.
Moderator: anex
-
immuno
#2 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
ako je to sto si naveo od nalaza jedino sto si uradio mogu ti reci da je malo,kompletan pregled od hormona stitne zlijezde preko tumor-markera ,srcanih enzima (LDH,CK,CKMB,ASAT,ALAT....) osim zelejza imas li vrijednosti Transferina,Feritina????? kako izgleda krvna slika ?????
Te tegobe koje imas jesu sigurno jednim dijelom zbog niskog zeljeza cudi me da nisi dobio terapiju za zeljezo jer ide se u zimu znaci ishrana vise kaloricna nego vitaminska,manje borvaka vani na svjezem zraku.........!Nisko zeljezo se kod nas netretira kao "neko" oboljenje ( skoro svaka druga zena ima nisko zeljezo ) medjutim itekako je ozbiljno! Nebi bilo lose da uradis detaljnije pretrage krvi ,odes kod interniste i hemaotloga. Sretno!
Te tegobe koje imas jesu sigurno jednim dijelom zbog niskog zeljeza cudi me da nisi dobio terapiju za zeljezo jer ide se u zimu znaci ishrana vise kaloricna nego vitaminska,manje borvaka vani na svjezem zraku.........!Nisko zeljezo se kod nas netretira kao "neko" oboljenje ( skoro svaka druga zena ima nisko zeljezo ) medjutim itekako je ozbiljno! Nebi bilo lose da uradis detaljnije pretrage krvi ,odes kod interniste i hemaotloga. Sretno!
-
hajjatt
#3 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
Malokrvan si i to jako.Vadi krvnu sliku,sve mi isto bilo nekada i ustanovilo se da je krv slaba.
-
honduras
#4 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
.immuno wrote:ako je to sto si naveo od nalaza jedino sto si uradio mogu ti reci da je malo,kompletan pregled od hormona stitne zlijezde preko tumor-markera ,srcanih enzima (LDH,CK,CKMB,ASAT,ALAT....) osim zelejza imas li vrijednosti Transferina,Feritina????? kako izgleda krvna slika ?????
Last edited by honduras on 18/10/2013 12:17, edited 4 times in total.
-
honduras
#5 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
Kako cu znati da li sam malokrvan? Radio sam nalaze i doktor kaze da je sve uredu. Mozda ipak treba otici nekom specijalisti?hajjatt wrote:Malokrvan si i to jako.Vadi krvnu sliku,sve mi isto bilo nekada i ustanovilo se da je krv slaba.
- Alhemicarkaa
#6 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
Pa željezo ti 9 - to ti je malokrvnost. I to izaziva umor, kad sam pročitala topic prvo sam pomislila da je željezo nisko, a 9 i to još za muškarca je nisko.
Čaj od žare, crvena leća, kupine, borovnice (ima onaj sirup kupine borovnice u vinu, progooglaj i to pij ujutro).
Dobra je i toten hema, ne znam kako se tačno piše, uglavnom rastvor željeza u ampulama koji piješ uz sok, vodu, kako god, ima u apoteci.
Čaj od žare, crvena leća, kupine, borovnice (ima onaj sirup kupine borovnice u vinu, progooglaj i to pij ujutro).
Dobra je i toten hema, ne znam kako se tačno piše, uglavnom rastvor željeza u ampulama koji piješ uz sok, vodu, kako god, ima u apoteci.
-
Amy82
#7 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
Ja sam prije nekoliko godina pala u nesvijest zbog niskog željeza (bilo mi 4)- izgubila se na par sekundi skroz. Prvo sam mislila da je infarkt, hladan znoj, bol u stomaku, mucinina itd. Prije toga danima/mjesecima bila pospana, bezvoljna, lupanje srca uz stepenice, iglice u nogama itd.
Meni su pomogle toteme (ampule, najlakse ih popit sa vocnim sokom) i heferol (kapsule, malo teske za stomak), a pila sam i caj od zare, cijedjene sokove, crveno meso itd... kad ti zeljezo padne tako nisko, hrana ne pomaze, to moras prvo dic hemijom pa poslije mozes odrzavat hranom. Boravak na planini takodje pomaže. Kad uzimas zeljezo bitno ti je da pijes vitamin C (izbjegavaj kafu, mlijeko itd., mozes nakon sat dva).
Cim pocnes pit zeljezo, progledaces
Nije mi jasno kako ti doktor ništa nije rekao
Sretno
Meni su pomogle toteme (ampule, najlakse ih popit sa vocnim sokom) i heferol (kapsule, malo teske za stomak), a pila sam i caj od zare, cijedjene sokove, crveno meso itd... kad ti zeljezo padne tako nisko, hrana ne pomaze, to moras prvo dic hemijom pa poslije mozes odrzavat hranom. Boravak na planini takodje pomaže. Kad uzimas zeljezo bitno ti je da pijes vitamin C (izbjegavaj kafu, mlijeko itd., mozes nakon sat dva).
Cim pocnes pit zeljezo, progledaces
Nije mi jasno kako ti doktor ništa nije rekao
Sretno
-
hajjatt
#8 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
Tvoj hronicni umor to govori,znam iz iskustva isto mi bilo prije.Njabolji nacin da popravis krv je izmiksati domace cvekle,mrkve i jabuke sve isti omjer pa preliti u medu plus svaki dan 3 x piti po kasiku tucenog pekmeza od jabuke domaceg.honduras wrote:Kako cu znati da li sam malokrvan? Radio sam nalaze i doktor kaze da je sve uredu. Mozda ipak treba otici nekom specijalisti?hajjatt wrote:Malokrvan si i to jako.Vadi krvnu sliku,sve mi isto bilo nekada i ustanovilo se da je krv slaba.
Ima da se naspavas za 6 sati.
-
Kruler
#9 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
Ako je željezo u pitanju, stari narodni recept (usput i naučno dokazan) radi savršeno.
http://www.coolinarika.com/recept/jabuka-ekseri-/
http://www.coolinarika.com/recept/jabuka-ekseri-/
- daddy_cool
#10 Re: Kako lijeciti hronicni umor?
Iz ovoga sto si napisao i ja mislim da je nedostatak zeljeza glavni problem za osjecaj umora. Ja sam imao slicne probleme (brzo umaranje ili osjecaj slabosti u nogama prilikom npr. penjanja uz stepenice). Uz redovnu i kvalitetnu ishranu svakako preporucujem Tothema ampule (pakovanje od 20 ampula mislim da kosta nekih 12 KM). Mislim da se za ozbiljnija stanja piju i po dvije ampule u toku dana, ali ces to provjeriti u uputstvu i sa farmaceutom. Nekome su malo gadne za popiti pa ih uglavnom piju uz sokove i sl. Ja sam ih pio sa 100% sokom od cvekle (koja je isto tako jako dobra, ali nekome gadna za popiti). Ova koju sam ja kupovao kostala je nesto manje od 4 KM za bocu od 0,75 l.
Prirodni preparati svakako nisu za odbaciti i pokusaj sa necim od ovoga sto su prethodnici pisali (u dodatku na ovu hemiju).
Najvaznije, stanje sa zeljezom se ne popravlja preko noci i moras biti jako uporan!
Prirodni preparati svakako nisu za odbaciti i pokusaj sa necim od ovoga sto su prethodnici pisali (u dodatku na ovu hemiju).
Najvaznije, stanje sa zeljezom se ne popravlja preko noci i moras biti jako uporan!