Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez glute

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
HrvatMusliman

#1 Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez glute

Post by HrvatMusliman »

Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez glutena? Trebalo bi tako biti, ili je to marketinški trik.
Pitam na sve strane nitko nezna odgovor.
phil manzanera

#2 Re: Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez g

Post by phil manzanera »

Na zalost, u brasnu ima jako puno glutena, no prisustvo glutena je posebno izrazeno u nekim vrstama djecije hrane. Nasim zakonim o kontroli ziveznih namirnica gluten nije nesto posebno definiran niti postoji obaveza testiranja, mada postoje mnogi jeftini i svjestki priznati brandovi koji proizvode jednostavne testove za kontrolu glutena, npr. "EuroProxima" Nizozemska.

Kako smo vise puta rekli i pisali, nasi proizvodjaci hrane trpaju sve i svasta u hranu/zivezne namirnice iz jednostavnog razloga sto nemaju ama bas nikakvog rizika od drasticnih kazni ako se ustanovi neka nepravilnost i logicno je da ce trpati u svoj proizvod najjeftiniju mogucu sirovinu da bi ostvarili ekstra profit, pa nisu ludi da koriste skupe i kvalitetne sirovine, kada nema odgovornosti i STVARNIH sankcija, pa samim time nema ni straha od drasticnih kazni.

Evo npr. ustanovilo se je da su haman SVA mlijeka kontaminiraka KANCEROGENIM mikotoksinima koji JESU definirani nasim zakonima i ZABRANJENI; dakle, ustanovljeno je prisustvo mikotoksina u mlijeku, mikotoksini su kancerogeni i zabranjeni - da li je ko odgovarao zbog toga? Da li je kome opao posao zbog toga? Da li je ko zavrsio u zatvoru zbog toga?

I zato ce mljekari i ostali I DALJE koristiti jeftiniju stocnu hranu koja je kontaminirana, a nece skuplju stocnu hranu koja nije kontaminirana: jeftinije sirovine = ekstra profit, skuplje sirovine, nema ekstra profia.

POLITICKA akcija "Kupujmo domace" je najvece zlo za ovaj narod.

Ovo je samo moje privatno misljenje i ne mora znaciti da sam u pravu.
Last edited by phil manzanera on 20/12/2013 11:34, edited 3 times in total.
rekla-kazala

#3 Re: Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez g

Post by rekla-kazala »

Ako nije deklarisano " Glutenfrei, glutenfree, .. bez glutena" onda znaj da ga ima. Što ljepljivije to više glutena.
Balea275

#4 Re: Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez g

Post by Balea275 »

Mislim da svako brašno sadrži gluten, osim ako nije posebno naglašeno da je bez glutena, i u tom slučaju košta 7-8 puta više od običnog brašna. Poznajem nekoga ko ima alergiju na gluten, i znam da je to brašno jaku skupo. Ili recimo mala kesica štapića košta 2-3 KM, a obični koštaju 0,50 KM, i slično...
Last edited by Balea275 on 20/12/2013 11:28, edited 1 time in total.
Emcavi

#5 Re: Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez g

Post by Emcavi »

Ako pise da je bez glutena onda to i jeste bez glutensko brasno. Testovi za lab dokazivanje prisustva glutena su jednostavni, tako da to ni za nase iz agencije za sigurnost hrane nije problem. Slobodno konzumiraj to brasno :)
phil manzanera

#6 Re: Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez g

Post by phil manzanera »

Emcavi wrote:Ako pise da je bez glutena onda to i jeste bez glutensko brasno. Testovi za lab dokazivanje prisustva glutena su jednostavni, tako da to ni za nase iz agencije za sigurnost hrane nije problem. Slobodno konzumiraj to brasno :)
Nase laboratorije za kontrolu ziveznih namirnica NE TESTIRAJU na gluten, iako bi mogli. Razlog je jednostavan: nema ko da plati testiranje jer gluten nije prioritetan po raznim zakonima o kontroli ziveznih namirnica, sirovina i sl.

Ne, "ne brinite se", ne testira se nista na gluten. Ako vam kazu da testiraju, znajte da - lazu.
graue_maus

#7 Re: Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez g

Post by graue_maus »

cula sam da je heljdino brasno prirodno bez glutena .........
granita

#8 Re: Da li brašno na kojem nepiše da ima glutena doista bez g

Post by granita »

Ja sam na bezglutenskoj ishrani i ako ne pise da je bez glutena, onda nije bez glutena. Psenica sama po sebi sadrzi gluten, pa sva pasta, keksi, stapici, krekeri, pakovana peciva, tost, hljeb - sve to sadrzi gluten. Ako kupujes brasno od rize (ima u Merkatoru) i heljde, onda budi sigurna da nema glutena. Takodjer, kukuruzno brasno nema glutena. Ova tri se mogu mijesati i mozes dobiti jako fin bezglutenski hljeb.
Post Reply