U nekadašnjoj bazi SFOR-a Komanchi, u Ciljugama kod Živinica, danas je predstavljen projekat farme koka nosilja koja će proraditi, kako je najavljeno, krajem marta ili početkom aprila 2014. godine.
Investitor je firma Bingo iz Tuzle, uz svesrdnu pomoć Općine Živinice. U prvoj fazi bit će utrošeno blizu 10 miliona KM.
Farma je kapaciteta 39.000 koka nosilja, koje dnevno mogu proizvesti 35.000 konzumnih jaja, odnosno blizu milion na mjesečnom nivou. Jaja će biti namijenjena za domaće tržište, ali i za izvoz, a firma Bingo već je pribavilo ISO certifikat, dok je u postupku sticanje HACCP certifikata.
Farma će, kako je najavljeno, upošljavati 100 radnika, u konačnici kada se 2015. godine izgrade i postrojenja za proizvodnju tjestenine i keksa u tom kompleksu će biti zaposleno 200 radnika. Svakako je bitno napomenuti kako će na rad farme biti oslonjeno i stotine domaćih kooperanata.
Načelnik Općine Živinice Hasan Muratović najavljuje kako će vojna baza u Ciljugama biti najveća poslovna zona u BiH, te da će se na toj lokaciji osnovati prvi inkubator sporta u BiH.
Također, u vojnoj bazi Ciljuge 20 dunuma zemlje će biti pod stakleničkom proizvodnjom, a u perspektivi se planira otvaranje još nekoliko sličnih pogona koji će živiničkoj općini donijeti nova radna mjesta, ali i prosperitet.
Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 milion
Moderator: anex
-
emirolini
#1 Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 milion
Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 miliona KM
Last edited by emirolini on 10/01/2014 13:21, edited 1 time in total.
-
StupskaBitanga
#2 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Ulaže se i u objekat u Goraždu ove godine a i za koji mjesec otvorenje objekta u Bihaću. Bingo pravo gazi naprijed 
- animus
#3 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Domaci trgovacki lanci=plasiranje domacih proizvoda na nase trziste=opstanak privrede i ljudi u BiH. To je trebao biti VF ali nas je izradio, nadam se uspjehu Binga bas iz pomenutog razloga. Sa Konzumom i Mercatorom nam nema buducnosti, to bi svi trebali biti svjesni.
-
RahatHurmašica
#4 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
nažalost, nikad toga svi nećemo biti svjesni. pogotovo ovi što imaju više para.animus wrote:Domaci trgovacki lanci=plasiranje domacih proizvoda na nase trziste=opstanak privrede i ljudi u BiH. To je trebao biti VF ali nas je izradio, nadam se uspjehu Binga bas iz pomenutog razloga. Sa Konzumom i Mercatorom nam nema buducnosti, to bi svi trebali biti svjesni.
-
kenzo
#5 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Daj Boze da Bingo preraste u nesto ozbiljno, jer bio sam na procesu intervjuisanja prije 2 mjeseca otprilike, i to je uzas zivi. Oni sto su zadnji dosli, prvi intervjuisani. Nikakve oragnizacije i reda. A i kad gledam one police, negdje razbacano sve kao na pijaci. Mada super je da bar neko nesto radi od domacih privrednika, a nadajmo se da ce ovo biti uspjesan projekat.
- newlevel
#6 Re: AW: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 1
Napokon lijepa vijest.
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
- w0rld
#7 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Odlicna vijest, osigurana domaca velika proizvodnja kao i trziste za te proizvode.
-
ob433
#8 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
prekrasno ,za gazdu ce da rade robovi ,za mizeriju od plate ,a kad im bude kasnio 2-3 plate ,dat ce im jaja mjesto plate ,a on ce da kupi novi mercedes jer mu je stari dotrajao,vec je pola godine star...cemu se pametan cudi, budala se raduje ...dabogda svi vi koje je ova vijest obradovala radili u Bingu do kraja zivota
- newlevel
#9 Re: AW: Opće (ne)znanje mladih
Nazalost si upravu, ali ako ti ne valja, na birou su bolji uslovi.
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
- w0rld
#10 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Potpuno netacna informacija, radinici Binga istina nemaju velike plate ( oko 650KM ) ali naspram drugih je i vise nego korektan vlasnik. Svi radnici su prijavljeni , uplacuju im se redovno doprinosi kao i plata koja je svaki mjesec u dan redovna.ob433 wrote:prekrasno ,za gazdu ce da rade robovi ,za mizeriju od plate ,a kad im bude kasnio 2-3 plate ,dat ce im jaja mjesto plate ,a on ce da kupi novi mercedes jer mu je stari dotrajao,vec je pola godine star...cemu se pametan cudi, budala se raduje ...dabogda svi vi koje je ova vijest obradovala radili u Bingu do kraja zivota
Veliki broj ljudi radi dugi niz godina i sasvim su zadovoljni.
Za takve kao ti paratize koji kukaju na sve sto vide treba daleko gore postupati nego sto si ti naveo.
- escobar__
#11 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Plate jesu mizerija, uslovi rada također nisu na zavidnom nivou ali što jest jest ljudi su prijavljeni i osigurani, nešto što je prava rijetkost kod privatnika.
Ima tu svakako i pretjerivanja od strane radnika koji sa svojom trogodišnjom srednjom školom očekuju astronomske cifre i posao u uredu.
Ima tu svakako i pretjerivanja od strane radnika koji sa svojom trogodišnjom srednjom školom očekuju astronomske cifre i posao u uredu.
-
cranberries
#12 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Plate su iz godine u godinu vece ali svakako je da je posao u usluznim djelatnostima sam po sebi borba, bilo gdje u svijetu.
A za taj mercedes od gazde, mislim da je gazda Binga jedan od rijetkih gazdi u svijetu koji do sada nikad nije imao novi automobil, čovjek ne pati od toga.
Mozda je i steta sto se toliko ne eksponira javnosti jer je uvijek zanimljivo slusati ga i njegove ideje za proizvodnju i razvoj ekonomije. Za razliku od premijera koji dodju da se slikaju i tipkaju na mobitelu totalno nezainteresovani.
A za taj mercedes od gazde, mislim da je gazda Binga jedan od rijetkih gazdi u svijetu koji do sada nikad nije imao novi automobil, čovjek ne pati od toga.
Mozda je i steta sto se toliko ne eksponira javnosti jer je uvijek zanimljivo slusati ga i njegove ideje za proizvodnju i razvoj ekonomije. Za razliku od premijera koji dodju da se slikaju i tipkaju na mobitelu totalno nezainteresovani.
-
StupskaBitanga
#13 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Ali on ima prolaz i uspješnost tako da čovjek evidentno ne priča u prazno
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
klixo
#14 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Nije problem u gazdi , problem je u sistemu.ob433 wrote:prekrasno ,za gazdu ce da rade robovi ,za mizeriju od plate ,a kad im bude kasnio 2-3 plate ,dat ce im jaja mjesto plate ,a on ce da kupi novi mercedes jer mu je stari dotrajao,vec je pola godine star...cemu se pametan cudi, budala se raduje ...dabogda svi vi koje je ova vijest obradovala radili u Bingu do kraja zivota
Prije nije bilo ulice bez dva granapa i nije bilo merkatora,konzuma,binga i ostalih robovlasnickih kompanija.
Vlasnik granapa je mogao zaraditi 2-3 milje mjesecno pa i vise.Ako je prije bilo 500 granapa sad ih nema ni 100 u gradu,ali zato imas 500 konzuma...Sad ti vlasnici granapa ne rade u granapu vec rade u konzumu,bingu,mercatoru za cca. 600 KM.
- agnostic_front
#15 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Pa šta je sad ovdje problem?klixo wrote:Nije problem u gazdi , problem je u sistemu.
Prije nije bilo ulice bez dva granapa i nije bilo merkatora,konzuma,binga i ostalih robovlasnickih kompanija.
Vlasnik granapa je mogao zaraditi 2-3 milje mjesecno pa i vise.Ako je prije bilo 500 granapa sad ih nema ni 100 u gradu,ali zato imas 500 konzuma...Sad ti vlasnici granapa ne rade u granapu vec rade u konzumu,bingu,mercatoru za cca. 600 KM.
-
ob433
#16 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
moze mi neko objasniti šta i kako je 93 i 94 gazda Binga radio u Tuzli ?
- Alfons Kauders
#17 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
drzao kockarnicu, poker aparate... otuda i ime firmeob433 wrote:moze mi neko objasniti šta i kako je 93 i 94 gazda Binga radio u Tuzli ?
- desni
#18 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Smišljao kako će nervirati zaposlenike Konzuma i Todorićeve fanove 2014.godineob433 wrote:moze mi neko objasniti šta i kako je 93 i 94 gazda Binga radio u Tuzli ?
-
ob433
#19 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
pa da ,dok su radnici s puskom u ruci branili neodbranjivo ,on harla tarla , ovo nije moj rat, i eto vam ga sad , veliki biznismen ,radujte se narodi niste bolje ni zasluzili .....bljakAlfons Kauders wrote:drzao kockarnicu, poker aparate... otuda i ime firmeob433 wrote:moze mi neko objasniti šta i kako je 93 i 94 gazda Binga radio u Tuzli ?
- insomnia78
#20 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Cuj branili neodbranjivo
-
emirolini
#21 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Covjek je popravljao poker aparate i onda skontao da i stavi par u funkciju, stekao sredstva i otvorio 93' marketic od kojeg je danas ovo sve nastalo... bolje nego ratno profiterstvo ili nedaj boze politika...
- Danguba
#22 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Alfons Kauders wrote:drzao kockarnicu, poker aparate... otuda i ime firmeob433 wrote:moze mi neko objasniti šta i kako je 93 i 94 gazda Binga radio u Tuzli ?
Senad se ne zaboravlja a i njegovi poker aparati.
Sto se tice Binga i ove farme, ma samo neka gura. Bolje i on nego neko sa strane. Zaposljava radnike, placa poreze, izmiruje svoje obaveze...i ne treba ga dirati nego podrzati ALI daj Boze.
-
rimano
#23 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Bilo bi dobro da vecinu tih jaja usmjeri na izvoz jer u suprotnom ce ugusiti ove proizvodjace koji trenutno prodaju svoja jaja u Bingu. Automatski to ce povuci i otpustanja radnika kod tih proizvodjaca. Ali opet bolje prijavljen radnik u bingu nego vjerovatno ne prijavljen kod drugog privatnika.
-
StupskaBitanga
#24 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
BingoAlfons Kauders wrote:drzao kockarnicu, poker aparate... otuda i ime firmeob433 wrote:moze mi neko objasniti šta i kako je 93 i 94 gazda Binga radio u Tuzli ?
Todorić od cvijeća ovaj od poker aparata, Rajić od kamiona a Selver od šverca humanitarne pomoći
- akcid
#25 Re: Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 mi
Hoće li neko znati objasniti postupak dodjele ovih certifikata - ISO i HACCP: Da li prvo treba imati započetu proizvodnju, ili će kontrolne agencije izdati certifikate prije?emirolini wrote:Počela gradnja Bingove farme koka nosilja vrijedne 10 miliona KM
U nekadašnjoj bazi SFOR-a Komanchi, u Ciljugama kod Živinica, danas je predstavljen projekat farme koka nosilja koja će proraditi, kako je najavljeno, krajem marta ili početkom aprila 2014. godine.
Investitor je firma Bingo iz Tuzle, uz svesrdnu pomoć Općine Živinice. U prvoj fazi bit će utrošeno blizu 10 miliona KM.
Farma je kapaciteta 39.000 koka nosilja, koje dnevno mogu proizvesti 35.000 konzumnih jaja, odnosno blizu milion na mjesečnom nivou. Jaja će biti namijenjena za domaće tržište, ali i za izvoz, a firma Bingo već je pribavilo ISO certifikat, dok je u postupku sticanje HACCP certifikata.
Farma će, kako je najavljeno, upošljavati 100 radnika, u konačnici kada se 2015. godine izgrade i postrojenja za proizvodnju tjestenine i keksa u tom kompleksu će biti zaposleno 200 radnika. Svakako je bitno napomenuti kako će na rad farme biti oslonjeno i stotine domaćih kooperanata.
Načelnik Općine Živinice Hasan Muratović najavljuje kako će vojna baza u Ciljugama biti najveća poslovna zona u BiH, te da će se na toj lokaciji osnovati prvi inkubator sporta u BiH.
Drugo pitanje: Ima li neko podatak koliko u FBiH ima već izgrađenih farmi za razmnožavanje koka nosilja i proizvodnju jaja? Da li će novi objekat poput planiranog Bingovog, ugroziti proizvodnju drugih, da li će ih primorati na sniženje cijene u konkurenciji, što jednostavno može prouzročiti gubitak poslovne sposobnosti i stečaj, masovni otkaz radnika i stvaranje novih socijalnih grupa. Nije li država trebala procijeniti ovakvu opasnost prije nego je izdala odobrenje za gradnju ove farme?