Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostranstvo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Helikopter

#1 Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostranstvo

Post by Helikopter »

Albanija
http://farm7.static.flickr.com/6186/605 ... ed20_b.jpg
Image

Energoinvest uspješno završio ispitivanje za posao u Albaniji

Ispitivanje nosivog dalekovodnog stuba za projekt u Albaniji uspješno je izvršeno u četvrtak na Energoinvestovoj Ispitnoj stanici – Alipašin most u Sarajevu.

Ispitivanju su prisustvovali predstavnici klijenta - Elektroprenos Albanije (OST Albania), konsultanta - Fichtner i realizatora ugovora - Energoinvesta.

Radi se o iznimno važnom projektu za našu kompaniju: ugovor o izgradnji dalekovoda 110 kV Južna Albanija/Lot 2, koji je potpisan u januaru, a čiji su radovi počeli u junu ove godine. Podsjećamo da je vrijednost ugovora, kojeg finansira Njemačka razvojna banka KfW, 30,5 miliona eura, a radi se o projektu po sistemu "ključ u ruke" (Turn-key project). Ovim ugovorom Energoinvest je dobio priznanje da ostaje jedna od vodećih kompanija u regionu kada su u pitanju elektroenegetski projekti, te da uspješno prati tehnološka dostinguća u ovoj oblasti.

"Ispitivanje za spomenuti projekt je još jedan dokaz da Energoinvest sa vlastitim resursima i tehnologijom može uspješno odgovoriti najzahtjevnijim projektima. Zbog toga je važno napomenuti da je Ispitna stanica Alipašin most jedna od pet u Evropi koja aktivno radi više od 40 godina. U tom periodu ispitane su stotine dalekovodnih stubova, kako za potrebe Energoinvesta, tako i za potrebe klijenata iz zemlje i svijeta", saopćeno je iz ove kompanije.
(Klix.ba) http://www.klix.ba/biznis/privreda/ener ... /131025014

Tagovi: Energoinvest

-----------------------------------------------------------------------------------
Masala, ja vjerujem da ce Energoinvest ako bog da dobiti jos vise poslova u Albaniji i na Kosovu za Izvoz njihovih proizvoda poslova, usluga i radne snage na tim projektima. Hrvatska, Srbija, Makedonija i CG su se vec odavno ubacile na trziste Kosova i Albanije sa svojim proizvodima, uslugama i drugim poslovima. :thumbup:
Last edited by Helikopter on 09/11/2013 13:16, edited 1 time in total.
jasko_ja

#2 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by jasko_ja »

Glup ti je naslov teme...
matematicar_teski

#3 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by matematicar_teski »

Bosnjaci su sad i ekonomski najjaci u bih
starii

#4 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by starii »

matematicar_teski wrote:Bosnjaci su sad i ekonomski najjaci u bih
svi jedu zlatnim kasikama :D
Država

#5 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Država »

Ima tema : 'Dobre vijesti iz BiH'. Mislim da ovo treba ići pod tu temu...
neki

#6 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by neki »

zivota ti, ukini se sam....i temu i sebe
drndalo

#7 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by drndalo »

Helikopter wrote:...
Opa, prva Bosnjacka fabrika helikoptera... :thumbup: Ne moze nam niko nista...
matematicar_teski

#8 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by matematicar_teski »

Država wrote:Ima tema : 'Dobre vijesti iz BiH'. Mislim da ovo treba ići pod tu temu...
ako si otvorio temu dobre vijesti iz bih, ne mora znaciti da si najpametniji ;)
Helikopter

#9 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Helikopter »

[quote="neki"]zivota ti, ukini se sam....i temu i sebe[/quote]
Imas li ti sta konstruktivnije i pametnije da kazes za dobrobit ekonomije i izvoza u ovom konkretnom slucaju samo Bosnjackih firminih proizvoda i usluga koje ce ekonomski ojacati Bosnjake a automatski i njihovu zajednicku (sa ostalim Bosancima, Hrvatima i Srbima) drzavu BiH ili zelis da Bosnjaci iz BiH ekonomski propadnu i da na taj nacin izgube i drzavu BiH ili svoj unutrasnji dio teritorije BiH sa svim resursima pa da kao Palestinci postanu gradjani svijeta bez svoje drzave?

Ako imas kakvih pametnih savjeta, ideja i slicno iznesi ih na ovoj temi i u vezi ove teme a ne kao kakva mahalusa pokusavas da ides i vrijedas obicne ljude po forumu i temama na nekim licnim osnovama a usput ti je i namjera da sa svojim supljim komentarima pokusas usmjeriti moderatore da zakljucaju ove i slicne teme koje su itekako potrebne za drzavu BiH i sve njene Narode ili ako hoces sve pojedince i porodice ili gradjane u Bosni i Hercegovini, jer svi zive od ekonomije i pametne konstruktivne, razvojne i transparetne politike a ne od tvoje suplje i kvazi price.
Last edited by Helikopter on 27/10/2013 21:05, edited 1 time in total.
Helikopter

#10 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Helikopter »

[quote="jasko_ja"]Glup ti je naslov teme...[/quote]
¨Nije, cini ti se. Svako prvo kolektivno mora pomoci sam sebi i svom narodu a zatim pomagati i drugim individuama i narodima u BiH ako su to zasluzili sa svojom brigom i postupcima za zajednicko gradjenje drzave BiH i koju ce voliti, cuvati je i voditi brigu o njenom prosperitetu na svim planovima kao sto su ekonomija, politika i drugo. Ja sam Bosnjak i kao prvo i prioritetno me interesuju kolektivno Bosnjaci i njihova ekonomija i njihove firme za izvoz njihovih proizvoda i usluga i koji ce ih kolektivno ekonomski, politicki i na sve druge nacine uzdici i ojacati u BiH kao i u cijelom regonu Balkana.
Prolaznik

#11 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:27, edited 1 time in total.
cyprus

#12 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by cyprus »

Otkad firme imaju etničku pripadnost? :oops:
Helikopter

#13 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Helikopter »

[quote="cyprus"]Otkad firme imaju etničku pripadnost? :oops:[/quote]
Ovdje nije prica o etnickoj strukturi zaposlenih (Bosnjaka, Ostalih Bosanaca, Srba i Hrvata) nego vlasnicka struktura konkretno cisto Bosnjackih firmi. U statistici Srbije, Hrvatske kao i drugih drzava Evrope imas urednu statistiku vlasnickih struktura njihovih firmi i kompanija.
Last edited by Helikopter on 27/10/2013 22:42, edited 1 time in total.
Prolaznik

#14 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:27, edited 2 times in total.
Helikopter

#15 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Helikopter »

[quote="Prolaznik"]Molim autora teme za malu pomoć. Naime, moja firma je po pola u vlasništvu dvije osobe koje se nacionalno izjašnjavaju različito. Samo jedna je Bošnjačke, što znači da je pola firme Bošnjačko. Da stvar bude komplikovanija u toj firmi je, igrom slučaja, oko 70% nebošnjačkih uposlenika koji ostvaruju taj izvoz. Dakle samo 30% radnika su Bošnjaci ali samo njih pola radi na projektu od kojeg ostvarujemo izvoz tako da je u stvarnosti samo 15% Bošnjaka uposleno na izvoznom poslu.

Zanima me kojom metodologijom da prikažem izvoz iz svoje firme uzimajući u obzir sve ovo šta sam napisao? Da li se gleda samo vlasnička struktura ili i nacionalnost uposlenih ali samo onih koji direktno rade na izvoznom poslu?[/quote]

Dobro pitanje. Medjutim ne moze se nijedna firma/kompanija generalizovati. Svaka firma je razlicita i ima razlicitu vlasnicku i upravnu strukturu. Prema tvojim informacijama vlasnicka (a ne etnicko zaposlenih) je mjesano Bosnjacko vjerovatno i srpsko-hrvatska kombinacija i prema tome je sve Ok kao mjesavita vlasnicka Bosanska firma. Znaci ovdje u ovoj temi se radi o Bosnjackim firmama iz BiH koji imaju cistu Bosnjacku vlasnicku strukturu (a ne etnicku strukturu zaposlenih) jer to nema veze sa ovom temom. Mene interesuje na prvom mjestu i prioritetno izvoz Bosnjackih firmi u regionu Balkana, Azije, Evrope i drugih drzava svijeta. Poslove koje su dobili (Energoinvest) u Albaniji prema uvodnom djelu teme je jako pozitivno i dobro i na takve ugovore i poslove se konkretno u ovom slucaju i u ovoj temi treba tako i ponasati. Za ovakve ugovore i poslove su zasluzni najvjerovatnije djelimicno lobiranje Bosnjaka iz BiH, Sandzaka, Albanije i Kosova kao i uprava BiH Energoinvesta.
drndalo

#16 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by drndalo »

Po cemu je, i u kolikom procentu Energoinvest Bosnjak ??? Idel' na dzumu redovno ? Jel mu Reis dao ferman da mu je halal poslovanje ili ? Jel se na popisu popisao kao Bosnjak-musliman-Bosanskog jezika ?

Lobiranje ? Pa mi na Balkanu jos ni ne znamo tacno sta ta rijec znaci... Na svih tim trzistima, Energoinvest-Bosnjak ima u crvena vremena steknuto ime, kojega se jos sjecaju... Da su pametni, kao sto nisu, jos od Brankovicevih vremena su to mogli koristiti, a tek unazad par godina se na tome nesto radi. I dobro je da je tako, ali se "Bosnjak" Emerik Blum okrece u grobu kada vidi sta mu partijska nedonoscad uradise od giganta... I pored rata toliko je toga ostalo stoo se moglo iskoristiti puno bolje, ali ovi "strucnjaci" ne stizu ni okreciti ono sto je Blum-ova generacija i generacija nakon njih izgradila...
Ricken

#17 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Ricken »

Helikopter wrote:[quote="cyprus"]Otkad firme imaju etničku pripadnost? :oops:

Ovdje nije prica o etnickoj strukturi zaposlenih (Bosnjaka, Ostalih Bosanaca, Srba i Hrvata) nego vlasnicka struktura konkretno cisto Bosnjackih firmi. U statistici Srbije, Hrvatske kao i drugih drzava Evrope imas urednu statistiku vlasnickih struktura njihovih firmi i kompanija.[/quote]

Statistiku firmi u vlasništvu stranaca imaš i u BiH, kao i u ostalim zemljama, ali Srbi i Hrvati u BiH nisu stranci.
Bože sačuvaj.
VjecitiStudent

#18 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by VjecitiStudent »

Jel' se i firme sa arapskim kapitalom registrovane u BiH vode kao bošnjačke?
Također, i Keljmendi ima nekoliko firmi u BiH. Da li je i to bošnjački kapital?
drndalo

#19 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by drndalo »

Da, a on je ujedno i jedan od najvecih izvoznika... :-D
OldMayor

#20 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by OldMayor »

Dajte ljudi sta se pravite budale, pa zna se da je Energoinvest muslimansko ime, te je logicno i bosnjak u nasoj zemlji. Neces valjda bit srbin musliman...

Dajte zatvorite ovu temu, svakakvih bolida. :skoljka:
amko761

#21 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by amko761 »

VjecitiStudent wrote:Jel' se i firme sa arapskim kapitalom registrovane u BiH vode kao bošnjačke?
Također, i Keljmendi ima nekoliko firmi u BiH. Da li je i to bošnjački kapital?
Nego šta, braća Muslimani, i ne umanjujte uspjehe Bošnjaka.

Isto kao repka u fudbalu, to su većinom Bošnjaci i ne umanjujte uspjeh Bošnjačke reprezentacije.
Baby Jane

#22 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by Baby Jane »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne znam zasto kod nas ima toliko socijologa i psihologa na birou. Gle materijala za proucavanja.
SSemir

#23 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by SSemir »

kod mene komsija se na popisu izjavio kao Jugoslaven, a zove se Husein. sad me zanima da li je njegova (100% vlasnik) firma bosnjacka ili jugoslavenska? i sta da ja sad radim, kada odem kod njega u kupovinu, je li ja kupujem u njihovoj ili nasoj firmi? @Helikopter, pomozi mi da rijesim nedoumicu
hopcup

#24 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by hopcup »

da sam ja vlast, uveo bih zakon po kojem moraš proć psiho test prije nego što dobiješ dozvolu za priključak na internet
cyprus

#25 Re: Izvoz iz BiH Bosnjackih malih i velikih firmi u inostran

Post by cyprus »

Helikopter wrote:[quote="cyprus"]Otkad firme imaju etničku pripadnost? :oops:

Ovdje nije prica o etnickoj strukturi zaposlenih (Bosnjaka, Ostalih Bosanaca, Srba i Hrvata) nego vlasnicka struktura konkretno cisto Bosnjackih firmi. U statistici Srbije, Hrvatske kao i drugih drzava Evrope imas urednu statistiku vlasnickih struktura njihovih firmi i kompanija.[/quote]

Ekonomija ne poznaje etničku pripadnost...
Post Reply