Life is a Miracle

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Tisina

#1 Life is a Miracle

Post by Tisina »

Upravo gledah na videu novi film gdina Kusturice.. mogu reci-sranje.. bas je poglup film, nakon gledanja imamu tisak da je neki Eskim pravio film o Bosni, ratu , eto ..
ali eto da nisam gledala e bih znala
dariosa

Post by dariosa »

kataklizma ziva. revizionisticko i moralno smece.

od doli bel svaki film mu je gori i gori.
dezavu

Post by dezavu »

Vala bas je los film, mada je proglasen za najbolji evropski film ove godine :shock:
Kako to :? :oops: :lol:
Tisina

Post by Tisina »

dezavu wrote:Vala bas je los film, mada je proglasen za najbolji evropski film ove godine :shock:
jel? mogu milsiit kakva je konkurencija bila, pa eto i Ljeot u zlatnoj dolini je dobilo nekkavu nagradu a film je bezveze skroz
wanderer

Post by wanderer »

Film je fakat ocaj... Sada je vec ocito koju vaznost su u Kustinim filmovima imali scenaristi kao Sidran.
dariosa

Post by dariosa »

dezavu wrote:Vala bas je los film, mada je proglasen za najbolji evropski film ove godine :shock:
kustin rad sa kamerom i neka energija u scenama su neprikosnovni, ali je prica pravooo losa, da ne kazem pocetnicka sa puno promasaja. mrzim kad se kroz jeftinu pricu o ljubavi salju jos jeftinije politicko-revizionisticke poruke koje su bile i glavna motivacija za pravljenje filma.
dariosa

Post by dariosa »

evo sam opet pogledao film, reko da nisam sta promasio i nista. uvjerljivo najgori kustin film. dobro kaze andrej, od doli bel, svaki film mu je sve gori i gori.

ustvari nije me toliko razocarao kusta koliko me razocarao rajko bozic, scenarista ovo malo duse, koji je u mom misljenju jedan od najboljih bh filmova. dijalozi u filmu su katastroafalni, puni klisea, stereotipa, a o povrsnosti da i ne govorim. karakteri su kataklizma. puni promasaj. ja se ni u jedan jedini nisam mogao uziviti. Tisina, sjetio sam se tvog komentara o Eskimu jer je i meni tako djelovalo, kao da je neki totalni stranac pravio film o bih. pa welcome to sarajevo je uhvatio vise same sustine nego kusta koji je povrsan do bola. da nisam znao ko je radio film, vjerovatno ga ne bi ni odgledao do kraja.

folovi su mu isfurani prije 15-20 godina, malo kradje scena iz lovca na jelene, malo iz nekih starih filmova i felinija, inace i na tom me planu razocarao.

o duzini filma takodje nije potrebno raspravljati. 1,5-2,0 sata su u potpunosti ne potrebni, dosadni, da ne kazem glupi i ne interesantni. prica totalno ne uvjerljiva, pa cak je i gluma bila potanka. stribor je kataklizma... nele onako, smijesan kao i obicno.

jedino sto mi se svidilo u filmu su muzika i priroda....
dariosa

Post by dariosa »

... a one scene gdje 100 ljudi skacu gore dole uz neku glupu muziku, gdje jedni pucaju a drugi se kao nesto zabavljaju, ti losi pokusaji kreiranja felinijevog "kontrolisanog haosa" su dno dna. ustvari dno dna je scena na razmjeni kad ona place za njim a on grli sina ne znajuci ni koga grli... meni doslo da povracam od muke... pa zajebo je holivud i tinejdzerske filmove sa "dubinom" ljubavne price...

ono sa stranom novinarkom, pa ono kad joj milos podrigne u mikrofon, pa ono kad sabaha place za lukom a ona je novinarka kao pita jesu li je srbi maltertirali... jao kusta, los si do bola. degutantno, providno, stupidno... uzas, uzas.. dno dna. zao mi rajka sto se ovako izofira ovim filmom a mislio sam da je dobar scenarista...
Zox

Post by Zox »

Kusturica inace ima obicaj da izvrne scenario kao rukavicu, mozda nije do Rajka.
Znam zasigurno da su Underground i Arizona Dream u fazi scenarija bili POTPUNO drugaciji. Arizona je valjda cak bila krimic na pocetku.
dariosa

Post by dariosa »

nadam se da nije do rajka... znas li sta je on radio izmedju ovo malo duse i life is a miracle? znas li jeli on sarajlija?
Zox

Post by Zox »

Ne znam, "razumijem" se samo u Kustu, radio sam neki seminarski o Sjecas li se Doli Bel pa imam dosta literature, ali o Rajku ne znam puno.
dariosa

Post by dariosa »

jesi li pogledao ovaj film?
Zox

Post by Zox »

Jesam, prije nego sto sam ga pogledao govorio sam da sam radio seminarski o Kusti, sad govorim da sam pisao o Sjecas li se Doli Bel, to je sav moj komentar :)
dariosa

Post by dariosa »

Zox wrote:Jesam, prije nego sto sam ga pogledao govorio sam da sam radio seminarski o Kusti, sad govorim da sam pisao o Sjecas li se Doli Bel, to je sav moj komentar :)
skontao...
jeli i avdi mogao tako "manipulisati" scenarije? npr. u doli bel? cuo sam da je "svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem" navodno njegov fazon. isto kao i mjesecarenje u ocu...
dariosa

Post by dariosa »

ne moze film da mi izadje iz glave... pa ne mogu da vjerujem da je tako los i da je kusta na ovo spao. sad se sjetih onih guski mu, pa satro zaljubljenog magarca, pa silnih ustaskih granatiranja sa 120 mm, pa onih strahova i ljepljenja sahovske table, onih pretjeranih scena satro nekog ludila i raznih transportnih sredstava po sinama. pa napad medvjeda iz hrvatske...

ona scena kad sabaha bude ranjena snajperom, kao ne gadjaju njega nego nju, pa kopiranje scene na bh liniji kao u danisa, a tek lukina zena. kako je to los karakter. pa milos. uzas zivi. nedorecen, nerazvijen, lose odglumljen. a tek one scene kad stribor prica luki kako je i on bio zaljubljen pa to rat sve sjebao i kako je izgubio brata. kao njih dvojica se nasli u istoj situaciji. kao kontaju se. pa lukina satro naivnost na dogadjanja oko njih...

prica izmedju luke i sabahe ne da je suplja, nego amaterska. i on nesto prica holividu????? pa jace su neke price sto sam gledao u nekim nasim TV filmovima od ove njegove.

scenarij je pravooo problematican. on pojma nije imao sta je zelio da uradi sa samom pricom. nele ga je izgleda pjesmom inspirisao pa je sakrivajuci se iza "sekspirovske" price o ljubavi pokusao da proturi neke svoje ideoloske stavove i pozicije i da opravda svoje odluke. kako ga nije stid da ovu pricu poredi sa romeom i julijom? pa ono citiranje sekspira... ZEMLJO OTVORI SE...

pa andriceve slike na zidu, pa jugoslavenske a ne srpske zastave, pa onaj frajer sto zoljom naopako gadja, pa lukine dileme sto je sudjelovao u ubistvu covjeka, a sabaha mu kao govori sta njen otac veli o tome, pa ono kad sabahi daje krv vena na venu, pa njihova borba za njen zivot...

zar je moguce da je onaj kusta spao na ovo?

ovo je jedna losa sapunica, malo ispod ovih prosjecnih meksickih...
Zox

Post by Zox »

dariosa wrote:
Zox wrote:Jesam, prije nego sto sam ga pogledao govorio sam da sam radio seminarski o Kusti, sad govorim da sam pisao o Sjecas li se Doli Bel, to je sav moj komentar :)
skontao...
jeli i avdi mogao tako "manipulisati" scenarije? npr. u doli bel? cuo sam da je "svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem" navodno njegov fazon. isto kao i mjesecarenje u ocu...
Jeste, dosta je njegovih fazona. Citiram : "Kad smo radili Doli Bel, Sidran je bio veliki pisac, ali jos nije znao u potpunosti zaokruziti filmski lik, tako da sam na glavnom liku dosta intervenisao. Njegov odnos sa ocem i razgovori o marksizmu oslikavaju ono kroz sta sam ja prosao sa svojim ocem." (ovo sam preveo sa italijanskog, nemam pojma kako zvuci).
Zox

Post by Zox »

Jos nesto, meni je isto Miracle odron, ali "plitkost" likova je skoro sigurno namjerna. Da ga opet citiram: "Film je jedan savremen medij, pa ne vidim razloga da se vezuje za nesto tako utemeljeno u devetnaesto stoljece poput psihologije" :?
dariosa

Post by dariosa »

ali ne mislim da je u pitanju neka duboka psihologija nego jedan elementarni i najobicniji razvoj karaktera.

ako su karakteri "namjerno" plitki, sta je onda prica? ljubav? to sam cuo da on licno poentira u vezi ovog filma. ako je to prica, onda je to jos gore od samih karaktera. tu je zajebao holivud i sapunice.
dariosa

Post by dariosa »

... mada mu je ta izjava za karaktere cista izvlakusa, jer od sidrana nije ni jednog razvio i odradio kako treba, pa se zato i skriva u ludilu, haosu, metafizici, surealizmu, krevetima sto lete, zaljubljenim magarcima, ciganima...
Zox

Post by Zox »

Kod njega, teoretski, nije poenta u prici, nego u "diegezi", tj. izmisljenom svijetu koji biljezi kamerom. To je pokupio od Fellinija. Jos jedan reziser koji se vodi tom logikom je, recimo Terry Gilliam.
Znaci, nije bitna prica, nego svijet. Kusturica jos u Ocu, pa onda od Doma nadalje sve jace, neprestano rusi "suspenziju nevjerice" (pakt koji pripovjedac i gledalac/citaoc sutke prihvacaju, nesto u smislu "ti ne obracaj paznju na sve ono sto je nerealno, a ja cu te zabaviti sat i pol"). Kad se to jednom srusi, u najboljim slucajevima ostane samo film kao cista Umjetnost, nevezana za pricu i psihologiju, vec samo spoj zvuka i pokretne slike, u najgorim slucajevima (kao Miracle) ostane prozirnost postupka.
Nadam se da je relativno razumljivo ovo sto sam napisao, nije mi cilj zvucati kao neki nafurani "poznavalac", samo pokusavam produbiti temu i ostaviti po strani politicka prepucavanja.
dariosa

Post by dariosa »

... pa i ono ulizivanje sa izjavama "sarajevo je magican grad" i to od pozitivnog karaktera u filmu su totalno ne potrebne.

pa se evo sjetih i kad sabaha luki prica kako je zarobljena, kako su eto ubili vozaca i jos jednog, pa taj njen katastrofalno odglumljeni i nedoreceni strah... pa onaj ko fol njen neki plac i njegovo tjesenje... pa lukina histerija kad ona obuce zeninu mu garderobu, a poslije mu ne smeta u njenoj spavacici... zemljo MOLIM TE otvori se. a kad sabaha posmatra kako on pazi zenu kad je dovodi u bolnicu pa joj ko zavidi kako je voljena, pa ona voznja na bolnickom krevetu... jao uzasa. jao bijede. jao scena...

ja ljudi stvarno ne mogu da vjerujem kako je covjek napravio los film.

najbolje mu je da se samo drzi cigana. crna macka bijeli macor koliko toliko nije los film, ali ovaj je stvarno KATASTROFALAN. apsolutni promasaj.
dariosa

Post by dariosa »

u pravu si sa direkcijom gdje ide, a dali je to zbog felinija ili zbog nesposobnosti razvijanja karaktera u to nisam sigruan.

ali je on sam par puta izjavio da je ovo prica o ljubavi, dakle da je prica... a prica je KATAKLIZMA. mada su mu i fazoni totalno isfurani i nisu sekunde originalni.
dariosa

Post by dariosa »

ja sam ocekivao da cu vidjeti dobar, ako ne i odlican film u kojem ce mi smetati neki detalji, ali sve u svemu da cu biti zadovoljan. ovo je jako los film. u kojem mi osim filmske price nista drugo i ne smeta jer je tako lose uradjeno.
en_jackal

Post by en_jackal »

ne mogu reci da je life is a miracle jedan od boljih kusturicinih radova....cak spada u kategoriju onih koji meni licno nisu dragi (zajedno sa crna macka, beli macor) sto apsolutno ne znaci da su to losi filmovi-cak sta vise.....

ali ove gluposti......
pa se zato i skriva u ludilu, haosu, metafizici, surealizmu, krevetima sto lete, zaljubljenim magarcima, ciganima...
pa ne mogu da vjerujem da je tako los i da je kusta na ovo spao. sad se sjetih onih guski mu, pa satro zaljubljenog magarca, pa silnih ustaskih granatiranja sa 120 mm, pa onih strahova i ljepljenja sahovske table, onih pretjeranih scena satro nekog ludila i raznih transportnih sredstava po sinama. pa napad medvjeda iz hrvatske...
to nije nikakvo skrivanje....TO je emir kusturica.....uostalom necu ponavljati ono sto ti je gospon zox vec dijelom pokusao objasniti....ocito je da ne posjedujes spostobnost da razumijes takve stvari.....(na mislim samo na konkretne primjere koje si naveo u svojim postovima....moj stav prema filmu procitaj u prvoj recenici ovog posta)
pa kopiranje scene na bh liniji kao u danisa,
ovo je jednostavno smijesno.......ti si predpostavljam jedan od onih sto su na starom forumu, u sklopu diskusije o kusturici, pisali vulgarne postove tipa "on ti ga pusi danise" itd....ili podrzavali iste....
prica izmedju luke i sabahe ne da je suplja, nego amaterska. i on nesto prica holividu????? pa jace su neke price sto sam gledao u nekim nasim TV filmovima od ove njegove.
scenarij je pravooo problematican. on pojma nije imao sta je zelio da uradi sa samom pricom. nele ga je izgleda pjesmom inspirisao pa je sakrivajuci se iza "sekspirovske" price o ljubavi pokusao da proturi neke svoje ideoloske stavove i pozicije i da opravda svoje odluke. kako ga nije stid da ovu pricu poredi sa romeom i julijom? pa ono citiranje sekspira... ZEMLJO OTVORI SE...
pokusao sam da nesto izdvojim ali .....sve je na istom nivou.....

pa zar vi niste culi za nekog drugog rezisera osim fellinija.......dobro....za dariosa me ne cudi da se ne razumije.....ali ocekivao sam da ce mozda gospon zox, sa obzirom da ne pise na slican nacin kao dariosa, znati takve stvari........emir kusturica ima i drugih, moglo bi se reci i jacih, uzora od spomenutog fellinija............reci cu samo jakubisko........

p.s. raNko bozic.....
Zox

Post by Zox »

Ima jos Vigoa kao uzora, i eventualno Tarkovskog, i nesto od "nove vlne", i to je otprilike to...
Post Reply