Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kontrast-x

#1 Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Kontrast-x »

Zanima me da li je trenutno moguce po zakonu u FBiH raditi na pola radnog vremena. Naime, imam potrebu za radnikom od 12 do 16 sati, a pitao sam knjigovodju juce i on mi je rekao da toga nema vise. Prosle godine mi je rekao da da je to moguce, ali da firma mora za zdravstveno osiguranje uplatiti isti iznos kao da je prijavljen na puno radno vrijeme, dok za PIO se uplacuje
pola iznosa u odnosu na puno radno vrijeme, tj. u skladu sa brojem radnih sati. Naravno, u tom slucaju i staz se racuna samo pola mjeseca za mjesec dana rada na pola radnog vremena.
Ako neko zna kakva je situacija u vezi ovoga bio bih zahvalan. U svakom slucaju, raspitacu se u poreznoj upravi.
i_ja_na_forumu

#2 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by i_ja_na_forumu »

Kontrast-x wrote:Zanima me da li je trenutno moguce po zakonu u FBiH raditi na pola radnog vremena. Naime, imam potrebu za radnikom od 12 do 16 sati, a pitao sam knjigovodju juce i on mi je rekao da toga nema vise. Prosle godine mi je rekao da da je to moguce, ali da firma mora za zdravstveno osiguranje uplatiti isti iznos kao da je prijavljen na puno radno vrijeme, dok za PIO se uplacuje
pola iznosa u odnosu na puno radno vrijeme, tj. u skladu sa brojem radnih sati. Naravno, u tom slucaju i staz se racuna samo pola mjeseca za mjesec dana rada na pola radnog vremena.
Ako neko zna kakva je situacija u vezi ovoga bio bih zahvalan. U svakom slucaju, raspitacu se u poreznoj upravi.
A kakav radnik treba ?? ili je vec nadjen :roll: :roll:
sarajlija-x

#3 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by sarajlija-x »

I mene interesuje kakav je posao u pitanju? :roll:
LeonardoAC

#4 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by LeonardoAC »

Što jednostavno ne zaključite ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova ?
Baby Jane

#5 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Baby Jane »

LeonardoAC wrote:Što jednostavno ne zaključite ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova ?
Zato sto to nije ugovor o radu na pola radnog vremena, i ukoliko bi ta osoba zaista radila svaki dan od 12:00 do 16:00, onda to nisu povremeni i privremeni poslovi, nego standardni radni odnos. Zakljucivanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima u ovakvoj situaciji nije ispravno.

Koliko sam upucena, jos uvijek postoji radni odnos na pola radnog vremena sto je regulisano i Zakonom o radu FBiH (Zakon se jos uvijek nije mijenjao, tako da ne znam odakle informacija da vise ne postoji ta mogucnost). Ono sto je moguce jeste da se nasao neko pametan u PIO/MIO zavodu i Poreznoj da kaze da se moraju na citav iznos placati porezi i doprinosi, sto mi je, sa poreznog aspekta apsolutno besmisleno i kosi se sa logikom osnovnih principa oporezivanja. Zasto bi neko placao porez i doprinose na iznos koji nije primio?

Raspitaj se ti to malo, ako nista, nazovi Revicon (imaju savjetodavni servis za pretplatnike), od ovih lezihljebarosa po PIO/MIO-u i Poreznoj neces nista pametno saznati.
JThomas

#6 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by JThomas »

naravno da postoji.
madridist

#7 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by madridist »

To ti je poslovna atmosfera u BiH,radnik može biti prijavljen na pola radnog vremena ali doprinosi na platu i ostala davanja se obračunavaju kao da radi puno radno vrijeme,suludo.
Armin2013

#8 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Armin2013 »

Imam radnicu prijavljenu na pola radnog vremena (čistačica), i uplaćujem doprinose i poreze u skladu sa ostvarenim radnim satima (znači ako je minimalna plata 360,00 KM ja imam pravo da isplatim 180,00 KM i uplatim poreze i dopinose na taj iznos), s tim da nema poreznih olakšica jer ih koristi u drugoj firmi a na kraju godine izvrši korekciju i traži povrat poreza, dosad nisam imao problema.
madridist

#9 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by madridist »

Možeš plaćati pola zato što druga firma uplaćuje drugu polovicu,ako radnik radi samo pola radnog vremena bez da negdje nadopuni normu plaćaš puni iznos .
Ricken

#10 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Ricken »

Može na 1 sat, a kamoli na pola radnog vremena. Naknada, odnosno osnovica za doprinose ne smije biti manja od minimalne plaće utvrđene kolektivnim ugovorom. Ostalo sve dobra volja i pregovori.
Ricken

#11 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Ricken »

Baby Jane wrote:
LeonardoAC wrote:Što jednostavno ne zaključite ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova ?
Zato sto to nije ugovor o radu na pola radnog vremena, i ukoliko bi ta osoba zaista radila svaki dan od 12:00 do 16:00, onda to nisu povremeni i privremeni poslovi, nego standardni radni odnos. Zakljucivanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima u ovakvoj situaciji nije ispravno.

Koliko sam upucena, jos uvijek postoji radni odnos na pola radnog vremena sto je regulisano i Zakonom o radu FBiH (Zakon se jos uvijek nije mijenjao, tako da ne znam odakle informacija da vise ne postoji ta mogucnost). Ono sto je moguce jeste da se nasao neko pametan u PIO/MIO zavodu i Poreznoj da kaze da se moraju na citav iznos placati porezi i doprinosi, sto mi je, sa poreznog aspekta apsolutno besmisleno i kosi se sa logikom osnovnih principa oporezivanja. Zasto bi neko placao porez i doprinose na iznos koji nije primio?

Raspitaj se ti to malo, ako nista, nazovi Revicon (imaju savjetodavni servis za pretplatnike), od ovih lezihljebarosa po PIO/MIO-u i Poreznoj neces nista pametno saznati.
Porezi i doprinosi se će biti plaćeni na ugovoreni iznos, s tim da taj iznos ne može biti manji od propisane minimalne naknade po kolektivnom ugovoru. Minimalna naknada po kolektivnom ugovoru je vezana za satnicu.
rioss

#12 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by rioss »

U 10 mjesecu mi ističe porodiljni. Imam troje djece. Htjela bih raditi na pola radnog vremena. Koja je procedura za ostvarenje. Tipa zamolba, koliko prije moram zatražiti. I da sad je novi tak
rioss

#13 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by rioss »

U 10 mjesecu mi ističe porodiljni. Imam troje djece. Htjela bih raditi na pola radnog vremena. Koja je procedura za ostvarenje. Tipa zamolba, koliko prije moram zatražiti. I da sad je novi zakon. Znam da cu imati otpora u firmi iako je državna. Eto ako ko zna zanimana me procedura. Hvala
rioss

#14 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by rioss »

Jos jednu stvar znam a to je da bi po zakonu trebala primati punu placu. Pola poslodavac a pola zavod za zdravstveno. Samo sto nas zavod za zdravstveno u svom zakonu ne poznaje to pravo pa mi oni neće uplaćivati drugo pola. Koji apsurd. Ali stas. Ti smo gdje smo. Ali ja sam spremna pristati i na pola od poslodavca.
Euridika
Globalna šefica

#15 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Euridika »

rioss wrote:U 10 mjesecu mi ističe porodiljni. Imam troje djece. Htjela bih raditi na pola radnog vremena. Koja je procedura za ostvarenje. Tipa zamolba, koliko prije moram zatražiti. I da sad je novi tak
Pozz! Imam i ja troje djece i koristila sam ovo pravo prošle godine. Procedura je da se ti obratiš molbom svom poslodavcu za priznanje prava rada s polovinom radnog vremena. Dovoljno je molbu podnijeti mjesec dana prije isteka porodiljskog odsustva. Kad sam ja ovo pravo koristila na snazi je bio prethodni zakon, mada koliko sam vidjela i u novom su ugrađene iste odredbe iz prethodnog koje se odnose na ovo.
Konkretno, Zakonom o radu FBiH, član 63., stav 1. (novi Zakon) majci porodilji se priznaje pravo na rad polovine punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta za blizance, treće i svako sljedeće dijete. Po istom Zakonu, za polovinu radnog vremena koje radi, majka ima pravo na polovinu plaće koju isplaćuje poslodavac.
Veći problem je za plaćanje one polovine radnog vremena kojeg ne radi. Po tom Zakonu, član 68. stav 3. majka za tu polovinu ima pravo na naknadu plaće (nije isto što i plaća!), čija isplata je regulirana posebnim zakonom. Taj posebni zakon je važeći Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Problem je što se ovaj Zakon donosi na nivou kantona, pa tako svaki kanton ima svoju verziju Zakona, i nažalost nisu ni približno iste. Primjera radi, Zakon u Bosansko-podrinjskom kantonu predviđa da se za ovu namjenu porodilji ima isplatiti 30% njene plaće za polovinu radnog vremena kojeg ne radi i naknadu isplaćuje poslodavac, dok recimo u Kantonu Sarajevo piše da tu naknadu porodilji može isplatiti poslodavac (ovo 'može' znači da je poslodavcu ostavljeno na volju da li želi ili ne majci dati naknadu, ne postoji obaveza plaćanja), s tim da nije preciziran ni iznos te eventualne naknade. Tako da se na kraju sve svede na to da li je poslodavac voljan udovoljiti majčinoj molbi... Ti svakako moraš provjeriti kakav je zakon na snazi u Kantonu u kojem živiš i radiš.
Ja sam uspjela izganjati i tu naknadu plaće od poslodavca - ostatak do moje pune plaće (radim u državnoj firmi u Sarajevu), mada moram priznati da su meni to odobrili ponajviše zbog socijalnog faktora (zdravstvenog stanja djeteta), a da mi u suprotnom vjerovatno ne bi pomogli... Ovdje je dosta bitno naći i adekvatnog sagovornika u firmi. Znam i za slučaj poznanice koju su nedavno odbili (isto radi u državnoj firmi) :(...
Puno sreće u ostvarivanju prava! Po iskustvu znam da treba i mnogo živaca za peglat se s ovim...
Eborg

#16 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Eborg »

Je li novi zakon išta regulirao po ovom pitanju, tj. da li se za radnika koji radi recimo 25% punog radnog vremena i kojem se isplaćuje 25% minimalne plaće i dalje plaća 100% doprinosa i poreza?
calculator

#17 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by calculator »

Ricken wrote:Može na 1 sat, a kamoli na pola radnog vremena. Naknada, odnosno osnovica za doprinose ne smije biti manja od minimalne plaće utvrđene kolektivnim ugovorom. Ostalo sve dobra volja i pregovori.
Hipotetički, ako poslodavac odluči i zaposli radnika, koji se do tada nalazio na evidenciji biroa za za zapošljavanje, na nepuno radno vrijeme, i stekne obavezu uplata doprinosa shodno ugovorenim radnim satima, na koga pada obaveza uplate drugog dijela doprinosa koje taj radnik ne ostvaruje kroz svoj rad?

Dodatno pitanje: Da li će radnik, koji ostvari zaposlenje na nepuno radno vrijeme, a porethodno je evidentiran na birou za zapošljavanje, i dalje biti u istoj evidenciji biroa, unatoč radnom odnosu?
Ricken

#18 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Ricken »

calculator wrote:
Ricken wrote:Može na 1 sat, a kamoli na pola radnog vremena. Naknada, odnosno osnovica za doprinose ne smije biti manja od minimalne plaće utvrđene kolektivnim ugovorom. Ostalo sve dobra volja i pregovori.
Hipotetički, ako poslodavac odluči i zaposli radnika, koji se do tada nalazio na evidenciji biroa za za zapošljavanje, na nepuno radno vrijeme, i stekne obavezu uplata doprinosa shodno ugovorenim radnim satima, na koga pada obaveza uplate drugog dijela doprinosa koje taj radnik ne ostvaruje kroz svoj rad?

Dodatno pitanje: Da li će radnik, koji ostvari zaposlenje na nepuno radno vrijeme, a porethodno je evidentiran na birou za zapošljavanje, i dalje biti u istoj evidenciji biroa, unatoč radnom odnosu?
1) Minimalna osnovica doprinosa je minimalna plaća. Stvarna osnovica je uvijek stvarni iznos naknade koju primi uposlenik. Drugi dio osnovice ne pada ni na koga, s obzirom da je osnovica stvarna naknada koja ne može biti manja od minimalne propisane Kolektivnim ugovorom.
Drugačije zakonsko rješenje je kada rdnik radi kod više poslodavaca na nepuno radno vrijeme. Tada osnovica doprinosa zbirno mora biti minimalno jednaka minimalnoj plaći.

2) Za pitanje pod 2, ja mislim da osoba koja ostvaruje dohodak od nesamostalne djelatnosti, bez obzira na dužinu radnog vremena, ako, a mora, ostvaruje minimalno minimalnu plaću propisanu kolektivnim ugovorom, se nemože smatrati nezaposlenom osobom.

Naime, u skladu sa odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba ("Službene novine F BiH", br. 41/01 i 22/05) i Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja ("Službene novine Federacije BiH" br.24/06)

Nezaposlenom osobom smatra se osoba sposobna za rad koja nije u radnom odnosu, a koja:
a) nema registrirano privredno društvo ili drugo pravno lice, odnosno ne ostvaruje dividendu po osnovu udjela u privrednom društvu ili drugom pravnom licu;
b) nema registriran obrt;
c) se ne bavi poljoprivrednom djelatnošću;
d) nije uživalac penzije prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju;
e) nije redovan učenik ili student;
f) ostvaruje prihod po bilo kom osnovu;
g) aktivno traži posao.

Osobe iz tačaka a) i f) smatrat će se nezaposlenim ukoliko njihov prihod ne prelazi mjesečno 25% prosječne plaće u toku prethodne godine prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.
25 % prosječne plaće je negdje oko 207 KM mjesečno, što je dosta manje od mjesečne minimalne plaće.

Ono što može biti izuzetak je rad za poslodavca iz tekstilne industrije, gdje je minimalna plaća niža od 1,95 KM neto po satu, ali neznam sada koliki je procenat umanjenja i iskreno mrsko mi je tražiti. Imaš u Zakonu o doprinosima, izmjene iz 2009. godine.

Nadam se da si dobio odgovore.
rioss

#19 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by rioss »

Euridika wrote:
rioss wrote:U 10 mjesecu mi ističe porodiljni. Imam troje djece. Htjela bih raditi na pola radnog vremena. Koja je procedura za ostvarenje. Tipa zamolba, koliko prije moram zatražiti. I da sad je novi tak
Pozz! Imam i ja troje djece i koristila sam ovo pravo prošle godine. Procedura je da se ti obratiš molbom svom poslodavcu za priznanje prava rada s polovinom radnog vremena. Dovoljno je molbu podnijeti mjesec dana prije isteka porodiljskog odsustva. Kad sam ja ovo pravo koristila na snazi je bio prethodni zakon, mada koliko sam vidjela i u novom su ugrađene iste odredbe iz prethodnog koje se odnose na ovo.
Konkretno, Zakonom o radu FBiH, član 63., stav 1. (novi Zakon) majci porodilji se priznaje pravo na rad polovine punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta za blizance, treće i svako sljedeće dijete. Po istom Zakonu, za polovinu radnog vremena koje radi, majka ima pravo na polovinu plaće koju isplaćuje poslodavac.
Veći problem je za plaćanje one polovine radnog vremena kojeg ne radi. Po tom Zakonu, član 68. stav 3. majka za tu polovinu ima pravo na naknadu plaće (nije isto što i plaća!), čija isplata je regulirana posebnim zakonom. Taj posebni zakon je važeći Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Problem je što se ovaj Zakon donosi na nivou kantona, pa tako svaki kanton ima svoju verziju Zakona, i nažalost nisu ni približno iste. Primjera radi, Zakon u Bosansko-podrinjskom kantonu predviđa da se za ovu namjenu porodilji ima isplatiti 30% njene plaće za polovinu radnog vremena kojeg ne radi i naknadu isplaćuje poslodavac, dok recimo u Kantonu Sarajevo piše da tu naknadu porodilji može isplatiti poslodavac (ovo 'može' znači da je poslodavcu ostavljeno na volju da li želi ili ne majci dati naknadu, ne postoji obaveza plaćanja), s tim da nije preciziran ni iznos te eventualne naknade. Tako da se na kraju sve svede na to da li je poslodavac voljan udovoljiti majčinoj molbi... Ti svakako moraš provjeriti kakav je zakon na snazi u Kantonu u kojem živiš i radiš.
Ja sam uspjela izganjati i tu naknadu plaće od poslodavca - ostatak do moje pune plaće (radim u državnoj firmi u Sarajevu), mada moram priznati da su meni to odobrili ponajviše zbog socijalnog faktora (zdravstvenog stanja djeteta), a da mi u suprotnom vjerovatno ne bi pomogli... Ovdje je dosta bitno naći i adekvatnog sagovornika u firmi. Znam i za slučaj poznanice koju su nedavno odbili (isto radi u državnoj firmi) :(...
Puno sreće u ostvarivanju prava! Po iskustvu znam da treba i mnogo živaca za peglat se s ovim...
hvala na odgovoru

samo jesil morala potpisati novi ugovor?
meni su rekli da cu morati potpisati novi ugovor
Euridika
Globalna šefica

#20 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by Euridika »

rioss wrote:hvala na odgovoru

samo jesil morala potpisati novi ugovor?
meni su rekli da cu morati potpisati novi ugovor
Molim lijepa. I drugi put. :)

Ne, nisam potpisivala nikakav novi ugovor. Samo je poslodavac donio Odluku kojom mi je priznato ovo pravo, i koja je postala obvezujuća u navedenom roku - proslijeđena kopija i Finansijama radi isplate plaća i naknada.

Puno sreće!
rioss

#21 Re: Posao na pola ranog vremena po zakonu ili ne

Post by rioss »

vidis od mene traze da potpisem novi ugovor

prvo cu ga dobro procitati

trebam poceti za 12 dana raditi a jos ne zovu
Post Reply