Otvaranje fast food-a
-
roming13
#1 Otvaranje fast food-a
Pozdrav,
planiram da otvorim fast food pa me zanimaju iskustva i savjeti. Prostor treba urediti komplet i inventar kupiti. Prostor bi bio pod kirijom tako da bih imao i taj trošak ali ne bi placao računovođu jer imam u porodici računovođu tako da bih tu uštedio, a nebi plaćao ni radnike (bar sad za sad) radili bi ja i žena.
Ako imate i prijedloga oko menija i samog nacina rada kao i koliko bi kostalo samo pokretanje takvog obrta, bio bih zahvalan.
planiram da otvorim fast food pa me zanimaju iskustva i savjeti. Prostor treba urediti komplet i inventar kupiti. Prostor bi bio pod kirijom tako da bih imao i taj trošak ali ne bi placao računovođu jer imam u porodici računovođu tako da bih tu uštedio, a nebi plaćao ni radnike (bar sad za sad) radili bi ja i žena.
Ako imate i prijedloga oko menija i samog nacina rada kao i koliko bi kostalo samo pokretanje takvog obrta, bio bih zahvalan.
-
lajk
#2 Re: Otvaranje fast food-a
Nemoj samo koristit jeftine salamure i majonezu
Po meni pod obavezno ukljucit raz. vrste salate ne samo krastavica ili paradajz
Po meni pod obavezno ukljucit raz. vrste salate ne samo krastavica ili paradajz
- Kosato
#3 Re: Otvaranje fast food-a
Samo neka bude frisko, uredno, cisto. I bez pusenja cigara unutra kako musterija tako i radnika...
A sto se tice menija ili cjenovnika provjereno raja jede standard nemoj nista isprobavati novo... i cijene neka budu pristupacne

A sto se tice menija ili cjenovnika provjereno raja jede standard nemoj nista isprobavati novo... i cijene neka budu pristupacne
-
roming13
#4 Re: Otvaranje fast food-a
hvala na prvim savjetima, slazem se s vama. O cogaretama nisam razmisljao mada uposlenici ne puse ... a pusaci ne znam kako bi reagovali na zabranu pusenja.. ?? Planiran je mali prostor za brzi obrok i put pod noge
eventualno sankici na zidu i to je to ili dva visoka stola, mozda i bez stolica.
- korisnik.1
#5 Re: Otvaranje fast food-a
Samo neka ti bude čist prostor ! ! !
Evo u mom gradiću momak otvorio fast food, ekstra lokacija, ekstra sređen prostor, prva sedmica ma tip top. Uđem sedmicu kasnije, unutra već sjede neki tipovi a piva naredano prostor napušen (mada nemam ništa protiv toga, ali to nije za fast food) najgore mi je bilo kad sam vidio hrpu muha oko nape
Dakle prvo mora biti čisto, a ostalo nema previše politike, raja voli dobru klopu, svježu klopu a što se menija tiče, znaš sa čime trebaš započeti - standardno
kasnije kako bude išao posao, lahko je ubaciti novu klopu.
Sretno ti bilo, i da uspiješ.
ps. ženi obavezno stavi onu kapu na glavu ako bude ona pravila sendvice
Evo u mom gradiću momak otvorio fast food, ekstra lokacija, ekstra sređen prostor, prva sedmica ma tip top. Uđem sedmicu kasnije, unutra već sjede neki tipovi a piva naredano prostor napušen (mada nemam ništa protiv toga, ali to nije za fast food) najgore mi je bilo kad sam vidio hrpu muha oko nape
Dakle prvo mora biti čisto, a ostalo nema previše politike, raja voli dobru klopu, svježu klopu a što se menija tiče, znaš sa čime trebaš započeti - standardno
Sretno ti bilo, i da uspiješ.
ps. ženi obavezno stavi onu kapu na glavu ako bude ona pravila sendvice
- Kosato
#6 Re: Otvaranje fast food-a
roming13 wrote:hvala na prvim savjetima, slazem se s vama. O cogaretama nisam razmisljao mada uposlenici ne puse ... a pusaci ne znam kako bi reagovali na zabranu pusenja.. ?? Planiran je mali prostor za brzi obrok i put pod nogeeventualno sankici na zidu i to je to ili dva visoka stola, mozda i bez stolica.
ma sve je to oke...ma kolko god da je mali prostor ali nije ugodno tu da se jede dok je dima oko tebe ili da neko ko pravi sendvice ili sta vec drzi cigaru u ustima ne bih tu jeo kad bi mjesec dana gladovao ja cim vidim tako nesto zaobilazim uveliko....ipak je to hrana koju mi jedemo ...
... Sretno ti bilo.... ne bi bilo loshe ni da imas dostavu to ti je jedan + u tome...ako budes trazio radnika ne trazi da ima auto neces tako naci radnika
- astala_vistala
#7 Re: Otvaranje fast food-a
Poslovni prostor na nekom atraktivnom mjestu
Klopa tu nema sta da se izmisli,ali dobices musterije ako ne budes stedio na kvantitetu i kvalitetu.
i sto je najbitnije reklama,kakva god uplati marku na reklamu vratit ce ti se 3.
puno srece.
Klopa tu nema sta da se izmisli,ali dobices musterije ako ne budes stedio na kvantitetu i kvalitetu.
i sto je najbitnije reklama,kakva god uplati marku na reklamu vratit ce ti se 3.
puno srece.
- uglavnomja
#8 Re: Otvaranje fast food-a
samo lokalna dostava, na paciklu 
- Havatar
#9 Re: Otvaranje fast food-a
fast food fast food neka jede ko je lud 
-
todd_smith
#10 Re: Otvaranje fast food-a
Integritet jarane, najvazniji od pocetka. I prvi utisak. Posto je oko hrane, transparentnost oko inspekcija i cistoce mora biti 100% bilo kome da ti sa ulice udje.
Ako meni ne izgleda cisto prvi put, ja se vise nikada necu vratiti tu i 99% raje je sigurno isto.
Imam onaj Dundee ispred vrata, prvi put usao prasina gore po lusteru, liku na kasi crno ispod nokta. Ima evo 4 godine, nisam vise nikada krocio nogom tu.
Ako meni ne izgleda cisto prvi put, ja se vise nikada necu vratiti tu i 99% raje je sigurno isto.
Imam onaj Dundee ispred vrata, prvi put usao prasina gore po lusteru, liku na kasi crno ispod nokta. Ima evo 4 godine, nisam vise nikada krocio nogom tu.
-
Eborg
#11 Re: Otvaranje fast food-a
Mislim da u Sarajevu nema fast fooda koji ima dostavu 24 h. A šta mi se puta jelo iza ponoći, da ne govorim o dernecima. Razmisli i o tome. Ako ikada budem imao biznis te vrste to mi je stavka broj jedan.
Uzeti masnoću u obzir, tj. nemoj da dođeš na loš glas zbog toga. U meni stavi kalorije i te zajebancije, to bi ti možda neki student prehrambene industrije mogao odraditi a ima važnost, pogotovo kod stranaca.
Što se ostalog tiče, nemoj koristiti jeftine sastojke niti škrtariti na istima. Ne moraš ni najskuplje niti ići na svoju štetu ali dobro odvagaj šta i kako možeš, kada jednom tako odbiješ mušteriju dobijaš i loš glas i gotovo, gubiš 2-3 potencijalna kupca.
Uzeti masnoću u obzir, tj. nemoj da dođeš na loš glas zbog toga. U meni stavi kalorije i te zajebancije, to bi ti možda neki student prehrambene industrije mogao odraditi a ima važnost, pogotovo kod stranaca.
Što se ostalog tiče, nemoj koristiti jeftine sastojke niti škrtariti na istima. Ne moraš ni najskuplje niti ići na svoju štetu ali dobro odvagaj šta i kako možeš, kada jednom tako odbiješ mušteriju dobijaš i loš glas i gotovo, gubiš 2-3 potencijalna kupca.
Last edited by Eborg on 04/11/2013 12:20, edited 1 time in total.
-
ivaper
#12 Re: Otvaranje fast food-a
Prvo cistoca,to neka ti uvijek bude.
Kupi sebi i zeni one bjele mantije,kapicu na glavu,nije skupo ali je fino za vidjeti,rukavice koristite ako mozete kada spremate,odaberete sebi boju mantila,neka to bude boja toga tvog fast fooda,tipa crveni mantili,crvene kape za glavu itd.
Ulozi u marketing,cudo jedno,reklamiraj se,u novinama,zakupi bannere na webu,ni web sajt vise nije skup,wi-fi ubaci,klinci se loze na to,ali polako. Reklama na objektu neka bude veca i šarenija,jer to privlaci danas,stavi i pice u objekat...nadji ljude,pa ispeci par porcija i hodaj ulicama grada pa djeli test primjerak svoga jela,da ljudi kusaju,pa im objasni da ste novi i tako to
Kupi sebi i zeni one bjele mantije,kapicu na glavu,nije skupo ali je fino za vidjeti,rukavice koristite ako mozete kada spremate,odaberete sebi boju mantila,neka to bude boja toga tvog fast fooda,tipa crveni mantili,crvene kape za glavu itd.
Ulozi u marketing,cudo jedno,reklamiraj se,u novinama,zakupi bannere na webu,ni web sajt vise nije skup,wi-fi ubaci,klinci se loze na to,ali polako. Reklama na objektu neka bude veca i šarenija,jer to privlaci danas,stavi i pice u objekat...nadji ljude,pa ispeci par porcija i hodaj ulicama grada pa djeli test primjerak svoga jela,da ljudi kusaju,pa im objasni da ste novi i tako to
-
Naslovnica
#13 Re: Otvaranje fast food-a
Meni je fascinantno da ljudi ulažu pare u nešto kao što je ugostiteljstvo, i pitaju takva trivijalna pitanja
Odakle uopšte ideja da otvarate "fast food"?
Prije svega, da li znaš šta su NORMATIVI ?
(Ako imate i prijedloga oko menija i samog nacina rada kao i koliko bi kostalo samo pokretanje takvog obrta)
Odakle uopšte ideja da otvarate "fast food"?
Prije svega, da li znaš šta su NORMATIVI ?
- petunija
#14 Re: Otvaranje fast food-a
Nije mi jasno zašto svi otvaraju restorane brze hrane? Zar ne bi bilo bolje otvoriti nešto što je drugačije, ako ništa ne bi se brinuo o konkurenciji.
Neki restorančić zdrave hrane ili hrane za dijabetičare, mliječni restoran... ima varijanti koliko hoćeš.
Prženih kokošaka, ćevapa i pomfrija ima na svakom ćošku
Neki restorančić zdrave hrane ili hrane za dijabetičare, mliječni restoran... ima varijanti koliko hoćeš.
Prženih kokošaka, ćevapa i pomfrija ima na svakom ćošku
-
Eborg
#15 Re: Otvaranje fast food-a
Vala ima i takvih ali njih izvlači lokacija i taj niche-market što b' rek'o Čeh, Švabo i Englez a to je prilično ograničena skupina potencijalnih kupaca, pogotovo s obzirom da su i cijene više. Otkud ti znaš da ovo nije lokacija, lupam, na Mojmilu, dakle u pizdi materini? Ne prolazi sve svugdje.
- petunija
#16 Re: Otvaranje fast food-a
Ne znam. Pitam, tj. predlažem
Meni bi se svidjelo
a ne viđoh takve objekte u Sarajevu, ako ih ima, do mene je 
Meni bi se svidjelo
-
paladinka
#17 Re: Otvaranje fast food-a
Moras ti sam sebi nekako u glavi zamisliti sta bi tebe kao kupca odbijalo ili privlacilo da bi usao u jedan fast-food . Kao prvo higijena mora biti top, to za pusenje , jest vala, ogadi ti hranu taj miris nikotina, bljak, to ti govorim kao pusac, nema nista odvratnije jesti u prostoriji koja je zadimljena i smrdi. Ok, to je kod nas malo teze zabraniti, al kompromis bi morao naci, dobra ventilacija, raznorazni mirisni stapici itd...Taj prostor da sredis, da je prijatno kad se udje, jedna musterija kad ti udje u prostor, u prvoj sekundi po tom izgledu automatski odlucije da li ce tu ostati i kupiti nesto ili ce produziti dalje...Wc normalno treba da glanca, da mirise 
Hrana.... Kao prvo salata...pa ima tu razlicitih salata, paradajz salata, kukuruz salata, salata od mrkve , paradajz sa mocarelom i bosiljkom, pa grcka salata , sve vrlo jednostavno napraviti a ukusno...
Kokoska, jest vala kod nas na svakom koraku se prodaju te kokoske.... Vrlo vazno za mene ( a ja mislim i za vecinu ljubitelja piletine ) da je meso socno , a koza hrskava . A sto je najvaznije, da uz to dobijem svjez hljeb, po mogucnosti isto hrskav. Nema nista gore uz piletinu jesti hljeb koji je ostario.... Koka se moze fino i pajcovati, malo eksperimentirati sa zacinima, timijan, ruzmarin, oregano, crvena paprika, it'd....pomjesas sa uljem, soli, papra, i premazes koku sa tim...al to se sve mora probati.
Hamburger...nema ko ne voli taj hamburger, ljudi to pucaju samo tako....Postoji dobar, los hamburger i postoji onaj osjecas kad ga pojedes , pa pomislis , wow, to je taj hamburger o cemu sam citav zivot sanjao da cu ga pojesti. tek kad jedan takav hamburger pojedes , shvatis da su svi ostali hamburgeri ustvari vrlo losi...Ti ces najverovatnije , ako budes prodavao hamburgere , kupovati vec gotove pa samo na rostilj, sto je garant za jedan prosjecan hamburger, kojeg se niko nece sjecati...Al pazi makar, da je hljeb dobar, da su sastojci friski ...
Ako hoces jos nesto slatko prodavati, uz sve te kolace , ja bi ti preporucila da imas tiramisu u izboru, ali dobar.... Na taj tiramisu 90% zena bas odljepjuju, a vrlo jeftin za napraviti
Hrana.... Kao prvo salata...pa ima tu razlicitih salata, paradajz salata, kukuruz salata, salata od mrkve , paradajz sa mocarelom i bosiljkom, pa grcka salata , sve vrlo jednostavno napraviti a ukusno...
Kokoska, jest vala kod nas na svakom koraku se prodaju te kokoske.... Vrlo vazno za mene ( a ja mislim i za vecinu ljubitelja piletine ) da je meso socno , a koza hrskava . A sto je najvaznije, da uz to dobijem svjez hljeb, po mogucnosti isto hrskav. Nema nista gore uz piletinu jesti hljeb koji je ostario.... Koka se moze fino i pajcovati, malo eksperimentirati sa zacinima, timijan, ruzmarin, oregano, crvena paprika, it'd....pomjesas sa uljem, soli, papra, i premazes koku sa tim...al to se sve mora probati.
Hamburger...nema ko ne voli taj hamburger, ljudi to pucaju samo tako....Postoji dobar, los hamburger i postoji onaj osjecas kad ga pojedes , pa pomislis , wow, to je taj hamburger o cemu sam citav zivot sanjao da cu ga pojesti. tek kad jedan takav hamburger pojedes , shvatis da su svi ostali hamburgeri ustvari vrlo losi...Ti ces najverovatnije , ako budes prodavao hamburgere , kupovati vec gotove pa samo na rostilj, sto je garant za jedan prosjecan hamburger, kojeg se niko nece sjecati...Al pazi makar, da je hljeb dobar, da su sastojci friski ...
Ako hoces jos nesto slatko prodavati, uz sve te kolace , ja bi ti preporucila da imas tiramisu u izboru, ali dobar.... Na taj tiramisu 90% zena bas odljepjuju, a vrlo jeftin za napraviti
- Miki123
#18 Re: Otvaranje fast food-a
jebote, reko bi čovjek prstaci u najmanju ruku
- JThomas
#19 Re: Otvaranje fast food-a
fast fudova ima na pasja preskakala. toliko ih ima da se stvarno moraš nečim izdvojiti ako hoćeš dobro da radiš. a da znaš čime i kako, ne bi otvarao ovakvu temu.
-
roming13
#20 Re: Otvaranje fast food-a
Ljudi hvala vam na raznovrsnim odgovorima,potaknuli ste me na razne ideje kojih se sam nebi dosjetio, vidim da ima raznih misljenja, ali to se i trazi o svemu tome svakako treba dobro razmisliti, neko od vas me pitao dali znam sta su normativi, da znam sta su normativi zavrsio sam ugostiteljsku skolu smjer kuhar. Vec duze razmisljam o ovom fast foodu zato sam i otvorio ovu temu jer ne zelim samo tako uletit u posao.
Zanima me da li ima neko ko je drzao ili da jos drzi nesto slicno pa da mi da informaciju iz prve ruke?
Lokacije nije centar grada ali je u Sarajevu.
Zanima me da li ima neko ko je drzao ili da jos drzi nesto slicno pa da mi da informaciju iz prve ruke?
Lokacije nije centar grada ali je u Sarajevu.
- korisnik.1
#21 Re: Otvaranje fast food-a
Aj postavi anketu na temu, pa da vidiš šta bi raja najviše. Barem ovi gladeži s foruma 
-
The 51st State
#22 Re: Otvaranje fast food-a
dobri savjeti, ali boldan pod obavezno, mada i to moze biti mac sa dvije ostrice, kad neko vidi jelo koliko ima kalorija moze lako odustati od kupovine.Eborg wrote:Mislim da u Sarajevu nema fast fooda koji ima dostavu 24 h. A šta mi se puta jelo iza ponoći, da ne govorim o dernecima. Razmisli i o tome. Ako ikada budem imao biznis te vrste to mi je stavka broj jedan.![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#23 Re: Otvaranje fast food-a
Slažeš i kažeš da praviš najnoviji haj tek hamburger od 79 kalorija.The 51st State wrote:dobri savjeti, ali boldan pod obavezno, mada i to moze biti mac sa dvije ostrice, kad neko vidi jelo koliko ima kalorija moze lako odustati od kupovine.Eborg wrote:Mislim da u Sarajevu nema fast fooda koji ima dostavu 24 h. A šta mi se puta jelo iza ponoći, da ne govorim o dernecima. Razmisli i o tome. Ako ikada budem imao biznis te vrste to mi je stavka broj jedan.![]()
Isti k'o kod nane!
-
pakica_
#24 Re: Otvaranje fast food-a
pirpa je napravila odlicnu stvar.. nemaju sve skupa 3 stvari na meniju, a ubise pos'o
napravis i ti nesto slicno
minimalna ulaganja u materijal, a zarada- bruka keša 
napravis i ti nesto slicno
- JThomas
#25 Re: Otvaranje fast food-a
samo što iza toga "slučajno" stoji čovjek koji cijeli život ubija lovu u ugostiteljstvu i kupuje jeftino pa proda masno.