Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Tinana24

#1 Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tinana24 »

Izvinjavam se ako je tema već bila.
Zanima me kako su se vaši psi ponašali nakon kastracije/sterilizacije?
Kažu da zahvat ne utiče na ponašanje psa,čak eto postaju privrženiji,umiljatiji itd.
Moja ženkica je sva nekako smorena,preplašena.. evo već 4.dan od operacije.
Da li će za par dana vratiti na staro,u ono razigrano i divlje stvorenje koje mi nedostaje :) ?

Hvala puno.
Tomos

#2 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tomos »

Tinana24 wrote:Izvinjavam se ako je tema već bila.
Kažu da zahvat ne utiče na ponašanje psa,čak eto postaju privrženiji,umiljatiji itd.
Da li će za par dana vratiti na staro,u ono razigrano i divlje stvorenje koje mi nedostaje :) ?

Hvala puno.
Ma neće ti nikad biti više ko što je bilo, priroda je čudo svako traži ono što mu pruža zadovoljstvo pa tako i psi i ja sma isto prošao kroz te faze sa svojom kujom i nikad ona više nije bila ko što je prije bila tako da je to patnja za nju samo gleda onako tužno, a ništa ne može.
BadCopy

#3 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by BadCopy »

Oce klinac.odcapari ga svom djuvegiji pa ga pitaj ocel bit opet razigran

od zla oca od gore matere
DON_eARL

#4 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by DON_eARL »

Prijateljica je imala istu situaciju sa njenim psom, prije mjesec dana otprilike. Pas je konstantno ležao na jednom mjestu cvilio i režao prilikom svakog približavanja. Desetak dana nakon operacije bol je vjerovatno nestala i sve se vratilo u "normalu". Veselo dočekivanje gostiju, skakanje po čitavom stanu i sve ostale aktivnosti karakteristične za tog psa su bile vidljive.

Biće to sve ok, nema razloga za sikiranje. :-D
una_bo

#5 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by una_bo »

4 sterilizacije

Minnie se udebljala pa je sad na dijeti ali je isto razigrana
Astor je ostao isti
Bella je ista, ona je svakako mirna po prirodi
Sarahh koja nije prije ništa htjela da jede i muku smo mučili s njenim obrocima, sad pojede sve

eto to je to.
Minnie se oporavljala 2 dana doslovno
Astor malo duže jer je konac jedan izvukao pa su ponovo šili
Bella 3 dana
Sarahh najduže, ali možda zato što je najmanja, za 7 dana je bila ko nova :D
baxul

#6 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by baxul »

0:24 :D

febo_acm

#7 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by febo_acm »

Moja je kastrirana sa 6.5 mjeseci i bilo je otprilike ovako:

- prvih par sati nakon operacije spava i kada se probudila malo je dezorijentisana, konfuzna, isprepadana... Operisana je u 09:00. Navečer oko 20:00 je jela i već se poprilično šetkala po stanu. Taj dan je još 3-4 puta povratila. Pred spavanje je dobila "kragnu" i do ujtru se nije pomjerila sa mjesta.

- sutra ujtru smo već izašli ispred zgrade da obavi nuždu. Šeta, kreće se bez problema, samo je strašno oprezna. Regularno je jela, spavala, igrala se sa igračkama...

- slijedećih par dana sličan scenario. Kreće se, skače, izlazi vani... Jedino prilikom lijeganja, pošto većinom leži na stomaku, polako se spušta da se ne povrijedi.

- nakon 7 dana konci izvađeni/ispali ona skroz luda, divlja.

- nakon 10 dana trči, luduje, kao da ništa nije ni bilo :D

Staffordi su poznati po nevjerovatno visokoj toleranciji bola... Možda je i to jedan od razloga.
Danas ima 10 mjeseci i 7 dana... Totalno normalan i lud stafford. Ni debel, ni mršav, puca od snage, razigran, voli sve ljude i sve cuke :D Mrzi ptice, muhe i sve što leti.
Slična stvar i sa cukom od punca... Sumnjam da će se cuko udebljati nakon kastracije ukoliko jede normalne količne hrane(po tabeli) i ukoliko se dovoljno kreće i naravno svakodnevno istrčava barem po 10-15 min(ovisno od godina, mjeseci...).
JaneEyre

#8 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by JaneEyre »

što se tiče oporavka mislim da to zavisi od psa do psa i možda u kojem periodu se steriliše.

Prije sterilizacije svoje kujice pročitala sam jedno 1256 tema o tome. Bila sam sigurna da to želim, a opet bilo mi je teško izlagati je takvoj operaciji, posebno onaj trenutak kad potpisuješ izjavu: '' saglasan sam da sam upoznat sa svim rizicima u slučaju smrtnog ishoda...'' helem, na osnovu onoga što sam se ja informisala najboolje je kujicu sterilisati prije prvog tjeranja u dobi od 6 mjeseci. Odvedem ja tako nju, sve ok prođe, dva -tri sata poslije operacije već je mogla stajati na nogama. Dva dana je bila slaba ali je cijelo vrijeme mogla na noge, obavljala nuždu samostalno itd. Od toga je prošlo mjesec i po, ista je ko prije - živa, trči, luduje...dakle, nikakve promjene u ponašanju.

Kod tebe je ipak kujica još u postoperativnom oporavku. Dakle što se tiče promjene ponašanja ne paničari ništa, nek ti se sada cura fino oporavi... :-D
Tinana24

#9 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tinana24 »

DON_eARL wrote:Prijateljica je imala istu situaciju sa njenim psom, prije mjesec dana otprilike. Pas je konstantno ležao na jednom mjestu cvilio i režao prilikom svakog približavanja. Desetak dana nakon operacije bol je vjerovatno nestala i sve se vratilo u "normalu". Veselo dočekivanje gostiju, skakanje po čitavom stanu i sve ostale aktivnosti karakteristične za tog psa su bile vidljive.

Biće to sve ok, nema razloga za sikiranje. :-D
Hvala ti puno. :)
Tinana24

#10 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tinana24 »

JaneEyre wrote:što se tiče oporavka mislim da to zavisi od psa do psa i možda u kojem periodu se steriliše.

Prije sterilizacije svoje kujice pročitala sam jedno 1256 tema o tome. Bila sam sigurna da to želim, a opet bilo mi je teško izlagati je takvoj operaciji, posebno onaj trenutak kad potpisuješ izjavu: '' saglasan sam da sam upoznat sa svim rizicima u slučaju smrtnog ishoda...'' helem, na osnovu onoga što sam se ja informisala najboolje je kujicu sterilisati prije prvog tjeranja u dobi od 6 mjeseci. Odvedem ja tako nju, sve ok prođe, dva -tri sata poslije operacije već je mogla stajati na nogama. Dva dana je bila slaba ali je cijelo vrijeme mogla na noge, obavljala nuždu samostalno itd. Od toga je prošlo mjesec i po, ista je ko prije - živa, trči, luduje...dakle, nikakve promjene u ponašanju.

Kod tebe je ipak kujica još u postoperativnom oporavku. Dakle što se tiče promjene ponašanja ne paničari ništa, nek ti se sada cura fino oporavi... :-D
Ona je isto odmah mogla na noge,i sad ide u setnje,i pocela je fino da jede. Kad treba da legne,bas polako legne,i kad ustaje isto je usporena. Na loptu ne reaguje,iako je prije znala po 50 puta donijeti da joj se baci..jednostavno nece da se igra,najvise lezi i odmara,pa sam se zato zabrinula.. nadam se da ce sve biti okej. Hvala ti
Tinana24

#11 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tinana24 »

una_bo wrote:4 sterilizacije

Minnie se udebljala pa je sad na dijeti ali je isto razigrana
Astor je ostao isti
Bella je ista, ona je svakako mirna po prirodi
Sarahh koja nije prije ništa htjela da jede i muku smo mučili s njenim obrocima, sad pojede sve

eto to je to.
Minnie se oporavljala 2 dana doslovno
Astor malo duže jer je konac jedan izvukao pa su ponovo šili
Bella 3 dana
Sarahh najduže, ali možda zato što je najmanja, za 7 dana je bila ko nova :D
I kod mene se kujica zove Bella. :) Znaci nije bilo promjena u ponasanju. Prepala sam se jer nisam navikla na nju da je ovako mirna i da je na jednom mjestu dugo. Hvala ti
Tinana24

#12 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tinana24 »

Zhìxin wrote:Moja je kastrirana sa 6.5 mjeseci i bilo je otprilike ovako:

- prvih par sati nakon operacije spava i kada se probudila malo je dezorijentisana, konfuzna, isprepadana... Operisana je u 09:00. Navečer oko 20:00 je jela i već se poprilično šetkala po stanu. Taj dan je još 3-4 puta povratila. Pred spavanje je dobila "kragnu" i do ujtru se nije pomjerila sa mjesta.

- sutra ujtru smo već izašli ispred zgrade da obavi nuždu. Šeta, kreće se bez problema, samo je strašno oprezna. Regularno je jela, spavala, igrala se sa igračkama...

- slijedećih par dana sličan scenario. Kreće se, skače, izlazi vani... Jedino prilikom lijeganja, pošto većinom leži na stomaku, polako se spušta da se ne povrijedi.

- nakon 7 dana konci izvađeni/ispali ona skroz luda, divlja.

- nakon 10 dana trči, luduje, kao da ništa nije ni bilo :D

Staffordi su poznati po nevjerovatno visokoj toleranciji bola... Možda je i to jedan od razloga.
Danas ima 10 mjeseci i 7 dana... Totalno normalan i lud stafford. Ni debel, ni mršav, puca od snage, razigran, voli sve ljude i sve cuke :D Mrzi ptice, muhe i sve što leti.
Slična stvar i sa cukom od punca... Sumnjam da će se cuko udebljati nakon kastracije ukoliko jede normalne količne hrane(po tabeli) i ukoliko se dovoljno kreće i naravno svakodnevno istrčava barem po 10-15 min(ovisno od godina, mjeseci...).
Hvala na ovome,odmah mi nekako lakše jer sam se bas zabrinula. Nadam se da ce i ona za koji dan doci sebi i biti kao sto je bila. :)
una_bo

#13 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by una_bo »

da napomenem da je nama Bellu i Sarahh (labradora i pomeranca) operisao Stana.
baš im gledam ranu, Sarahh se operisala 20.11. ja mislim, nema ni traga operaciji, nikakav ožiljak, predivno. ona nije povraćala, Minnie ni Astor nisu povraćali. ali je Bella dušu svoju ispustila, doslovno, ispovraćala je cijelu kuću. Svako drugačije reaguje na anesteziju.
eno ih živi i zdravi, kuc kuc. divljaju i ostali su isti, hvala bogu :D
pakica_

#14 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by pakica_ »

moja nala je par sati nakon operacije vec skakutala uokolo.. barem je pokusavala, ja joj nisam dala obzirom na to da je frisko operisana.. jedino je malo trzala kad sam joj mazala ranu (ne znam ni sama sto sam to radila, rana bila suha, al' eto kofol ja nesto mazala :lol: ).. nisam joj ni kragnu stavljala jer sam bila kupila neku premalenu za njenu tintaru, a kad je pokusala da se lizne, nije mogla da dohvati, to je custa nekako tako namjestio :lol:
sutradan je bila ona moja luda nala koja cupa, skaci, trci, laje i lumpuje sa bastonjom :D
to se sve izdesavalo prije godinu i po' kad je njoj bilo 5,5-6 mjeseci.. nikad se nisam pokajala jer vidim da joj stvarno nista ne fali u zivotu, osim eto te maternice :lol:
lajlica

#15 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by lajlica »

Hvala puno.
kada su mog cuku sterilisali,prvih tri cetiri dana je bila nekako umorna,a inace je vesela,mada se odmah nakon sedmicu vratila na staro ponasanje,tako da to nista ne utice na psa,samo je prvu sedmicu potisten i umoranal nakon toga sve dođe na staro :Dtako da se ne brineš,vidjeces da ce biti ona ista za nekoliko dana :)
Friesian

#16 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Friesian »

ja imam dvije kujice i ova mladja je odmah pocela da se ponasa po starom.. nije se cak ni fino "razbudila" a vec je htjela da trazi igracke, zivotinje, .. inace je NLT pa tako da vec i znate kakvi su..
dok njemacka ovcarka sterilisana u 6. godini i mirna je bila samo taj dan.. a sad je razigranija nego inace (sa 8.5 godina) iako je sprecavam zbog bolova u kuku - stara povreda cini svoje.. pa joj jedino to tesko pada..

ukoliko su psi premirni nakon operativnog zahvata ocito ih nesto boli.. ne dajite nikakve analgetike na svoju ruku jer mozete napraviti veci belaj ali zato nazovite istog veterinara neka vam kaze koji su analgetici najsigurniji za njih..

i pusti ove price sa pocetka teme.. kad uzmes u obzir prednosti i mane sterilizacije/kastracije ja sam uvijek za..
Tinana24

#17 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tinana24 »

pakica_ wrote:moja nala je par sati nakon operacije vec skakutala uokolo.. barem je pokusavala, ja joj nisam dala obzirom na to da je frisko operisana.. jedino je malo trzala kad sam joj mazala ranu (ne znam ni sama sto sam to radila, rana bila suha, al' eto kofol ja nesto mazala :lol: ).. nisam joj ni kragnu stavljala jer sam bila kupila neku premalenu za njenu tintaru, a kad je pokusala da se lizne, nije mogla da dohvati, to je custa nekako tako namjestio :lol:
sutradan je bila ona moja luda nala koja cupa, skaci, trci, laje i lumpuje sa bastonjom :D
to se sve izdesavalo prije godinu i po' kad je njoj bilo 5,5-6 mjeseci.. nikad se nisam pokajala jer vidim da joj stvarno nista ne fali u zivotu, osim eto te maternice :lol:
Moja Bella se evo vratila na staro :D Sve super, ganja loptu po kuci, skace po krevetima, vesela je. I pao mi je kamen sa srca. Stvarno mi je bilo teško gledati onakvu, nisam navikla.
Hvala svakako da podijeljenom iskustvu. :thumbup:
Tinana24

#18 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Tinana24 »

Friesian wrote:ja imam dvije kujice i ova mladja je odmah pocela da se ponasa po starom.. nije se cak ni fino "razbudila" a vec je htjela da trazi igracke, zivotinje, .. inace je NLT pa tako da vec i znate kakvi su..
dok njemacka ovcarka sterilisana u 6. godini i mirna je bila samo taj dan.. a sad je razigranija nego inace (sa 8.5 godina) iako je sprecavam zbog bolova u kuku - stara povreda cini svoje.. pa joj jedino to tesko pada..

ukoliko su psi premirni nakon operativnog zahvata ocito ih nesto boli.. ne dajite nikakve analgetike na svoju ruku jer mozete napraviti veci belaj ali zato nazovite istog veterinara neka vam kaze koji su analgetici najsigurniji za njih..

i pusti ove price sa pocetka teme.. kad uzmes u obzir prednosti i mane sterilizacije/kastracije ja sam uvijek za..

Nisam bila za sterilizaciju dok nisam malo uzela u obzir sve prednosti i mane. I teško je imati u kućI/stanu kujicu kojoj menstruacija traje 10-15 dana..po čitava dan hodaš za njom i čistiš.. O skupljanu mužjaka pred vratima da ne pričam.
Huh,ali evo prošlo je sve u najboljem redu. :D
Ramzess Veliki

#19 Re: Ponasanje nakon kastracije/sterilizacije

Post by Ramzess Veliki »

Hvala puno.
Laje tanjim glasom.
Post Reply