Opsesivno-posesivne veze.

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
tinkerbell09

#1 Opsesivno-posesivne veze.

Post by tinkerbell09 »

Po mom mišljenju vrijeme kada su muškarci bili dominantniji nad ženama bi trebalo da je daleko iza nas. Međutim, danas sam svjedok sve više nasilja u vezama mladih. (iako vjerujem da ima i onih starijih) Sada, kada spominjem ovo nasilje, mislim isključivo na psihičko nasilje. Ne znam koliko ste upoznati sa tim, ali sve je više veza gdje su muškarci ti koji djevojkama zabranjuju da npr. izlaze, da se napadno šminkaju, nose kratke suknjice i sl. Također, sve je više nekih ograničenja u vezama, stalnih javljanja partneru i sl. Ne mogu da se načudim koliko djevojaka danas pita momka za dopuštenje izlaza, boravka na facebooku, odabira prijatelja i sl. Naravno, ima i primjera gdje su djevojke te koje to rade muškarcima. Mnogi nažalost nisu ni svjesni da je to sve jedan vid nasilja, iako je riječ pregruba.

Zanima me vaše mišljenje glede ovog? Susrećete li se vi sa ovakvim vezama? Kako reagovati kada imate prijatelje koji su u takvoj vezi? Koje su granice uopšte normalne? I kakva bi veza ustvari trebala biti i na čemu se ona treba graditi?
gnjev

#2 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by gnjev »

Joj kako se pronalazim. Da ne bude zabune ja sam ovaj opsesivno posesivni manijak :D

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
andalib

#3 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by andalib »

tinkerbell09 wrote:Po mom mišljenju vrijeme kada su muškarci bili dominantniji nad ženama bi trebalo da je daleko iza nas. Međutim, danas sam svjedok sve više nasilja u vezama mladih. (iako vjerujem da ima i onih starijih) Sada, kada spominjem ovo nasilje, mislim isključivo na psihičko nasilje. Ne znam koliko ste upoznati sa tim, ali sve je više veza gdje su muškarci ti koji djevojkama zabranjuju da npr. izlaze, da se napadno šminkaju, nose kratke suknjice i sl. Također, sve je više nekih ograničenja u vezama, stalnih javljanja partneru i sl. Ne mogu da se načudim koliko djevojaka danas pita momka za dopuštenje izlaza, boravka na facebooku, odabira prijatelja i sl. Naravno, ima i primjera gdje su djevojke te koje to rade muškarcima. Mnogi nažalost nisu ni svjesni da je to sve jedan vid nasilja, iako je riječ pregruba.

Zanima me vaše mišljenje glede ovog? Susrećete li se vi sa ovakvim vezama? Kako reagovati kada imate prijatelje koji su u takvoj vezi? Koje su granice uopšte normalne? I kakva bi veza ustvari trebala biti i na čemu se ona treba graditi?
susrecem se redovno s takvim vezama, ali nisam bas sigurna da li je toga "sve vise". ja bih rekla da toga i dalje ima, mozda cak i u manjem broju nego prije. barem se tako nadam. medjutim, ono sto mene u svemu tome cudi nije koliko je ta pojava ucestala ili ne, vec da te cure i zene i dan danas tolerisu takvo ponasanje, neke se cak i pale na to! cure koje su rodjene druge polovine osamdesetih, a nisu vise ni mlade, vec zrele, samosvjesne, vecinom pozavrsavale fakultete, odrasle u nekoj tolerantnoj atmosferi i okolini gdje je predbracni seks normala, putovanja s momkom svakako, i onda ne smiju od bas tog momka da obuku haljinu kakvu hoce??? ne smiju s roditeljima u posjetu porodicnim prijateljima ako ti imaju sina (pa se laze da se ide rodjacima)??? partneri lupaju vratima, ruse slike sa zidova??? i nikom nista! ako nesto kazes, upozoris, naidjes na telece buljenje, sve ce biti dobro kad se harambasa odljuti. shvatam da ima svakakvih poremecaja u psihi i karakteru, ali da to neko tolerise??? to manje shvatam i molim Boga da nikad ne shvatim. :run:
tinkerbell09

#4 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by tinkerbell09 »

gnjev wrote:Joj kako se pronalazim. Da ne bude zabune ja sam ovaj opsesivno posesivni manijak :D

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
Šta tebe konkretno tjera na takvo ponašanje?
susrecem se redovno s takvim vezama, ali nisam bas sigurna da li je toga "sve vise". ja bih rekla da toga i dalje ima, mozda cak i u manjem broju nego prije. barem se tako nadam. medjutim, ono sto mene u svemu tome cudi nije koliko je ta pojava ucestala ili ne, vec da te cure i zene i dan danas tolerisu takvo ponasanje, neke se cak i pale na to! cure koje su rodjene druge polovine osamdesetih, a nisu vise ni mlade, vec zrele, samosvjesne, vecinom pozavrsavale fakultete, odrasle u nekoj tolerantnoj atmosferi i okolini gdje je predbracni seks normala, putovanja s momkom svakako, i onda ne smiju od bas tog momka da obuku haljinu kakvu hoce??? ne smiju s roditeljima u posjetu porodicnim prijateljima ako ti imaju sina (pa se laze da se ide rodjacima)??? partneri lupaju vratima, ruse slike sa zidova??? i nikom nista! ako nesto kazes, upozoris, naidjes na telece buljenje, sve ce biti dobro kad se harambasa odljuti. shvatam da ima svakakvih poremecaja u psihi i karakteru, ali da to neko tolerise??? to manje shvatam i molim Boga da nikad ne shvatim. :run:
Vjeruj mi, ja sam se izneadila koliko je sve više veza danas gdje su partneri sve više opsesivno-posesivni. Mnogi misle ako ih ne tuku, odnosno ne zlostavljaju fizički ili seksualno, da je uredu. Nažalost, niko ne shvata ovo gore navedeno kao vid nasilja. To je danas izgleda postalo normalno. Ono, okej je ako ti momak zabrani da recimo izlaziš sa prijateljicama u određeni kafić, okej je ako te momak zove svaki pet minuta kad niste skupa, ono, u tome se danas izgleda ogleda ta ljubav. I još veća tragedija, NIKO to ne shvata i treba dosta vremena da se uvidi da se o tome radi. Teško je priznati da je tako, posebno kad se druga strana voli više od njih samih.

Danas je teško imati zdravu vezu..
Neradnik

#5 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by Neradnik »

tinkerbell09 wrote: Danas je teško imati zdravu vezu..
Kako nije :D
CoCoLoCo

#6 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by CoCoLoCo »

Svaka glupaca koja dopusti sebi tako nesta nije vrjedna žaljenja, mrzim mutavke sa stokholmskim sindromim, još kad zakmekecu il se podju nesta žaliti, samo gledam imali gdje u blizini kakav glomazan menik da je opaucim po lobanji, takve glupace je grehota samarom :D

naškrabano sa konine rezdelije :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#7 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by Velkoski »

CoCoLoCo wrote:Svaka glupaca koja dopusti sebi tako nesta nije vrjedna žaljenja, mrzim mutavke sa stokholmskim sindromim, još kad zakmekecu il se podju nesta žaliti, samo gledam imali gdje u blizini kakav glomazan menik da je opaucim po lobanji, takve glupace je grehota samarom :D

Jesam li ti već rek'o da te volim? :D
CoCoLoCo

#8 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by CoCoLoCo »

Leetonja kralju, ljubi brat u prljav vrat :D

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#9 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by Velkoski »

:kiss: :mrgreen:
Afanasi_94

#10 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by Afanasi_94 »

Neozbiljni su previše.
tinkerbell09

#11 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by tinkerbell09 »

CoCoLoCo wrote:Svaka glupaca koja dopusti sebi tako nesta nije vrjedna žaljenja, mrzim mutavke sa stokholmskim sindromim, još kad zakmekecu il se podju nesta žaliti, samo gledam imali gdje u blizini kakav glomazan menik da je opaucim po lobanji, takve glupace je grehota samarom :D

Hah, nije to baš tako jednostavno. Ne kaže se džabe da ljubav slijepa, a mala je granica između ljubavi i ludosti. Jebiga.
CoCoLoCo

#12 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by CoCoLoCo »

Insan koji ne voli sam sebe I ne cjeni sebe u toj mjeri da sebi dopusti tako nesta, po meni nije vrjedan bistvovanja na ovoj planeti, ma u biti ko ih jbe, nek trpe kad su glupe, samo nek ne kmekecu I ne traže sazaljevanje. I btw to ako je ljubav Ja sam Hajle Selasije.

JThomas

#13 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by JThomas »

to je dok ne uđu u brak. a onda on mora nju pitati smije li sa xy samo na jednu pivu (ne d'o bog dvije ili žestoko) :D
kockica_kockica

#14 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by kockica_kockica »

Cesto cujem da djevojke u svojim vezama traze "dopustenje" od momka za neke jednostavne stvari tipa druzenje sa prijeteljicama, facebook, itd... Cesto vidim taj sindrom i u brakovima gdje muz i zena ne mogu normalno funkcionirati ako ona odluci provesti sat vremena na kafi sa prijeteljicama, ako on odluci provesti sat vremena sa prijeteljima, sve neka drama oko toga i prebacivanja... Meni te stvari nikako nisu jasne, ali na moje pitanje o tome jedna osoba koja mi je draga a koja ima taj problem sa sobom i svojom drugom polovinom kaze: sta ti znas, nisi u braku, ne znas ti kako je to :shock: Nasmijala sam se na ovu konstataciju jer ja ne bih dala svoj zivot za takvih kakav ta osoba ima ni za zivu glavu .... Sama pomisao da bi morala traziti dozvolu da odem u kupovinu, na kafu, objasnjavati zasto duze radim na poslu, zasto sam kupila sebi cipele ako se one prethodne jos nisu raspale, hocu li nazvati prijeteljicu na telefon ili ne, konstatno se opravdavati za sve sto uradim, cini mi se da takav zivot nikad sebi ne bih oprostila ....

Meni je to neka vrsta bolesti ta konstantna provjeravanja i kontrolisanje druge strane + ljubomora gdje si, sta radis, kad ces doci, gdje je bio/la itd... Pitam se da li takvim osobama ima lijeka?
petunija

#15 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by petunija »

Ne, kockice, takvim osobama nema lijeka.
Samo pobjeći što dalje od njih :run:
kako to

#16 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by kako to »

Neko se pali na to da tlači, drugi se pali da bude tlačen. To je tako do kad je svijeta i vijeka. Ima treba koje svršavaju kad im se brani i kad neko ima moć nad njima. Takve i zaslužuju i žele takve veze, jer one drugačije ne umiju. To nije ni maltretiranje, ni nasilje ni bilo šta drugo. To je veza kakvu oboje žele.
petunija

#17 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by petunija »

Nisam sigurna da je baš tako, mada ima i toga što kažeš, ali nije pravilo. Nekima se jednostavno desi da nalete na takve osobe. Zato i rekoh, rješenje je u :run:
kantica__

#18 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by kantica__ »

tinkerbell09 wrote:Po mom mišljenju vrijeme kada su muškarci bili dominantniji nad ženama bi trebalo da je daleko iza nas. Međutim, danas sam svjedok sve više nasilja u vezama mladih. (iako vjerujem da ima i onih starijih) Sada, kada spominjem ovo nasilje, mislim isključivo na psihičko nasilje. Ne znam koliko ste upoznati sa tim, ali sve je više veza gdje su muškarci ti koji djevojkama zabranjuju da npr. izlaze, da se napadno šminkaju, nose kratke suknjice i sl. Također, sve je više nekih ograničenja u vezama, stalnih javljanja partneru i sl. Ne mogu da se načudim koliko djevojaka danas pita momka za dopuštenje izlaza, boravka na facebooku, odabira prijatelja i sl. Naravno, ima i primjera gdje su djevojke te koje to rade muškarcima. Mnogi nažalost nisu ni svjesni da je to sve jedan vid nasilja, iako je riječ pregruba.

Nikad al nikad mi nece biti jasno zasto ljudi ostaju u takvim vezama... valja imaju taj mazohisticki karakter i nemaju ponosa i ljubavi prema sebi... Pa bolje biti sam cijeli zivot nego s nekim psihom. I da, podjednak je broj djevojaka koje se tako ponasaju. Razumijem ja da tu ima svega, odbijanje od roditelja u djetinjstvu, strah od napustanja, sta znam, neke stvari za koje nisu oni krivi al brate moras biti svjesta da je i ono drugo osoba sa svim onim sto dodje uz jednu osobu, nije posjed, ne kupi se na trznici. To je infantilno, odrasle osobe se ne bi trebale tako ponasati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by Truba »

neko je već primijetio da danas kćerke dopuštaju (nekad i misle da je to normalno što je i najveći problem) ono za šta su se njihove majke izborile da im se ne smije događati
JThomas

#20 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by JThomas »

ne bi trebalo biti ni gladi u svijetu, hrane je dovoljno sve, pa opet ima.
graue_maus

#21 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by graue_maus »

nekima je stupanje u brak jednak ko ulazak u zatvor .........
JThomas

#22 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by JThomas »

pa ne kažu džaba mlad se čovjek objesio :D
dust in the wind

#23 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by dust in the wind »

Black swan wrote:neko je već primijetio da danas kćerke dopuštaju (nekad i misle da je to normalno što je i najveći problem) ono za šta su se njihove majke izborile da im se ne smije događati
genijalno receno...
sto se tice teme..mislim da se neke ne snadju u svojim vezama, mislim da sumnjaju da li vrijede i za tog morona sto ih pati na takav nacin i ne dopusta, duri se, tersa, izivljava... boje se da li je i on takav bolji od nje... neke jednostavno donesu pogresan izbor... i jbg, desava se... a mnoge i uzivaju u tome... sve to ko ne valja, ali to je ipak njima dokaz ljubavi, jer da je ne do bog ne provjerava moglo bi biti da mu nije stalo... a to sto je najcesce takvima najvise stalo u drustvu, u kafani, a u kuci bi malo distance nema veze..... i izvinjavam se sto samo muskarce uzimam kao pogresne u ovim tipovima veza... ja sam dosad samo veze u kojima su muskarci takvi posmatrala...
Ramzess Veliki

#24 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by Ramzess Veliki »

U ozbiljnoj si vezi, ili još ozbiljnije - u braku. I prigovaraš mu da ti uskraćuje slobodu jer mu nije drago ako se oblačiš i dalje izazovno, želiš izlaske bez nadzora i da te ne zapitkuje zašto nisi došla na vrijeme?
Ako ti je stalo do njega, izazovno se oblačiš samo za njega, na ulici ne treba da skrećeš pažnju drugih muškaraca na sebe ili to i želiš. Ako ne možeš učiniti te sitne ustupke da se on osjeća kao jedini koji ti je bitan a ne kao tvoja osigurana baza za budućnost dok ti živiš paralelni život, budi poštena prema sebi i njemu i napusti ga pa radi šta ti volja sa svim posljedicama koje dođu sa vremenom.
Veza i brak su investicije za budućnost, i koliko uložiš toliko će ti se i vratiti. :novine:
JThomas

#25 Re: Opsesivno-posesivne veze.

Post by JThomas »

dust in the wind wrote:
Black swan wrote:neko je već primijetio da danas kćerke dopuštaju (nekad i misle da je to normalno što je i najveći problem) ono za šta su se njihove majke izborile da im se ne smije događati
genijalno receno...
sto se tice teme..mislim da se neke ne snadju u svojim vezama, mislim da sumnjaju da li vrijede i za tog morona sto ih pati na takav nacin i ne dopusta, duri se, tersa, izivljava... boje se da li je i on takav bolji od nje... neke jednostavno donesu pogresan izbor... i jbg, desava se... a mnoge i uzivaju u tome... sve to ko ne valja, ali to je ipak njima dokaz ljubavi, jer da je ne do bog ne provjerava moglo bi biti da mu nije stalo... a to sto je najcesce takvima najvise stalo u drustvu, u kafani, a u kuci bi malo distance nema veze..... i izvinjavam se sto samo muskarce uzimam kao pogresne u ovim tipovima veza... ja sam dosad samo veze u kojima su muskarci takvi posmatrala...
danas jednostavno nije vrijeme i društvo da iko ikoga može i na šta natjerati. današnja bosna i hercegovina je nešto najbliže potpunoj anarhiji što je čovječanstvo vidjelo. i stoga je jasno da se na takav tretman uglavnom pristaje. nesigurnim osobama to imponuje.
Post Reply