Hladnjak auta ciscenje ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
peljto
#1 Hladnjak auta ciscenje ?
Da li neko zna kako da ocistim hladnjak na autu jer je rashladna tecnos puna hrđe ???
- sorcerer
#2 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
mislim da sam vidjeo u nekoj radnji bocicu kao aditiv za ciscenje rashladnog sistema ,pogledaj malo po radnjama koje drze takve stvari .

-
sLLayer
#3 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Pa promjeni tecnost i isperi sistem prije svega
-
zobb
#4 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Ne bi ti preporucio ciscenje sistema ,vec samo zamjenu.Inace postoji sansa poslije ciscenja da motor propisa na sve strane.A to sto je hrdjava boja ko zna sta je sipano i doljevano u sistem za hladjenje.Cesto je to kad propisa sipaju ljudi svasta, zaptivne smjese i to.peljto wrote:Da li neko zna kako da ocistim hladnjak na autu jer je rashladna tecnos puna hrđe ???
-
radostan dan
#5 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
samo ti pročisti hladnjak ovim sredstvima.
sledeći korak ti je otvaraje teme - čime da začepim rupe na hladnjaku i crijevima.
sledeći korak ti je otvaraje teme - čime da začepim rupe na hladnjaku i crijevima.
-
peljto
#6 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
zobb wrote:Ne bi ti preporucio ciscenje sistema ,vec samo zamjenu.Inace postoji sansa poslije ciscenja da motor propisa na sve strane.A to sto je hrdjava boja ko zna sta je sipano i doljevano u sistem za hladjenje.Cesto je to kad propisa sipaju ljudi svasta, zaptivne smjese i to.peljto wrote:Da li neko zna kako da ocistim hladnjak na autu jer je rashladna tecnos puna hrđe ???
nista onda cu samo ispustiti staru tecnost isprati dobro vodom i ostaviti par dana sa vodom i ispustiti vodu staviti permati i to je to
- sorcerer
#7 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
obicnom vodom ne mozes isprati sistem od hrdje, jer je upravo ta hrdja u sistemu nastala zbog te iste vode... u rashladnom sistemu mora biti rashladna tekucina koja se po potrebi razrjedjuje destilovanom vodom.
ove supljatore propisavace i curace ne zelim ni komentarisati....
ove supljatore propisavace i curace ne zelim ni komentarisati....
- mist
#8 Re: Hladnjak auta ciscenje ?

za ispiranje...
u slucaju da nakon ispiranja pocne curiti rashladna rekucina.
- sorcerer
#9 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
u slucaju da pocne curiti ,nadje se razlog i popravi se.......ta tekucina ne zaceplja: puknuta crijeva ,blokove,semeringe vodenih pumpi i rupe na hladnjacima.....to su bajke za malu djecu...... 
- mist
#10 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Nisam ni rekao da zaceplja rupe na puknutim crijevima,niti rupesorcerer wrote:u slucaju da pocne curiti ,nadje se razlog i popravi se.......ta tekucina ne zaceplja: puknuta crijeva ,blokove,semeringe vodenih pumpi i rupe na hladnjacima.....to su bajke za malu djecu......
Uostalom sve iz iskustva.
- sorcerer
#11 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
recimo da ja imam iskustva da najprije procuri vodena pumpa i tu ne pomaze bas nista sem zamjene ,a to curenje na prelazima crijeva javlja se obicno gdje je gumeno crijevo spojeno na aluminijski prikljucak.to se vrlo lako rijesi ciscenjem crijeva i aluminijuma na kojem se stvori bijeli oksid(aluminijska korozija)...
-
zobb
#12 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Vidim ima "vrsnih"znalaca koji jedva cekaju da repliciraju.Radi druze sta hoces,tvoje auto i sretno ti bilo sa ispiranjem hladnjaka.
- sorcerer
#13 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
sorcerer wrote: ove supljatore propisavace i curace ne zelim ni komentarisati....
- sarajlija_ba
#14 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Dok ga ne skineš i "ljudski" ne ispereš...džaba je ovo kozmetičko sipanje nekih "čudotvornih" sredstava.peljto wrote:Da li neko zna kako da ocistim hladnjak na autu jer je rashladna tecnos puna hrđe ???
Zadaj se jedan vikend. Ispusti svu tečnost, skini hladanjak, isperi ga i vrati nazad.
Ako propiša onda sipaj tečnost za popunjavanje rupica.
- sorcerer
#15 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
sam si sebe dotukao u jednom postu...sta je tecnost za popunjavanje rupica nego kozmeticko ''cudotvorno'' sredstvo napravljeno za kokuze koji misle da ce ustediti 50 maraka i zacepit rupicu za 7 maraka ,a onda zacepe hladnjak i grijac kabine sipajuci te gluposti i potrose malo vise para da vrate sve u normalu....sarajlija_ba wrote:
Dok ga ne skineš i "ljudski" ne ispereš...džaba je ovo kozmetičko sipanje nekih "čudotvornih" sredstava.
Zadaj se jedan vikend. Ispusti svu tečnost, skini hladanjak, isperi ga i vrati nazad.
ako propisa hladnjak kupi se novi koji ne pisa i rijesen problem
- sarajlija_ba
#16 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Htio sam mu i ja reći da ako propiša da sebi kupi novi hladnjak ali vidim da je kokuz pa da barem pokuša sa tečnošću.sorcerer wrote:sam si sebe dotukao u jednom postu...sta je tecnost za popunjavanje rupica nego kozmeticko ''cudotvorno'' sredstvo napravljeno za kokuze koji misle da ce ustediti 50 maraka i zacepit rupicu za 7 maraka ,a onda zacepe hladnjak i grijac kabine sipajuci te gluposti i potrose malo vise para da vrate sve u normalu....sarajlija_ba wrote:
Dok ga ne skineš i "ljudski" ne ispereš...džaba je ovo kozmetičko sipanje nekih "čudotvornih" sredstava.
ako propisa hladnjak kupi se novi koji ne pisa i rijesen problem
-
goran16v
#17 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Tecnost za krpanje hladnjaka je bas kao i punenje amortizera, nalivanje kugli i ostale slicne discipline koje od starog i potrosenog dijela prave "nov koji moze jos toliko" su pravljenje pite od *ovana izmisljene za kokuze kakvi smo mi. Nazalost 
-
Mirko S Kojotovski
#18 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Mijenjaj hladnjak druze ako ces mene pitati.peljto wrote:Da li neko zna kako da ocistim hladnjak na autu jer je rashladna tecnos puna hrđe ???
Da ti se nakupio kamenac u hladnjaku ciscenje bi i bilo vrijedno.
Problem je sto je tebi otisao hladnjak.
Ova sredstva za "ciscenje" ti ne bih preporucio.
Ona nagrizaju sve i svasta pa bi te ovo sve skupa moglo veoma skupo doci.
Da sam na tvome mjestu kupio bi novi hladnjak (ili dobar polovan ako mozes naci),
slaufom malo isprat unutar motora (ovo samo da isperes hrdjavu vodu)
i onda lijepo naliti destilovanu vodu i permant, i to onaj koji iskljucivo proizvodjac auta preporucuje.
-
portorico
#19 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Davno nekad mi je pustao veliki hladnjak i sipao sam onaj prasak i od tad mi je grijanje u autu oslabilo garant je navise tog praha naguralo na mali hladnjak pa mi sad slabije grije, poslije sam zamijenio veliki hladnjak jer prah nije pomogla. Pitam one koji znaju ili su to probali, da li se moze ocistiti mali hladnjak odnosno moze li se nekako ocistiti taj prah iz hladnjak kad skinem hladnjak?
-
goran16v
#20 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Probaj spojiti slauf sa vodom direkt na crijevo malog hladnjaka i procistiti...portorico wrote:Davno nekad mi je pustao veliki hladnjak i sipao sam onaj prasak i od tad mi je grijanje u autu oslabilo garant je navise tog praha naguralo na mali hladnjak pa mi sad slabije grije, poslije sam zamijenio veliki hladnjak jer prah nije pomogla. Pitam one koji znaju ili su to probali, da li se moze ocistiti mali hladnjak odnosno moze li se nekako ocistiti taj prah iz hladnjak kad skinem hladnjak?
-
NediM17
#21 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
@ portoricoportorico wrote:Davno nekad mi je pustao veliki hladnjak i sipao sam onaj prasak i od tad mi je grijanje u autu oslabilo garant je navise tog praha naguralo na mali hladnjak pa mi sad slabije grije, poslije sam zamijenio veliki hladnjak jer prah nije pomogla. Pitam one koji znaju ili su to probali, da li se moze ocistiti mali hladnjak odnosno moze li se nekako ocistiti taj prah iz hladnjak kad skinem hladnjak?
Kakvo ti je grijanje u autu, takvo ti je i hladnjenje motora, dakle nikakvo. Onaj prah je smece, i ja bih ono sipao u auto samo kad bi mi se hladnjak probusio u Njemackoj pa da se nekako mogu dovuci. Da ne bi zamijenio hladnjak, na kraju ces morati citav motor ili glavu u najboljem slucaju, jer ono govno postopa sve celije u hladnjaku i na kraju zbog njega pregrijes sve.
@goran16v
Ne moze se tako ocistiti hladnjak, jer ce voda ici linijom manjeg otpora i slobodnim celijama, mora se raspertlovati, pa onda nabijati u njega vodu pod pritiskom, dok ne proguli.

Eto vam smece i prah.
-
goran16v
#22 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Ja sam na Kangoo-u 2 x ouspio cistiti hladnjak slaufom pod pritiskom, pritisak na mrezi i protok vode su preveliki da bi voda isla linijom manjeg otpora...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#23 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
identican problem imam na jednom autu koji sam kupio od papcina ,blok je bio puknut i sipali su to da ''zacepe'' i zacepili sve moguce u rashladnom sistemu....sve sam promijenio osim grijaca kabine,mrsko mi tablu skidati.....slabije grije ,ali moze se trpiti...ne postoji nacin da se to procepi ,jedino zamjena grijaca kabineportorico wrote:Davno nekad mi je pustao veliki hladnjak i sipao sam onaj prasak i od tad mi je grijanje u autu oslabilo garant je navise tog praha naguralo na mali hladnjak pa mi sad slabije grije, poslije sam zamijenio veliki hladnjak jer prah nije pomogla. Pitam one koji znaju ili su to probali, da li se moze ocistiti mali hladnjak odnosno moze li se nekako ocistiti taj prah iz hladnjak kad skinem hladnjak?
-
NediM17
#24 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Nije to to, dok se hladnjak ne raspretluje, ne moze se fino ocistiti, to ti samo mislis da si ocistio, da si ga raspertlovo vidi bi da nisi.goran16v wrote:Ja sam na Kangoo-u 2 x ouspio cistiti hladnjak slaufom pod pritiskom, pritisak na mrezi i protok vode su preveliki da bi voda isla linijom manjeg otpora...
-
NediM17
#25 Re: Hladnjak auta ciscenje ?
Ti si mehanicar i znas bolje od mene, ali prijateljski savjet, skini i pec u kabini i opet sve ocisti. Mom su prijatelju sipali to smece, onda mu se zacepio hladnjak i sjebo glavu, i majstor mu sve sredio i ocistio osim malog hladnjaka, a grijao je isto slabije. Eno neki dan mu se opet sve postopalo, i pregrijao ga, a sve zato sto pec nije bila ociscena.bitanga_sa_otesa wrote:identican problem imam na jednom autu koji sam kupio od papcina ,blok je bio puknut i sipali su to da ''zacepe'' i zacepili sve moguce u rashladnom sistemu....sve sam promijenio osim grijaca kabine,mrsko mi tablu skidati.....slabije grije ,ali moze se trpiti...ne postoji nacin da se to procepi ,jedino zamjena grijaca kabineportorico wrote:Davno nekad mi je pustao veliki hladnjak i sipao sam onaj prasak i od tad mi je grijanje u autu oslabilo garant je navise tog praha naguralo na mali hladnjak pa mi sad slabije grije, poslije sam zamijenio veliki hladnjak jer prah nije pomogla. Pitam one koji znaju ili su to probali, da li se moze ocistiti mali hladnjak odnosno moze li se nekako ocistiti taj prah iz hladnjak kad skinem hladnjak?