Politicka akademija SDA
-
AmorJuve
#1 Politicka akademija SDA
Pozdrav,
da li neko moze da me uputi u proces prijemnog ispita za akademiju jer sam mislio da je to obicna formalnost medjutim cuo sam da su to ozbiljni prijemni ispiti. da li ima neko ko je vec pohadjao da mi napise kakvi su to ispiti. hvala
da li neko moze da me uputi u proces prijemnog ispita za akademiju jer sam mislio da je to obicna formalnost medjutim cuo sam da su to ozbiljni prijemni ispiti. da li ima neko ko je vec pohadjao da mi napise kakvi su to ispiti. hvala
-
Krushna mrva
#2 Re: Politicka akademija SDA
-
AmorJuve
#3 Re: Politicka akademija SDA
Vidis od tebe prvog cujem da je IQ test u pitanju, svi nesto sute kao da se radi o nacionalnoj tajni. jedni kazu gluposti se pitaju tipa gdje je maksimir i sl. drugi opet kazu da ima dosta pitanja iz ustava bih i sl. izleda ostanes 5 sati na testu.Krushna mrva wrote:Prijemni ti je IQ test. Samo sto jarane, sto je nizi, bolji ti je status
- uglavnomja
#4 Re: Politicka akademija SDA
a sta je to?
cemu sluzi? koja svrha?
privatna ili javna ustanova? da li je obrazovna ili rekreativna? ili uslov za dobijenje posla na budzetskim sisama?
samo za one na pravom putu?
gdje se nalazi? koliko traje?
jah
cemu sluzi? koja svrha?
privatna ili javna ustanova? da li je obrazovna ili rekreativna? ili uslov za dobijenje posla na budzetskim sisama?
jah
-
AmorJuve
#5 Re: Politicka akademija SDA
Osnove politicke edukacije, cisto sumnjam da ce kome pomoci da se zaposli i slicno, obrazovno/rekreativna vjerovatno kako je ko postavi sebi, sta god da je rad je s mladim neokaljenim ljudima u politici a ne o kakvim drhtinama i lopinama.uglavnomja wrote:a sta je to?
cemu sluzi? koja svrha?
jah
-
weredsf
#6 Re: Politicka akademija SDA
Pa nije srednja umjetnicka skola za ekoooonooomijuKrushna mrva wrote:Prijemni ti je IQ test. Samo sto jarane, sto je nizi, bolji ti je status
- hopcup
#7 Re: Politicka akademija SDA
za tebe neće bit problemaAmorJuve wrote:Vidis od tebe prvog cujem da je IQ test u pitanju, svi nesto sute kao da se radi o nacionalnoj tajni. jedni kazu gluposti se pitaju tipa gdje je maksimir i sl. drugi opet kazu da ima dosta pitanja iz ustava bih i sl. izleda ostanes 5 sati na testu.Krushna mrva wrote:Prijemni ti je IQ test. Samo sto jarane, sto je nizi, bolji ti je status
- uglavnomja
#8 Re: Politicka akademija SDA
sda i neokaljani politicariAmorJuve wrote:Osnove politicke edukacije, cisto sumnjam da ce kome pomoci da se zaposli i slicno, obrazovno/rekreativna vjerovatno kako je ko postavi sebi, sta god da je rad je s mladim neokaljenim ljudima u politici a ne o kakvim drhtinama i lopinama.uglavnomja wrote:a sta je to?
cemu sluzi? koja svrha?
jah
sda politicka edukacija
je li eks reis osnivac? sa muftyem, naravno. odavno nije nista osnovao, banu, skb ... hoce ga te akademije i kongresi
-
guruman
#9 Re: Politicka akademija SDA
Ne vrijedi ti nikakva akademija ako nisi u čoporu,sličnih likova.Tu nema da se šta uči,to i nisu nauke u svijetu priznate,samo ovdje kotiraju ako si dio čopora,jer čopor živi od toga.Možeš vani sa tom akademijom da pereš tanjire,meteš po zgradama sviraš na frulu i pomalo švercuješ.E,ali ovdje možeš da se uglaviš u jako važne pozicije,da se pitaš,da prneš kad hočeš, da se keseriš svima koje susrečeš,dijeliš maglu besplatno jer je džaba.A praksa te i takvih akademija ti je osigurana ispred svih zgrada institucija,što pod šatorima,što vani po parkovima,što u boračkim i invalidskim organizacijama,penzionerskim udruženjima,tj. u nepreglednom mnoštvu radnih organizacija koje izražavaju svoje zadovoljstvo što pištaljkama,što transparentima i vikom.
Momčino,ako imaš kvaliteta i hrabrosti upiši medicinu,građevinu,mašinstvo,tehnologiju,veterinu,poljoprivredu itd. i daj svoj doprinos da se ovo društvo izvuče iz kaljuže ovakvih akademija,jer će uskoro doći vrieme da niko tu maglu koju su zamislili da uvale narodu neće imati ko da kupi.Ako si zamislio da i ti na bazi sredstava MMf-a ufatiš koju novčanicu i kupiš stan u Istambulu varaš se da će to proći neprimjetno."Narod zna" ko ga krade i na koji naćin.Nadam se da će ti par ovih rečenica biti putokaz i dobar savjet da ne srljaš stranputicom.
Momčino,ako imaš kvaliteta i hrabrosti upiši medicinu,građevinu,mašinstvo,tehnologiju,veterinu,poljoprivredu itd. i daj svoj doprinos da se ovo društvo izvuče iz kaljuže ovakvih akademija,jer će uskoro doći vrieme da niko tu maglu koju su zamislili da uvale narodu neće imati ko da kupi.Ako si zamislio da i ti na bazi sredstava MMf-a ufatiš koju novčanicu i kupiš stan u Istambulu varaš se da će to proći neprimjetno."Narod zna" ko ga krade i na koji naćin.Nadam se da će ti par ovih rečenica biti putokaz i dobar savjet da ne srljaš stranputicom.
- madner
#10 Re: Politicka akademija SDA
Moras u 1000 ili manje rijeci objasniti kako se SDA borila za cjelovitu BiH ali ipak pristala na Washington i Deyton. Zatim moras moci u pozitivnom svjetlu predstaviti tekovine Deytona, sa narocitim naglaskom na povratak.AmorJuve wrote:Pozdrav,
-
AmorJuve
#11 Re: Politicka akademija SDA
Zavrsen fakultet nauka i tehnologija, uredno zaposlen, ne radi se uopste o gledanju nekih interesa, jednostavno cu otici subotom na predavanja a necu kafe ispijat, da se zima prezimi. ovdje je rijec o druzenju, edukaciji, ne bi rekao da je rijec o ispiranju mozga.guruman wrote: Momčino,ako imaš kvaliteta i hrabrosti upiši medicinu,građevinu,mašinstvo,tehnologiju,veterinu,poljoprivredu itd. i daj svoj doprinos da se ovo društvo izvuče iz kaljuže ovakvih akademija,jer će uskoro doći vrieme da niko tu maglu koju su zamislili da uvale narodu neće imati ko da kupi.Ako si zamislio da i ti na bazi sredstava MMf-a ufatiš koju novčanicu i kupiš stan u Istambulu varaš se da će to proći neprimjetno."Narod zna" ko ga krade i na koji naćin.Nadam se da će ti par ovih rečenica biti putokaz i dobar savjet da ne srljaš stranputicom.
- seln
#12 Re: Politicka akademija SDA
I politiku zelis uciti od SDA?AmorJuve wrote:Zavrsen fakultet nauka i tehnologija, uredno zaposlen, ne radi se uopste o gledanju nekih interesa, jednostavno cu otici subotom na predavanja a necu kafe ispijat, da se zima prezimi. ovdje je rijec o druzenju, edukaciji, ne bi rekao da je rijec o ispiranju mozga.guruman wrote: Momčino,ako imaš kvaliteta i hrabrosti upiši medicinu,građevinu,mašinstvo,tehnologiju,veterinu,poljoprivredu itd. i daj svoj doprinos da se ovo društvo izvuče iz kaljuže ovakvih akademija,jer će uskoro doći vrieme da niko tu maglu koju su zamislili da uvale narodu neće imati ko da kupi.Ako si zamislio da i ti na bazi sredstava MMf-a ufatiš koju novčanicu i kupiš stan u Istambulu varaš se da će to proći neprimjetno."Narod zna" ko ga krade i na koji naćin.Nadam se da će ti par ovih rečenica biti putokaz i dobar savjet da ne srljaš stranputicom.
-
AmorJuve
#13 Re: Politicka akademija SDA
jedini koji organizuju politicke akademije u zenici preciznije... bolje nesto nego nista.seln wrote:I politiku zelis uciti od SDA?AmorJuve wrote:Zavrsen fakultet nauka i tehnologija, uredno zaposlen, ne radi se uopste o gledanju nekih interesa, jednostavno cu otici subotom na predavanja a necu kafe ispijat, da se zima prezimi. ovdje je rijec o druzenju, edukaciji, ne bi rekao da je rijec o ispiranju mozga.guruman wrote: Momčino,ako imaš kvaliteta i hrabrosti upiši medicinu,građevinu,mašinstvo,tehnologiju,veterinu,poljoprivredu itd. i daj svoj doprinos da se ovo društvo izvuče iz kaljuže ovakvih akademija,jer će uskoro doći vrieme da niko tu maglu koju su zamislili da uvale narodu neće imati ko da kupi.Ako si zamislio da i ti na bazi sredstava MMf-a ufatiš koju novčanicu i kupiš stan u Istambulu varaš se da će to proći neprimjetno."Narod zna" ko ga krade i na koji naćin.Nadam se da će ti par ovih rečenica biti putokaz i dobar savjet da ne srljaš stranputicom.
- seln
#14 Re: Politicka akademija SDA
Pa, onda sretno. A ako pozelis studirati teologiju, pitaj u kupleraju.AmorJuve wrote:jedini koji organizuju politicke akademije u zenici preciznije... bolje nesto nego nista.seln wrote:I politiku zelis uciti od SDA?AmorJuve wrote:
Zavrsen fakultet nauka i tehnologija, uredno zaposlen, ne radi se uopste o gledanju nekih interesa, jednostavno cu otici subotom na predavanja a necu kafe ispijat, da se zima prezimi. ovdje je rijec o druzenju, edukaciji, ne bi rekao da je rijec o ispiranju mozga.
-
Steely Dan
#15 Re: Politicka akademija SDA
Ta se magla prodaje vec 20 godina bolje od Coca Cole .Kakvu gradjevinu i masinstvo studirati . To rade samo budale u Finskoj i Njemackoj . Akademija SDA je najbolja skola na svijetu . Evo nas Bakir . On je arhitekt . On je shvatio da se zajebo u zivotu . Kome treba arihtektura ? Naucio par politickih na fraza na akademiji SDA i sada se vozi u autu kakvo nema ni Angela Merkel . Ima love ko Bill Gates . Ja cu uskoro postati clan SDA i upisati SDA akeademiju i djecu cu odgajati u SDA duhu . Ja hocu da imam milione preko noci . Nas narod je dobar i merhametli i oni ce meni to dopustiti . Eno i onaj Brankovic je inzinjer gradjevine . Vidi covjek da je to glup fakultet do bola . Cuj gradjevina , pa kome to treba . Sa timguruman wrote:Ne vrijedi ti nikakva akademija ako nisi u čoporu,sličnih likova.Tu nema da se šta uči,to i nisu nauke u svijetu priznate,samo ovdje kotiraju ako si dio čopora,jer čopor živi od toga.Možeš vani sa tom akademijom da pereš tanjire,meteš po zgradama sviraš na frulu i pomalo švercuješ.E,ali ovdje možeš da se uglaviš u jako važne pozicije,da se pitaš,da prneš kad hočeš, da se keseriš svima koje susrečeš,dijeliš maglu besplatno jer je džaba.A praksa te i takvih akademija ti je osigurana ispred svih zgrada institucija,što pod šatorima,što vani po parkovima,što u boračkim i invalidskim organizacijama,penzionerskim udruženjima,tj. u nepreglednom mnoštvu radnih organizacija koje izražavaju svoje zadovoljstvo što pištaljkama,što transparentima i vikom.
fakultetom jedva skodu da imas. Sada covjek ne zna koliko stanova ima i kako ih kupuje . A narod zna . Zar ne .
I nemoj da ides stranputicom i vadis drustvo iz kaljuze nego poslusaj mene i uclani se u SDA. Vidjeces ljepote .
-
Manager19sa
- Ridjobrki
#17 Re: Politicka akademija SDA
Kako su ljudi spremni popljuvati nešto o čemu pojma nemaju a sve na osnovu svojih predrasuda i unaprijed formiranih mišljenja. Sve što se u to ne uklapa biće popljuvano i ignorisano.
Najprije, politička akademija SDA nije nikakav fakultet ni škola niti može nadomjestiti bilo kakvo formalno obrazovanje ni na jednom konkursu ili čemu li već, kako to neki ovdje kontaju i/ili žele prikazati.
Dalje, ta akademija nije osnovana od strane onog retrogradnog dijela SDA nego baš nasuprot njemu. To je možda i najvidljiviji i najznačajniji pokušaj nekog podmlađivanja i osvježavanja stranke i jako je korisna za samu SDA koliko god to smetalo ovim SDA-ovcima koji su sinonim svemu što je u toj stranci objektivno loše i čega se ona mora riješiti. Ja neki bolji i konkretniji način od networkinga i edukacije mlađe generacije stranačkih aktivista ne vidim.
Meni je ovo jako pozitivan primjer unutarstranačkog aktivizma i SDA je, sviđalo se to meni ili nekom drugom ili ne, na tom polju sa ovom akademijom pionir. Koncept akademije je, koliko sam upratio, manje-više prepisan koncept Škole za politički studij pri Vijeću Europe kojeg je organizirao CPCD, samo što je ovdje ipak riječ o stranačkoj akademiji pa je i prilagođen potrebama SDA i u tome nema ništa loše - svaka čast na ideji političke škole koja ima neki program i smisao.
@amorjuve:
Nisam previše upoznat sa samom suštinom programa ali ako je zadržan CPCD-ov koncept onda je riječ o seriji od 4-5 seminara/modula od kojih se svaki bavi određenom problematikom, zatim imaš neki esej na kraju i studijsku posjetu Briselu ili Strazburu. Znam samo da se aplicira na proljeće nekad, znam neku raju koja će ići kao i neke polaznike prijašnjih akademija.
Hoćeš li ti tamo šta naučiti ili nećeš, to nije ni do akademije, ni do SDA nego do tebe. Iz tona kojim pišeš i očekivanja koja spominješ mislim da nećeš pogriješiti ako apliciraš. Šta ima loše u tome da odslušaš 4-5 seminara, dođeš u kontakt sa ljudima sa kojima nemaš priliku sjediti svaki dan, otputuješ u par bh. gradova po tim seminarima i na kraju vidiš Strazbur o trošku SDA?
Najgore ti je sjediti na jednom mjestu i palamuditi, hvataj svaku priliku da negdje odeš, nešto vidiš i čuješ, upoznaš ljude... Meni i dan-danas koriste kontakti koje sam stekao po takvim školama i seminarima a iskustva koja tako stekneš možeš steći samo u životnoj školi, značajnije je ono što ćeš tu naučiti a čega nema u knjigama.
Na tvom mjestu ne bih puno razmišljao.
-
Steely Dan
#18 Re: Politicka akademija SDA
Upravo to . Kazem ti bolje akademije dunjaluk nije vidio . Ljudi idu na Harvard da bi radili za sicu i grcali u kreditima . SDA akademija garantira kucu , posao , Audi 8 , stan po zakonu, vikendica na Poljinama i ustedjevinu od milion € . To je za pocetak .
PS Srpsko prezime mozes imati ali ime nikako . To je uvjet za drugi semestar . Pozeljno je da postujes i da nemas nista protiv RS . Bez toga ne mozes postati clan Senata SDA.
-
Steely Dan
#19 Re: Politicka akademija SDA
Toliko ti je mozak opterecen fizikom , hemijom , matematikom , integralima logaritmima ...da se ne mozes sjetiti kako si kupio stan od 120 kvadrata . Nije lako ali ispalti se . Vjeruj meni .AmorJuve wrote:Pozdrav,
-
AmorJuve
#20 Re: Politicka akademija SDA
Ridjobrki wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@amorjuve:
Nisam previše upoznat sa samom suštinom programa ali ako je zadržan CPCD-ov koncept onda je riječ o seriji od 4-5 seminara/modula od kojih se svaki bavi određenom problematikom, zatim imaš neki esej na kraju i studijsku posjetu Briselu ili Strazburu. Znam samo da se aplicira na proljeće nekad, znam neku raju koja će ići kao i neke polaznike prijašnjih akademija.
Hoćeš li ti tamo šta naučiti ili nećeš, to nije ni do akademije, ni do SDA nego do tebe. Iz tona kojim pišeš i očekivanja koja spominješ mislim da nećeš pogriješiti ako apliciraš. Šta ima loše u tome da odslušaš 4-5 seminara, dođeš u kontakt sa ljudima sa kojima nemaš priliku sjediti svaki dan, otputuješ u par bh. gradova po tim seminarima i na kraju vidiš Strazbur o trošku SDA?
Najgore ti je sjediti na jednom mjestu i palamuditi, hvataj svaku priliku da negdje odeš, nešto vidiš i čuješ, upoznaš ljude... Meni i dan-danas koriste kontakti koje sam stekao po takvim školama i seminarima a iskustva koja tako stekneš možeš steći samo u životnoj školi, značajnije je ono što ćeš tu naučiti a čega nema u knjigama.
Ma o tome se i radi, nesto novo nauciti nije na odmet nikada, pogotovo jer u gradu nema nista slicno. nisam ni pitao sta ko misli o SDA, ta tema negdje sigurno ima.
- seln
#21 Re: Politicka akademija SDA
Nije vazno od kojeg dijela je osnovana SDA. Pitanje je: sta moze poducavati jedna interesna grupa, jedna oligarhija cije jedino opravdanje postojanja glasi: sto vise i sto brze za vjerne kadrove.Ridjobrki wrote:
Dalje, ta akademija nije osnovana od strane onog retrogradnog dijela SDA nego baš nasuprot njemu. To je možda i najvidljiviji i najznačajniji pokušaj nekog podmlađivanja i osvježavanja stranke i jako je korisna za samu SDA koliko god to smetalo ovim SDA-ovcima koji su sinonim svemu što je u toj stranci objektivno loše i čega se ona mora riješiti. Ja neki bolji i konkretniji način od networkinga i edukacije mlađe generacije stranačkih aktivista ne vidim.
Meni je ovo jako pozitivan primjer unutarstranačkog aktivizma i SDA je, sviđalo se to meni ili nekom drugom ili ne, na tom polju sa ovom akademijom pionir. Koncept akademije je, koliko sam upratio, manje-više prepisan koncept Škole za politički studij pri Vijeću Europe kojeg je organizirao CPCD, samo što je ovdje ipak riječ o stranačkoj akademiji pa je i prilagođen potrebama SDA i u tome nema ništa loše - svaka čast na ideji političke škole koja ima neki program i smisao.
Mogu shvatiti interes ka podmladjivanju kadra...ali stvaranje sposobnih, postenih i rodoljubivih mladih funkcionera bi znacilo kraj stranke kao takve.
Ridji, cudi me tvoj post. Jesi li i ti rijesio da se manes coravog postenog posla?
- seln
#22 Re: Politicka akademija SDA
AmorJuve wrote:Ridjobrki wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@amorjuve:
Ma o tome se i radi, nesto novo nauciti nije na odmet nikada, pogotovo jer u gradu nema nista slicno. nisam ni pitao sta ko misli o SDA, ta tema negdje sigurno ima.
Ma da....ljubav prema znanju je uvijek dobar motiv.
- Ridjobrki
#23 Re: Politicka akademija SDA
Čuj nije važno...seln wrote: Nije vazno od kojeg dijela je osnovana SDA. Pitanje je: sta moze poducavati jedna interesna grupa, jedna oligarhija cije jedino opravdanje postojanja glasi: sto vise i sto brze za vjerne kadrove.
Mogu shvatiti interes ka podmladjivanju kadra...ali stvaranje sposobnih, postenih i rodoljubivih mladih funkcionera bi znacilo kraj stranke kao takve.
Ridji, cudi me tvoj post. Jesi li i ti rijesio da se manes coravog postenog posla?
I kako ti zamišljaš onda po toj logici ta predavanja na toj akademiji? "Selam alejkum i dobar dan, danas učimo namještanje tendera"? Jesu to seminari na kojima se uči biti nesposoban i nepošten? Kako napraviš program za to? I po kojoj logici ovo stvaranje boljih kadrova znači kraj stranke? Naprotiv, to joj je jedini način da opstane u budućim okolnostima i da se ne pretvore u opskurnu destruktivnu organizaciju kakav je hrvatski Karamarkov HDZ danas.
Htio to neko priznati ili ne, SDA u zadnje 3-4 godine radi neke jako dobre stvari (uz svoje neke redovne gluposti) u kojima joj ne može parirati nijedna druga stranka u BiH i ne treba te čuditi moj post ako pratiš razvoj situacije umjesto da je pokušavaš uklopiti u svoje unaprijed određeno i nepromjenjivo mišljenje.
I opet ću ponoviti ovom momku koji je postavio temu: haj đe bilo, samo nemoj sjediti i šupljirati. Stranka ova ili ona, politika ova ili ona - sve je na kraju do tebe i tvog karaktera. Niti će stranka od tebe napraviti lopova ako si frajer i karakter, niti će od tebe napraviti čovjeka ako si šupak.
- seln
#24 Re: Politicka akademija SDA
Hvala za odgovor na pitanje na kraju mog posta.Ridjobrki wrote:Čuj nije važno...seln wrote: Nije vazno od kojeg dijela je osnovana SDA. Pitanje je: sta moze poducavati jedna interesna grupa, jedna oligarhija cije jedino opravdanje postojanja glasi: sto vise i sto brze za vjerne kadrove.
Ridji, cudi me tvoj post. Jesi li i ti rijesio da se manes coravog postenog posla?Eto nije važno kad ti kažeš. Jel' tako nije bilo važno da li u SDP-u nešto dolazi od Komšića ili Lagumdžije?
I kako ti zamišljaš onda po toj logici ta predavanja na toj akademiji? "Selam alejkum i dobar dan, danas učimo namještanje tendera"? Jesu to seminari na kojima se uči biti nesposoban i nepošten? Kako napraviš program za to? I po kojoj logici ovo stvaranje boljih kadrova znači kraj stranke? Naprotiv, to joj je jedini način da opstane u budućim okolnostima i da se ne pretvore u opskurnu destruktivnu organizaciju kakav je hrvatski Karamarkov HDZ danas.
Htio to neko priznati ili ne, SDA u zadnje 3-4 godine radi neke jako dobre stvari (uz svoje neke redovne gluposti) u kojima joj ne može parirati nijedna druga stranka u BiH i ne treba te čuditi moj post ako pratiš razvoj situacije umjesto da je pokušavaš uklopiti u svoje unaprijed određeno i nepromjenjivo mišljenje.
I opet ću ponoviti ovom momku koji je postavio temu: haj đe bilo, samo nemoj sjediti i šupljirati. Stranka ova ili ona, politika ova ili ona - sve je na kraju do tebe i tvog karaktera. Niti će stranka od tebe napraviti lopova ako si frajer i karakter, niti će od tebe napraviti čovjeka ako si šupak.
-
AmorJuve
#25 Re: Politicka akademija SDA
Ma ne, pljuvanje po forumu je najbolji motiv za sve. Meni bi bilo draze da svi moji poznanici idu na akademije bilo kakve, bilo koje stranke, sekte bilo cega, nego da palamude po kafanama ko je kriv za sta. i sjede i gledaju i sjede i gledaju i sjede i gledaju i sjede i gledaju a mirikl nikako da se desi.seln wrote:AmorJuve wrote:Ridjobrki wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@amorjuve:
Ma da....ljubav prema znanju je uvijek dobar motiv.