TRAIL RUNNING

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

walter_071

#1 TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

Da vidimo ima li nas još koji se bavimo aktivnošću iz naslova teme. :D

Kojim stazama trčite? Koju opremu koristite? Idete li na trke?

Ko zna, možda nekad organizujemo i zajedničke treninge...
walter_071

#2 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

Upoznajte svjetsku legendu traila

walter_071

#3 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

Izvjesta sa prošlogodišnje trke Ultra-Trail du Mont-Blanc koja slovi za nezvanično prvenstvo svijeta u trailu:

BIONA

#4 Re: TRAIL RUNNING

Post by BIONA »

Pravo da ti kazem, nikad cula, medjutim bas mi se dopada :-D ! Da li ima kod nas organizovano recimo u sklopu nekog atletskog klupa?
mousstapha

#5 Re: TRAIL RUNNING

Post by mousstapha »

Ja mislim da ima na Jahorini trka.
walter_071

#6 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

BIONA wrote:Pravo da ti kazem, nikad cula, medjutim bas mi se dopada :-D ! Da li ima kod nas organizovano recimo u sklopu nekog atletskog klupa?
Koliko ja znam ne postoji nešto oficijelno (neka me neko ispravi ako ima :-)).

Ja ću gledati da organizujem zajedničke treninge u Sarajevu, a možda i neke ture unutar BiH, pa prati temu ako si zainteresovana. 8)
Sonac

#7 Re: TRAIL RUNNING

Post by Sonac »

Da se i ja tuspasim iako je jedan od razloga što volim trailrunning taj što nema baš mnogo ljudi :)
chengaba

#8 Re: TRAIL RUNNING

Post by chengaba »

De mi reci gdje oko Sarajeva ima pametnih staza. Interesantan mi je recimo krug na Trebeviću od Brusa pa do Napretkovog doma ili do Prvog šumara... Imaš li nekih preporuka da se ne mora baš autom ići kao dovde i sl.?
walter_071

#9 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

Sonac wrote:Da se i ja tuspasim iako je jedan od razloga što volim trailrunning taj što nema baš mnogo ljudi :)
To mu daje draž 8-)

Drago mi je što se pomalo okuplja zajednica, već sam se prepao da sam jedini inficiran :wink:
walter_071

#10 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

chengaba wrote:De mi reci gdje oko Sarajeva ima pametnih staza. Interesantan mi je recimo krug na Trebeviću od Brusa pa do Napretkovog doma ili do Prvog šumara... Imaš li nekih preporuka da se ne mora baš autom ići kao dovde i sl.?
Da budem iskren i ja sam u fazi istraživanja, to je jedan od razloga sto sam otvorio temu... Prošle nedjelje odradio sam turu od centra grada gotovo do samog Skakavca (mada to nije trail u pravom smislu riječi jer je 90% asfalt). Mislim da bi se mogao napraviti dobar krug da se poslije sela Nahorevo skrene desno prema Baricama pa dalje... Malo ću se raspitati pa napraviti jednu finu rutu.
Ljuba Moljac

#11 Re: TRAIL RUNNING

Post by Ljuba Moljac »

Moze se od Nahoreva do Bukovika kroz staze i bogaze. Sa Bukovika se moze produziti na Crepoljsko.
Meni Trebević je onako. Bjelasnica nudi dobrih staza.

Javi kad organizujes treninge.

Pohvale za ambicioznost :thumbup:
Sonac

#12 Re: TRAIL RUNNING

Post by Sonac »

walter_071 wrote:
Sonac wrote:Da se i ja tuspasim iako je jedan od razloga što volim trailrunning taj što nema baš mnogo ljudi :)
To mu daje draž 8-)

Drago mi je što se pomalo okuplja zajednica, već sam se prepao da sam jedini inficiran :wink:
Ma ima raje al većinom su to individualci a i to iz razloga što smo neuvezani vjerovatno, pa onda faktor slobodnog vremena...
Što se tiče staza ima ih na sve strane, ja planinarim i vozim bajk pa u biti za trailrunning koristim neku kombinaciju staza, malo makadama malo šumskih puteva.
Najpristupačnije su mi baš te od Barica do Nahoreva a imaš više opcija, najdraža mi je ona klasična preko Čavljaka i Bukovika, sjedneš na bus do Barica i onda za nekih 2-3 sata do Nahoreva s tim što vazda na Bukoviku natovarim kanister vode na leđa prije spusta :). Kad je kasno onda otrčim od Barica makadamom prema Hreši i spustim se na Faletiće, to ide još brže. Južna strana Bjelašnice je isto beton, ima više opcija, Igman oko džamije gore pa prema Hrasničkom i okolo...

Da je bogdo ovo često kao što izgleda iz uvoda, niko sretniji od mene :) možda 10tak puta da sam odradio ove godine, većinom kad izradi ekipa za planinarenje ili bajk
BIONA

#13 Re: TRAIL RUNNING

Post by BIONA »

Pratim vas :thumbup:
walter_071

#14 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

Sonac wrote:
walter_071 wrote:
To mu daje draž 8-)

Ma ima raje al većinom su to individualci a i to iz razloga što smo neuvezani vjerovatno, pa onda faktor slobodnog vremena...
Što se tiče staza ima ih na sve strane, ja planinarim i vozim bajk pa u biti za trailrunning koristim neku kombinaciju staza, malo makadama malo šumskih puteva.
Najpristupačnije su mi baš te od Barica do Nahoreva a imaš više opcija, najdraža mi je ona klasična preko Čavljaka i Bukovika, sjedneš na bus do Barica i onda za nekih 2-3 sata do Nahoreva s tim što vazda na Bukoviku natovarim kanister vode na leđa prije spusta :). Kad je kasno onda otrčim od Barica makadamom prema Hreši i spustim se na Faletiće, to ide još brže. Južna strana Bjelašnice je isto beton, ima više opcija, Igman oko džamije gore pa prema Hrasničkom i okolo...

Da je bogdo ovo često kao što izgleda iz uvoda, niko sretniji od mene :) možda 10tak puta da sam odradio ove godine, većinom kad izradi ekipa za planinarenje ili bajk
Ma naravno da su individualci, nemam iluziju da će ova tema nagnati hiljade bosančerosa da se odreknu kafe i cigara i stanu trčati šumama :lol:

Ove dvije rute Barice-Nahorevo i Barice-Hreša ću isprobati prvom prilikom. Naravno Igman i Bjelašnica su iduće na redu, kao da mi čitaš misli :)
antidebil

#15 Re: TRAIL RUNNING

Post by antidebil »

vi imate problem koji su brdski biciklisti imali prije 10-15 godina.
ne bi vam bilo lose da malo zavirite u njihovu "bazu podataka" na mtb.ba.
tu imate nekih staza koje mozete prilagodit sebi. vi u principu hocete iste staze, samo sto vi mozete uzbrdo negdje gdje oni mogu samo nizbrdo i njima treba duza staza. al mozete nac tamo zanimljivih staza oko sarajeva i drugdje. ubacite to u google earth pa isplanirate sebi sta vama pase
ja licno sam bio konto to pocet. meni to zvuci zanimljivo al prvo otic s autom na trebevic pa malo trcat, al otic pjesice il busom gore pa trcat pa isto tako nazad, nista od toga. pogotovo ne bih sam. valja bit nekoliko sati sam ba. meni to ubije zelju. to mi mrsko s biciklom kamo li pjesice. dok ne nabavim auto ja cu samo mtb a onda cu oboje.
antidebil

#16 Re: TRAIL RUNNING

Post by antidebil »

ne bi vam bilo mozda lose "prugom " za pale od kozije cuprije.
ako imate auto il vam nije mrsko busom, bijambare.

hehe ja mislim da cete se vi, bas k'o i mt biciklisti, prvo stelit po baricama i trebevicu a onda cete se pocet dogovarat da idete "oceifit" na vlasicu, zelengori, vranici... isto k'o i svi zaljubljenici u planine :)
walter_071

#17 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

U subotu je bila dobra tura starom prugom prema Palama.
Toplo preporučujem stazu; ima sve što treba - zemlja, šljunak, blato :wink:
walter_071

#18 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

Evo da malo osvježim temu... Prošlu subotu sam učestvovao na trci 100 milja istre, na stazi od 65 km.
Bilo je... riječi to zaista ne mogu opisati :bih: . Od ovog vikenda opet krećem sa treninzima pa mozemo vidjeti ako je neko raspoložen da zajedno trčimo.
I još jedan info: 21. juna je trka na Velebitu pa možemo organizovano ako neko hoće.
petunija

#19 Re: TRAIL RUNNING

Post by petunija »

Sviđa mi se tema, pratiću vas... :)
petunija

#20 Re: TRAIL RUNNING

Post by petunija »

walter_071 wrote:Evo da malo osvježim temu... Prošlu subotu sam učestvovao na trci 100 milja istre, na stazi od 65 km.
Bilo je... riječi to zaista ne mogu opisati:bih: . Od ovog vikenda opet krećem sa treninzima pa mozemo vidjeti ako je neko raspoložen da zajedno trčimo.
I još jedan info: 21. juna je trka na Velebitu pa možemo organizovano ako neko hoće.
Ipak da pokušaš? :D
Zanima me pošto sam zainteresovana, ali bih za sada samostalno "trenirala" dok ne budem u zadovoljavajućoj formi. I prije ove teme, razmišljala sam o nekom vidu trčanja kroz prirodu, ali me sprečava činjenica da ne mogu trčati uzbrdo (ali zato mogu hodati do besvjesti :D )
petunija

#21 Re: TRAIL RUNNING

Post by petunija »

Slažem se s tobom, ali pošto živim izvan grada, takvi tereni su mi vrlo pristupačni :mrgreen:
Što se tiče životinja, ne bi mi smetalo da ih sretnem, (osim zmije) čak bi mi bilo drago vidjeti da ih još ima u našim šumama. ;-)
golman

#22 Re: TRAIL RUNNING

Post by golman »

cezzar wrote:mislim da kod nas nema uslova za trcanje u prirodi jer bi morao da se autom dovuces na neku lokaciju pa da se onda zadas a za to treba i novca i vremena i celicna volja. plus tu je jos uvijek opasnost od mina, zmija, divljih zvijeri... puno je lakse da se spremis za pet minuta i trcis vilsonovim, na stadionu kosevu, prema darivi, ili na traci u nekom gymu.
sama ideja je odlicna ali je teska za realizaciju.
Traka je zakon.... :sretan: :sretan:
petunija

#23 Re: TRAIL RUNNING

Post by petunija »

golman wrote:
cezzar wrote:mislim da kod nas nema uslova za trcanje u prirodi jer bi morao da se autom dovuces na neku lokaciju pa da se onda zadas a za to treba i novca i vremena i celicna volja. plus tu je jos uvijek opasnost od mina, zmija, divljih zvijeri... puno je lakse da se spremis za pet minuta i trcis vilsonovim, na stadionu kosevu, prema darivi, ili na traci u nekom gymu.
sama ideja je odlicna ali je teska za realizaciju.
Traka je zakon.... :sretan: :sretan:

... ali onda to nije trail running ;-)
Sonac

#24 Re: TRAIL RUNNING

Post by Sonac »

Pa ljudi tema je trailrunning za koji BiH ima malo je reć odlične uslove, time se bave ljudi koji vole a ne koje neko tjera da trče ili trče da bi skinuli koju kilicu.

Petunijo, kažeš ne voliš trčati uzbrdo, onda brdo iskoristi za zagrijavanje, hodaj jačim tempom uzbro, trči po ravnijim dijelovima i riješen problem. S vremenom ćeš ojačati pa će ti postati dosadno trčati po ravnom.
walter_071

#25 Re: TRAIL RUNNING

Post by walter_071 »

petunija wrote:
walter_071 wrote:Evo da malo osvježim temu... Prošlu subotu sam učestvovao na trci 100 milja istre, na stazi od 65 km.
Bilo je... riječi to zaista ne mogu opisati:bih: . Od ovog vikenda opet krećem sa treninzima pa mozemo vidjeti ako je neko raspoložen da zajedno trčimo.
Ipak da pokušaš? :D
Zanima me pošto sam zainteresovana, ali bih za sada samostalno "trenirala" dok ne budem u zadovoljavajućoj formi. I prije ove teme, razmišljala sam o nekom vidu trčanja kroz prirodu, ali me sprečava činjenica da ne mogu trčati uzbrdo (ali zato mogu hodati do besvjesti :D )
Pozdrav i tebi i svima koji prate ovu temu. Drago mi je da se tema rasplamsala i da ima i oprečnih mišljenja 8-)

OK, napisaću kratki osvrt na trku (ali preko vikenda, malo mi je gužva na poslu :twisted: )
I drugo, kao što ti je već neko prije rekao ne sekiraj se, hodaj uzbrdo, trči po ravnom, kad se umoriš stani... Bitno je da imaš kontinuitet.
Post Reply