ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
- svjezi_ustipak
#1 ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Pozdrav svima,
Prateci forumske komentare na temu GRAS-a za oko su mi, kao i vecini forumasa, zapali komentari posjetitelja @dresdener78 na temu gradskog saobracaja u Sa i drugdje. Malo je reci da je covjek ekspert za ono o cemu pise. Uvjerenja sam da je jedini spas firmama kao GRAS da ljudi poput njega preuzmu takve kompanije i naprave nesto od njih jer ovi sto ih vode mogu samo da ih uvale jos gore. Stoga sam odlucio predloziti da napravimo peticiju da kandidujemo @dresdenera78 za direktora GRAS-a. Cijenio bih vasa misljenja o ovom prijedlogu.
Unaprijed zahvalan
s_u
P.S. ozbiljan sam
Prateci forumske komentare na temu GRAS-a za oko su mi, kao i vecini forumasa, zapali komentari posjetitelja @dresdener78 na temu gradskog saobracaja u Sa i drugdje. Malo je reci da je covjek ekspert za ono o cemu pise. Uvjerenja sam da je jedini spas firmama kao GRAS da ljudi poput njega preuzmu takve kompanije i naprave nesto od njih jer ovi sto ih vode mogu samo da ih uvale jos gore. Stoga sam odlucio predloziti da napravimo peticiju da kandidujemo @dresdenera78 za direktora GRAS-a. Cijenio bih vasa misljenja o ovom prijedlogu.
Unaprijed zahvalan
s_u
P.S. ozbiljan sam
- burek_in_space
#2 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Dovoljno je pratiti dnevnu shtampu, kada raspishu konkurs za novog direktora GRAS-a i prijaviti se na isti.
Eventualni mali problem bi moglo biti shto nema politichku podrshku.
Sretno u svakom sluchaju.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
da
samo moramo mu srediti državljanstvo
- O'zone
- Globalni moderator
#4 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Prvo ga treba učlaniti u političku opciju koja poslije predstojećih izbora može da računa na poziciju direktora GRAS-a pa onda mu sređivati državljanstvo. I onako ih pola dole nema isto.Black swan wrote:da
Do mjesta direktora JKP se ne dolazi radom i zalaganjem a pogotove ne znanjem nego uvlačenjem i lizanjem.
-
VjecitiStudent
#5 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Naravno, glasao sam ZA, ali dok god direktori dolaze isključivo po stranačkoj liniji, mi sposobnih i stručnih ljudi za direktore NIKADA NEĆEMO dobiti.
S druge strane, za normalno funkcionisanje GRAS-a neophodno je da država radi svoj dio posla i da direktoru pruži SVU moguću podršku, i materijalnu i normativnu.
Ukoliko to nije slučaj, nema direktora koji to preduzeće može dovesti na zelenu granu.
S druge strane, za normalno funkcionisanje GRAS-a neophodno je da država radi svoj dio posla i da direktoru pruži SVU moguću podršku, i materijalnu i normativnu.
Ukoliko to nije slučaj, nema direktora koji to preduzeće može dovesti na zelenu granu.
-
Bodkin
#6 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
ne samo da nije u stranci nego nema ni podrsku. problem grasa se moze rjesiti ali treba politicka podrska kod donosenja odluka sto nece dobiiti ni jedan direktor koji proba da otpusti ljude ili da uvede pravila gdje se nece moci krasti iz firme
- karanana
#7 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
covjek zna sto jest-jest. ne ukljucujem se nesto u diskusije oko gras-a ali to sam primjetio da je covjek znalac samo takav. imao je jednu zanimljivu temu o grasovim vozilima od ranije.
ne znam odakle mu ovoliko znanje, ali covjek fakat zna sve. kad bih mu sad dao garazni broj grasovog vozila on bi mi znao reci koje je to vozilo i sve o njemu.
ne znam odakle mu ovoliko znanje, ali covjek fakat zna sve. kad bih mu sad dao garazni broj grasovog vozila on bi mi znao reci koje je to vozilo i sve o njemu.
- sorcerer
#8 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
legenda ,vise zna o grasu nego mi koji zivimo ovdje 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#9 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
karanana wrote:covjek zna sto jest-jest. ne ukljucujem se nesto u diskusije oko gras-a ali to sam primjetio da je covjek znalac samo takav. imao je jednu zanimljivu temu o grasovim vozilima od ranije.
Dresdener , čovjek koji bolje piše na bosanskom jeziku od brojnih bosnaca i hercegovaca - forumaša.sorcerer wrote:legenda ,vise zna o grasu nego mi koji zivimo ovdje
-
FreakyStyley
- NEOPLAN
#11 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Dresdener je covjek koji se bavi istrazivanjem javnog gradskog prijevoza u svijetu, i baveci se time proputovao je mnogo i vidio mnogo. Obisao je mnoga mjesta, mnoge sisteme, sa svakog putovanja donio je neko novo saznanje, i podijelio ga sa nama i na ovom, ali i na nekim drugim forumima vezanim za jgp.
Covjek je fasciniran Sarajevom i nasim prijevozom toliko da je napisao knjigu o sarajevskom tramvaju. Knjiga uskoro treba u stampu i na bosanskom jeziku.
Dresdener je covjek koji je naucio Bosanski jezik da bi mogao pisati o GRAS-u i sarajevskom tramvaju. A to nije mala stvar.
Eto malo ukratko o tom covjeku, da imamo na jednom mjestu.
A sto se tice inicijative za direktora - POTPISUJEM NARAVNO.
Covjek je fasciniran Sarajevom i nasim prijevozom toliko da je napisao knjigu o sarajevskom tramvaju. Knjiga uskoro treba u stampu i na bosanskom jeziku.
Dresdener je covjek koji je naucio Bosanski jezik da bi mogao pisati o GRAS-u i sarajevskom tramvaju. A to nije mala stvar.
Eto malo ukratko o tom covjeku, da imamo na jednom mjestu.
A sto se tice inicijative za direktora - POTPISUJEM NARAVNO.
-
dresdener78
#12 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Eh dobro jutro dragi forumaši, priznajem da ste me malo šokirali
Svakako HVALA VAM LIJEPA od srca na pokazanom povjerenju i podršci.
Ili je u pitanju tipičan bosanski humor i vi čekate neki neobičan događaj na sjednici vlade KS?
Iskreno, gledajući one šuplje glave vjerovatno nebi izdržao i donio bi na sjednicu par bomba i Kalašnikov...
U čemu je problem: nije u tome da nisam bh. državljanin i nemam podršku foteljaša kao takvu.
Problem je u tome da direktor je trenutno samo lutka. Lutka od koje vode konopci u ruke onih raznih mafijaša. Direktor ne može da dovede stvarne stručnjake recimo iz inostranstva, da učini radikalne promjene i pokrene stvari na bolje. Direktor može samo ono što njemu dozvole oni u sjeni, u pozadini. Oni koji ustvari stoje iznad političara.
I mislim da čak i većina političara jesu lutke. Zbog toga jesu i toliko glupi, jer primitivcem i idiotom se može lako vladati. Dakle ako nije poslušan, mafijaš u pozadini koji sponzorira stranku zamijeni ga novim poslušnim komadom. Naravno ima i slučajeva da mafijaši direktno djeluju u politici, ovdje mi pada na pamet onaj Radeljaš. Kad god vidim ovog tipa, asociiram češke specijalitete od svinjskog mesa "jitrnice", "jelita" i "tlačenku" i "ovar" - progooglajte
Sistem i država su toliko uništeni i zaraženi od korupcije da nebi mogao niti brisače da kupim bez odobrenja rođaka nekog političara. GRAS ustvari služi kao pumpa za pare u određene džepove i za lično obogaćivanje politika i mafijaša. Nije ništa lakše nego namjestiti tender i njegove rezultate.
Kao što sam naveo u nekim mojim postovima, javni saobraćaj može zaraditi u najboljem slučaju za 75 posto svojih rashoda. Ostalo mora dobiti u subvencijama od lokalnih vlasti. Kod kupovine vozila i remonta šina moraju uvijek pomagati lokalne vlasti.
Kanton Sarajevo je ustvari PRED SAMIM BANKROTOM i je javna tajna da svaki mjesec očajno čekaju hoće li u budžet stići barem lova za plate kantonalnih foteljaša i uposlenika. Dakle regija glavnog grada je dovedena u gore finansijsko stanje nego gradovi negdje na Sibiriji ili u mjestima svijeta o kojima pričamo pogrdno... Krediti nisu rješenje jer ustvari BiH postaje rob zapadnih kreditora. Uzeti kredit od MMF ili od Svijetske banke je isto kao pozajmiti od najgoreg lihvara, ostali nisu puno bolji. Uzeće vama na kraju sve prirodne resurse i bićete samo podstanari u svojoj domovini. I pošto bh. industrija je uništena i ekonomija srušena, priliva u budžet od bh. ekonomije nema da se finansira potrebna javna infrastruktura...
Druga stvar, u GRAS-u vlada totalna anarhija, nekoliko čudnih sindikata čiji predstavnici mene lično više podsjećaju na reketaše. Velikom broju radnika koji svakodnevno oštećuju firmu ne može niko ništa, jer su zaposleni po rodbinskoj i stranačkoj osnovi.
U ekstremnom slučaju, direktora koji želi nešto promijeniti istjeraće upravo ova grupa radnika. To je bio slučaj Harisa Kadića. On je ozbiljno rekao kako GRAS nema vozila i potrebno je razgovarati sa CT o zajedničkom prijevozu na nekim linijama. U taj trenutak mislim da je bilo moguće postići neki ugovor o zajedničkim kartama i uzajamnom rebalansiranju prihoda. Putnici nebi ispaštali i nebi morali kupovati dvije mjesečne. Ovako CT radi šta god hoće, u GRAS-u traje anarhija i zajedničke karte jesu samo sci-fi. Ne poznajem Kadića lično i ne znam kakav je čovjek ali pokušavao je barem dva puta da nešto uradi: Ušao je u konflikt sa ministrom Kozadrom jer se borio za firmu (prva strateška greška) i tražio je rješenje u korist putnika uz saradnju sa CT (druga strateška greška). Na kraju su ga političari ostavili na cjedilu i grupa radnika praktično otjerala.
Dakle jako mi je žao, ali pošto ne vidim šanse da se promijeni sistem, nebi pomoglo ni da od vlade KS napravimo materijal za ćevape - jer bi uskoro stigla nova generacija šupljih glava i produženih ruka mafijaša
Ili je u pitanju tipičan bosanski humor i vi čekate neki neobičan događaj na sjednici vlade KS?
Iskreno, gledajući one šuplje glave vjerovatno nebi izdržao i donio bi na sjednicu par bomba i Kalašnikov...
U čemu je problem: nije u tome da nisam bh. državljanin i nemam podršku foteljaša kao takvu.
Problem je u tome da direktor je trenutno samo lutka. Lutka od koje vode konopci u ruke onih raznih mafijaša. Direktor ne može da dovede stvarne stručnjake recimo iz inostranstva, da učini radikalne promjene i pokrene stvari na bolje. Direktor može samo ono što njemu dozvole oni u sjeni, u pozadini. Oni koji ustvari stoje iznad političara.
I mislim da čak i većina političara jesu lutke. Zbog toga jesu i toliko glupi, jer primitivcem i idiotom se može lako vladati. Dakle ako nije poslušan, mafijaš u pozadini koji sponzorira stranku zamijeni ga novim poslušnim komadom. Naravno ima i slučajeva da mafijaši direktno djeluju u politici, ovdje mi pada na pamet onaj Radeljaš. Kad god vidim ovog tipa, asociiram češke specijalitete od svinjskog mesa "jitrnice", "jelita" i "tlačenku" i "ovar" - progooglajte
Sistem i država su toliko uništeni i zaraženi od korupcije da nebi mogao niti brisače da kupim bez odobrenja rođaka nekog političara. GRAS ustvari služi kao pumpa za pare u određene džepove i za lično obogaćivanje politika i mafijaša. Nije ništa lakše nego namjestiti tender i njegove rezultate.
Kao što sam naveo u nekim mojim postovima, javni saobraćaj može zaraditi u najboljem slučaju za 75 posto svojih rashoda. Ostalo mora dobiti u subvencijama od lokalnih vlasti. Kod kupovine vozila i remonta šina moraju uvijek pomagati lokalne vlasti.
Kanton Sarajevo je ustvari PRED SAMIM BANKROTOM i je javna tajna da svaki mjesec očajno čekaju hoće li u budžet stići barem lova za plate kantonalnih foteljaša i uposlenika. Dakle regija glavnog grada je dovedena u gore finansijsko stanje nego gradovi negdje na Sibiriji ili u mjestima svijeta o kojima pričamo pogrdno... Krediti nisu rješenje jer ustvari BiH postaje rob zapadnih kreditora. Uzeti kredit od MMF ili od Svijetske banke je isto kao pozajmiti od najgoreg lihvara, ostali nisu puno bolji. Uzeće vama na kraju sve prirodne resurse i bićete samo podstanari u svojoj domovini. I pošto bh. industrija je uništena i ekonomija srušena, priliva u budžet od bh. ekonomije nema da se finansira potrebna javna infrastruktura...
Druga stvar, u GRAS-u vlada totalna anarhija, nekoliko čudnih sindikata čiji predstavnici mene lično više podsjećaju na reketaše. Velikom broju radnika koji svakodnevno oštećuju firmu ne može niko ništa, jer su zaposleni po rodbinskoj i stranačkoj osnovi.
U ekstremnom slučaju, direktora koji želi nešto promijeniti istjeraće upravo ova grupa radnika. To je bio slučaj Harisa Kadića. On je ozbiljno rekao kako GRAS nema vozila i potrebno je razgovarati sa CT o zajedničkom prijevozu na nekim linijama. U taj trenutak mislim da je bilo moguće postići neki ugovor o zajedničkim kartama i uzajamnom rebalansiranju prihoda. Putnici nebi ispaštali i nebi morali kupovati dvije mjesečne. Ovako CT radi šta god hoće, u GRAS-u traje anarhija i zajedničke karte jesu samo sci-fi. Ne poznajem Kadića lično i ne znam kakav je čovjek ali pokušavao je barem dva puta da nešto uradi: Ušao je u konflikt sa ministrom Kozadrom jer se borio za firmu (prva strateška greška) i tražio je rješenje u korist putnika uz saradnju sa CT (druga strateška greška). Na kraju su ga političari ostavili na cjedilu i grupa radnika praktično otjerala.
Dakle jako mi je žao, ali pošto ne vidim šanse da se promijeni sistem, nebi pomoglo ni da od vlade KS napravimo materijal za ćevape - jer bi uskoro stigla nova generacija šupljih glava i produženih ruka mafijaša
- JThomas
#13 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
nije u interesu nikome koga se pita. kratko i jasno.
- karanana
#14 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
dresdener nije bosanac niti hercegovac? niti balkanac?
pa kako vako dobro pise?
ne znam background o njemu, samo mi je bio nevjerovatan na onoj temi o grasovim vozilima.
pa kako vako dobro pise?
ne znam background o njemu, samo mi je bio nevjerovatan na onoj temi o grasovim vozilima.
-
NeenaSa
#15 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Tko je uopce pratio, zna kakakv je znalac i zaljubljenik.
I uopce , da li itko ima sansu ovu mocvaru, ne samo Grasovu izvadit' iz fekalija.
P.s.
Glasah za, ZA, u nadi da ce im (kadtad) doci iz dupeta u glavu.
Vejrujem, po svemu pisanom, da bi doveo sposobne i zaljubljenike struke.
BRez paRcova.
I uopce , da li itko ima sansu ovu mocvaru, ne samo Grasovu izvadit' iz fekalija.
P.s.
Glasah za, ZA, u nadi da ce im (kadtad) doci iz dupeta u glavu.
Vejrujem, po svemu pisanom, da bi doveo sposobne i zaljubljenike struke.
BRez paRcova.
- medjutim
#16 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Ne, nas kolega forumas Dresdener je iz Ceske, iz licnog iskustva jedan divan covjek koji mi je dao prijateljske savjete na pp, kada sam ga pitao konkretno o posjeti Pragu i Ceskoj. Zao mi je iskreno sto nismo bili u mogucnosti da se sretnemo tamo i licno upoznamo, ali drugi put sigurno!karanana wrote:dresdener nije bosanac niti hercegovac? niti balkanac?
pa kako vako dobro pise?
- Logovan
#17 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Podrška za @dresdener78

Pa zato i treba biti direktor Grasa.sorcerer wrote:legenda ,vise zna o grasu nego mi koji zivimo ovdje
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#18 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
bi li dresdener bio spreman na stvari, za koje sam ubijeđen da bi se dešavale:
protest otpuštenih radnika ispred grasove kapije, njihova djeca na šinama, policija koja bi to rastjerivala, degenek, krv, plač, nemamo šta jesti...
lakše je protestvovati i kamenovati policiju, nego ganjati prekvalifikaciju.
i života vam, koja bi to politička opcija "otrpila"?
protest otpuštenih radnika ispred grasove kapije, njihova djeca na šinama, policija koja bi to rastjerivala, degenek, krv, plač, nemamo šta jesti...
lakše je protestvovati i kamenovati policiju, nego ganjati prekvalifikaciju.
i života vam, koja bi to politička opcija "otrpila"?
-
NeenaSa
#19 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Utopija.
Kola/o bi se prelomila/o po tudjinu.
Ne po ovim "nasim"
i nasim. U svakoj sali ima i istine.
Al' fakat, sposobne na (bilokakve) funkcije.
Kola/o bi se prelomila/o po tudjinu.
Ne po ovim "nasim"
Al' fakat, sposobne na (bilokakve) funkcije.
- homega
#20 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
svjezi_ustipak wrote:Pozdrav svima,
Unaprijed zahvalan
s_u
P.S. ozbiljan sam
Eh, da je NS prihvatila ponudu SDA i DF, mogla je na ovu poziciju kandidirati naseg Jana
- svjezi_ustipak
#21 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
sreca njihova pa nisu. sad nova Vlada ima priliku da pokaze kako ima boljeg kandidata za direktora od Janahomega wrote:svjezi_ustipak wrote:Pozdrav svima,
Prateci forumske komentare na temu GRAS-a za oko su mi, kao i vecini forumasa, zapali komentari posjetitelja @dresdener78na temu gradskog saobracaja u Sa i drugdje. Malo je reci da je covjek ekspert za ono o cemu pise. Uvjerenja sam da je jedini spas firmama kao GRAS da ljudi poput njega preuzmu takve kompanije i naprave nesto od njih jer ovi sto ih vode mogu samo da ih uvale jos gore. Stoga sam odlucio predloziti da napravimo peticiju da kandidujemo @dresdenera78 za direktora GRAS-a. Cijenio bih vasa misljenja o ovom prijedlogu.
Unaprijed zahvalan
s_u
P.S. ozbiljan sam
Eh, da je NS prihvatila ponudu SDA i DF, mogla je na ovu poziciju kandidirati naseg Jana
- Edin H.
#22 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Ima li radnu dozvolu? 
- mayab
#23 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Naravo, to je bas tako, čovjek sam odgovorio!dresdener78 wrote:Eh dobro jutro dragi forumaši, priznajem da ste me malo šokirali![]()
![]()
Ili je u pitanju tipičan bosanski humor i vi čekate neki neobičan događaj na sjednici vlade KS?![]()
Iskreno, gledajući one šuplje glave vjerovatno nebi izdržao i donio bi na sjednicu par bomba i Kalašnikov...![]()
I mislim da čak i većina političara jesu lutke. Zbog toga jesu i toliko glupi, jer primitivcem i idiotom se može lako vladati. Dakle ako nije poslušan, mafijaš u pozadini koji sponzorira stranku zamijeni ga novim poslušnim komadom. Naravno ima i slučajeva da mafijaši direktno djeluju u politici, ovdje mi pada na pamet onaj Radeljaš. Kad god vidim ovog tipa, asociiram češke specijalitete od svinjskog mesa "jitrnice", "jelita" i "tlačenku" i "ovar" - progooglajte![]()
![]()
Nije mi jasan ovaj sto je ovu temu otvorio, ima li oči i usi, vidi li i čuje??!
Ima i ovde u Sarajevu, ili eto u BIH i previse strucnih ljudi, ali to nije poenta ovoga svega, šta vam je ljudi!!!?
- Pasiflora
#24 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
I jos jedan "mali" problem - naime onoga trenutka kada je konkurs raspisan novi direktor je vec poznat, a najcesce je i preuzeo firmu.burek_in_space wrote:Dovoljno je pratiti dnevnu shtampu, kada raspishu konkurs za novog direktora GRAS-a i prijaviti se na isti.
Nazalost - na ovakav mjesta vrlo rijetko imenuju sposobne...
- saraf_osmica
#25 Re: ZA BOLJE SUTRA-DRESDENERA78 ZA DIREKTORA
Ma kakav crni direktor, njega treba za premijera KS-a