ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kiper_

#1 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by kiper_ »

kod nas je prvobitna akumulacija kapitala, kao nekad na divljem zapadu. jase ko koga stigne.
kako to

#2 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by kako to »

Sve ovo stoji, ali ja ne znam za slucaj da je radnik prijavio sefa sto mu ne daje platu, ne isplacuje doprinose. Ne valjaju sindikati? Pa brate toliko izmanipulisanih i izlevacenih, ba bujrum se udruzite i oformite sindikat.
Čudna sorta

#3 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by Čudna sorta »

kako to wrote:Sve ovo stoji, ali ja ne znam za slucaj da je radnik prijavio sefa sto mu ne daje platu, ne isplacuje doprinose. Ne valjaju sindikati? Pa brate toliko izmanipulisanih i izlevacenih, ba bujrum se udruzite i oformite sindikat.
Ja znam, i čini mi se da je sve više takvih slučajeva, radnika koji svoja prava traže na sudu ili prijave poslodavca inspekciji (mada to u većini slučajeva kad im prestane radni odnos kod istog).
O'zone
Globalni moderator

#4 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by O'zone »

Nije do šefova oni koriste situaciju nego je do radnika!
Šta imaš raditi za nekoga ako ti ne da 5 mjeseci platu a vidiš da se rasipa parama?
Haj kad firma zapadne u krizu pa svi stegnu kaiševe pa OK nekako se zažmiri na jedno oko.

Nas naš merhamet i ono "ne talsaj" sjebaše za sva vremena!
aux

#5 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by aux »

Ja ne znam koji je nama k**** pa samo sjedimo i ovo posmatramo.Pa zar je moguce da smo tako zaostali a kad je sinoc bilo slavlje zbog utakmice svi su se "natjerali" i izasli na ulice.Po cijeli dan sjedimo po kafama,nista ne radimo i uvijek kukamo.Nesto moramo podhitno uraditi neka bude drugi Egipat pa neka bude ali cemo pokazati da glavonje nisu pametnije od nas i dosta je bilo.
O'zone
Globalni moderator

#6 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by O'zone »

aux wrote:Ja ne znam koji je nama k**** pa samo sjedimo i ovo posmatramo.Pa zar je moguce da smo tako zaostali a kad je sinoc bilo slavlje zbog utakmice svi su se "natjerali" i izasli na ulice.Po cijeli dan sjedimo po kafama,nista ne radimo i uvijek kukamo.Nesto moramo podhitno uraditi neka bude drugi Egipat pa neka bude ali cemo pokazati da glavonje nisu pametnije od nas i dosta je bilo.
Jašta drug moj, evo slomiše se ovi ugnjetavani koji će prvi od njih da izleti i pozove na bunt :lol:
DZONPI

#7 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by DZONPI »

Imas moju podrsku.Mogu ,mislit kako se osjecas.ja sam radi takvih napustio drzavu jer nisam imo da me ubijes,radio nakon rata 6 mjeseci dobio 60 maraka,halo znaci 10 maraka mjesecno.Pokupio porodicu i bjezi nisam znao ni gdje idem vjeruj mi,Doso u tudju drzavu ovi me saslusali i sreca jos se mogli dobit papiri dobih odma stan i 5000 tadasnjih maraka da opremim.Ja zino nemogu da vjerujem.Kontam jel se ovi zajebavaju.Sad u toj istoj drzavi radim,odgajam djecu i kontam tvoj ti neda vara te ponizava a tudjin ti samo date kako oni kazu pa to vas gospodine slijeduje takva su pravila.Nedaj se naice neko i ko i ko nije iskvaren i podmuklo.
Neradnik

#8 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by Neradnik »

zelio sam hljeb a dobio pogacu
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by plain vanilla »

Moje kolege iz bivse firme su godinu dana radili bez plate..da nije firma prestala raditi, vjerovatno bi oni jos uvijek billi tamo, nadajuci se da ce krenuti...
Ovo samo kod nas ima, da ljudi idu na posao i zato mjesecima ne dobijaju placu... i jos kad mi neko kaze nas narod lijen :evil:
daxon

#10 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by daxon »

DZONPI wrote:Imas moju podrsku.Mogu ,mislit kako se osjecas.ja sam radi takvih napustio drzavu jer nisam imo da me ubijes,radio nakon rata 6 mjeseci dobio 60 maraka,halo znaci 10 maraka mjesecno.Pokupio porodicu i bjezi nisam znao ni gdje idem vjeruj mi,Doso u tudju drzavu ovi me saslusali i sreca jos se mogli dobit papiri dobih odma stan i 5000 tadasnjih maraka da opremim.Ja zino nemogu da vjerujem.Kontam jel se ovi zajebavaju.Sad u toj istoj drzavi radim,odgajam djecu i kontam tvoj ti neda vara te ponizava a tudjin ti samo date kako oni kazu pa to vas gospodine slijeduje takva su pravila.Nedaj se naice neko i ko i ko nije iskvaren i podmuklo.
Svaka čast na postu i iskrenosti. I onda ti naiđe neki usrani "patriJota" (kojeg je taj isti zapad uhljebio i izvadio iz blata), te počne prosipati priču o hladnim, neljubaznim i negostoljubivim zapadnjacima koji gledaju samo svoj interes i kako da te iskoriste, nasuprot divnim, srdačnim, gostoljubivim i merhametli bosancima, koji isijavaju srdašnošću, ljudskosti i dobrotom :run:
dustaban

#11 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by dustaban »

daxon wrote:
DZONPI wrote:Imas moju podrsku.Mogu ,mislit kako se osjecas.ja sam radi takvih napustio drzavu jer nisam imo da me ubijes,radio nakon rata 6 mjeseci dobio 60 maraka,halo znaci 10 maraka mjesecno.Pokupio porodicu i bjezi nisam znao ni gdje idem vjeruj mi,Doso u tudju drzavu ovi me saslusali i sreca jos se mogli dobit papiri dobih odma stan i 5000 tadasnjih maraka da opremim.Ja zino nemogu da vjerujem.Kontam jel se ovi zajebavaju.Sad u toj istoj drzavi radim,odgajam djecu i kontam tvoj ti neda vara te ponizava a tudjin ti samo date kako oni kazu pa to vas gospodine slijeduje takva su pravila.Nedaj se naice neko i ko i ko nije iskvaren i podmuklo.
Svaka čast na postu i iskrenosti. I onda ti naiđe neki usrani "patriJota" (kojeg je taj isti zapad uhljebio i izvadio iz blata), te počne prosipati priču o hladnim, neljubaznim i negostoljubivim zapadnjacima koji gledaju samo svoj interes i kako da te iskoriste, nasuprot divnim, srdačnim, gostoljubivim i merhametli bosancima, koji isijavaju srdašnošću, ljudskosti i dobrotom :run:
Yebo vas pos'o, plata, kuca, zdravlje... deder vi meni recite kako ste se izjasnili na popisu!
I sta mislite kako da rjesimo ovo, sejdicfinci?
:skoljka:
korisnik101

#12 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by korisnik101 »

daxon wrote:
Pa kako kome.

Ja sam zivio u dijaspori, i nisam nikada ni pfeniga dobio ni od koga. Radio sam i crncio vise nego bilo gdje u zivotu.
Supruga kad je rekla da je trudna, isti dan je od sefice dobila otkaz. Radi se o Americi.

Tako da je sasvim moguce da postoje neke drzave koje daju po 5 hiljada maraka. Ja samo nisam upoznao takvu drzavu.
bizet

#13 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by bizet »

fora mi je pljuvanje po narodu i zasto ne izlazi na prosvjede, ili ne tuzi firme, mada se u ovo drugo jos uvijek uzdaju, ali i to zakazuje kad se kod nas sve lako kupuje, a znamo ko moze kupovati
koliko li je do sada bilo prosvjeda, satora razapetih izpred vlade, strajkova gladju...i kako to sve zavrsava?...neko spomenu sindikate :D koji vic, sindikat ako je posten nista nije u stanju izganjati, samo se vrti jedna te ista prica i na tom zavrsava
nas narod je na izmaku snaga bio davno, ostala je knjiga zalosti
i svi vi tako pametni koji imate rjesenje bujrum brate pomozite svom u nevolji, a ne kao nasi politicari mlatiti slamu u prazno sicajuci se velikim rijecima, svi najpametniji kad drugom treba solit pamet

ako mozes pomoci pomozi, ako ne saslusaj i vozdra, zbog cega se izdizati?
sitne duse, nama ce uvijek biti drago kad komsiji krava crkne
Keiko

#14 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by Keiko »

bizet wrote:fora mi je pljuvanje po narodu i zasto ne izlazi na prosvjede, ili ne tuzi firme, mada se u ovo drugo jos uvijek uzdaju, ali i to zakazuje kad se kod nas sve lako kupuje, a znamo ko moze kupovati
koliko li je do sada bilo prosvjeda, satora razapetih izpred vlade, strajkova gladju...i kako to sve zavrsava?...neko spomenu sindikate :D koji vic, sindikat ako je posten nista nije u stanju izganjati, samo se vrti jedna te ista prica i na tom zavrsava
nas narod je na izmaku snaga bio davno, ostala je knjiga zalosti
i svi vi tako pametni koji imate rjesenje bujrum brate pomozite svom u nevolji, a ne kao nasi politicari mlatiti slamu u prazno sicajuci se velikim rijecima, svi najpametniji kad drugom treba solit pamet

ako mozes pomoci pomozi, ako ne saslusaj i vozdra, zbog cega se izdizati?
sitne duse, nama ce uvijek biti drago kad komsiji krava crkne
Ima izreka 'Kakav narod, takva i drzava'. Sve si ti to fino srocio ali taj isti napaceni narod trenutno sjedi kod kuce da bi se popisao kao Bosnjak / Srbin / Hrvat jer to zanima tlacitelje iz svih torova. Da je narodu stvarno i odavno prekipilo, rezultati trenutnog popisa bi pokazali da u BiH zivi vise od 50% Marsovaca / Klingona / Mohikanaca sto bi vladajucim strukturama bio signal da 'nacionalni interesi' vise ne piju vode i da je vrijeme da se rjesavaju sustinska pitanja. Ovako ce se samo i dalje prebrojavat' krvna zrnca a egzistencijalni problemi opet idu na cekanje. I onda opet sve u krug.
Hendrix

#15 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by Hendrix »

Ima par godina, pričam s djevojkom od jarana koju sam tek upoznao, tamo vamo priča oko posla, kod mene standardna žalopojka da mi je slobodnih dana, jebo poso, kad ona...''Ja zaista volim svoj posao, stvarno je super...'' ja ko iz topa ti mora da radiš u ministarstvu nekom...kad ona pa kako znaš? Ispade da je tata uvalio u vanjske poslove (ali ne bi je primili da ona nije tako pametna i radišna...njene riječi) i cura putuje svijetom na naš račun, i zaista voli svoj posao...e reko jaranice...ne znaš ti šta je posao al hajd, onaj na budžetu privatnicima ne vjeruje.

I hajd sve to, naviko sam ja na ove mlade sa štelama da pametuju, ali kada pođe dama da sere kako raja neće da radi, piju se kafe, kako mladi sjede ne mogu posla naći...pa reko nemaju svi štelu...pa ja bi našla posao i bez štele ali šta ću kad mi je tata prije mene to sredio... :roll:

Uglavnom da mi nije s jaranom bila, jebo bi joj sve po spisku, ti ljudi žive u paralelnom budžetskom svemiru.
Vasco da Gama

#16 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by Vasco da Gama »

ljudi su ruseci socijalizam s pravom ocekivali vece prilike, pravo glasa i drugo. međutim, nikad im nije receno sta ce sve da izgube i da to sve u paketu ne ide nisakakvom pravdom a ponajmanje sa socijalnom pravdom.
kockica_kockica

#17 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by kockica_kockica »

Zao mi je kad vidim kako se neki vise pate od mene... ni meni nije sjajno... ali sama sam kriva... prvi posao sam dobila sama, onako radi toga sto je neko prepoznao moje kvalitete... nakon nekog vremena pruzila mi se prilika da radim u drzavnoj firmi, meni se nije dalo mijenjati posao, sef mi je bio super plata mala, ali kome jos trebaju novci da bude sretan.. odbijem posao, da bi ostala... nakon par godina dobijem otkaz kao visak, promijenio se sef promijenila se pravila, sef doveo dvoje umjesto mene da rade, a ja sam bila viska... moja plata je bila previsoka za puno radno vrijeme... primio je dvije osobe na pola i puno radno vrijeme... plata osobe na pola radnog vremena bila veca od moje... ali kome sam se mogla uopce pozaliti, kad sam radila neprijavljena... sada radim od danas do sutra.. svake godine stres sta ce dalje biti... i najradije bi bila drzavni sluzbenik da ne mislim hocu li nakon nekog datuma imati da platim racune, kredit, pa cak i poklon prijateljici za rodjendan...

I ne mogu suditi onima koji imaju drzavni posao... ne mogu reci da im ne zavidim na odredjenoj sigurnosti radnog mjesta i plate... ali ne mogu ni da im sudim... ko jos danas prizeljkuje da se pati...
Nadzornik

#18 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by Nadzornik »

plain vanilla wrote: Ovo samo kod nas ima, da ljudi idu na posao i zato mjesecima ne dobijaju placu...:evil:
...samo kod nas i u siromasnim zemljama...!!!

U Africi domorodac uhvati gazelu,bivola itd. i ima hranu.

Ovdje na zapadu ako ne primis platu tri mjeseca mozes se komforno tj. komotno objesiti za prvo drvo koje nije nacijonalno zasticeno a malo je takvih drveca na zapadu... :-?
bosn.om

#19 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by bosn.om »

Davno je proslo to vrijeme kad "Domorodac" hvata gazelu da se prehrani, mislim cak da je danas lakse u BiH (ili Evropi) na selu prezivjeti.
Nadzornik

#20 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by Nadzornik »

bosn.om wrote:Davno je proslo to vrijeme kad "Domorodac" hvata gazelu da se prehrani, mislim cak da je danas lakse u BiH (ili Evropi) na selu prezivjeti.

E upravo to hocu da kazem da bi ovi sto mjesecima "rade" bez plate **rac moj mogli prezivjeti bez roditelja i rodbine koja zivi na selu...!!!
bizet

#21 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by bizet »

@keiko, ne znam da je igdje narod dizao ustanke bez sacice koja je sve to pocela i jednog na celu iste, obicno takvi ljudi pored neophodne karizme posjeduju i intelekt....kad se jedan takav izrodi iz nas sigurno cemo ga slijediti

oko popisa, ima nas Jedija, tako da ta tvoja teza bogami pada u vodu...one koji su potrcali da se smjestaju u poznate nam torove ne mozes kriviti, vecina njih su primitivni ljudi, tako je, nesposobni misliti svojom glavom, nisu oni krivi sto su hendikepirani, nego drzava sto takvima daje pravo glasa, dobar dio njih je zaveden, kakve su sve price bile prije popisa...treba pogledati i drugu stranu medalje, jbg

znam vrlo malo ljudi koji sjede kuci i cekaju da njima posao dodje, pa i te price da se ne radi a ispija kafa padaju u vodu...prijateljica rinta od 7-16h za 300KM, bez osiguranja i toplog obroka, nije joj ni prevoz placen...pitam je zasto uopste radis pod takvim uvjetima, kaze sta cu i kuci sjediti, ovako se barem razgovorim sa narodom...slican nacin razmisljanja vjerovatno imaju i oni koji rade bez ikakve naknade, mozda su za nekog budale, ali taj covjek je danas odradio osmicu, zna da je radio, privredjivao i nada se da ce mu kad tad biti isplacena, ali se sigurno osjeca vrijedijim nego da je dan presjedio kuci zijevajuci u plafon

a te sto sjede kuci i cekaju posao mogu svrstati u dvije kategorije, ili su depresivni i treba im psihijatrijska pomoc i lijecenje, nazalost ovakvih je sve vise, ili su razmazena derista koja se ni u 30-tim ne skdaju sa mamine sise
prometheus

#22 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by prometheus »

Demokratija, sloboda, slobodno trziste, neoliberalizam, privatizacija, globalizacija, migracija.

Nepotizam, egoizam, pohlepa, ljudska tragedija i dehumanizacija.

Cijeni sebe realno i posteno, niposto ne spustaj cijenu. Zaboravi na idealno drustvo jer ono ne postoji i budi iskljucivo okruzen/a ljudima s neiskvarenom dusom.

Drzave i sistemi su propali, to su zivi mrtvaci kojima je svjeza krv uvijek potrebna.
udrch

#23 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by udrch »

ne razumijem kako ovi izmišljeni tekstovi žnj portala dobiju ovoliki publicitet..
da je ovo istina, ova glupača koja je ovo pisala ne bi krila ime i prezime, a niti ime firme..da meni neko duguje 6 zarađenih plata, ja bih još u havaz stavio da ne plaća radnike, a ne da mu još navodno krije ime firme..
ovdje je očito bio cilj da se još malo neki ateista osveti ovim drugim koje je ova nazvala vjernicima..
pazi, on je vjernik koji duguje 6 plata, naveče koka, ovo ono..
providno..
prometheus

#24 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by prometheus »

Moze bit i to, ali ne bih rekao da je slucaj nesto do sad nevidjeno. U Spaniji znam slucajeve ljudi koji 8 mjeseci nisu platu primili, vec ono kad stisnute pesnice i zuba ides razgovarati sa sefom, iz dzepa mu da za troskove hrane i da plati koji racun (ukupan dug oko 16000€).

Ali moze biti, kao ona tema oko plate i zivota u Sa. Uglavnom, neki su na forumu iskreni i druzeljubivi, dok su drugi "mentalno" drugaciji, bas kao i u 3D zivotu :)
kako to

#25 Re: ŽELJELA SAM NORMALAN, PRISTOJAN ŽIVOT, A EVO ŠTA IMAM

Post by kako to »

Radi, jos bi i platu da dobija :D
Post Reply