Laptop zaledi prilikom paljenja

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
SONY_91

#1 Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

Naime u zadnje vrijeme mi se dešava da mi laptop "zaledi" prilikom paljenja. Znači krenem da palim i odradi sve i onda se pojavi desktop bez ikona sa dole startnom trakom ali ne reaguje ni na jednu tipku, znači ne mogu čak ni TASK Manager otvoriti, potpuno zaledi. Evo jutros tek nakon 10 paljenja pokrenuo, a bio sam upalio safe mod i skinuo drivere da radim sistem i onda reko ajd da zadnji put probam i on proradi. Skenirao sam računar sa NOD 32 ali nigdje virusa :shock: . I ovo nije prvi puta da mi se desi, sad kad sam upalio računar ponovo i pokrenuo TASK Manager javlja 80 procesa bez ijednog pokrenutog programa, dali je to normalno za 64-bitni sistem?
nedims

#2 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by nedims »

Bas cudan problem...nesto se sudara ... a sta, e to ces vrlo tesko saznati.
Prvo...nemoj toliko da nasilno gasis kompjuter. Napravices dodatne probleme. Radije idi svaki put u Safe mod i tu se malo promuvaj ...pa onda idi u Normal. U Safe modu pokusaj saznati sta se desava...
Otvori Action center...klik na Maintenance...klik na "Vieew reliability history" i sacekaj ... otvorice se prozor sa podacima o desavanima na tvom kompjuteru. Vidi da li se neki problem ponavlja...to bi moglo biti jedno od rijesenja. Samo da dodam...krivulja mora biti oko 10 ...ako je sve u redu.
Vrlo cesto ovaj problem stvara neki od fajlova TuneUp Utilities. Ako se u gornjem prozoru pojavljuje error prouzrokovan od TuneUp-a...najbolje je da ga deinstalises...
Mozes obaviti i "repair your computer"... to je stavka koja se nalazi iznad stavke Safe Mode.
Bez obzira sto si obavio antivirusno skeniranje svojim programom...dobro je otici na neko online antivirusno skeniranje ...moze i NOD. Ja bi jos obavio skeniranje sa Malwarebytes Anti Malware...
Ako ti nista od ovoga ne pomaze...reinstal je dobra opcija.,

Samo da dodam...kada nasilno ugasis kompjuter...sa ponovnim paljenjem sacekaj desetak minuta.Velika je vjerovatnos da ce ti se tada kompjuter normalno podici sa ikonama na desktopu. Ako si nervozan pa ga ugasis i brzo ponovo palis ... u pravilu dobivas ono sto si u predhodnom paljenju imao...
SONY_91

#3 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

Sve probao i ništa, na kraju evo ponovo radim sistem, ubacivao i CD jer ima mogućnost da popravi greške ali nigdje ništa ne javlja, sve kao uredu. Evo već posljednje drivere ubacujem
nedims

#4 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by nedims »

SONY_91 wrote:Sve probao i ništa, na kraju evo ponovo radim sistem, ubacivao i CD jer ima mogućnost da popravi greške ali nigdje ništa ne javlja, sve kao uredu. Evo već posljednje drivere ubacujem
OK...backup i reinstalacija su dobra opcija...
Zanima me...da li si ti na kompu imao TuneUp... i jos neki softver koji imaju uticaja na startup...kao, recimo, Advanced SystemCare ili nesto slicno. Ti programi su se mogli sudarati i praviti taj problem... i nisi napisao koji errori se pojavljuju...
Mene to zanima ... imam dosta vremena...i amaterski se zanimam za rjesavanje takvih problema.
SONY_91

#5 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

nedims wrote:
SONY_91 wrote:Sve probao i ništa, na kraju evo ponovo radim sistem, ubacivao i CD jer ima mogućnost da popravi greške ali nigdje ništa ne javlja, sve kao uredu. Evo već posljednje drivere ubacujem
OK...backup i reinstalacija su dobra opcija...
Zanima me...da li si ti na kompu imao TuneUp... i jos neki softver koji imaju uticaja na startup...kao, recimo, Advanced SystemCare ili nesto slicno. Ti programi su se mogli sudarati i praviti taj problem... i nisi napisao koji errori se pojavljuju...
Mene to zanima ... imam dosta vremena...i amaterski se zanimam za rjesavanje takvih problema.
pa nije bilo nikakvih errora, u tome i jest najveći problem, nema šta nisam pokušavao ali ništa nije javljao,
Altsa

#6 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by Altsa »

i meni se to desavalo pa se na kraju ispostavilo da je rikno HD...samo meni je onda nakon nekog vremena poceo pokazaivti disk eror
nedims

#7 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by nedims »

Kolega@ SONY_91
Ne mozes imati problem a da sistem to ne evidentira...
Izuzev...ako ti se je taj problem javio danas...onda ce sutra da se pojavi u Reliability Monitoru. Ali...Event viewer to registrira odmah i tu se moze procitati...
Strasno bi volio saznati sta tu pise...
I ...kada ti se je ovaj problem pojavio. Da li je to jutros ...prvi put...kada si ukljucio kompjuter.
Izvini...naporan sam...ali...zanima me
SONY_91

#8 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

Pojavio se prvi puta prije par dana i onda ga nije bilo do jutros. Sad je gotovo, jer sam odradio sistem da ti pokažem da ništa nije pisalo. I jutros sam normalno upalio i onda mi nestane miš, to se desilo u igri i nakon što sam zatvorio igru nije ga opet bilo, jednostavno nema pokazivača miša i onda da odradim restart neće, znači stane, desktop pokaže ali nema ikona,...

@Altsa - Pa da je riknuo HDD ne bi ga ja više nikad pokrenuo, a ako i bude u narednom periodu riknuo imam garanciju još mislim godinu
SONY_91

#9 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

Altsa wrote:i meni se to desavalo pa se na kraju ispostavilo da je rikno HD...samo meni je onda nakon nekog vremena poceo pokazaivti disk eror
a znači i kod tebe je nekad radio nekad ne, ako jeste izgleda da bi moglo biti to i kod mene jer evo na "friškom" sistemu sam primijetio da mu treba dugo vremena da se upali, prije nije ovako bilo
celeron

#10 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by celeron »

ubaci neki Linux Live pa vidi da li ce s njim radit, bilo koju verziju, Ubuntu ili neki drugi nije bitno
SONY_91

#11 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

sad laptop radi, ali sam primijetio da mu trebaju dvije minute da se upali, dok je prije za 30-tak sekundi dizao sistem
scooby-doo

#12 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by scooby-doo »

Kao sto je kolega spomenuo, najvjerovatnije da imas negdje izgreban HDD, gdje sistem kad naleti na bad sector jednostavno bude sprijecen da ucita potrebne podatke i tu nastane problem..

Defragmentiraj disk, zatim pronadji neki utility da ti chekira bad sector po mogucnosti iz biosa da ti loada tako da chekira i sav sistem, ili sa EPM npr prepoli disk i nadaj se da je bad sektor bio u toj drugoj polovini :)

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
SONY_91

#13 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

Uradio sam i Disk Check nema niti jednog bad sectora, sve je ok sa HDD, evo zadnja dva dana radi perfektno nakon što sam sistem odradio, falilo mi je na početku drivera pa se sporo palio, kasnije sam to primijetio. Valjda se ne ponovi, jer sam preko 200gb na HDD nepovratno izgubio
medjutim

#14 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by medjutim »

Jesi ga probao upaliti bez baterije? Ja sam imao slican problem i izvadio sam bateriju iskljucio ga iz struje i drzao tipku za paljenje nekih 60-ak sekundi, tako sam ponovio par puta i poslije toga se palio normalno. Vec su kolege forumasi pominjali bad sectore na HDD, ali ti napisa da si provjerio. U najgorem slucaju izvadi hdd ako imas bitnih podataka pa ga stavi u kuciste za hdd i probaj na desktopu da li ce ga prikazati i ocitati onda ces biti 100% siguran da li hdd pravi probleme. Pozz

EDIT: sad vidjeh da si reinstalirao OS. Jbg...
SONY_91

#15 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

Ma sad je sve gotovo, odradio sistem i sve radi perfekt. A što se tiče da vadim HDD ništa ne diram jer je još sve pod garancijom :wink: . Nije još ni godina prošla od kako sam kupio nov laptop
scooby-doo

#16 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by scooby-doo »

Sa vadjenjem HDD ne gubis garanciju.. Folija se nalazi ispod tastature na odredjenom serafu tako da ga ne mozes svega rastaviti.. Znaci u vecini slucajeva ram, HDD, tastaturu i display mozes mijenjati bez da gubis garanciju..

A ja i dalje sumnjam na bad sector.. Sad je windows odradjen i nezauzima toliko puno memorije na disku sto znaci da nije dosao jos do tog dijela gdje je ostecen..

Ali ako ti se vremenom desi ista stvar bez objasnjenja znaj da je HDD :)

U tvom.slucaju je moguce da je update od windowsa pogresno se instalirao

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
nedims

#17 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by nedims »

@SONY_91
Pronasao sam u cemu je problem...kada ti se ponovo javi ... javi se na PP
Kada trazis pomoc kolega sa Foruma...napisi osnovne podatke o kompjuteru i OS. Ovako ... ljudi pisu postove i predlazu rijesenja...koja nemaju nikakve veze sa tvojim problemom.
SONY_91

#18 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by SONY_91 »

ajd pošalji onda o čemu se radi, os je win 7 64-bitni, i5 3210M, 4GB 1600 MHz, ATI 7670M 2GB,...
wraagh

#19 Re: Laptop zaledi prilikom paljenja

Post by wraagh »

Pozdrav, da ne otvaram novi topic, posto imam slican problem, samo sto kod mene prilikom konektovanja na internet laptop zaledi, u safe mod sve normalno radi i internet cak. Pa bi vas zamolio ako neko zna neki nacin da to uspijem rijesiti. U pitanju je Dell Latitude e6410 laptop, windows 7.
Post Reply