UINO - spisak dužnika
Moderator: anex
-
Suzie Q
#1 UINO - spisak dužnika
Konačno je objavljen spisak dužnika, http://www.uino.gov.ba/download/duznici ... uznici.pdf
ono što mi je najinteresantnije jest sljedeće:
1. među najvećim neplatišama poreza su kinezi širom BiH, dominira Rajlovac (S.Zajke). Da bilo koji stranac u npr. Njemačkoj ne plati porez ili na bilo koji način ošteti državu u tom smislu ne samo da bi mu se oduzela radna dozvola, nego bi dobio i izgon iz države. ako ovo nije dokaz nečije korumpiranosti onda ne znam šta je
2. navedene firme se uglavnom podudaraju s firmama koje je Porezna uprava FBiH također izlistala u protekloj godini radi dugovanja, uglavnom radi neplaćanja doprinosa, što će reći da dotične firme državi ne plaćaju ništa a vrte milijune. i opet iste firme od države/entiteta dobivaju poticaje, kredite...
3. na popisu se nalaze i neki od "neovisnih i objektivnih" medijskih kuća u BiH... doslovno ono_ ko o čemu-ku... o poštenju
vidjet ćemo što se se poduzeti oko ovoga, ja iskreno ne očekujem mnogo... da nisu izbori u ovoj godini ne bi se ni priča pokrenula
1. među najvećim neplatišama poreza su kinezi širom BiH, dominira Rajlovac (S.Zajke). Da bilo koji stranac u npr. Njemačkoj ne plati porez ili na bilo koji način ošteti državu u tom smislu ne samo da bi mu se oduzela radna dozvola, nego bi dobio i izgon iz države. ako ovo nije dokaz nečije korumpiranosti onda ne znam šta je
2. navedene firme se uglavnom podudaraju s firmama koje je Porezna uprava FBiH također izlistala u protekloj godini radi dugovanja, uglavnom radi neplaćanja doprinosa, što će reći da dotične firme državi ne plaćaju ništa a vrte milijune. i opet iste firme od države/entiteta dobivaju poticaje, kredite...
3. na popisu se nalaze i neki od "neovisnih i objektivnih" medijskih kuća u BiH... doslovno ono_ ko o čemu-ku... o poštenju
vidjet ćemo što se se poduzeti oko ovoga, ja iskreno ne očekujem mnogo... da nisu izbori u ovoj godini ne bi se ni priča pokrenula
-
amko761
#2 Re: UINO - spisak dužnika
Da i? Sankcija je javno objavljivanje, uh što će se nasekirati jadni, neće moći spavati 
-
StupskaBitanga
#3 Re: UINO - spisak dužnika
osnovace novu firmu i tako u krug
- vjesticanametli
#4 Re: UINO - spisak dužnika
da to rade svi...........nova firma novi dug
kineze treba oćerat
- Alfons Kauders
#5 Re: UINO - spisak dužnika
nema nekih iznenadjenja... al bitno je da malim porodicnim firmama rove sve i da kaznjavaju bukvalno za par maraka odstupanjaSuzie Q wrote:Konačno je objavljen spisak dužnika, http://www.uino.gov.ba/download/duznici ... uznici.pdf
u medjuvremenu od ovih 270 miliona drzava nikad nece naplatiti ni trecinu... u biti svi mi koji posteno radimo subvencioniramo ove koji nabijaju dug
kad smo vec kod kineza, onda treba koristiti i kineske metode... fino uhvatiti nekoliko sefova UIO i javno ih pogubiti na kakvom stadionu...
- vjesticanametli
#6 Re: UINO - spisak dužnika
sa cukama

- Alfons Kauders
#7 Re: UINO - spisak dužnika
ne nevjesticanametli wrote:sa cukama![]()
cuke fino eutanizirati, humano
a ove strijeljati... ko kerove
-
mali_balon
#8 Re: UINO - spisak dužnika
Mah te pare od PDVa ce svakak dobit oni kojima su i namjenjene, samo ne direktno nego indirektno u kovertama ispod stola. Mi obicini smrtnici od tog nemamo nista, samo ce se sad penzioneri nasikirai.
-
frx
#9 Re: UINO - spisak dužnika
Jasno mi je da ima korupcije i protekcije u zemlji, ali mi fakat nije jasno kako ovi kinezi mogu da duguju ovolike pare. U pricipu svaka radnja u rajlovcu duguje stotine hiljada KM-ova nevjerovatno.
- Alfons Kauders
#10 Re: UINO - spisak dužnika
nemaju kinezi nista s tim, vec UIOfrx wrote:Jasno mi je da ima korupcije i protekcije u zemlji, ali mi fakat nije jasno kako ovi kinezi mogu da duguju ovolike pare. U pricipu svaka radnja u rajlovcu duguje stotine hiljada KM-ova nevjerovatno.
ljudi skontali koliko su ovi nesposobni, koliko im vremena treba da sve procesiraju... onda navalili uvozit ko budale, rasprodavali sve u bescijenje neplativsi porez... i samo isparili
vecina tih ranji vise i ne postoji i nikad se nece naplatiti ni markica
- DaffyDuck
#11 Re: UINO - spisak dužnika
Onaj Sosnowski pravo pametan... pored svega i za PDV uzeo 6,2 mil. Jos ga nasi pustili da fino ode 
- strong69
#12 Re: UINO - spisak dužnika
Postoje mehanizmi naplate. Postojali su i prije. Ocito da postoji sprega UINO i pojedinih firmi.
Ili pogledajte ove sto su na listi carinskih duznika
Ko je imao posla sa carinom onda zna da je ako je sve korektno i regularno NEMOGUCE izbjeci placanje carine. A pogledajte ove firme i njihova dugovanja
Imace SIPA (ako bude htjela) posla medu carinicima i carinom.
Ili pogledajte ove sto su na listi carinskih duznika
- Alfons Kauders
#13 Re: UINO - spisak dužnika
nemoguce je nabiti ovolika dugovanja, prosto nemoguce ako se ne gleda kroz prste... to je svima jasno...strong69 wrote:Postoje mehanizmi naplate. Postojali su i prije. Ocito da postoji sprega UINO i pojedinih firmi.
Ili pogledajte ove sto su na listi carinskih duznikaKo je imao posla sa carinom onda zna da je ako je sve korektno i regularno NEMOGUCE izbjeci placanje carine. A pogledajte ove firme i njihova dugovanja
Imace SIPA (ako bude htjela) posla medu carinicima i carinom.
e sad, to se godinama radilo za javna preduzeca i institucije, jer su bili u kurcu i kao pazilo se da ne propadnu
ali kad drzava kinezu pokloni milion pdv-a... a sitnu raju guze za banalne racunovodstvene greske... e to je vec nesto sasvim drugo - nesto za strijeljanje
- karanana
#14 Re: UINO - spisak dužnika
ovo za carinu nije ni meni jasno kako su mogla biti dugovanja.
razumijem da neko nesto prokrijumcari nikad ni ne prijavi, toga ni nema u evidenciji, ali nesto prijaviti i neplatiti carinu, nisam znao da je to moguce. ja sam mislio da ti ni ne puste robu dok ne platis obaveze. barem je moje iskustvo takvo.
razumijem da neko nesto prokrijumcari nikad ni ne prijavi, toga ni nema u evidenciji, ali nesto prijaviti i neplatiti carinu, nisam znao da je to moguce. ja sam mislio da ti ni ne puste robu dok ne platis obaveze. barem je moje iskustvo takvo.
- strong69
#15 Re: UINO - spisak dužnika
Radilo se za javna preduzeca i to svi znamo. Vec je ranije bila tema o porezima i doprinosima i najvecim duznicima. Ali u ovom slucaju su milioni poklonjeni privatnim firmama. Pogledaj samo ove duznike po osnovu akciza:Alfons Kauders wrote:
nemoguce je nabiti ovolika dugovanja, prosto nemoguce ako se ne gleda kroz prste... to je svima jasno...
e sad, to se godinama radilo za javna preduzeca i institucije, jer su bili u kurcu i kao pazilo se da ne propadnu
ali kad drzava kinezu pokloni milion pdv-a... a sitnu raju guze za banalne racunovodstvene greske... e to je vec nesto sasvim drugo - nesto za strijeljanje
1. BOB-PRO d.o.o. za proizvodnju i usluge, Blizanci b.b. Čitluk, 7.559.742,09 KM
2. Sarajevska pivara, Franjevačka 15, Stari Grad, 3.051.934,33
3. BOBITA d.o.o. Kralja Tomislava 42 a, Ćitluk, 2.061.605,30
4. Fruktona a.d. Banja Luka - u stečaju, Beogradska 24, Banja Luka 1.381.858,27
5. Hepok-Vinarija Ljubuški d.o.o., Stjepana Radića, Ljubuški 641.049,12
6. Pivara Tuzla, Maršala Tita 163, Tuzla 184.320,80
7. KAP d.o.o. Sarajevo, Blažujski drum b.b. Ilidža 116.388,15
8. Fabrika duhana Mostar Maršala Tita 237, Mostar, 104.159,61
9. Kostanea Komerc d.o.i. Laktaši -. u stečaju Prijedroska, Laktaši 90.611,40
10. Ilidžanski dijamant d.o.o., Blažujski drum, Ilidža 87.813,26
Carine su kao sto rekoh nezamislive da se ne plate.
-
ekola
#16 Re: UINO - spisak dužnika
Meni su upali jednom od kako je uveden PDV... Nasli jednu gresku (za koju su poslije na sudjenju, dva vjestaka finansijske struke, koje je odabrao sud, ustanovila da nije greska ali njihovo svjedocenje sudija nije prihvatio iz samo njemu poznatih razloga) i za tu gresku su automatski kaznili firmu sa maximalnom kaznom, odgovorno lice takodje sa maximalnom kaznom, plus da platimo taj PDV sa zateznom kamatom... cca nekih 85000,00 KM sve skupa... Firma poljuljana do temelja... I jos plus gomila nekih bisera sa sudjenja, tacno mi je bilo doslo da se odselim iz drzave...
Bilo je mjeseci kada sam bio u pretplati i do 15000,00 KM, za koje nisam trazio povrat, nekada sam placao i do 10000,00 KM PDV-a mjesecno... U trenutku placanja kazne sam takodje bio u pretplati oko 15k ali to se nije moglo iskorstiti za kaznu, vec je kazna morala biti placena za ZR firme...
Bilo je mjeseci kada sam bio u pretplati i do 15000,00 KM, za koje nisam trazio povrat, nekada sam placao i do 10000,00 KM PDV-a mjesecno... U trenutku placanja kazne sam takodje bio u pretplati oko 15k ali to se nije moglo iskorstiti za kaznu, vec je kazna morala biti placena za ZR firme...
- JThomas
#17 Re: UINO - spisak dužnika
znao sam da je marinko jeben igrač, al' da je ovoliko jeben...

- Alfons Kauders
#18 Re: UINO - spisak dužnika
pravo da ti kazem ovo mi je cak i ponajmanje sporan dio... kad skontas npr. koliki promet ima dijamant ili pivara tuzla, a ukupno plivaju 200,000km akciza... sto im je haman hefta poslovanja... bobita je malo vise, ali oni rade zestinu, vece akcizestrong69 wrote:Radilo se za javna preduzeca i to svi znamo. Vec je ranije bila tema o porezima i doprinosima i najvecim duznicima. Ali u ovom slucaju su milioni poklonjeni privatnim firmama. Pogledaj samo ove duznike po osnovu akciza:Alfons Kauders wrote:
nemoguce je nabiti ovolika dugovanja, prosto nemoguce ako se ne gleda kroz prste... to je svima jasno...
1. BOB-PRO d.o.o. za proizvodnju i usluge, Blizanci b.b. Čitluk, 7.559.742,09 KM
2. Sarajevska pivara, Franjevačka 15, Stari Grad, 3.051.934,33
3. BOBITA d.o.o. Kralja Tomislava 42 a, Ćitluk, 2.061.605,30
4. Fruktona a.d. Banja Luka - u stečaju, Beogradska 24, Banja Luka 1.381.858,27
5. Hepok-Vinarija Ljubuški d.o.o., Stjepana Radića, Ljubuški 641.049,12
6. Pivara Tuzla, Maršala Tita 163, Tuzla 184.320,80
7. KAP d.o.o. Sarajevo, Blažujski drum b.b. Ilidža 116.388,15
8. Fabrika duhana Mostar Maršala Tita 237, Mostar, 104.159,61
9. Kostanea Komerc d.o.i. Laktaši -. u stečaju Prijedroska, Laktaši 90.611,40
10. Ilidžanski dijamant d.o.o., Blažujski drum, Ilidža 87.813,26
Carine su kao sto rekoh nezamislive da se ne plate.
- starii
#19 Re: UINO - spisak dužnika
tresla se gora rodio se mis...pa ista ova drzava im je dopustila da naprave ovolika dugovanja..sto im nije blokirala racun kad je dug bio 100KM 
-
Breathless
#20 Re: UINO - spisak dužnika
Nema para, kako da ne. Zasto se duznicima prinudno ne naplate dugovanja i zasto se ne gone oni koji su to dozvolili? Svi mi svaki dan placamo porez, cak i na lijekove i osnovne zivotne namirnice, dok oni koji ostvarju profit to ne placaju, kako velike firme, tako granapi, ugostiteljski objekti, a da se o onima koji pruzaju privatno medicinske usluge i ne govori. Velika vecina njih uopste ne izdaje racun, a nesto mi nije poznato da je ikad iko od njih procesuiran. Ovdje zakon, drzava i nameti vaze samo za obicne gradjane i neka vaze dok to dopustamo.
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#21 Re: UINO - spisak dužnika
fabrika duhana mostar neradi ima vec 10 godina, jos traze budalu koja ce je kupit.
valda kontaju da ce njemu izvuc ove pare, i zar nije mostarska duhanjara ispostava sarajevske.
valda kontaju da ce njemu izvuc ove pare, i zar nije mostarska duhanjara ispostava sarajevske.
- karanana
#22 Re: UINO - spisak dužnika
kap d.o.o ne radi, ilidzanski dijamant ne radi, pivara pred bankrotom...vjerovatno i mnoge druge firme ne rade.
ali pazite, drzava je dozvolila da se ilidzanski dijamat proda i da ga kupi kap a da ne izmiri obaveze. i onda nakon toga, nakon par mjeseci i kap stvori dugovanja i "propadne". a gazda mu vedri i oblaci po visokom po preventu i jos desetinama drugih firmi.
ma neka, da hocemo skroz propasti volio bih nego ista. a doci ce i taj dan. nece se rupe moci krpiti jos dugo.
ali pazite, drzava je dozvolila da se ilidzanski dijamat proda i da ga kupi kap a da ne izmiri obaveze. i onda nakon toga, nakon par mjeseci i kap stvori dugovanja i "propadne". a gazda mu vedri i oblaci po visokom po preventu i jos desetinama drugih firmi.
ma neka, da hocemo skroz propasti volio bih nego ista. a doci ce i taj dan. nece se rupe moci krpiti jos dugo.
- O'zone
- Globalni moderator
#23 Re: UINO - spisak dužnika
Spisak dobar samo da se može vidjeti sa kim su iz UINO, carina i porezne bili u talu. Neće ništa promjeniti osim što će se sad ovim spiskom mahati i govoriti kako su firme koje su dužnici stvarni krivci za propast budžeta a ne oni koji su im omogučili da naprave toliki dug.
Koliko su nesposobni primjer je Sirano na svim radnjama pokidani pečati porezne i radnje rade što je krivično djelo po KZ FBiH Član 366. koji glasi:
Mi smo logiku jebali tako žestoko da se više ne pojavljuje na ovim prostorima.
Koliko su nesposobni primjer je Sirano na svim radnjama pokidani pečati porezne i radnje rade što je krivično djelo po KZ FBiH Član 366. koji glasi:
Niko se nije ni po m..ma počešao da nešto spriječi ili sankcioniše čak se vrli premijer KS ponudio da pomogne tim ljudimaČlan 366.
Skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka
Ko skine ili povrijedi službeni pečat ili znak koji je ovlašćena službena osoba stavila radi osiguranja predmeta ili prostorije, ili ko bez skidanja ili povrede pečata ili znaka otvori osigurani predmet ili uđe u takvu prostoriju, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Mi smo logiku jebali tako žestoko da se više ne pojavljuje na ovim prostorima.
- karanana
#24 Re: UINO - spisak dužnika
oni se vise boje pobune i pucha nego da im je stalo naplatiti ova dugovanja.
znaju da ako ulete sada u ove firme, ako im zamrznu imovinu, ako ulete na sirano i ponovo zapecate shtandove, znaju da ce im hiljade ljudi iz tih firmi biti pred prozorima.
znaju da ako ulete sada u ove firme, ako im zamrznu imovinu, ako ulete na sirano i ponovo zapecate shtandove, znaju da ce im hiljade ljudi iz tih firmi biti pred prozorima.
- JThomas
#25 Re: UINO - spisak dužnika
u većem dijelu ovih firmi više nema šta da se zamrzne. a kod ovih što se batrgaju bi time više ugrozili mogućnost naplate nego što bi naplatili.
pametnog rješenja i nema kad se pusti da se nabeša milionski dug, pravo pitanje je - šta se dosad radilo? hajd' ga ti nabešaj ako možeš. ovo je tačno spisak onih koji su bili u talu...
pametnog rješenja i nema kad se pusti da se nabeša milionski dug, pravo pitanje je - šta se dosad radilo? hajd' ga ti nabešaj ako možeš. ovo je tačno spisak onih koji su bili u talu...