prodavnica zdrave hrane
-
Rango
#1 prodavnica zdrave hrane
Posto nisam znao u kom podforumu da otvorim ovu temu, zapocecu je ovdje.
Zivim u BiH, grad sa 20ak hiljada stanovnika. Inace sam zaposlen (diplomirani informaticar) ali volio bih da pokrenem i privatni biznis. Posto sam i sam pobornik zdrave ishrane, bavim se sportom, razmisljam da otvorim prodavnicu zdrave hrane koja bi bila prva prodavnica te vrste u mom gradu.
Volio bih da mi bilo ko ko ima veze sa ovakvom vrstom prodavnice da neki savjet ili informaciju. Kako te radnje rade u BiH? Da li se isplati otvarati itd?
Unaprijed zahvala, pozdrav!
Zivim u BiH, grad sa 20ak hiljada stanovnika. Inace sam zaposlen (diplomirani informaticar) ali volio bih da pokrenem i privatni biznis. Posto sam i sam pobornik zdrave ishrane, bavim se sportom, razmisljam da otvorim prodavnicu zdrave hrane koja bi bila prva prodavnica te vrste u mom gradu.
Volio bih da mi bilo ko ko ima veze sa ovakvom vrstom prodavnice da neki savjet ili informaciju. Kako te radnje rade u BiH? Da li se isplati otvarati itd?
Unaprijed zahvala, pozdrav!
-
rekla-kazala
#3 Re: prodavnica zdrave hrane
nisi rekao o kojem se gradu radi ali mislim da je 20.000 premalo za naš standard i kulturu življenja.
Ako pogledaš odjeljenje Alnature u DM-u vidjet ćeš da ta roba ne ide.
Imaš trgovinu organske hrane u BBI-a i u tržnom centru Džananović u Zenici postoji trgovina organskih proizvoda u vlasništvu neke poljoprivredne zadruge.
Raspitaj se, istraži ali mislim da trenutno jedino Sarajevo ima potencijal za takve trgovine.
Ako pogledaš odjeljenje Alnature u DM-u vidjet ćeš da ta roba ne ide.
Imaš trgovinu organske hrane u BBI-a i u tržnom centru Džananović u Zenici postoji trgovina organskih proizvoda u vlasništvu neke poljoprivredne zadruge.
Raspitaj se, istraži ali mislim da trenutno jedino Sarajevo ima potencijal za takve trgovine.
- debelimedo
#4 Re: prodavnica zdrave hrane
Mislim da nemas trzista prijatelju, u Sarajevu znam samo jednu radnju koja dobro radi ali ide na fazon fen shui-a budizma. Ali posto je Sarajevo malo vece uvijek ima tih ljudi a i marza je veca.
Ako si mislio na proteine i suplemente raja se okrece internetu, nekoliko takvih radnji se zatvorilo. I ja sam jedno vrijeme razmisljao o tome, cak sam napravio lazni profil na pik-u i stavljao preparate da ispitam trziste.
na 10 preparata sam u 7 dana dobio 2-3 upita koji su bili mozeli li zamjena i moze li jeftinije.
Ako si mislio na proteine i suplemente raja se okrece internetu, nekoliko takvih radnji se zatvorilo. I ja sam jedno vrijeme razmisljao o tome, cak sam napravio lazni profil na pik-u i stavljao preparate da ispitam trziste.
na 10 preparata sam u 7 dana dobio 2-3 upita koji su bili mozeli li zamjena i moze li jeftinije.
-
sokkia
#5 Re: prodavnica zdrave hrane
zdrava hrana?
šta se podrazumijeva pod tim pojmom ?
gdje i od koga je nabavljati?
cime dokazati (kakav certifikat je potreban da ima)
šta se podrazumijeva pod tim pojmom ?
gdje i od koga je nabavljati?
cime dokazati (kakav certifikat je potreban da ima)
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#6 Re: prodavnica zdrave hrane
Nemas trzista ovdje za takvo nesto. Narod nije upoznat sa takvom hranom, nije dio nase kulture i sve je to jako skupo sto najvise vjerovatno odvraca narod da proba.
Sto neko napisa najbolje ti je pogledaj u supermarketima police sa tom hranom.
-
Rango
#7 Re: prodavnica zdrave hrane
Hvala na odgovorima!
grad u kojem bih otvorio takvu prodavnicu je Foča.
A ne, nisam mislio na suplemente nego na zdravu hranu, npr. kao sto radi Makrovita u SA. Raznorazne zitarice, sjemenke, cajevi, hrana za bebe, suseno voce, razni zasladjivaci, program za dijabeticare itd. Taj tip prodavnice ...
Finansije mi nisu problem pa da moram tako nesto da otvorim nego volio bih jos da radim kad imam prostora i vremena. Razmisaljo sam da skoknem do SA da posjetim par radnji da vidim malo kako rade, ne znam ni sam.
A ne, nisam mislio na suplemente nego na zdravu hranu, npr. kao sto radi Makrovita u SA. Raznorazne zitarice, sjemenke, cajevi, hrana za bebe, suseno voce, razni zasladjivaci, program za dijabeticare itd. Taj tip prodavnice ...
Finansije mi nisu problem pa da moram tako nesto da otvorim nego volio bih jos da radim kad imam prostora i vremena. Razmisaljo sam da skoknem do SA da posjetim par radnji da vidim malo kako rade, ne znam ni sam.
-
rekla-kazala
#8 Re: prodavnica zdrave hrane
Mislim ( vjerujem) da bi se za kratko vrijeme razočarao jer ljudi ne pokazuju interes za organske proizvode. U razvijenijim europskim zemljama udio orgaganskih proizvoda je već blizu 20 % a kod nas daleko ispod 1%.Rango wrote:Hvala na odgovorima!
Ono što bi možda moglo ići u Foči je poljoprivredna apoteka a uz to možeš pokušati i sa organskim proizvodima ali polako i stpljivo.
Ne znam da li Foča ima kvalitetnu trgovinu sportske opreme, prodaji starke, roba nije kvarljiva a marža je dobra.
-
Rango
#9 Re: prodavnica zdrave hrane
Hvala svima na odgovorima.
Malo ste me razocarali ali to sam i htio, da se raspitam i dobijem prave informacije. Misljenja sam da u velikom gradu to moze da radi a u manjem, hm, tesko. A zasto bi to morala da bude organska hrana? Moze da bude 20% robe organska a ostalo neki drugi program?
Ako moze jos neko ko zna da mi kaze gdje sve ima prodavnica zdrave hrane u SA?
A rekla - kazala, to za starke nije losa ideja, danas ih nosi i kurta i murta, ali imaju vec 2 radnje sportske opreme koje su razradile posao tako da tesko da bi to proslo ...
Malo ste me razocarali ali to sam i htio, da se raspitam i dobijem prave informacije. Misljenja sam da u velikom gradu to moze da radi a u manjem, hm, tesko. A zasto bi to morala da bude organska hrana? Moze da bude 20% robe organska a ostalo neki drugi program?
Ako moze jos neko ko zna da mi kaze gdje sve ima prodavnica zdrave hrane u SA?
A rekla - kazala, to za starke nije losa ideja, danas ih nosi i kurta i murta, ali imaju vec 2 radnje sportske opreme koje su razradile posao tako da tesko da bi to proslo ...
-
ljutiajvar
#10 Re: prodavnica zdrave hrane
Jednom prilikom je bio prilog na TV-u o zdravoj ishrani. Novinari su pitali nekog doktora ili nutricionistu o tome i pored svega je covjek obrazlozio zasto se i crveno meso treba izbjegavati. Drugi dio priloga je protekao u razgovoru sa cevabdzijom u Sarajevu koji je rekao da su ljudi koji izbjegavaju meso totalno anemicni, da ne mogu potrcati a kamoli bilo sta drugo.
Eto. Zakljucak sam izvedi.
Eto. Zakljucak sam izvedi.
-
sokkia
#11 Re: prodavnica zdrave hrane
nije baš tako malo, možda je one certificirane ali pošto je izuzetno teško dobiti papire za OK hranu naš narod se i ne trudi oko toga a zbilja ima proizvoda koji bi zadovoljili te standarde.rekla-kazala wrote:Mislim ( vjerujem) da bi se za kratko vrijeme razočarao jer ljudi ne pokazuju interes za organske proizvode. U razvijenijim europskim zemljama udio orgaganskih proizvoda je već blizu 20 % a kod nas daleko ispod 1%.Rango wrote:Hvala na odgovorima!
Ono što bi možda moglo ići u Foči je poljoprivredna apoteka a uz to možeš pokušati i sa organskim proizvodima ali polako i stpljivo.
Ne znam da li Foča ima kvalitetnu trgovinu sportske opreme, prodaji starke, roba nije kvarljiva a marža je dobra.
oni je jednostavno plasiruja po pijacama gdje se pomješa sa onom koja to nije i onda je nemoguce raspoznati šta je OK a šta nije.
-
ljutiajvar
#12 Re: prodavnica zdrave hrane
Ma nije skupo sto je najgore, cijena integralnih makarona je neznatno skuplja od "bijelih".ladyblue18 wrote:Nemas trzista ovdje za takvo nesto. Narod nije upoznat sa takvom hranom, nije dio nase kulture i sve je to jako skupo sto najvise vjerovatno odvraca narod da proba.
Sardine su riba koja je najmanje opterecena zivom, a najjeftinija je...
Nego, to je kultura da si Gay ako pazis sta jedes, a volio bih da samo vide sta nasi Zmajevi jedu , zaprepastili bi se. Nema pite, cevapa ...
-
Rango
#13 Re: prodavnica zdrave hrane
Neko mi rece da ima neka radnja u Ferhadijinoj koja bas dobro radi? Da li znate jos neke radnje po Sarajevu? Planiram da skoknem i raspitam se
-
paladinka
#14 Re: prodavnica zdrave hrane
Takve prodavnice su svugdje prazne , bas sam bila nedavno u Alnaturi u Zürichu, ogromna prodavnica, a vise prodavacica neko musterija..... Tako i te male prodavnice zdrave hrane uvijek se poluprazne... al tu nadjes neki proizvoda sto ne mozes u normalnim supermarketima naci....ja jednom imala problema za probavom, i kazu meni ovdje ovi moji svicarci , treba da pijes brottrunk,kazu malo je kiselo al mozes zamutiti sa vodom ... Kontam sta ti je brottrunk, odem u jednu tako prodavnicu zdrave hrane, kad ono to surutka, lijepo ti oni to flasirali pa prodaju po 5 eura... Onda tu mogu naci stvarno dobrih cajeva, ne da su napravljeni od otpada tih biljki, sirupi i sokovi, zaista 100 % cijedjen, a ne od koncentrata kad ga kupujem u prodavnici... spageti integralni, ma ima jos mnogo toga, sad se ne mogu sjetiti... Ima ljudi koji radi bolesti moraju da jedu neku odredjenu hranu, moja svekrva je oboljela od raka , mi njoj kupujemo sokove od aronije, da pije radi vitamina, pa uz to jos tablete aronije, posto vremenom dosadi piti sok, takve sokove mozes naci samo u tim specijalnim prodavnicama..Ne znam kako to kod nas ide sa online shopom, je li to puno komplicirano, ovdje svaka ta manja prodavnica uz to jos prodaje robu online , znaci online shop..
-
Rango
#15 Re: prodavnica zdrave hrane
Ova Ujedinjena hercegovina je bas lijepo sredjena, svidja mi se, jos kad bih znao da radi
Bas me cudi da su te radnje prazne u velikim evropskim gradovima.
Ja kad bih znao da bih mogao da od te radnje zaradim 300-400 km cisto, odmah bih je otvorio
Ja kad bih znao da bih mogao da od te radnje zaradim 300-400 km cisto, odmah bih je otvorio
-
Rango
#16 Re: prodavnica zdrave hrane
i ako neko jos zna neku radnju neka salje naziv ili neki link sajta ili na fb
hvala
hvala
-
paladinka
#17 Re: prodavnica zdrave hrane
Znas,mozda sam se pogresno izjasnila, htjela sam reci, nije to sad da ljudi hrle u te prodavnice, imaju oni svoje kupce, ali to sto nije velika navala se kompezuje kroz to da su takvi proizvodi 2-3 puta skuplji nego u supermarketima
Ali makar za tu cijenu znas sta kupujes
Imaju oni svoje kupce, inace ne bi opstali...
-
paladinka
#18 Re: prodavnica zdrave hrane
Ja sam to vec jednom pisala, ali evo opet cu, ja recimo u normalnom supermarketu kupujem organske gljive, jer ove ostale su iz Kine, i ne pada mi na pamet kinesko smece kupovati.... Varganj suhi organski koje ja kupujem su porijeklo iz Bosne
20 grama kosta preracunato u eure 3 eura...
-
rekla-kazala
#19 Re: prodavnica zdrave hrane
Ja koji izuzetno mnogo računa vodim o hrani kupujem sljedeće proizvode alnature u DM-u: Kečap u staklenoj boci 500 ml oko 4,80 KM, paradajzsos u tubi oko 2,50 KM, maslinovo ulje 0,5 l oko 12 KM, jabukovo sirće u staklenoj boci ne sjećam se cijene, laneno ulje, ulje repice 0,5 l oko 6,50 KM, brašno dinkel 1 kg 3,50 KM, ražovo brašno oko 2,50 KM i ponekad grožđice 500 gr. oko 6,00 KM.Rango wrote:Ova Ujedinjena hercegovina je bas lijepo sredjena, svidja mi se, jos kad bih znao da radi![]()
Dakle kupujem desetak proizvoda od stotinjak koliko se nudi.
S obzirom da gledam datume i biram samo svježu robu vjeruješ da primjetim da je (poslije npr. 7 dana kada ponovo svratim da nešto kupim) sve na policama kako sam i ostavio.
Bio sam u Bio-trgovinama i u Sloveniji i u Njemačkoj i nema ni tamo gužve ali ide nekako.
Najveći prolem je što se radi o kvarljivoj robi i što imaš samo 6 do 12 mjeseci da je prodaš.
Ne poznajem Foču ali predlažem ti da ovako uradiš.
Zabilježi sve trgovine u gradu, razvrstaj ih po vrsti robe u npr. prehrana, kozmetika, odjeća, obuća, tehnika, spejalizovano, i daj im neku ocjenu od 1 do 10.
Odvoji par sati i napravi jednu anketu sa ženama, djevojkama, mladima, vozačima, pitaj ih da li su zadovoljni sa ponudom odjeće, obuće, kozmetike, autodijelova,...
Ne zaboravi nikad da su žene najbolji kupci znači obavezno razmisliti o ženskoj obući i kozmetici. Mladi kupuju sportsku obuću a muškaraci troše samo na automobile.
Ne biraj ono što se tebi sviđa nego ono što nedostaje ili ima prostora za bolju ponudu.
- ladyblue18
#20 Re: prodavnica zdrave hrane
Upravo.paladinka wrote:Znas,mozda sam se pogresno izjasnila, htjela sam reci, nije to sad da ljudi hrle u te prodavnice, imaju oni svoje kupce, ali to sto nije velika navala se kompezuje kroz to da su takvi proizvodi 2-3 puta skuplji nego u supermarketimaAli makar za tu cijenu znas sta kupujes
I te velike cijene su ja mislim i najveci faktor zasto raja nije zainteresovana za zdravu hranu.
Ko ce dati 4,5 KM za litar bademovog mlijeka npr.
-
zippoo87
#21 Re: prodavnica zdrave hrane
cijena je najveci faktor koji odbija ljude a i kulturaladyblue18 wrote:Upravo.paladinka wrote:Znas,mozda sam se pogresno izjasnila, htjela sam reci, nije to sad da ljudi hrle u te prodavnice, imaju oni svoje kupce, ali to sto nije velika navala se kompezuje kroz to da su takvi proizvodi 2-3 puta skuplji nego u supermarketimaAli makar za tu cijenu znas sta kupujes
I te velike cijene su ja mislim i najveci faktor zasto raja nije zainteresovana za zdravu hranu.
Ko ce dati 4,5 KM za litar bademovog mlijeka npr.
kod nas seljance neko koje ima pare,ne zna da postoji jelo bolje od cevapa i hamburgera u mc donaldsu
a onaj ko proizvodi zdravu hranu,ulozi tu puno i rada i novca
recimo da se naprave pravi gusti sokovi,bez secera,treba punooooo punooooo ploda a na kraju dobijes par litara soka i logicno da ce taj sok biti 5-6 KM litar ali to kada popijes,poludis kako je ukusno
isto vazi za hranu,zimnice,ajvar recimo,onaj pravi,paprike i patlidzani peceni u zaru,tegla takvog ajvara ne moze biti ispod 7-8 KM ali nema trzista u BiH za takve proizvode
probao je to proizvoditi moj sugradjanin,pjevac i biznismen IBRAHIM JUKAN BARABA,pokenuo bio i proizvodnju ali tesko ide sa plasmanom,iako je proizvod bio vrhunski,on ulagao novac u marketing,itd itd
i ja sam o ovome cesto razmisljao,ali kasnije skontam da ne moze to tako
-
sokkia
#22 Re: prodavnica zdrave hrane
našem covjeku je bitno koliko košta a ne kakav je kvalitet
skoro procitah da je jabuka koja je previše tretirana pesticidima(a galenika preporucuje tacno 20 tretmana u toku jedne sezone) jedna od nakancerogenijih namirnica a u stvari jabuka bi trebala biti eliksir za zdravlje.
i 100% sam ubjeđen da one koje izgledaju najljepše da u sebi imaju toliko otrova da se od njih dobije rak debelog crijeva ko od šale
skoro procitah da je jabuka koja je previše tretirana pesticidima(a galenika preporucuje tacno 20 tretmana u toku jedne sezone) jedna od nakancerogenijih namirnica a u stvari jabuka bi trebala biti eliksir za zdravlje.
i 100% sam ubjeđen da one koje izgledaju najljepše da u sebi imaju toliko otrova da se od njih dobije rak debelog crijeva ko od šale
-
crnoplavo
#23 Re: prodavnica zdrave hrane
a to je nasa mana ili pak prednost???rekla-kazala wrote:U razvijenijim europskim zemljama udio orgaganskih proizvoda je već blizu 20 % a kod nas daleko ispod 1%.
Think out of the fucking box-izgleda da nas sve treba, svremena na vrijeme, ppodsjetiti na ovo
-
rekla-kazala
#24 Re: prodavnica zdrave hrane
bila bi prednost da smo drugačiji a ovako je mana,..... jer smo jako usporeni, nema dinamike ni u kom pogledu.crnoplavo wrote:a to je nasa mana ili pak prednost???rekla-kazala wrote:U razvijenijim europskim zemljama udio orgaganskih proizvoda je već blizu 20 % a kod nas daleko ispod 1%.
Think out of the fucking box-izgleda da nas sve treba, svremena na vrijeme, ppodsjetiti na ovo
A naš čovjek, "biznismen" nema kapitala da svjesno trpi gubitke, da investira u marketing, da obrazuje potrošače,....
Za godinu, dvije se iscrpi i materijalno i moralno i odustane.
- ladyblue18
#25 Re: prodavnica zdrave hrane
Da, ovo sam i ja rekla.zippoo87 wrote: cijena je najveci faktor koji odbija ljude a i kultura
I to je nesto sto je sasvim normalno za vecinu svjetske populacije nazalost.sokkia wrote:našem covjeku je bitno koliko košta a ne kakav je kvalitet![]()