Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Sarayman
#1 Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Vozači često nisu svjesni važnosti pravilno napuhanih guma i redovne kontrole istog. Na benzinskim pumpama je upitno postoji li upotrebljiv kompresor za napuhavanje guma, pa sam odlučio kupiti sebi nešto pristojno od ovoga. Gdje se može pogledati i može li mi neko preporučiti dobru pumpu sa manometrom za ličnu upotrebu? One koje se priključe na 12V u autu me ne interesuju (već imam loše iskustvo). Znači ili neka na struju sa manjim kompresorom (može li onaj kapaciteta 6 l ili sl. samo da nije kabasto), ili možda čak neka ručna, tj. nožna. Ponavljam, uslov je kakav-takav kvalitet. Hvala.
- sorcerer
#2 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
i rucne i nozne koje su sad u ponudi su obicno smece ,maltene za jednukratnu upotrebu ,ako mozes pronadji neku stariju ,fadip-bečej ih je proizvodio i bile su vrlo kvalitetne

-
530i
#3 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Kao što sorcerer reče dana je novo samo kinesko smeće i ništa drugo...
Ako imaš nekog vani da ti šta pristojno kupi, ali računaj i na pristojnu cijenu.
Ako imaš nekog vani da ti šta pristojno kupi, ali računaj i na pristojnu cijenu.
- Sarayman
#4 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
sorcerer i 530i,
nazalost i takvog loseg iskustva imam. Kupio prije 10-ak god. kinesko smece od nozne pumpe ali je ne zelim nikad vise vidjeti. Cijena bila 10 KM i imam je jos uvijek. Na ovu sto preporucujete sigurno treba potrositi 5-6 puta vise, sto nece biti problem, samo da postanem sam svoj gazda. Vidjecu jos, mozda se javi jos neko sa kojom pametnom...
nazalost i takvog loseg iskustva imam. Kupio prije 10-ak god. kinesko smece od nozne pumpe ali je ne zelim nikad vise vidjeti. Cijena bila 10 KM i imam je jos uvijek. Na ovu sto preporucujete sigurno treba potrositi 5-6 puta vise, sto nece biti problem, samo da postanem sam svoj gazda. Vidjecu jos, mozda se javi jos neko sa kojom pametnom...
-
citro
#5 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Mislim da ti pumpa kao pumpa nije ni izbliza tako vazna koliko je bitan precizan manometar, a kojeg neces dobiti ni sa jednom od ovih kupovnih pumpi.
Ja sam sticajem okolnosti dosao do jednog digitalnog manometra koji je veoma precizan i praktican i on mi rjesava sve moguce dileme oko pritiska u gumama i tacnosti manometara kod vulkanizera i na pumpama. Kasnije sam vidjao da ga ima kupiti ali me ubij sada ako se sjecam gdje. Mislim da bi ga Conrad na prvom spratu Interexa mogao imati ako se ne varam.
Mislim, napuhati gume mozes skoro svakom pumpom, svojom ili na benzinskoj stanici, ali poenta je u tacnosti mjerenja pritiska u gumama.
Pozdrav
Ja sam sticajem okolnosti dosao do jednog digitalnog manometra koji je veoma precizan i praktican i on mi rjesava sve moguce dileme oko pritiska u gumama i tacnosti manometara kod vulkanizera i na pumpama. Kasnije sam vidjao da ga ima kupiti ali me ubij sada ako se sjecam gdje. Mislim da bi ga Conrad na prvom spratu Interexa mogao imati ako se ne varam.
Mislim, napuhati gume mozes skoro svakom pumpom, svojom ili na benzinskoj stanici, ali poenta je u tacnosti mjerenja pritiska u gumama.
Pozdrav
- Sarayman
#6 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
To za manometar se u potpunosti slažem s tobom. Međutim, bitno je i lako i bezbolno (bez po' muke) napuhati gume. Razmišljao sam čak i o mini kompresoru, ali koliko vidim teško ga je naći u gradu. Najmanji je onaj od 24 l, a takav em košta par stoja, em predstavlja skalameriju..citro wrote:Mislim da ti pumpa kao pumpa nije ni izbliza tako vazna koliko je bitan precizan manometar, a kojeg neces dobiti ni sa jednom od ovih kupovnih pumpi.
Pozdrav
-
citro
#7 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Ovo stoji ako ti treba za profesionalnu ili poluprofesionalnu upotrebu.Sarayman wrote:To za manometar se u potpunosti slažem s tobom. Međutim, bitno je i lako i bezbolno (bez po' muke) napuhati gume. Razmišljao sam čak i o mini kompresoru, ali koliko vidim teško ga je naći u gradu. Najmanji je onaj od 24 l, a takav em košta par stoja, em predstavlja skalameriju..citro wrote:Mislim da ti pumpa kao pumpa nije ni izbliza tako vazna koliko je bitan precizan manometar, a kojeg neces dobiti ni sa jednom od ovih kupovnih pumpi.
Pozdrav
Ako ti treba za privatnu upotrebu razmisli koliko cesto pumpas gume uopste.
Ja licno odem na EP pumpu gdje imaju solidan i precizan kompresor i po potrebi prekontrolisem pritisak sa svojim digitalcem.
- Sarayman
#8 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Meni takva pumpa sigurno nije usput i kao što rekoh, rijetke su pumpe na kojima je ispravan i pouzdan kompresor (i manometar!), zato želim prekinuti njihovu milost/nemilost. Jednom mjesečno se gume trebaju kontrolisati i dopuhati, što nije zanemarljivo. Pored toga, nije mi se jednom desilo da prilazim autu, kad legla guma do pola, i valja onda doći do vulkanizera a da je ne uništiš.. Još jedan razlog su dva seta točkova, zimski i ljetni, pa se tokom skladištenja moraju ispuhati gume čija sezona je prošla, jer nikako nije dobro da stoje napuhane. Igrom slučaja, prije par dana sam morao staviti zimske gume (iako je rano) i u Makbel gumi su mi zaboravili dopuhati jednu gumu, iako sam rekao, pa sam vozio na poluispuhanoj gumi jedno vrijeme dok nisam skontao da nešto nije u redu...citro wrote:
Ovo stoji ako ti treba za profesionalnu ili poluprofesionalnu upotrebu.
Ja licno odem na EP pumpu gdje imaju solidan i precizan kompresor i po potrebi prekontrolisem pritisak sa svojim digitalcem.
Vjeruj mi da mi se sve ovo skupilo i ima da kupim dobru pumpu koliko god da košta.
- punta
#9 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
http://www.pik.ba/pretraga?trazilica=MANOMETAR
bolje manometar
jer ove nozne pumpe po 10ak km i slicne cijene iskrivi se ako pokusas malo brze da pumpas
bolje manometar
jer ove nozne pumpe po 10ak km i slicne cijene iskrivi se ako pokusas malo brze da pumpas
-
zLatk0
#10 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Ja imam ovu fadip, samo sto mi je otisla spiralna opruga sto je sama dize prema gore, pa ako trebas vise napuhati, oteglis papke 
-
citro
#11 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Sarayman wrote:Meni takva pumpa sigurno nije usput i kao što rekoh, rijetke su pumpe na kojima je ispravan i pouzdan kompresor (i manometar!), zato želim prekinuti njihovu milost/nemilost. Jednom mjesečno se gume trebaju kontrolisati i dopuhati, što nije zanemarljivo. Pored toga, nije mi se jednom desilo da prilazim autu, kad legla guma do pola, i valja onda doći do vulkanizera a da je ne uništiš.. Još jedan razlog su dva seta točkova, zimski i ljetni, pa se tokom skladištenja moraju ispuhati gume čija sezona je prošla, jer nikako nije dobro da stoje napuhane. Igrom slučaja, prije par dana sam morao staviti zimske gume (iako je rano) i u Makbel gumi su mi zaboravili dopuhati jednu gumu, iako sam rekao, pa sam vozio na poluispuhanoj gumi jedno vrijeme dok nisam skontao da nešto nije u redu...citro wrote:
Ovo stoji ako ti treba za profesionalnu ili poluprofesionalnu upotrebu.
Vjeruj mi da mi se sve ovo skupilo i ima da kupim dobru pumpu koliko god da košta.
Eh, ako je takva situacija (ja npr. ne ispuhujem gume koje skladistim) onda kupi kompresor.
Ali, ako ti je kompresor sa kazanom skalamerija, imas kupiti i kompresore bez kazana. Oni su vrlo prakticni jer su upakovani u nesto nalik koferu pa su lagani i za prenijeti i za skladistenje. Uz njih dolazi i veoma dobar manometar sa nastavkom za auto gume.
Imamo takvu na poslu pa znam o cemu pricam.
Bilo je toga u Merkuru na Stupu, danas neznam gdje se u gradu moze kupiti, mozda trebas probati u OBI-ju.
Ako nisi nikada to vidio javi pa cu ga uslikati i poslati ti sliku. Vrlo prakticna stvar i nije ono "za levate", vise je za profesionalce.
- Sarayman
#12 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Daj molim te tu sliku, baš me zanima kako izgleda i na kojem principu radi. Bio sam u Merkuru i najmanju koju imaju je od 24l, što je poprilično kabasto. U Obiju nisam gledao još.citro wrote: Eh, ako je takva situacija (ja npr. ne ispuhujem gume koje skladistim) onda kupi kompresor.
Ali, ako ti je kompresor sa kazanom skalamerija, imas kupiti i kompresore bez kazana. Oni su vrlo prakticni jer su upakovani u nesto nalik koferu pa su lagani i za prenijeti i za skladistenje. Uz njih dolazi i veoma dobar manometar sa nastavkom za auto gume.
Bilo je toga u Merkuru na Stupu, danas neznam gdje se u gradu moze kupiti, mozda trebas probati u OBI-ju.
Ako nisi nikada to vidio javi pa cu ga uslikati i poslati ti sliku. Vrlo prakticna stvar i nije ono "za levate", vise je za profesionalce.
-
citro
#13 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Evo nabrzaka nadjoh na netu sliku jednog koji je vrlo slican onome o kojem sam ti pricao a sa kojim ja licno imam pozitivna iskustva:Sarayman wrote:Daj molim te tu sliku, baš me zanima kako izgleda i na kojem principu radi. Bio sam u Merkuru i najmanju koju imaju je od 24l, što je poprilično kabasto. U Obiju nisam gledao još.citro wrote: Eh, ako je takva situacija (ja npr. ne ispuhujem gume koje skladistim) onda kupi kompresor.
http://s6.postimg.org/i9hawc7o1/499627_l.jpg
Tu jos dodje i nastavak sa manometrom i konekcija za ventile auto guma.
Kao sto vidis sa slike tu nema kazana (koji ti ne treba za tu namjenu) pa je stvar vrlo mobilna i prakticna. A ako ti sutra iz bilo kojeg razloga zatreba kazan onda ga samo dodas na ovu pricu.
Ovaj na slici je slucajno Einhell firma, nije vrhunska ali ja licno imam par masina od tog proizvodjaca i moram priznati da vrlo korektno odradjuju svoj posao onoliko koliko je to meni potrebno.
Ako ti mogu pomoci jos nekom informacijom oko te problematike tu sam.
Pozdrav
-
Dady
#14 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Evo par linkova. Bilo bi dobro kada bi se i kod nas moglo naći ovako nešto za 60-70 KMSarayman wrote:Daj molim te tu sliku, baš me zanima kako izgleda i na kojem principu radi. Bio sam u Merkuru i najmanju koju imaju je od 24l, što je poprilično kabasto. U Obiju nisam gledao još.citro wrote: Eh, ako je takva situacija (ja npr. ne ispuhujem gume koje skladistim) onda kupi kompresor.
http://www.amazon.de/Michelin-92412-Hoc ... +luftpumpe
http://www.amazon.de/AEG-97136-Kompress ... im_auto_11
http://www.amazon.de/Ring-Automotive-Vo ... _cp_auto_3
http://www.amazon.de/Black-Decker-ASI50 ... %26+decker
Sent from my ASUS Transformer Pad TF300T using Tapatalk 2
- Sarayman
#15 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Hvala momci, ovaj Einhell mi izgleda odlicno. Koliko vidim, tijelo mu ima ovecu supljnu, taman za sloziti crijevo i manonetar i sve fino pospremiti unutra. Krecem u potragu. 
-
citro
#16 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Da, ta supljina i sluzi za tu namjenu.Sarayman wrote:Hvala momci, ovaj Einhell mi izgleda odlicno. Koliko vidim, tijelo mu ima ovecu supljnu, taman za sloziti crijevo i manonetar i sve fino pospremiti unutra. Krecem u potragu.
Sretno !
-
bai
#17 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Znam da je prošlo stoljeće, ali evo i ja sam u potrazi za ovakvim malim kompresorom, pa me zanima jesi li imao sreće. Ukoliko jesi, molim te da mi daš informaciju gdje i koliko novcaSarayman wrote:Hvala momci, ovaj Einhell mi izgleda odlicno. Koliko vidim, tijelo mu ima ovecu supljnu, taman za sloziti crijevo i manonetar i sve fino pospremiti unutra. Krecem u potragu.
-
condy
#18 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Manometar na EP pumpi grijesi za 0,2 bara odnosno pokaziva za toliko manje nego što jeste. To se moze tolerisati i to je dosta precizno. Inače ti digitalni manometri meni nisu pouzdani, naročito na pumpama.
Da pritisak ne valje, i da ga treba prekontrolisati, može se primjetiti i na volanu. Kad je volan teži nego obično to je znak da je pritisak u gumama niži, a kad je lakši nego obično lagan, to je znak da je viši. Tako se može primjetit da je pritisak nizak/visok jer je vizuelno puno teže opaziti na samoj gumi.
Da pritisak ne valje, i da ga treba prekontrolisati, može se primjetiti i na volanu. Kad je volan teži nego obično to je znak da je pritisak u gumama niži, a kad je lakši nego obično lagan, to je znak da je viši. Tako se može primjetit da je pritisak nizak/visok jer je vizuelno puno teže opaziti na samoj gumi.
-
citro
#19 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Imas ga u OBI u Sarajevu, ja ga sebi prije par mjeseci kupio iz nekih drugih razloga (dobar i za ispuhivanje prasine iz raznih strojeva i elektronike). Cijena po mom misljenju nije bas mala, oko 180 KM, ali vrijedi zbog mobilnosti, barem meni. Ako bih ga drzao samo u garazi onda bi vjerovatno uzeo sa kazanom jer sa njim mozes nesto i lakirati po potrebi.bai wrote:Znam da je prošlo stoljeće, ali evo i ja sam u potrazi za ovakvim malim kompresorom, pa me zanima jesi li imao sreće. Ukoliko jesi, molim te da mi daš informaciju gdje i koliko novcaSarayman wrote:Hvala momci, ovaj Einhell mi izgleda odlicno. Koliko vidim, tijelo mu ima ovecu supljnu, taman za sloziti crijevo i manonetar i sve fino pospremiti unutra. Krecem u potragu..
-
citro
#20 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Interesuje me, ako nije problem, kako si dosao do podatka da laze 0.2 bara, jer sam ja komparirao sa dosta preciznim digitalcem i isto mi je pokazivao (EP na Cengic Vili, da ne bude gluhih telefona). Doduse, ima jedno 5 mjeseci od kada sam to uradio.condy wrote:Manometar na EP pumpi grijesi za 0,2 bara odnosno pokaziva za toliko manje nego što jeste. To se moze tolerisati i to je dosta precizno. Inače ti digitalni manometri meni nisu pouzdani, naročito na pumpama.
-
M@RKO
#21 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
I mene zanima posto i ja tu gume pusem?citro wrote:Interesuje me, ako nije problem, kako si dosao do podatka da laze 0.2 bara, jer sam ja komparirao sa dosta preciznim digitalcem i isto mi je pokazivao (EP na Cengic Vili, da ne bude gluhih telefona). Doduse, ima jedno 5 mjeseci od kada sam to uradio.condy wrote:Manometar na EP pumpi grijesi za 0,2 bara odnosno pokaziva za toliko manje nego što jeste. To se moze tolerisati i to je dosta precizno. Inače ti digitalni manometri meni nisu pouzdani, naročito na pumpama.
Ja sam recimo poredio sa mjeracem na El Tarik pumpi i gotovo isto pokazuju.
-
bai
#22 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Hvalacitro wrote:Imas ga u OBI u Sarajevu, ja ga sebi prije par mjeseci kupio iz nekih drugih razloga (dobar i za ispuhivanje prasine iz raznih strojeva i elektronike). Cijena po mom misljenju nije bas mala, oko 180 KM, ali vrijedi zbog mobilnosti, barem meni. Ako bih ga drzao samo u garazi onda bi vjerovatno uzeo sa kazanom jer sa njim mozes nesto i lakirati po potrebi.bai wrote:Znam da je prošlo stoljeće, ali evo i ja sam u potrazi za ovakvim malim kompresorom, pa me zanima jesi li imao sreće. Ukoliko jesi, molim te da mi daš informaciju gdje i koliko novcaSarayman wrote:Hvala momci, ovaj Einhell mi izgleda odlicno. Koliko vidim, tijelo mu ima ovecu supljnu, taman za sloziti crijevo i manonetar i sve fino pospremiti unutra. Krecem u potragu..
-
condy
#23 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Odgovorio bih i ranije ali nisam vidio.citro wrote:Interesuje me, ako nije problem, kako si dosao do podatka da laze 0.2 bara, jer sam ja komparirao sa dosta preciznim digitalcem i isto mi je pokazivao (EP na Cengic Vili, da ne bude gluhih telefona). Doduse, ima jedno 5 mjeseci od kada sam to uradio.condy wrote:Manometar na EP pumpi grijesi za 0,2 bara odnosno pokaziva za toliko manje nego što jeste. To se moze tolerisati i to je dosta precizno. Inače ti digitalni manometri meni nisu pouzdani, naročito na pumpama.
Razlika je ustanovljena na jednoj od najsavremenijih masina za balansiranje guma pod opterećenjem, koju imaju bolje opremljeni servisi pneumatika.
http://www.coningdoo.co.rs/aktuelnosti- ... anje-guma/
-
citro
#24 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
Odgovorio bih i ranije ali nisam vidio.condy wrote:citro wrote:Interesuje me, ako nije problem, kako si dosao do podatka da laze 0.2 bara, jer sam ja komparirao sa dosta preciznim digitalcem i isto mi je pokazivao (EP na Cengic Vili, da ne bude gluhih telefona). Doduse, ima jedno 5 mjeseci od kada sam to uradio.condy wrote:Manometar na EP pumpi grijesi za 0,2 bara odnosno pokaziva za toliko manje nego što jeste. To se moze tolerisati i to je dosta precizno. Inače ti digitalni manometri meni nisu pouzdani, naročito na pumpama.
Razlika je ustanovljena na jednoj od najsavremenijih masina za balansiranje guma pod opterećenjem, koju imaju bolje opremljeni servisi pneumatika.
Uz duzno postovanje ali ta masina je namijenjena balansiranju i koliko znam nema inkorporiran mjerac tlaka u gumama vec on pripada posebnom sistemu sa kompresorom za napuhivanje guma.
Ja sam iz ciste radoznalosti opet prije par dana opet uporedio tacnost sa svojim digitalcem i poklapa se.
Ako se sada zakuha nema mi druge nego na Masinski fakultet da provjerim tacnost svog manometra
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#25 Re: Koju pumpu za auto gume preporučujete?
prvo atest i upotrebnu dozvolu nam slikaj ,pa cemo vjerovat u tacnost tvog manometra