Upravu si, to sam rekLa, i stojim iza toga. Ali ti i objašnjavam zašto se moramo fokusirati na državna tijela. Nije da nisu bitni podaci koji se odnose na NEdržavna tijela. Bitni su nama.
Ili ako hoćeš direktnije, hajde priključi nam se ako imaš bolji ideju, koji bi recimo ti mehanizam REALNO primjenio u spriječavanju korupcije u privatnom sektoru? U smislu sprijčavanja nepotizma recimo?
Pesismisti bi rekli da je borba sa vjetrenjačama isti pokušaj i u državnim, ali vjeruj mi, ako se imaš na što pozvati (zakon ili niži podzakonski akt), onda imaš osnova i žaliti se sve do Strasbourga.
u privatnom sektoru nista - ne moze se npr. suvlasniku neke firme zabraniti da zaposli sestrica... a ako je sestric idiot koji ce uciniti stetu firmi, jbg njegov problem...

sve zavisi od vlasnicke strukture, ako je firma u privatnim rukama, ako sve drzi jedan lik, onda se skoro nista ne moze... problem je sto je kod nas vecina privatnih firmi takva, sve u rukama jedne osobe, eventualno nekolicine osnivaca - mi nemamo niti jednu uspjesnu firmu izlistanu na berzi kojom zaista i upravljaju dionicari (bosnalijek nije bas dobar primjer)
Post Reply