Ugradnja muzike Peugeot 307
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
belmin_94
#1 Ugradnja muzike Peugeot 307
E ovako imam u planu da mijenjam muziku u svom autu.Automobil je Peugeot 307.ima fabrički cd koji ne čita mp3.I za mene nedovoljno kvalitetan zvuk.Ako je neko slučajno radio nešto slično volio bi da mi napiše da li je sam išta pokušavao.Da mi preporuči nekog majstora za to.I da koji cd mi preporučujete.Onako do 150 maraka sa usb ulazom i koja radnja ima najbolju ponudu.
Unaprijed vam hvala.
Unaprijed vam hvala.
- Qler
#2 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Fabricki player ima nedovoljno kvalitetan zvuk sa audio cd-om, a hoces da kupis player od 150KM da cita mp3 i da ima bolji zvuk??
Haj javi nam utiske
Haj javi nam utiske
- muha_sa
#3 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
na aVto pijaci u Sa. nadje za tu lovuQler wrote:Fabricki player ima nedovoljno kvalitetan zvuk sa audio cd-om, a hoces da kupis player od 150KM da cita mp3 i da ima bolji zvuk??
Haj javi nam utiske

- Qler
#4 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
E jedino tako 
-
lavic
#5 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
respo, pa nije bas tako, moglo bi se desiti da mora dezurati poslije sa PP aparatom kod auta.uskrsno_respo wrote:pa kupis bilo koji cd usb ili koji vec player i ugradi sam
nikakva mudrologija
samo ukopcas i to je to
-
lavic
#6 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Probaj u Car Audio na Vracama, oni rade sa muzikom, alarmima, filteri,,,,,
-
Walther
#7 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
belmin_94 wrote:E ovako imam u planu da mijenjam muziku u svom autu.Automobil je Peugeot 307.ima fabrički cd koji ne čita mp3.I za mene nedovoljno kvalitetan zvuk.Ako je neko slučajno radio nešto slično volio bi da mi napiše da li je sam išta pokušavao.Da mi preporuči nekog majstora za to.I da koji cd mi preporučujete.Onako do 150 maraka sa usb ulazom i koja radnja ima najbolju ponudu.
Unaprijed vam hvala.

ovo je nesto oko 60€, nije fantasaticno ali za taj novac
-
NediM17
#8 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Neki dan sam vidio Sony-jev letak, CD/MP3/USB/AUX 4x50w, 99.90KM (mislim da je to za ove pare nema dalje), ali nazalost neko je bacio letak, tako da ne znam ni gdje se moze kupiti.
Cim je Sony u pitanju ne vjerujem da moze biti lose, ali opet ne vjerujem da moze davati bolji zvuk od fabrickog radija. Igraju tu ulogu u velikoj mjeri i zvucnici.
Cim je Sony u pitanju ne vjerujem da moze biti lose, ali opet ne vjerujem da moze davati bolji zvuk od fabrickog radija. Igraju tu ulogu u velikoj mjeri i zvucnici.
-
ado-šampion
#9 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Fabricki plejer zamijeni ako ti je Mp3/USB toliko bitan, tj. vjerovatno imas problem sto neces da mijenjas CD svako malo.
Ali za kvalitet zvuka, ako ti je tvornicki slab, sa plejerom za 150 KM ga neces poboljsati vjeruj mi, tim prije sto ces slusati mp3 na njemu, kako Qler napisa.
Ako ti se zvuk s tvornickog sistema ne svidja, onda samim plejerom neces puno dobiti, cak i da kosta duplo vise od 150 KM koji si ti spreman dati, vjerovatno ces trebati zamijeniti i zvucnike, a to je jos minimalno, da ne govorimo dalje modifikacije (pojacalo, subwoofer...).
Zvucnici su najbitniji dio u lancu su sto zvuka tice. Bez obzira kakav ti je plejer, kakvo ti je pojacalo, ako zvucnik to ne moze odsvirati, dzaba ti je.
Koliko god cudno zvucalo, ljudima koji vole malo bolji zvuk (da ne upotrebljavam izlizani izraz "Hi-Fi") se desavalo i da im se zvuk pogorsa kad plejer zamijene (dosta) skupljim a zvucnike ostave iste.
Ali za kvalitet zvuka, ako ti je tvornicki slab, sa plejerom za 150 KM ga neces poboljsati vjeruj mi, tim prije sto ces slusati mp3 na njemu, kako Qler napisa.
Ako ti se zvuk s tvornickog sistema ne svidja, onda samim plejerom neces puno dobiti, cak i da kosta duplo vise od 150 KM koji si ti spreman dati, vjerovatno ces trebati zamijeniti i zvucnike, a to je jos minimalno, da ne govorimo dalje modifikacije (pojacalo, subwoofer...).
Zvucnici su najbitniji dio u lancu su sto zvuka tice. Bez obzira kakav ti je plejer, kakvo ti je pojacalo, ako zvucnik to ne moze odsvirati, dzaba ti je.
Koliko god cudno zvucalo, ljudima koji vole malo bolji zvuk (da ne upotrebljavam izlizani izraz "Hi-Fi") se desavalo i da im se zvuk pogorsa kad plejer zamijene (dosta) skupljim a zvucnike ostave iste.
-
belmin_94
#10 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Qler wrote:Fabricki player ima nedovoljno kvalitetan zvuk sa audio cd-om, a hoces da kupis player od 150KM da cita mp3 i da ima bolji zvuk??
Haj javi nam utiske
Imam namjeru mijenjat i zvučnike ne samo cd player.Sada bi prvo uzeo neki cd player sa USB ulazom pa naredni mjesec prednje zvučnike pa onda one pozadi.Možda on i ima dobar kvalitet taj fabrički.ali nema dovoljno jako pojačalo ono je čini mi se 4x25W.a npr sony ima 4x52.mogo bi staviti duplo jače zvučnike od fabričkih.
-
belmin_94
#11 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
gdje si našao ovaj da je 60 eura.ako mi možeš javiti.pozzWalther wrote:belmin_94 wrote:E ovako imam u planu da mijenjam muziku u svom autu.Automobil je Peugeot 307.ima fabrički cd koji ne čita mp3.I za mene nedovoljno kvalitetan zvuk.Ako je neko slučajno radio nešto slično volio bi da mi napiše da li je sam išta pokušavao.Da mi preporuči nekog majstora za to.I da koji cd mi preporučujete.Onako do 150 maraka sa usb ulazom i koja radnja ima najbolju ponudu.
Unaprijed vam hvala.
ovo je nesto oko 60€, nije fantasaticno ali za taj novac
-
ado-šampion
#12 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
To Sony 4 x 52 je maksimalna snaga koju pojacalo moze isporuciti na jednoj frekvenciji, recimo 1 kHz, a nije prosjecna snaga koju pojacalo daje kroz citav frekventni opseg. Ako ti to pojacalo integrisano u Sony CD plejer da 4 x 25 REALNE snage budi zadovoljan, obicno je to 4 x 20.belmin_94 wrote:
Imam namjeru mijenjat i zvučnike ne samo cd player.Sada bi prvo uzeo neki cd player sa USB ulazom pa naredni mjesec prednje zvučnike pa onda one pozadi.Možda on i ima dobar kvalitet taj fabrički.ali nema dovoljno jako pojačalo ono je čini mi se 4x25W.a npr sony ima 4x52.mogo bi staviti duplo jače zvučnike od fabričkih.
A sto se tice zvucnika, bolje ti je ugradi jedan par boljih zvucnika (tj. skupljih), nego dva para jeftinijih. Isto i CD plejerom, ako ides na kupovinu u etapama bolje kupi kvalitetniji CD plejer od Sonyja (Kenwood, Pioneer, ali opet ne najjeftinije varijante), pa sacekaj malo duze sa zvucnicima.
Isto tako, ako imas plejer tj. pojacalo koje isporucuje 4 x 52, umjesto plejera koji isporucuje 4 x 25, ne znaci da mozes staviti "duplo jace" zvucnike. Osnovni parametar koji se gleda kad se uzimaju zvucnici za pojacalo jer izlazni otpor pojacala i ulazni otpor koji zvucnici mogu podnijeti. Ako je recimo pojacalo 8 oma, zvucnici ne bi trebali biti ispod 8 oma. Medjutim to je sve vazilo nekad, danas skoro sva pojacala mogu "isporuciti" izlazni otpor tako da odgovara vecini zvucnika.
S obzirom da ocigledno ne baratas najbolje pojmovima, bolje potraži nekoga ko ima takav Sony pa da vidis (tj. cujes) koliko realno snage daje, da ne bacas pare dzaba. Ako ti snaga tvornickog plejera nije dovoljna, onda ti treba pojacalo, cisto sumnjam da ce ti i jedno pojacalo integrisano u CD plejer dati toliko snage da osjetis neku veliku razliku.
-
Seyfo
#13 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Belmine, sine, ti baš hoćeš belaja u životu...belmin_94 wrote:E ovako imam u planu da mijenjam muziku u svom autu.Automobil je Peugeot 307.ima fabrički cd koji ne čita mp3.I za mene nedovoljno kvalitetan zvuk.Ako je neko slučajno radio nešto slično volio bi da mi napiše da li je sam išta pokušavao.Da mi preporuči nekog majstora za to.I da koji cd mi preporučujete.Onako do 150 maraka sa usb ulazom i koja radnja ima najbolju ponudu.
Unaprijed vam hvala.
pa znaš da fabrički radio ima odvojen diplay i baš zbog toga ga i ne kradu (ili bar ja nisam nikad čuo), jer šta će sa ukradenim radiom bez diplaya...a fabrički zvuk je skroz ok.
Mp3 cd-ovi su prevaziđeni i sad je sve na usb, koji možeš preko modulatora slušati.
U svakom slučaju, puno sreće i da se ne pokaješ!
-
GaRGa
#14 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
ulozi te pare u bolje zvucnike i FM transmitter
pezo ima katastrofa fabricke zvucnike
- hopi
#15 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
kakav crni fm transmiter ja ništa gore ne probah
-
GaRGa
#16 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
hopi wrote:kakav crni fm transmiter ja ništa gore ne probah
onda mu ti daj jos 2-3 stoje da kupi sve sto zeli..
-
belmin_94
#17 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Imam vec modulator.I ja se slazem da su zvucnici bas losi ovi fabricki.A ako kupim zvucnike hoce li moc ovaj fabricki njih napajat.msm imat dovoljno snage za njih evo npr ovi zvučnici https://knok.ba/artikal/70734/Sony_zvucnici_XS_GT1738F u kombinaciji sa fabrickim cd-om.GaRGa wrote:ulozi te pare u bolje zvucnike i FM transmitter
Da sam neki expert za ovaj zvuk i sve ovo ne bi ovdje postavljo pitanja nego bi se sam snašao.I to kradu li se ne kradu li se.Šta mu ja mogu.Ako sam baš toliki peh da potrefi taj lopov na moje auto.nek ga onda nosi
-
ado-šampion
#18 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Hoce bez problema.belmin_94 wrote:Imam vec modulator.I ja se slazem da su zvucnici bas losi ovi fabricki.A ako kupim zvucnike hoce li moc ovaj fabricki njih napajat.msm imat dovoljno snage za njih evo npr ovi zvučnici https://knok.ba/artikal/70734/Sony_zvucnici_XS_GT1738F u kombinaciji sa fabrickim cd-om.GaRGa wrote:ulozi te pare u bolje zvucnike i FM transmitter
Da sam neki expert za ovaj zvuk i sve ovo ne bi ovdje postavljo pitanja nego bi se sam snašao.I to kradu li se ne kradu li se.Šta mu ja mogu.Ako sam baš toliki peh da potrefi taj lopov na moje auto.nek ga onda nosi
Sto se tice displeja, ako zamijenis fabricki radio/CD, zaboravi na displej koji ide odvojeno. Isto tako, na nekim autima nije jednostavno promijeniti fabricki CD jer preko njega npr. ide sabirnica podataka za putni kompjuter. To rade neki cigani, uglavnom Njemci, u cilju da sve sto mijenjas na autu bude njihovo. Raspitaj se dobro na Pezo forumima o tome.
Za zvucnike, ne znam sto si navalio na Sony, valjda zato sto je jeftin sta li, Sony nije cemu generalno u akustici, ne daj da te ime zavara, jedino od akustike sto su ikad dobro pravili (osim nekih egzoticnih serija) su CD plejeri za kucne sisteme i nista drugo. U svemu drugom su uvijek bili prosjek ili ispod prosjeka. Bolje idi na Pioneer sto se tice zvucnika, ako su tvornicki bas toliko losi.
-
GaRGa
#19 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
ja bi prije uzeo JVC neho Sony a cijena im je maltene ista
il polovne alpine zvucnike
http://www.pik.ba/?trazilica=alpine&id=&kategorija=1566
- Qler
#20 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Pioneer sa zutom membranom. Nema potrebe za boljim, a steta uzeti losije ako vec mijenja. U glavnom, po mom iskustvu, sony je pravo los u auto akustici, ali je jeftin pa se raja zalijece.
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
ado-šampion
#21 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
JVC je za razliku od Sony-ja, koji nikad nije bio top brend, nekad bio jedna od prvih japanskih marki sto se tice akustike, posebno u pojacalima. Medjtuim, od kraja osamdesetih i pocetka devedesetih vecina tih poznatih japanskih (i njemackih!) brendova u akustici pocelo se baviti svim i svacim tako da se i kvalitet srozao totalno. Kad kazem, kvalitet, mislim na performanse, a sto se tice trajnosti i pouzdanosti to su i dalje dobri uredjaji.GaRGa wrote:ja bi prije uzeo JVC neho Sony a cijena im je maltene ista
U auto-akustici, od tih "opstepoznatih" japanskih brendova za sve i svasta jedino jos Pioneer i Kenwood drze neki nivo.
-
chino
#22 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Pretpostavljam da imas kontrole muzike na volanu, e pa ako ugradis neki obicni player samim time neces moci imati te kontrole. Moj savjet ti je da nadjes isti player Clarion ali sa novijeg modela i da ima mp3
-
ado-šampion
#23 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
Stani, ako sam dobro shvatio, u tom Pezou je Clarion plejer? I pokretacu teme ne valja?chino wrote:Pretpostavljam da imas kontrole muzike na volanu, e pa ako ugradis neki obicni player samim time neces moci imati te kontrole. Moj savjet ti je da nadjes isti player Clarion ali sa novijeg modela i da ima mp3
-
belmin_94
#24 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
I ja sam se dobro raspitao znam ja za clarion da je top brend.Mana je mp3.Što ga nema.Pa mi ovako auto pun cd-ova.Ne mogu lijepo napraviti folder pa u njega smjestiti pjesme i birati muziku po folderima uglavnom to je mana.ado-šampion wrote:Stani, ako sam dobro shvatio, u tom Pezou je Clarion plejer? I pokretacu teme ne valja?chino wrote:Pretpostavljam da imas kontrole muzike na volanu, e pa ako ugradis neki obicni player samim time neces moci imati te kontrole. Moj savjet ti je da nadjes isti player Clarion ali sa novijeg modela i da ima mp3Ako sam dobro shvatio, onda je to prvi put da cujem da nesto od Clariona ne valja.
Za gore što sam pisao to sam dao beze primjer za sony samo da znam može li to na fabrički cd da se skopča i da znam šta tražim.A i ja tražim nešto bolje tipa hertz, alpine a eto vidim i JVC falite.
-
ado-šampion
#25 Re: Ugradnja muzike Peugeot 307
U klasi Clariona su Alpine plejeri i procesori zvuka, pojacala DLS i Genesis, zvucnici DLS, i slicno. To je top klasa i to je ekstremno skupo, pricamo o sistemima od 5000 KM navise.
Pioneer plejer je ipak klasu ili dvije ispod, uparen sa slabijim serijama DLS pojacala i zvucnika, ili zvucnicima tipa Focal.
Pioneer zvucnici su ipak najniza klasa ako pricamo u visokoj vjernosti zvuka, ali su ipak dobri, tako da su neki sistem za 1000 KM ukupno mogu ici Pioneer zvucnici, jedan par.
Osnovni Hi-Fi kucni sistem recimo od Maranza + ekvivalentni zvucnici, kosta nesto vise od 1000 maraka, tako da se ispod te cijene u autu ne moze bas pricati o nekom kvalitetu zvuka, jer je auto puno nepovoljnija sredina od sobe. To je ako se uzimaju nove komponente. S polovnim komponentama kvalitetan kucni sistem se moze uzeti za trecinu te cijene. Uzimam kucne sisteme kao primjer, jer s tim imam iskustva.
Pioneer plejer je ipak klasu ili dvije ispod, uparen sa slabijim serijama DLS pojacala i zvucnika, ili zvucnicima tipa Focal.
Pioneer zvucnici su ipak najniza klasa ako pricamo u visokoj vjernosti zvuka, ali su ipak dobri, tako da su neki sistem za 1000 KM ukupno mogu ici Pioneer zvucnici, jedan par.
Osnovni Hi-Fi kucni sistem recimo od Maranza + ekvivalentni zvucnici, kosta nesto vise od 1000 maraka, tako da se ispod te cijene u autu ne moze bas pricati o nekom kvalitetu zvuka, jer je auto puno nepovoljnija sredina od sobe. To je ako se uzimaju nove komponente. S polovnim komponentama kvalitetan kucni sistem se moze uzeti za trecinu te cijene. Uzimam kucne sisteme kao primjer, jer s tim imam iskustva.